Zelf je zonnescherm opknappen? Deze tips maken het een stuk makkelijker!

Wist je dat het merendeel van de zonneschermen veel te snel wordt vervangen? Vaak wordt een zonnescherm vervangen zodra er iets mis mee is. Repareren of herstellen van schade wordt namelijk gezien als een veel te ingewikkelde klus. Dat beeld klopt echter niet. Een zonnescherm werkt uiteindelijk vrij eenvoudig. Moet je zonnescherm dringend opgeknapt worden? Dat kun je gewoon zelf!

zonnescherm-met-bladeren

Het zonnescherm doek reinigen

De winter is een goede periode om het zonnescherm doek eens grondig schoon te maken. Kies een droge dag hiervoor, zodat het doek weer goed kan drogen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je het doek schoonmaakt als het vriest, dan kan het kapotvriezen als het nat is. Je kunt het zonneschermdoek in eerste instantie schoonmaken met en zachte borstel en lauwwarm water. Lukt dat niet? Dan gebruik je een speciale reiniger. Test deze altijd eerst op een onopvallende hoek: sommige schoonmaakmiddelen hebben een blekende werking. Heb je het doek schoongemaakt met een schoonmaakmiddel, dan kun je het daarna het beste behandelen met impregneermiddel voor zonneschermen zodat het doek weer optimaal beschermd is tegen vuil en tegen UV straling.

Het zonneschermdoek vervangen

Een zonneschermdoek kan door schoonmaken al flink opknappen. Maar soms is dat niet voldoende. Bijvoorbeeld als het scherm niet meer schoon wordt of als het beschadigd is. Denk je dat dat het einde is van je zonnescherm? Gelukkig niet. Je kunt er ook gewoon voor kiezen om het losse zonneschermdoek te vervangen. Dat klusje is helemaal niet moeilijk en bespaart je heel wat geld omdat je niet het complete scherm hoeft te vervangen. Een zonneschermdoek vervangen kun je gewoon zelf. Het liefst ben je met twee personen omdat een zonnescherm vaak groot is en daardoor onhandig.

Het systeem schoonmaken en smeren

Een zonnescherm bestaat natuurlijk uit meer dan alleen doek. Het is goed om het zonnescherm elk seizoen een keer na te kijken, het systeem schoon te maken en te smeren. Hoe je dit doet is afhankelijk van het scherm. Heb je een zonnescherm met draagarmen of knikarmen? Dan zet je het scherm helemaal open en maak je de dragende onderdelen netjes schoon met lauw water. Vervolgens kun je de scharnierende onderdelen smeren. Dat doe je bij voorkeur met een droog smeermiddel, zoals teflon spray. Doordat je droge spray gebruikt worden de onderdelen en het doek niet vies en vet en trekt het ook niet extra vuil en stof aan.

Onderdelen vervangen

Het is best mogelijk dat je bij het schoonmaken en herstellen van het zonnescherm ontdekt dat er onderdelen kapot zijn. Bij een handbediend scherm gaat het vaak mis met het trekkoord of de draaistang. Dit soort kleinere onderdelen kan gelukkig ook vrij eenvoudig vervangen worden. Een praktische tip als je zelf aan de slag wilt gaan om onderdelen te vervangen: zoek op internet een aantal filmpjes op van deze reparatie. Er zijn veel filmpjes te vinden waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe een onderdeel vervangen moet worden. Zo ben je slim in de tuin bezig!

Het zonnescherm wordt in de winter vaak vergeten. Natuurlijk gebruik je het in de zomer veel vaker. Toch is juist de winter hét seizoen om onderhoud te doen aan je zonneschermen. Je kunt ze dan schoonmaken en nakijken zodat ze het in het voorjaar weer goed doen. En je zonnescherm repareren en opknappen? Dat doe je gewoon zelf.