kamer indeling: 3 tips voor een slimme indeling

Door Tessa de Leeuw | | Woonkamer

Hoe deel ik m’n kamer zo praktisch én sfeervol mogelijk in? Dit is de vraag die ik eigenlijk bij al m’n klanten tegenkom. Een werkplek. Een kinderhoek. Een leeshoek. En natuurlijk een zithoek en een eethoek. Vaak zijn er meerdere functies in één ruimte nodig en willen we het toch zo ruimtelijk mogelijk houden. Maar hoe doe je dat?

Zorg voor voldoende opbergruimte

Het klinkt waarschijnlijk als een open deur, maar een praktisch en ruimtelijk interieur begint met voldoende opbergruimte. Vaak zie je allemaal losse kastjes en kinderspullen die door de hele kamer ‘zwerven’. Het mooiste effect bereik je als je een groot meubel plaatst en je alles één duidelijke en eigen plek geeft. En, misschien niet de leukste tip maar, begin met opruimen!

In onderstaande woonkamer stonden in de zithoek een klein tv-meubel, een iets grotere sidetable, een ladekastje en een aantal losse tafeltjes. Wel genoeg opbergruimte, maar het oogde toch altijd rommelig. Door te kiezen voor 1 lang wandmeubel met genoeg opbergruimte én plaats voor de tv wordt de gehele ruimte veel overzichtelijker en rustiger, wat ook een veel opgeruimder gevoel geeft.

Zet meubels eens los in de ruimte

In veel ruimtes waar ik kom, zie ik dat alle meubels keurig langs de wanden zijn geplaatst. Hierdoor ziet de ruimte er juist heel vol uit. Denk wat ruimtelijker en probeer eens om een meubel middenin de ruimte te plaatsen. Het klinkt misschien heel gedurfd, maar het kan juist voor heel veel ‘lucht’ en ‘licht’ zorgen.

In de plattegrond van de eetkamer hieronder stond alles in een kringetje tegen de wanden. Door de eettafel los in de ruimte te plaatsen, kreeg elke plek een duidelijke functie en meer ruimte – veel overzichtelijker!

In deze serre wilde de klant wel 5 functies samen laten komen: werkplek + opbergruimte voor de administratie, leeshoek voor de ouders + plek voor alle boeken, chillplek in hangstoel, kinderspeelhoek + opbergruimte voor al het speelgoed en de knutselspullen. Met een duidelijke indeling, voldoende kastruimte én vooral door het bureau los in de ruimte te plaatsen is er voldoende plek voor alle functies en oogt het geheel toch heel ruimtelijk.

In onderstaande woonkamer stonden alle meubels van de zitkamer eigenlijk op elkaar gepropt in de leeshoek. De rest van de kamer was heel leeg en oogde daardoor misschien wel ruimtelijk, maar ook heel ongezellig. De bank staat nu niet meer tegen de muur maar, los in de ruimte. Door een lang (5 meter!) wandmeubel te plaatsen creëren we veel opbergruimte en benadrukken we de lengte van de kamer. Nu is de ruimte duidelijk ingedeeld naar 3 functies oogt het geheel toch heel ruimtelijk, maar ook heel knus.

Gebruik een roomdivider

Wat ik hier eerder al zei over het duidelijk indelen naar functie, kan je ook heel goed doen met behulp van een roomdivider. Je bakent als het ware een deel van de ruimte af. Dat hoeft niet meteen een echt afgesloten effect te hebben, je kan het ook luchtig houden door een open roomdivider te gebruiken. Zoals je hieronder op de plattegrond kan zien bijvoorbeeld. Deze klant vroeg om een eigen tv-hoek voor de kinderen. Deze hoek hebben we gemaakt door een open (stalen) kast haaks op de muur te zetten. Ieder heeft een eigen plek, maar toch is er veel contact mogelijk – ideaal!

Ik hoop dat ik je met deze voorbeelden heb laten zien hoe je kan spelen met de indeling van je ruimte. Probeer het gewoon eens. Je zult versteld staan van het effect dat je kan bereiken met een kleine verschuiving van meubels. En mocht je er niet uit komen? Ik help je er heel graag bij.

Want wat je woonvraag ook is, ik help om (een deel van) je huis zo in te richten dat het past bij wie je bent en hoe je leeft. Met een interieuradvies dat precies is afgestemd op de wensen van jou en eventuele gezinsleden. Een ontwerp dat ervoor zorgt dat jullie nóg fijner wonen.

“Huis of Thuis? Die ene letter verschil: dát is waar het mij om gaat.”

Simone de Kimpe
Simone Interieurontwerp & Styling
Tel. 06 39 56 20 06
[email protected]
www.simonedekimpe.nl