woonkamer-wit-konmari
@spacejoy

De KonMari methode: Het stappenplan voor een opgeruimd huis

Krijg je opruimkriebels van het lenteweer? Met de KonMari methode ruim je dagelijkse troepjes op en geef je elk voorwerp een eigen plekje. Daarnaast zorgt deze methode voor meer rust en ruimte. Dankzij deze manier van opruimen krijg je zelfs de rommeligste ruimtes weer netjes en geordend. Benieuwd naar meer over de KonMari methode? Bekijk onze tips en wie weet ga jij binnenkort konmari-en!

Wat is KonMari?

De opruimmethode van Marie Kondo, ook wel de Konmari-methode genoemd, is een manier om van je huis een plek te maken die je leven ondersteunt, waar je tot rust kan komen en waar je vrolijk van wordt als je om je heen kijkt.

Door je huis met de KonMari methode op te ruimen leer je niet alleen hoe je op een praktische manier kunt opruimen, maar je leert ook hoe je spullen waar je niet gelukkig van wordt makkelijk weg doet. Door spullen weg te doen die je niet gelukkig maken, maak je ruimte voor spullen waar je wel gelukkig van wordt.

Pas de KonMari methode toe in de woonkamer, slaapkamer en keuken en geniet van een opgeruimd huis.

interieur-opgeruimd-woonkamer
@3dottawa

Voor wie is het geschikt?

Het opruimen van je huis kan voor sommige mensen lastig zijn. Hou er rekening mee dat de KonMari methode een pittige manier is, die niet voor iedereen werkt. Zo raden we je de methode niet aan als je meerdere gezinsleden hebt, geen liefhebber bent van routines of als je simpelweg geen tijd of geduld hebt voor een flinke opruimklus.

Nu vraag jij je vast af: voor wie is het wel geschikt? Ben je zorgvuldig, woon je alleen (of weet je hoe je jouw gezin kunt overtuigen van deze methode) en heb je vrede met een minimalistisch huishouden? Dan is de KonMari methode perfect voor jou.

slaapkamer-opgeruimd-konmari
Laura Adai via Unsplash

Zo pas je het toe in je interieur

De KonMari methode zorgt voor meer rust en orde in je leven en voorkomt dat je binnen de kortste keren weer tussen de rommel zit. Wil je van jouw rommelige huis een opgeruimd thuis maken? Bekijk onderstaande KonMari checklist, waarmee zelfs de grootste sloddervos goed kan opruimen!

 1. Bepaal je doel
 2. Ruim op volgorde op
 3. Haal alles uit de kast
 4. Beslis wat blijft
 5. Opbergen
 6. Loop je vast?
opbergen-opruimen-tips
@jameshollingworth

Bepaal je doel

Bedenk voordat je begint met het opruimen wat je wilt bereiken. Hoe wil je bijvoorbeeld dat je huis eruit ziet als je thuiskomt na werk? Maak een moodboard of pak je notities erbij en schrijf in een aantal zinnen op hoe je woning eruit zou moeten zien. Beschrijf je ideale leefomgeving en werk daar in de volgende stappen naar toe.

Vind je het maken van een moodboard lastig? Wij hebben dit artikel geschreven om je op weg te helpen.

lade-kast-opruimen
@sanibell

Ruim op volgorde op

Maak het voor jezelf overzichtelijker door per categorie op te ruimen. We raden je onderstaande volgorde aan, om van makkelijk naar moeilijk te werken. Zodat je bij de laatste categorie spullen met sentimentele waarde makkelijker los kunt laten.

Volgorde opruimen:

 1. Kleding
 2. Boeken
 3. Papieren
 4. Overige spullen
 5. Spullen met sentimentele waarde
kast-opruimen-konmari
@poetsprins
Makeover Tip: Om je kasten en lades overzichtelijk te houden, kun je werken met manden en andere organizers.

Haal alles uit de kast

Begin bij het begin door alles uit je kast te halen. Alles uit de kast, betekent ook echt alles! Een overzichtelijke manier om spullen uit te stallen is door het op te splitsen in subcategorieën.

Begin met het verzamelen van een soort product binnen de categorie, bij kleding is een subcategorie bijvoorbeeld T-shirts en bij papieren kun je onderscheid maken in wonen, geldzaken en per persoon. Wanneer je deze hebt uitgestald ga je verder naar de volgende categorie, tot je uiteindelijk alle items uit de kast hebt gesorteerd.

opruimen-methode-konmari
Ron Lach via Pexels

Beslis wat blijft

Nu je alles hebt gecategoriseerd, is het tijd om te beslissen wat je wilt houden en wat je weg doet Pak het item vast en ga af op je gevoel. Maakt het je blij? Dan mag je het houden. Als je er niet blij van wordt, kun je het laten gaan en bedanken voor alle mooie tijden die je met het item hebt gehad.

Tip: Geef jezelf niet te lang de tijd om erover na te denken. Ga af op je eerste gevoel en beslis binnen 5 seconden of het item mag blijven of kan gaan. Op deze manier bespaar je tijd en ruimte in de kast.

opruimen-weggooien-konmari
@rodnae.prod

Opbergen

De belangrijkste stap van de KonMari methode is om spullen waar je gelukkig van wordt een vaste plek te geven. Door spullen elk z'n eigen plekje te geven, raak je ze nooit meer kwijt en kun je ze gemakkelijk terugvinden.

Zo berg je spullen op:

 1. Ga voor een praktische opbergoplossing met bijvoorbeeld opbergmanden
 2. Geef alles een eigen vaste plek
 3. Berg spullen verticaal op. Zo vergeet je spullen aan de onderkant niet
 4. Berg per categorie op
opruimen-opbergen-tips
@anetelusina

Makeover Tip: Zorg voor voldoende kasten, zodat je alles netjes op kunt bergen

Loop je vast?

Heb je moeite met spullen wegdoen? Bedenk waarom je die spullen hebt aangeschaft, wat het toen voor jou betekende en wat het nu voor je betekent.

De belangrijkste tip die we je willen meegeven is dat spullen die je wegdoet je iets hebben geleerd. Hierdoor kun je het geen wat je wegdoet bedanken en loslaten.