Zo brei je eenvoudig je eigen deken

Door Joeke | | Interieur doe-het-zelf

Een deken breien is ontzettend leuk om te doen en alles behalve suf. Het is ook helemaal niet zo moeilijk als je denkt. In dit artikel vertellen we precies hoe je jouw eigen warme deken breidt, via een simpel DIY stappenplan. Leuk voor jezelf op de bank of als een origineel cadeautje.

DIY chunky deken breien

chunky-breien
September18

Het enige dat je nodig hebt voor het breien van je eigen chunky deken is lekker dikke, oftewel chunky, wol. Dit is namelijk makkelijk om mee te beginnen en geeft snel resultaat. Zelf ben ik ook met chunky wol begonnen en het is ideaal als je nog geen ervaring hebt met breien.

Kies dus een leuke kleur lontwol uit voor jouw DIY deken of begin met het breien van een sjaal (in feite een mini deken) om de basis onder de knie te krijgen. Je kunt natuurlijk ook meerdere kleuren kiezen, maar één kleur is allesbehalve saai dankzij de structuur van deze breitechniek.

September18

Voordat ik je vertel wat het stappenplan is, eerst wat leuke inspiratie. Laatst kwam ik namelijk September18 tegen. Dit bedrijf heeft onder andere superleuke DIY boxen voor het haken, breien of het knopen van een woondeken inclusief gratis tutorials. Dus als je een deken wat teveel vindt om mee te beginnen, hebben ze super schattige DIY pakketten:

  • Veren maken van lontwol als wanddecoratie
  • Maak je eigen schapen knuffel via prikvilten
  • Een babycrib breien in een hippe pasteltint
  • DIY membership waarbij je telkens wordt verrast met een nieuw knutselpakket. Van het bekleden van een krukje tot het knopen van een macramé wandkleed of een strandtas. Je kiest zelf je eerste box uit en daarna ontvang je iedere maand een nieuw creatief pakket. Je kunt het abonnement trouwens op ieder gewenst moment pauzeren of stopzetten.
voorbeelden
September18

Stappenplan deken breien

In deze tutorial leg ik uit hoe je een deken breit, zonder brei- of haaknaalden. Hoe dikker de wol; hoe makkelijker het is om een deken te breien met je handen. Het is afhankelijk van de grootte van de deken en de dikte van de wol hoeveel bollen je nodig hebt.

Wat je nodig hebt

  • Chunky wol (1 tot 5 kilo) * voor een deken heb je minimaal 1 kilo nodig tot 5 kilo
  • Kop thee of koffie

Reken op minimaal 1 kilo voor een kleine deken, maar als je enthousiast bent kun je natuurlijk altijd wat meer wol bestellen. Voor een ruime deken of een bedsprei heb je ongeveer 2 tot 3 kilo nodig.

chunky-deken
September18

Chunky wol kopen

Chunky wol is dus lekkere dikke wol, en in allerlei kleuren verkrijgbaar is (die ook nog eens biologisch is). Zoals mijn persoonlijke favoriet, vanwege de mooie zachtroze tint en het feit dat deze wol echt superdik is. Niet alleen ideaal voor de nieuwe breier, maar zo maak je echt een warme deken die je ook als plaid kunt gebruiken. 

Ook bij de Action vind je redelijk dikke wol voor maar €2,45 per bol, in allerlei leuke pastelkleuren. Of kies voor deze zachte breigaren met faux fur effect of een extra grote bol velvet garen, als je een deken wil die zacht is maar niet kriebelt.

Stappenplan Chunky deken

Zelf heb ik deze tutorial gevolgd voor het breien van mijn eerste deken. In de video beginnen ze met een rij van 9 steken. Dit is vrij klein voor een deken, maar wel makkelijk om de techniek onder de knie te krijgen. En onderaan dit artikel geef ik een handige tip, hoe je van meerdere kleine dekens een grote patchwork deken maakt voor op de bank.

Stap 1: Maak een lus

Om te beginnen met het maken van je chunky deken maak je een grove lus. Dit is het startpunt

Stap 2: Een keten maken van een x-aantal steken

Vervolgens ga je met je hand door de lus en maak je een nieuwe steek door de wol er doorheen te halen. Dit herhaal je een x-aantal keer, net zo lang als de gewenste breedte van jouw deken. Zorg ervoor dat de steken ongeveer even breed zijn. Het opzetten van de wol daar hebben wij een hele handige video voor (dit is namelijk het lastigste aan het handbreien).

Stap 3: Een tweede rij maken

De derde stap is het maken van een rij lussen, van rechts naar links. Dit lijkt in het begin een beetje ingewikkeld, aar geloof me je hebt het snel door. Hoe dikker je wol; hoe makkelijker het is om het overzicht te bewaren

Stap 4: Een derde rij lussen maken

Deze stap lijkt erg op de vorige, waarbij je alleen van links naar rechts werkt

Stap 5: Herhalen

Deze vijfde stap is het herhalen van stap vier, waarbij je de ene keer van rechts naar links werkt, en vervolgens weer de andere kant op. Dit is eigenlijk ook de laatste stap, want deze stap blijf je herhalen tot je tevreden bent

Stap 6: Afwerking

Als jouw deken groot genoeg is, haal je de resterende wol iedere keer door twee lussen van achter naar voren. Op deze manier kun je de deken afwerken zonder dat deze ontrafelt. Leg op het allerlaatste nog een knoop of naai het laatste stukje vast met naald en draad.

geknoopt
September18

Variatie idee - patchwork deken

Brei meerdere kleine dekens (van hetzelfde formaat) in verschillende kleuren wol, om deze vervolgens aan elkaar te maken voor een grote patchwork deken. Makkelijk om het overzicht te bewaren en zo kun je iedere avond een stukje van jouw deken breien. Het enige dat je nodig hebt om de kleine dekens aan elkaar te maken is wat extra wol. Knip een streng wol ruim af. Minimaal twee keer zo lang als de lengte van de twee dekens die je aan elkaar wil maken.

Leg de twee dekens precies naast elkaar en vouw het afgeknipte stuk wol dubbel. Haal nu het afgeknipte stuk wol door de lussen van de deken, waarbij je deze kruist alsof je een schoen strikt. Ga door tot de twee stukken aan elkaar zitten en leg een goede knoop voordat je het resterende stuk afknipt, of naai het vast met naald en draad. Herhaal deze stap totdat alle kleine dekens een unieke grote deken zijn geworden.