Hoe creëer je een contrast in je interieur?

Een interieur wordt pas interessant als er spanning ontstaat tussen de verschillende elementen. Zo kan er een spanning ontstaan tussen de vloer en het plafond maar ook tussen verschillende type decoraties. Spanning is het gevolg van een contrast, twee tegenpolen die elkaar versterken en aantrekken. Hoe creëer je nou een contrast in je interieur om die spanning op te wekken?

Een contrast in je interieur: binnen / buiten

Contrast-in-je-interieur-buiten

Bron: residence

Een contrast dat we allemaal automatisch krijgen is het binnen / buiten contrast. Dit contrast kun je op verschillende manieren behandelen. Door bijvoorbeeld binnen bij buiten te betrekken en hierdoor het contrast kleiner te maken of juist door het als twee verschillende ruimtes te zien en het contrast dus groter te maken.

Een contrast in je interieur: kleuren

Contrast-in-je-interieur-zwart

Bron: danielleverhelst

Een populaire methode om contrast aan te brengen in een interieur is het gebruiken van contrasterende kleuren. Zoals bijvoorbeeld het populaire zwart en wit. Zwart wit interieurs zijn ontzettend hip op het moment. Het vergt natuurlijk wel enige discipline om alleen zwart en wit te gebruiken. Een contrast kun je ook vormen door zwart te combineren met een felle opvallende kleur.

Een contrast in je interieur: interieur stijlen

Contrast-in-je-interieur-klassiek-modern

Bron: roomed

Wat dacht je van een klassieke ruimte in te richten met moderne meubels? Op deze manier mix je stijlen en creëer je dus een contrast. Wat vind je van dit interieur? Het komt helemaal tot zijn recht niet waar?

Een contrast in je interieur: materialen

Contrast-in-je-interieur-materialen

Bron: woontrendz

Ook met materialen kun je contrasten maken. Kies een zachte stof voor de bank en een wat harder materiaal voor bijvoorbeeld de vloerkleden of de sierkussens. Zachte stoffen kun je ook weer combineren met harde materialen zoals metaal of hout.

Een contrast in je interieur: nieuw en oud

Contrast-in-je-interieur-vintage

Bron: roomed

Het combineren van moderne / nieuwe meubels met oude / vintage meubels is ook een vorm van contrast. Combineer je nieuwe bank met dat oude bijzettafeltje van je overgrootmoeder en creëer een spanning tussen beide.

Een contrast in je interieur: open / gesloten

Contrast-in-je-interieur-open

Bron: roomed

Ten slotte is er een contrast dat men vaker niet opmerkt in een interieur, maar er daadwerkelijk wel is. Het open en gesloten element. Met open bedoelen we bijvoorbeeld het doorkijken naar een andere ruimte, het wegnemen van wanden en grote ramen. Met gesloten elementen bedoelen we dichte boxen in een interieur. Dit kan een keuken zijn zoals in dit voorbeeld, maar ook een weggewerkte deur waardoor een wand een blok wordt, een grote dichte kast, een gesloten trap en weinig ramen.