6 tips voor het aanleggen van tuinverlichting

Het wordt buiten alweer vroeg donker. In de herfst en winter wordt goede verlichting steeds belangrijker. Gedeeltelijk wil je je tuin goed verlichten uit het oogpunt van veiligheid. Verlichting zorgt ervoor dat je zelf goed kunt zien wat je doet en waar je loopt. Bovendien schrikt het inbrekers af. Daarnaast is verlichting natuurlijk ook sfeervol en gezellig, waardoor je ook ’s avonds kunt genieten van je tuin. Ga jij je tuin verlichten? Check deze tips.

tuin-verlichting-planten

Verlichting met of zonder snoer

Het aanleggen van buitenverlichting kan een flinke klus zijn. Veel mensen kiezen voor lampen die met een snoer verbonden moeten worden. Dan moet je het snoer goed in de grond graven en aanleggen met speciale verbindingen om ze te beveiligen tegen kortsluiting. Tegenwoordig kan het echter en stuk eenvoudiger. Er zijn bijvoorbeeld heel veel mooie tuinlampen solar. Ze werken dan eigenlijk op zonne-energie. De energie wordt opgevangen op een klein zonnepaneeltje. De opgewekte stroom wordt tijdelijk opgeslagen en als het donker wordt gaat de lamp vanzelf aan.

Let op de functie van je licht

Er zijn diverse functies die je tuinverlichting kan hebben. Globaal zijn dat er drie:

  • Licht als beveiliging tegen inbraak. Je gebruikt meestal verlichting bij je ramen en deuren, bij voorbeeld een solar buitenlamp met sensor. Als er iemand in de buurt komt gaat het licht aan. Inbrekers hebben hier een hekel aan, want zo zijn ze duidelijker zichtbaar
  • Licht om te zien waar je loopt. Deze verlichting is voor jongere mensen vooral prettig en gemakkelijk. Voor oudere mensen is het noodzakelijk om buitenverlichting te hebben. Als een ouder iemand valt is de schade vaak groter. Goede verlichting voorkomt vallen en zorgt ervoor dat je ook als het donker is goed kunt zien wat je doet en waar je loopt.
  • Licht als sfeermaker in de tuin. Je kiest dan vaker voor zachte verlichting of voor indirect licht. Sowieso kies je verlichting die er ook overdag mooi uitziet zodat je er altijd van kunt genieten. In een moderne tuin kies je ook andere verlichting dan in een klassieke tuin.

Het toepassen van verlichting in een veranda/overkapping

Heb je een veranda of overkapping? Dan kun je deze ook verlichten. Dat kan middels een grote lamp, maar het is ook mooi om gebruik te maken van meerdere kleine lampen. Het is ook mogelijk om extra effecten te maken met feestverlichting of met ledstrips. Denk ‘out of the box’: er is meer mogelijk dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld spelen met verschillende kleuren licht of met verschillende soorten lampen bij elkaar.

Maak een lichtplan

Nu je de verschillende functies van je verlichting weet, kun je een lichtplan maken. Maak een schets of nauwkeurige tekening van je tuin. Maak dan een plan waar je welke verlichting wilt hebben. Je zult waarschijnlijk verschillende soorten verlichting toepassen. Geef in het lichtplan ook duidelijk aan wat nodig is om de verlichting te laten werken. Voor solar verlichting heb je eigenlijk alleen de lamp nodig, maar voor andere verlichting is het aanleggen van een snoer en een schakelaar noodzakelijk.

Markeer waar de snoeren lopen

Gebruik je verlichting met een snoer? Zorg dan dat je altijd kunt achterhalen waar de snoeren lopen. Je kunt ze bijvoorbeeld intekenen in een duidelijke plattegrond van de tuin. Je kunt ze ook in de tuin aangeven met behulp van stokjes of kleine paaltjes. Door dit duidelijk aan te geven vind je de snoeren later gemakkelijker terug. Bovendien voorkom je ongelukken doordat je een snoer per ongeluk raakt bij het werken in de tuin.

Ga altijd voor led

Er zijn niet veel winkels meer waar je nog gloeilampen kunt kopen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om spaarlampen of led lampen te gebruiken. Bij tuinverlichting wordt ook halogeen verlichting wel gebruikt. Toch zijn zowel spaarlampen als halogeenlampen niet goed genoeg voor de tuin. Ze gebruiken relatief nog teveel stroom, waardoor je tuinverlichting niet zuinig is. Ga jij voor nieuwe tuinverlichting? Dan kies je voor led verlichting.

Het aanleggen van tuinverlichting is zeker in de donkere maanden erg prettig. Je kunt dan extra genieten van je tuin. Bovendien kan de verlichting ook zorgen voor meer veiligheid. Ga jij verlichting aanleggen in je tuin? Met de bovenstaande tips gaat dat vast wel lukken. Of je nu kiest voor verlichting met of zonder snoer.