6 tips bij het vervangen van je kozijnen

Hebben jouw kozijnen een make-over nodig? Bekijk dan of je het materiaal nog kunt opknappen of dat het beter is om het kozijn helemaal te vervangen. In veel gevallen kun je deze klus zelf doen. Zelf kozijnen vervangen neemt best wat tijd in beslag, maar is voor een ervaren klusser niet lastig. Zie jij het klusje wel zitten? Lees dan de 6 onderstaande tips door om je alvast goed voor te bereiden.


Tip 1. Meet het nieuwe kozijn nauwkeurig in

Om het vervangen van de kozijnen soepel te laten verlopen, is het belangrijk om de juiste maat te bestellen. Hiervoor moet je de nieuwe kozijnen nauwkeurig inmeten. Meet horizontaal van metselwerk tot metselwerk. Doe dit op drie verschillende punten en gebruik de kleinste maat als richtlijn. Hier haal je vervolgens 10 millimeter vanaf. Herhaal het proces verticaal. Als je meet vanaf de raamdorpel, haal je 20 millimeter van de kleinste maat af. Met deze afmetingen kun je passende kozijnen bestellen.

Tip 2. Let bij aankoop op de keurmerken

Let bij het aanschaffen van de nieuwe kozijnen niet alleen op het formaat en de stijl (zoals zwarte kozijnen met een industrieel uiterlijk), maar ook op de keurmerken. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen geeft bijvoorbeeld aan dat de kozijnen sterk en inbraakveilig zijn.

Tip 3. Controleer de dragende functie

Voordat je het oude kozijn gaat slopen, moet je controleren of het geen dragende functie heeft. Het kan voorkomen dat er een wand of constructie steunt op het kozijn. Wanneer je dit dragende kozijn verwijdert, kunnen er scheuren ontstaan of kan de dorpel doorbuigen. Dit kan het nieuwe kozijn en glas beschadigen. Het is in zo’n geval beter om een professional in te schakelen.

Tip 4. Maak zaagsneden voor het verwijderen

Dan kun je nu eindelijk de kozijnen vervangen. Verwijder eerst de draaiende delen, daarna de kitrand, glaslatten en het glas. Je sloopt vervolgens het oude kozijn door de dorpels (en eventuele tussenstijlen) op twee pekken door te zagen. Door deze zaagsneden kun je het eerste stukje er gemakkelijk tussenuit halen en de rest van het kozijn verwijderen.

Tip 5. Laat de spouwlat zitten

Probeer de bestaande spouwlat te behouden wanneer je de buitenstijlen en dorpel sloopt. Dit scheelt later weer werk.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Tip 6. Maak naden dicht met purschuim

Nadat je het nieuwe zwarte kozijn hebt geplaatst, is het essentieel om alle naden en kieren dicht te maken. Dit doe je eenvoudig met flexpur. Flexpur is (in tegenstelling tot normaal purschuim) blijvend elastisch en kan hierdoor de werking van het kozijn beter opvangen. Met pur kun je ook de oude spouwlat weer goed vastzetten.