De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Een kleine woonkamer inrichten? Hierop moet je letten!

Veel van ons hebben niet de luxe van een grote woonkamer, maar dat betekent niet dat we onze kleine woonkamer niet gezellig kunnen inrichten. Er zijn vele factoren die meespelen bij het inrichten van een kleine woonkamer zodat de ruimte optimaal gebruikt en ervaren kan worden. Wij geven je graag een aantal stappen om je te begeleiden in het inrichten van jouw kleine woonkamer.

 • Plus
  Close Een kleine woonkamer inrichten? Hierop moet je letten!

  Geen omschrijving beschikbaar

 • Plus
  Close Een kleine woonkamer inrichten? Hierop moet je letten!

  Geen omschrijving beschikbaar

 • Plus
  Close Een kleine woonkamer inrichten? Hierop moet je letten!

  Geen omschrijving beschikbaar

 • Plus
  Close Een kleine woonkamer inrichten? Hierop moet je letten!

  Geen omschrijving beschikbaar

Analyseer je woonkamer

Ten eerste is het belangrijk om je woonkamer te bestuderen. Wat maakt mijn woonkamer als ruimte op zich klein? Lijkt mijn woonkamer bijvoorbeeld klein omdat er weinig licht naar binnen komt overdag? Zijn de wanden te donker geschilderd? Heeft de woonkamer een laag plafond of ligt er misschien een erg donkere vloer in de woonkamer? De basiselementen van een woonkamer zijn een belangrijke factor die meespeelt in de beleving van je woonkamer. Ook de meubels spelen een grote rol. Je hebt de meubels gekocht omdat je ze nodig hebt maar gebruik je ze ook daadwerkelijk? Heb je een grote robuuste tafel in de woonkamer staan die je eigenlijk met twee personen nooit gebruikt? Heb je een prachtige bank waar je met vrienden en familie op kunt zitten maar bent je 90% van de tijd alleen?

Kleine woonkamer inrichten

Bron: ingvild90

Een kleine woonkamer inrichten? Gebruik je ruimte optimaal

Het optimaal inrichten van je woonkamer is voor iedereen anders maar er zijn een aantal basisregels die je altijd kunt hanteren en die ervoor zullen zorgen dat jouw kleine woonkamer ruimtelijker zal ogen en voelen.

Maak gebruik van de wanden

In kleine ruimtes is het altijd een goed idee om in plaats van horizontaal, verticaal te werk te gaan. Je kunt de wanden in je kleine woonkamer perfect gebruiken als opslag. Denk bijvoorbeeld eens aan smalle hoge kasten gemaakt van een dun frame of doorzichtig materiaal die de kast slanker laten ogen. Of vakkenkasten die je aan de muur bevestigt.

>> Shop hier de leukste kasten voor aan de muur <<

Als je de ruimte graag optisch wil vergroten kun je gebruik maken van spiegels. Een spiegel zal je woonkamer optisch meer vergroten dan een aantal kleine spiegels in een groep bij elkaar. Ook kan een poster wall het gevoel geven dat de muur eindeloos is, zeker als je ze wat hoger plaatst. 

>> Op zoek naar leuke posters? Shop ze hier! <<

Woonkamer_inrichten

Bron: oursweetliving

* MakeOver Musthave: Een glazen salontafel is perfect voor een kleine woonkamer, omdat je erdoorheen kunt kijken lijkt deze nagenoeg geen ruimte in te nemen! 

>> De leukste glazen salontafels vind je hier <<

Leg nadruk op de hoogte

Het gebruiken van de hoogte in je kleine woonkamer is zeker een must. Je kunt bijvoorbeeld de kleine woonkamer hoger laten lijken door een smalle kast tegen de wand te plaatsen. Brede kasten zullen de ruimte lager laten lijken. Als je woonkamer een grote hoogte heeft kun je deze het optimaalste gebruiken door er verticale lijnen in aan te brengen. Bijvoorbeeld, gordijnen van plafond tot vloer geven een ruimtelijk gevoel of het schilderen van gekleurde banen op de wanden zullen het verticale effect versterken.

Kleine woonkamer inrichten

Bron: Fonq

Ruimtelijk meubilair

Misschien zegt je intuïtie om zoveel mogelijk kleine meubels in een kleine woonkamer te gebruiken maar dit is niet helemaal waar. Het werkt juist veel ruimtelijker als je gebruik maakt van grotere stukken meubilair. Denk bijvoorbeeld eens aan een grote hoekbank of een kunstwerk aan de muur in plaats van meerdere. Kasten en andere opbergmogelijkheden kun je het beste zo klein en slank mogelijk houden. Grote en robuuste meubels zullen je woonkamer kleiner laten lijken. Daarentegen werkt het erg goed om gebruik te maken van lichte materialen zoals metaal, glas en lichte kleuren.

* MakeOver TIP: Een bank is een musthave in een woonkamer. Een bank met pootjes is een goede keuze voor een kleine woonkamer. Het zorgt voor luchtigheid en je zithoek lijkt daardoor gelijk veel ruimer! Shop hier de leukste banken.

Woonkamer inrichten

Bron: house_1a

Lichte kleuren

Niet alleen is het een groot voordeel om veel natuurlijk licht binnen te krijgen in je woonkamer, de lichte kleuren die je gebruikt in je interieur zullen dit alleen nog maar versterken. Donkere kleuren absorberen licht en lichte kleuren reflecteren. Krijg je dus ’s middags een straaltje zon dan zullen de lichte wanden en meubels dit nog eens extra versterken.

Bron: styledmymarit

Benut de vloer

Het vloeroppervlak is een belangrijk element in een kleine woonkamer. Bij het gebruik van een verkeerde kleur of materiaal kan het de ruimte veel kleiner laten lijken. Een van de basisregels is om bijna dezelfde kleur vloer te gebruiken die ook op de wanden wordt gebruikt. Op deze manier vormt de ruimte een geheel en zullen meubels lijken te zweven in de woonkamer.

* MakeOver TIP: Vloerkleden geven een interieur veel warmte en sfeer. Ook kan een vloerkleed ervoor zorgen dat het van losse onderdelen in een ruimte één geheel maakt. Let wel op de maat van je vloerkleed: een te groot vloerkleed laat je kamer juist kleiner lijken.

>> Shop hier! De leukste vloerkleden <<

Bron: by_us_thus

*De MakeOver shoptips uit dit blog op een rijtje:

>> Shop hier de leukste kasten voor aan de muur <<

>> De leukste posters voor op je poster wall! <<

>> Glazen salontafels zijn een must in een kleine woonkamer. De leukste vind je hier! <<

>> Grote hoekbank zorgen ervoor dat de ruimte groter lijkt <<

>> Vloerkleden maken van losse onderdelen één geheel. Shop ze hier! <<

 

Wil jij ook iets nieuws shoppen voor jouw kleine woonkamer? Wij hebben een top 10 met de tofste items op een rijtje gezet!

Top 10 kleine woonkamer meubels

van knusse zitruimte tot handige opbergruimte

494 vtwonen Lower Case Mixed Opbergkast
169,-

vtwonen Lower Case Mixed Opbergkast

1
269 Fauteuil Buttlar, Norrwood
299,99

Fauteuil Buttlar, Norrwood

2
279 Zuiver Led It Be Vloerlamp
249,-

Zuiver Led It Be Vloerlamp

3
351 Slaapbank Kneep geweven stof, Studio Copenhagen
679,99

Slaapbank Kneep geweven stof, Studio Copenhagen

4
306 HAY Tray Bijzettafel
199,-

HAY Tray Bijzettafel

5
389 LaForma Dip Poef
91,83

LaForma Dip Poef

6
270 puik Keyker 2.0 Spiegel
149,-

puik Keyker 2.0 Spiegel

7
212 Light & Living Kast TARATA – Open wandkast
587,95

Light & Living Kast TARATA – Open wandkast

8
590 Malagoon Sunrise Pink Plaid 130 x 170 cm
99,95

Malagoon Sunrise Pink Plaid 130 x 170 cm

9
266 Karlsson Meek Wandklok à 50 cm
67,- 94,95

Karlsson Meek Wandklok à 50 cm

10
 

Eerder door jou bekeken producten

BEdesign Lume Small Staande kapstok
297,- BEdesign Lume Small Staande kapstok BEdesign Bekijk Shop
Eleonora Fauteuil ‘Daisy Velvet’ kleur geel
399,- Eleonora Fauteuil ‘Daisy Velvet’ kleur geel Eleonora Bekijk Shop
Zuiver OMG Stoel
159,- Zuiver OMG Stoel Zuiver Bekijk Shop
Woood opbergkast Derby – smoke – 60×63,5×30 cm – Leen Bakker
299,- Woood opbergkast Derby – smoke – 60×63,5×30 cm – Leen Bakker Leen Bakker Bekijk Shop
Bureaustoel Brett – rood – Leen Bakker
177,6 222,- Bureaustoel Brett – rood – Leen Bakker Leen Bakker Bekijk Shop

De laatste interieur inspiraties

Bekijk alles

Wat vind je van dit artikel?