Nazomer: het ideale moment om je zonwering op te knappen

Het is officieel nazomer geworden. Het weer wordt frisser en hoewel er nog mooie dagen zijn, wordt het ook wat regenachtiger. Het is een tijd waarin je begint met het opruimen van je zomerspullen. Niet echt een moment om aan zonwering te denken, toch? Juist wel! De nazomer is juist het ideale moment om aan de slag te gaan met je zonwering.

zonnescherm-zoninval

1. Een goede schoonmaakbeurt

Een goed zonnescherm doek kun je schoonmaken. Is je doek al erg oud en verwaarloosd, dan krijg je hem misschien niet meer helemaal schoon. Maar de meeste nieuwere doeken kun je gewoon reinigen. Let op dat je geen zeep of schoonmaakmiddel gebruikt! Probeer het eerst met lauw water en een zo zacht mogelijke borstel. Lukt dat niet, gebruik dan een speciale zonwering reiniger. Controleer ook of je daarna het doek opnieuw moet impregneren om het water- en vuilafstotend te maken.

2. Je zonweringdoek vervangen

Als je zonwering niet meer zo mooi is, hoef je hem zeker niet helemaal te vervangen. Het is al voldoende als je alleen het losse zonweringdoek vernieuwt. Je kunt in principe zelf je zonweringdoek vervangen. Het is geen moeilijke klus, zeker niet als je van tevoren een instructiefilmpje bekijkt. Je kunt het doek van vrijwel elk type zonwering vervangen zonder problemen. Zo behoud je het grote (en dure!) systeem en ziet je zonwering er toch weer als nieuw uit.

3. Nieuw doek? Nieuwe kleur!

Ga je voor een nieuw zonnescherm of voor een los nieuw zonneschermdoek? Dan kies je ook een nieuwe kleur. Je wilt je woning weer lekker opfrissen met iets nieuws. Bij het kiezen van een kleur moet je wel oppassen. Niet elke kleur past even goed bij je wensen. Er zijn diverse standaard zonneschermdoek kleuren. Onthoud dat de kleur van je doek ook de kleur van een doorvallende licht bepaalt. Kies je dus voor een oranje zonneschermdoek, dan zal het invallende licht ook een oranje tint hebben. Wil je een neutrale kleur in huis, dan kies je voor een zonneschermdoek in een zwart- grijs- of wittint.

4. De complete zonwering vernieuwen

Naast het vervangen van het losse doek, is het natuurlijk ook mogelijk om de hele zonwering te vervangen. Dit kan noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld als het systeem niet meer goed werkt. Het is ook mogelijk dat je liever een ander type zonwering hebt. De complete zonwering vernieuwen is geen kleinigheid. Een zonwering is doorgaans vrij duur en moet geplaatst worden door professionals. Probeer niet zelf een compleet systeem te installeren, want de kans is groot dat het niet helemaal goed gaat. Met alle gevolgen van dien.

Je zonwering opknappen is een mooie klus voor in de nazomer en het vroege najaar. Het weer is vaak nog wel een paar dagen mooi zodat je er de tijd voor hebt. In de koudere maanden is binnenzonwering, zoals jaloezieën, meestal wel genoeg. Maar je kunt nu alvast je zonwering helemaal klaarmaken voor volgend jaar. Zo heb je bij de eerste warme dagen alweer een praktische buitenzonwering. Bovendien kun je op deze manier vaak korting krijgen omdat het het eind van het zomerseizoen is.