zwart-wit-interieur
@mirandadriehuizen

Kleuradvies: tips voor een zwart wit interieur

Door Tessa de Leeuw | | Kleuradvies

We zien steeds vaker een combinatie van zwart en wit als basis in de hedendaagse interieurs. Een keuze die niet heel gek is omdat zwart en wit elementaire kleuren zijn die elkaar goed aanvullen. Het zijn twee tegenpolen waarin het stoere van het zwart in combinatie met het lichte en vredige van wit zorgt voor een contrasterende combinatie. Het zwart wit interieur krijgt door de combinatie van deze elementaire kleuren een stoere uitstraling, het laat een interieur ruimtelijkheid uitstralen en de pronkstukken in je interieur krijgen de kans om te schitteren.

De combinatie van zwart en wit met andere kleuren

Wat we nog niet benoemd hebben aan de combinatie van zwart en wit is dat deze elementaire kleuren ontzettend goed te combineren zijn met accent kleuren. Je kunt geen kleur bedenken die niet bij deze combinatie zou passen. Denk bijvoorbeeld eens aan groen, rood, bruin en geel. Maar ook blauwtinten, roze of paars passen perfect bij zwart en wit. Het is wel een goed idee om de mate van kleuren zo bescheiden mogelijk te houden zodat de kracht van het zwart en wit niet verloren gaat.

Een andere mooie combinatie in een zwart wit interieur is met grijs tinten. Door een tint grijs toe te voegen aan een zwart witte ruimte krijgt het zwart wit interieur meer dynamiek. Let op dat je zwart op wanden met mate aanbrengt anders kan de ruimte klein aanvoelen. Een leuke variant op zwarte muren is een wand met schoolbordverf voor een leuke boodschap of tekening van de kinderen.

Een zwart wit interieur in een klassiek jasje

Een klassiek interieur wordt gekenmerkt door een weelderige en chique uitstraling. Dit creëer je door te werken met bijvoorbeeld verschillende glansgraden in de verf. Deze verschillende afwerkingen kun je combineren met opvallende accessoires zoals kussens en gordijnen in rijkelijke en luxueus ogende materialen zoals bont en fluweel.

Wil je het zwart wit interieur graag een iets klassieker tintje geven? Denk dan bijvoorbeeld eens aan een vloerafwerking zoals donkere tegels of een prachtige plankenvloer. Om het geheel af te maken plaats je een aantal eye-catchers in je interieur zoals een barokke zitbank. Deze zitbanken zijn bombastisch van stijl maar ogen heel modern door de effen kleur. Maar ook een leren chesterfield past heel goed in een klassiek interieur.

Modern zwart wit interieur

Een andere populaire en interessante interieur stijl is een modern zwart wit interieur. Door zwart en wit te combineren met warme materialen met veel textuur creëer je gezelligheid in je interieur. Denk bijvoorbeeld eens aan linnen, behang, zijde, hout, wol of riet. Deze natuurlijke en warme materialen geven een uitstraling van gezelligheid en warmte.

Om het geheel wat meer hedendaags te maken kun je zwart en wit ook combineren met een afwerking in RVS of beton. Door ze te combineren met zwart en wit krijgt de ruimte hierdoor een stoere indruk met sfeer.

Prachtige accessoires voor in een modern zwart wit interieur zijn bijvoorbeeld prachtige kunstwerken, sculpturen of klassieke stukken. Doordat deze accessoires een groot contrast vormen met de omgeving komen ze helemaal tot hun recht in het interieur en worden het echte pronkstukken.

De muren zwart schilderen

Zoals we al eerder zeiden moet je opletten dat het zwart niet te nadrukkelijk aanwezig is in het interieur. Zwart kan namelijk heel snel overheersen en dat willen we voorkomen. Dit doe je door ongeveer 70 procent van de ruimte wit te houden. Een leuk idee voor een ruimte met veel hoeken is om de kleinste hoeken wit te schilderen. Is de kamer juist heel erg rechthoekig dan is het juist leuk om één muur zwart te schilderen.

TIP: Gebruik geen 100 procent zwart. Als je heel graag een zwarte wand wilt in een zwart en wit interieur, koop dan geen 100 procent zwart omdat dit de ruimte en het licht absorbeert en er een heel groot en hard contrast ontstaat. Kies juist voor een heel donker grijs want het verschil is bijna niet zichtbaar.

Het gekke aan zwart is dat als je een wand zwart schildert, de oneffenheden meteen duidelijk zichtbaar zijn. Zeker als je hoogglans- of satijnverf gebruikt als wandverf. Wil je het graag in 1 keer goed doen? Maak dan gebruik van renovatievlies behang dat een egaal resultaat geeft. Is de wand in zo’n slechte staat dat zelfs renovatievlies behang niet zal helpen? Denk dan eens na over het benadrukken van de slechte staat van de wand. Wie weet creëer je hiermee wel een heel erg leuk effect.

Zwart-wit binnenkijker van Femke

Hoe geef je een zwart wit interieur sfeer? Door alleen zwart en wit te gebruiken kan het interieur saai en kil overkomen. Een gevoel dat je absoluut niet wilt creëren. Het interieur van Femke is een goed voorbeeld van hoe je het meer leven en sfeer geeft. Haar passie voor interieur is terug te zien in de manier waarop ze haar interieur vormgeeft, stylt en inricht. Laten we eens bij haar binnenkijken.

Misschien ken je Femke wel van het Instagram account Leven op Nr. 7. Femke is 32 jaar en woont samen met Roelof en haar drie kindjes. Veel leven in de brouwerij dus! Wanneer je zelf ook kinderen hebt, is het leuk om binnen te kijken bij andere gezinnen. Hoe gebruiken zij de ruimte met z’n allen? Hoe houden zij het overzichtelijk en georganiseerd?

Binnekijker-zwart-wit-interieur

Bron: Leven op Nr.7 - Femke

*uitgelicht: Ben jij een fan van het zwart witte interieur? Dan wil je deze eetkamerstoelen zeker hebben in huis!>> Shop deze fantastische eetkamerstoelen nu hier!<<

Strak, minimalistisch en uniek

Met veel groen en hout wordt het zwart wit interieur van Femke warm en krijgt het een persoonlijke uitstraling. Ondanks het chaotische karakter van Femke (zo schrijft ze zelf op Instagram) probeert ze het altijd zo opgeruimd mogelijk te houden. Door veel opbergmogelijkheden te creeren, weinig kleine decoraties te gebruiken maar liever een paar grotere en alles zo ruimtelijk mogelijk te houden zorg je ervoor dat het interieur overzichtelijk blijft met kinderen in huis.

binnenkijker-strak-uniek-minimalistisch

Bron: Leven op Nr.7 - Femke

*MakeOver TIP: Om je interieur strak, maar toch ook sfeervol te houden is een klein zit hoekje creëren altijd een goed idee. Dit leuke hoekje valt dan direct op! Een klein houten bijzettafeltje is daarom erg tof om neer te zetten!>> Shop hier het houten bijzettafeltje voor in jouw interieur!<<

Met z’n allen eten

Met veel mensen in huis is het ook belangrijk om voldoende plek te hebben om met z’n allen te eten. Een grote tafel in de woonkamer met voldoende eetkamerstoelen of een grote keukentafel is de beste oplossing!

binnenkijker-eettafel-zwartwit

Bron: Leven op Nr.7 - Femke

*MakeOver TIP: Een praktische en stijlvolle eettafel hoort thuis in ieder interieur. Hier kom je ‘s avonds met het hele gezin even lekker bij elkaar.>> Shop hier de perfecte eettafel voor in jouw interieur.<<

Een basis van wit

De basis van het interieur van Femke is wit. Dit geeft ruimtelijkheid, licht en frisheid. Daarnaast kan je met wit alle kanten op. Zo staat het heel goed in het kamertje van de dochter waar roze gebruikt is.

binnenkijker-basis-van-wit-grijs-bank

Bron: Leven op Nr.7 - Femke

*MakeOver TIP: Natuurlijk mag frisheid in je interieur niet ontbreken. We hebben het al vaak genoeg gezegd, maar neem planten in huis! Deze hebben alleen maar voordelen!>> Shop hier de planten voor in jouw woning!<<

Knusheid d.m.v. kleine stillevens

Een andere leuke manier om een interieur knusser te maken is door kleine stillevens te creeren. Dit zijn groeperingen van decoraties die bij elkaar staan. Dit oogt veel rustiger dan overal iets qua decoraties in het interieur.

Binnenkijker-Femke-Canvas-Foto

Bron: Leven op Nr.7 - Femke