Alles wat jij moet weten over de juiste vloer

Door Demian | | Interieur Stijlen

Als je gaat verhuizen of je je huis een make over geeft wil je natuurlijk wel de goede vloer laten leggen of zelf leggen (voor de klussers onder ons;)). Een vloer kiezen is niet zomaar wat. Je moet aan een hoop dingen denken, misschien heb je een budget? Of wil je er stiekem vloerverwarming onder?

In dit artikel hebben we wat voorbeelden naar voren gebracht.. Op deze manier kunnen jij en je partner er extra goed over nadenken en de goede keuze voor je huis maken!

Bron: @hollandschevloeren

Verschillende soorten vloeren

Van vloeren heb je een enorm aanbod aan producten en ideeën. Het moet wel bij jouw stijl passen en dat kan soms erg moeilijk zijn. Gelukkig kan je tegenwoordig voor vloeren uit alle kleuren kiezen, of elk soort patroon kiezen. Met pvc kan je een betonnen look creëren of met hout een visgraat vloer of een hongaarse punt. Je kan ook vloeren nemen zonder voegen dat het een strak geheel is. Alles is mogelijk. Wij gaan met jou de keuzes met je doornemen…

De soorten die in dit artikel voorkomen zijn:

  • laminaat vloeren
  • houten vloeren
  • gietvloeren
  • tapijt op de vloer
  • tegels
  • Pvc vloeren

Laminaat

Bron: IKEA

Voordelen: Laminaat schaad niet snel, ook niet als je er op loopt met een paar hoge naaldhakken ;). Laminaat vloeren worden tegenwoordig zo goed gemaakt dat ze bijna niet zijn te onderscheiden van echte houten vloeren. Deze keuze is ook een stuk goedkoper dan een massief houten vloer.

Nadelen: Helaas als jij je laminaat beschadigt is het moeilijk of niet te herstellen. Met een laminaatvloer moet je ook uitkijken voor vocht of drinken dat wordt omgestoot. Vaak als je het snel schoonmaakt is het geen probleem. Maar als je te laat bent met het opruimen kunnen er vlekken en bobbels ontstaan. Gebruik daarom een vloerbeschermer waar mogelijk.

Hout

Bron: @1894home

Voordelen: Een echte houten vloer is erg mooi en heeft veel voordelen. Hout is duurzaam en gaat erg lang mee. Ook al beschadig je je vloer is het eigenlijk niet een heel groot probleem. Houten vloeren zijn makkelijk te onderhouden. Als er deuken zijn ontstaan kun je je vloer opschuren en de deuken laten vervagen op die manier.

Nadelen: Voor de vrouwen op naaldhakken is een houten vloer iets minder leuk, je kunt er dan niet op lopen. De hak is zo smal dat je er gaatjes mee in het hout maakt als je er op loopt. Bij houten vloeren moet je dus erg goed opletten met wat je doet. Ze kunnen namelijk niet tegen vochtige ruimtes, dus zorg ervoor dat jouw huis niet te vochtig en koop voor de zekerheid een vochtmeter.

Gietvloer

Bron: @by_bjorn_

Voordelen: Gietvloeren zijn makkelijk te onderhouden. Je kunt ze goed schoonhouden en zijn makkelijk aan te leggen. Gietvloeren kan je in elke ruimte die je wilt aanleggen. Het fijne van deze vloeren is dat het maar een dunne laag is. Hierdoor hoef je dus niet rekening te houden met plinten etc. Je kunt het zo over je oude vloer heen laten gieten. Bij gietvloeren kun je uit heel veel kleuren kiezen, en niet alleen grijs! De vloeren zijn waterdicht en je kunt het combineren met vloerverwarming, dus ideaal voor als je kinderen hebt.

Nadelen: Gietvloeren hebben een paar nadelen.. Ze slijten sneller dan andere vloeren en kunnen verkleuren. Soms komt het ook voor dat ze scheuren krijgen.

Tapijt

bron: van de Wouw

Voordelen: Tapijten vloeren, ja hoor mensen hebben ze nog! Ze hebben een hoop fijne voordelen. In de winter heb je heerlijk warme voeten op je zachte tapijten vloer. Tapijt isoleert ook direct je huis tegen kou en geluid. Gelukkig heb je bij deze vloeren dat je niet snel uitglijd door het tapijt. Als je je tapijt per ongeluk beschadigt geeft dat ook niet enorm, tapijt is een van de goedkoper opties voor vloeren.

Nadelen: De nadelen van tapijt zijn dat er meer stof op de grond komt omdat het tapijt dat vasthoud, hierdoor is de onderhoud dus moeilijker, ook bijvoorbeeld bij vlekken in je tapijt. Tapijt kan ook snel stuk gaan en is niet duurzaam.

Tegels

Bron: @madeleineshouse72

Voordelen: Tegels hebben voordelen waar jij waarschijnlijk nog niet bij hebt stilgestaan. Tegels zijn multifunctioneel! Op een hete zomerdag werken de tegels afkoelend, maar op een koude winterdag kunnen tegels ook erg effectief zijn! Onder tegels kan je namelijk vloerverwarming aanleggen.

Nadelen: Helaas hebben tegels ook nadelen. Een tegel kan erg glad zijn dus met sokken aan moet je goed opletten. Vele vinden ook dat tegels er kil uit kunnen zien. Dit kan voorkomen als je ze verkeerd styled. Of het is gewoon niet jouw smaak. Als je lichte tegels neemt kies dan alsnog voor donkere voegen, op deze manier lijken ze minder snel vies.

Pvc

Bron: Pinterest

Voordelen: PVC of te wel polyvinylchloride. Deze vloeren zijn toch wel erg handig! Het zijn duurzame vloeren en erg onderhoudsvriendelijk. Deze vloer gaat samen met vloerverwarming en is makkelijk te vervangen of verhuizen. Deze vloer kan je haast niet verpesten, zelfs niet met water.

Nadelen: Bij pvc vloeren moet je de ondervloer wel laten veranderen en gelijk laten maken. het kost wel tijd om de vloer te laten veranderen, maar dan heb je ook wat! Rubber op deze vloer moet je proberen te voorkomen, het zorgt voor kleurverandering.