bonsai-boom-kopen
Todd Trapani via Pexels

Hoe een bonsai boom kweken en verzorgen

Door Sarieta | | Planten

Bonsai bomen zijn prachtige, miniatuurversies van volgroeide bomen die met geduld, zorg en aandacht kunnen worden gekweekt. Het kweken en verzorgen van bonsai is een eeuwenoude kunstvorm die afkomstig is uit Japan, maar wereldwijd populair is geworden. In dit artikel zullen we bespreken hoe je een bonsai boom kunt kweken en verzorgen. Van begin tot eind, zodat je geen stappen mist.

Het kiezen van de juiste boom

Het uitzoeken van de juiste boom is een belangrijke eerste stap bij het kweken van bonsai. Kies een boomsoort die geschikt is voor bonsai en die past bij het klimaat waarin je woont. Sommige populaire boomsoorten voor bonsai zijn onder andere de ficus, jeneverbes, esdoorn en pijnboom. Zorg ervoor dat je een gezonde jonge boom kiest met een goede basisstructuur waar je de komende jaren zoet mee bent.

bonsai-boom-kweken
Devin H via Unsplash

Locatie en verzorging

Plaats je bonsai boom op een geschikte locatie waar deze voldoende zonlicht krijgt. De meeste bonsai bomen doen het namelijk erg goed bij helder, indirect zonlicht. Afhankelijk van de boomsoort kunnen sommige bomen ook enige tijd buiten worden geplaatst bij veranderingen in seizoenen. Houd daarnaast wel rekening met de specifieke behoeften van de boomsoort en bescherm de boom altijd tegen extreme weersomstandigheden. Niemand wil namelijk zijn of haar kersverse boom binnen de kortste keren wegdoen ;)

Dit zijn luchtzuiverende planten!

Water geven

Bij het verzorgen van een bonsai boom is het van belang dat je het regelmatig water geeft. Zorg er dan ook voor dat de grond niet constant volledig doorweekt is en controleer om de zoveel tijd de vochtigheid van de grond door je vinger ongeveer een centimeter diep in de grond te steken. Als de grond droog aanvoelt, geef dan water totdat het water uit de gaten begint te lopen.

Snoeien en vormgeven

Snoeien is een belangrijke techniek om de vorm en groei van een bonsai boom in controle te houden. Snoei de boom daarom voorzichtig om de gewenste vorm te behouden en vorm de boom met behulp van draad. Verwijder daarnaast ook regelmatig dode, beschadigde of ongewenste takken en geniet van de verfrissende, schone uitstraling.

paarse-bonsai-boom
Devin H via Unsplash
Dit zijn de mooiste plantenbakken voor binnen!

Voeding

Om je bonsai boom gezond en vitaal te houden, is het belangrijk om regelmatig voeding te geven. Gebruik een speciale bonsai meststof die de boom voorziet van alle noodzakelijke voedingsstoffen. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie van het bemesten. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus wees voorzichtig en volg de aanbevolen richtlijnen.