Wat zijn de kenmerken van een retro woonstijl?

Door Tessa de Leeuw | | Interieur Stijlen
retro-vintage-woonkamer
@huizemus

De retro woonstijl is al een tijd weer helemaal terug van weggeweest. Vormen, kleuren en materialen uit de jaren 50 zijn we terug te vinden in onze interieurs. Maar wat zijn nou de kenmerken van een retro woonstijl en hoe creëer je zo’n populaire stijl in huis? Wij gingen op zoek naar de mooiste voorbeelden in combinatie met tips en ideeën die jij direct kunt uitvoeren. Lees je mee?

De kenmerken van een retro woonstijl

 • Meubilair met ronde hoeken.
 • Retro tapijten met veel kleuren zoals oranje, geel en bruin.
 • Plastic meubilair.
 • Wandmeubels en tafels van teak hout.
 • Veel planten zoals cactussen en vetplanten.
 • Ronde tafels.
 • Retro design stoelen zoals ontwerpen van Eames.
 • Wanden met motieven en patronen.
 • Industriële lampen of lichtbollen.
 • Designkeukens
 • Eikenhouten vloer in visgraad motief.
 • Servies met een uitgesproken print.

Kleuren zoals mosterdgeel, olijfgroen en de nieuwste kleur voor 2016, okergoud, passen uitstekend in een retro woonstijl. Retro kleuren zijn vaak warme en diepe kleuren maar kunnen juist ook pastel poeder tinten zijn.

Het nieuwe retro is juist lichter van kleur en materiaal. De ruimte straalt een rust en eenheid uit door het gebruik van dezelfde materialen, poeder tinten en veel daglicht. Grafische behang soorten worden bijvoorbeeld weggelaten in het moderne retro interieur. Daarentegen zien we juist wel weer meer grafische prints en posters aan de wanden hangen.

De slanke poten van de wandmeubels, tafels en stoelen die zo typerend voor de retro woonstijl uit de jaren 50 zijn, zijn ook weer terug te vinden in het moderne retro interieur. Juist door deze vormgeving lijken meubels minder kolossaal en creëer je een open en transparant interieur.

Mixen in een modern retro interieur

Eigenlijk is dit interieur een mix van allerlei stijlen. Het is modern maar het is ook retro, we zien er zelfs een aantal klassieke elementen in terugkomen. Je zou denken dat een mix van teveel verschillende interieur stijlen te onrustig wordt, maar toch is dit interieur in Boston juist een eenheid.

De bewoners, en eigenaren, van dit huis zijn niet zomaar een koppel. Zij is interieur designer en hij is een aannemer. Niet zo heel gek dus dat ze het hele huis hebben aangepakt en verbouwd. Het is een huis gebouwd in Victoriaanse stijl met een vrijgevochten, open en kalme interieur stijl. Dat allemaal terwijl de drukke stad Boston om de hoek ligt!

Ze zijn groot fan van planten en ander groen, dus die hebben allemaal een mooie plekje gekregen in de ruimte die grenst aan de tuin. Een heerlijke kamer voor in de zomer maar ook voor in de winter.

Daarnaast zien we veel verschillende stijlen door het huis heen, die allemaal goed gecombineerd zijn met elkaar. Zo zien we een prachtige retro zithoek, een moderne keuken en klassieke elementen zoals een sierlijke spiegel aan de muur.

Een mix van allerlei stijlen, persoonlijke items, kleuren, materialen en vormen. Toch vormt dit interieur een eenheid, ondanks de mix. Helaas lukt dit niet altijd wanneer je combineert in diverse stijlen, het is een kunst en dat is hun heel goed gelukt!

Retro kleuren uit de jaren 50

De woonstijl retro gaat gepaard met mooie grafische dessins, houten meubels, ronde vormen én retro kleuren. De kleuren zijn heel belangrijk voor een retro interieur omdat deze de sfeer maken. Maar wat zijn nou retro kleuren?

De retro woonstijl uit de jaren 50 is tegenwoordig een populaire inspiratiebron. Echter worden de kleuren uit deze populaire jaren 50 stijl niet altijd mee overgenomen. De populaire kleuren uit de jaren 50 waren namelijk oranje, groen, bruin en geel maar die zien we niet in de huidige retro interieurs.

Wat we wel zien zijn de retro houten meubels met afgeronde hoeken en slanke poten, de retro posters, retro verlichting en retro tapijten maar de kleuren zijn allemaal gereduceerd.

Als je nou toch graag de kleuren uit de jaren 50 wilt gebruiken in jouw interieur dan kun je met deze inspiratiebronnen waarschijnlijk wel goed uit de voeten.

Retro kleuren inspiratie: De kleuren oranje en geel gecombineerd met houten meubels.

Retro kleuren inspiratie: mosgroen gecombineerd met rotan meubilair.

Retro kleuren inspiratie: licht oranje behang met grafische vormen gecombineerd met een retro lamp in de kleuren groen en geel.

Retro kleuren inspiratie: wederom een grafisch behang van rood en bruin gecombineerd met een prachtig retro dressoir, tafellamp en echte retro vazen.

Retro kleuren inspiratie: tenslotte zien we hier de Egg Chair in het oranje samen met een retro dressoir, een retro grafisch behang in de kleuren oranje en bruin plus nog ontzettend veel leuke retro accessoires!