5 tips voor een warme en sfeervolle woning: winterproof! 

De geliefde decembermaand is weer aangebroken, de feestdagen komen er weer aan en daarbij wordt het ook weer steeds kouder buiten. Tijdens deze maand is het heerlijk om ’s avonds lekker op de bank te hangen met je favoriete serie aan. Dit natuurlijk het liefste in een warm en gezellig huis, maar hoe creëer je nou sfeer in je woning? Lees verder en kom erachter met welke handige tips je jouw huis helemaal winterproof maakt met veel sfeer!

slaapkamer-warm-binnenkijker

📸 @plientje_vd

Tip 1: Kies voor warme tinten & zachte materialen

Deze tip is misschien wel voor de hand liggend, maar niet minder belangrijk. Kies voor aardetinten met een warme ondertoon om zoveel mogelijk sfeer te krijgen. Kleuren waar je aan kunt denken zijn okergeel, cognac, leemgrijs, bruin, oudroze en roestoranje. Maak zelf een kleurenpalet van jouw favorieten, zo kun je goed zien of de kleuren bij elkaar passen. Wat betreft de meubels kies je voor zachte materialen. Dit geeft dat knusse gevoel waar je naar op zoek bent en is ook nog eens super comfortabel. Materialen zoals velvet stof zijn immens populair en passen perfect bij de feestdagen. Schaf dus een mooie velvet bank of stoel aan in een donkere gezellige tint zoals donkergroen.

Extra tip: Neem eens een kijkje op Flexa.nl, de kleur van het jaar 2019 ‘Spiced Honey’ is een super mooie warme amberkleurige tint die erg sfeervol is.

Tip 2: Voeg sfeervolle verlichting toe

Zonder sfeerverlichting ziet het er ’s avonds wel heel kaal en ongezellig uit. Om het niet zo kil te laten lijken voeg je wat extra lichtpunten toe. Kies voor ledlampen met de look van een gloeilamp, deze geven warm licht af en maken het al een stuk gezelliger. Schaf een bijzettafeltje aan en zet hier een leuke lamp of kies voor een staande lamp die in de hoek naast de bank kan staan.

warme-kleuren-naturel-woonkamer

Credits: @Keeelly91

Naast het verlichten van je woning door middel van lampen, kun je natuurlijk ook gebruik maken van het ‘gratis’ licht. Wanneer je mooie grote ramen in je woning hebt, waardoor er overdag veel licht de woning binnenkomt, heb je geluk. Speel zelf met de hoeveelheid lichtinval en mate van privacy door voor shutters of een houten jaloezie te kiezen.

Tip3: Zorg voor harmonie

Een goede balans krijgen in je woning is één ding, maar harmonie creëren is nog iets moeilijker. Zorg voor continuïteit en geef niet iedere hoek van de kamer een compleet andere look. Een rode draad in kleuren en patronen is daarom super belangrijk. Laat in iedere hoek of ruimte steeds eenzelfde element terugkomen, dit is de rode draad in je interieur. Kies één basiskleur die het meest terugkomt en selecteer daarbij een paar bijpassende tinten. Wanneer je een goed kleurenpalet hebt samengesteld, kun je gaan kijken daar de materialen. Gebruik niet té veel verschillende structuren, want dan wordt het onrustig.

woonkamer-warme-kleuren-bank

📸 @plientje_vd

Tip 4: Prikkel de geurzintuigen

Lekkere geuren in je interieur worden steeds belangrijker. Wanneer je bijvoorbeeld visite krijgt is het wel zo fijn dat het een beetje fris ruikt in huis. Steek een uurtje voordat de visite komt een lekkere geurkaars aan, dit werkt sfeerverhogend! Haal de winter in huis met een kruidige geurkaars, ideaal tijdens deze tijd van het jaar waarbij je veel binnen en met familie bent.

Tip 5: A touch of gold om het af te maken

Als kers op de taart sprankel je nog wat goud over je interieur heen. Een grote interieurtrend die zorgt voor een beetje glamour. Let wel: te veel goud kan kitscherig ogen en dat wil je graag voorkomen. Verwerk goud in de kleine details van je interieur. Leuke kussentjes, kandelaren, lampen of spiegels bijvoorbeeld. Een ander voordeel is dat goud natuurlijk perfect gepaard gaat met de decembermaand.

Slaapkamer_landelijk_warm_rotan