Studio inrichten? Met deze 20 tips richt jij je studio als een expert in!

Het kan best lastig zijn om een studio in te richten omdat er beperkt ruimte is voor je spullen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de ruimte die je wel hebt effectief te gebruiken en in te richten. Want laten we eerlijk zijn: in een studio kom je altijd ruimte tekort.

Daar gaan wij je bij helpen. Wij hebben namelijk de leukste en handigste ideeën opgezocht waarmee jij het maximale uit je studio kunt halen. Hierdoor tover jij jouw studio gemakkelijk om naar je eigen fijne plekje. Een studio inrichten is nog nooit zo makkelijk geweest!

studio inrichten

Spiegels maken het verschil

Een spiegel in je kamer is wat mij betreft een no-brainer. Eén spiegel is al leuk maar drie spiegels zijn nog leuker! Doordat het licht in de spiegel weerkaatst, zorgt dit ervoor dat je studio lichter wordt. Ook lijkt de ruimte groter, fijn toch? Zo lijkt je studio misschien wel 2 keer zo groot en heb je minder kunstverlichting nodig. Scheelt ook nog eens in je portemonnee!

💡 Tip van Romee: Wist je dat wanneer je een lichte muur en vloer hebt, de ruimte nog ruimer lijkt door de spiegel. Ik hang er met het inrichten van mijn studio meteen een paar op!

Opbergen: bakken en kledingrekken

Iedereen heeft een andere garderobe. In een studio is het alleen ook belangrijk om bij het inrichten de ruimte te bewaren. In plaats van een extra kast die veel ruimte in beslag neemt, kun je voor een klein kledingrek kiezen waar je je meeste kleding ophangt. Je zou de items bijvoorbeeld nog op kleur kunnen sorteren en voilà!

💡 Tip van Romee: In opbergbakken op wieltjes zou je bijvoorbeeld je broeken, truien of jurkjes kwijt kunnen, zo wordt het geen rommeltje onder je bed. Erg handig! Zo kun je na het zomerse seizoen je kleding weer netjes opbergen in de dozen om het jaar erna weer tevoorschijn te halen.

kledingrekken-voorbeeld

Bron: Crystalin Marie

Mijn beste tip? Gebruik een gordijn als scheidingswand

Wanneer alles zich in dezelfde ruimte bevindt, is het lang niet altijd even gemakkelijk om een plekje voor jezelf te maken. Gelukkig kun je met een gordijn als scheidingswand eenvoudig aparte plekjes in je studio creëren. Het zorgt natuurlijk ook voor gezelligheid in de kamer.

Door het gordijn op te hangen maak je als het ware een muurtje extra. Zo splits je jouw studio in feiten een beetje in tweeën! Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je visite hebt. Met slechts een schuif naar de andere kant ben je er vanaf!

Bron: Homesthetics

💡 Tip van Romee: Wist je dat je room dividers er in veel verschillende soorten, kleuren en maten zijn? Sommige dividers zijn bijna een kunstwerk te noemen!

Planken zijn je beste vriend(in)

Planken zijn haast onmisbaar in een studio. Iedereen wil toch wel iets leuks kwijt in en daar zijn plankjes ideaal voor. Dit is de perfecte oplossing omdat je in een studio ook het best in de hoogte kunt werken. Zo kun je dat ene schattige vaasje/schilderij kwijt op de wandplank in plaats van op de grond. Wat mij betreft een must als je met het inrichten begint, om met de plankjes te beginnen.

Daarbij kun je ook je mandje kwijt met je ondergoed en sokken. En wat dacht je van interessante boeken! Die kun je leuk opstapelen op een brede plank. Op deze manier ligt niets in de weg en het zorgt het voor een mooie structuur in je studio.

planken-wand

Bron: September Second

Slaapbank: je vrienden zullen je dankbaar zijn

Wanneer je nét niet genoeg plek hebt voor die ene geweldige bank die je bij de IKEA hebt gezien, zou je ook kunnen kiezen voor een slaapbank. Als het past, een must voor iedere studio. Zo heb je zowel een bed als een bank en kun je de slaapbank omklappen wanneer je wilt gaan slapen.

Je zult als enige nadeel je fijne bedje weer opnieuw op moeten maken. Maar als dat het enige is, lang leve de overgebleven ruimte in je kamer! Hierdoor houd je ruimte over voor een bureau waar je aan kunt werken. Multifunctionele meubels en accessoires kunnen erg handig zijn in je studio.

ikea slaapbank

Bron: Ikea Nederland

Lichte tinten op de muur

In kleinere ruimtes overheersen felle kleuren al snel. Het is daarom verstandig om voor een neutrale basiskleur te kiezen zodat je drukte voorkomt. Je kunt natuurlijk zelf nog wat kleur toevoegen met leuke accessoires.

Door middel van een neutrale kleur op de muur kun je door alleen je accessoires te veranderen in een handomdraai een hele andere look en sfeer creëren. Voor de mensen die nog wel eens dingen willen veranderen aan hun interieur is dit een gouden tip. Al zeg ik het zelf 😉


Bron: Westwing

knus en gezellig bed

Of op je plafond

Je plafond kun je net als de muur het best neutraal houden. Een aanwezige kleur kan jou het gevoel geven alsof de muur op je af komt.

Daarbij is het ook erg handig om een lamp op je plafond te hangen. Dit kun je doen om ruimte besparen. Daarbij geeft het een fris en helder gevoel mee aan een ruimte!

En zelfs de vloer

Het is verstandig om de vloer in een studio zo licht mogelijk te houden. Op deze manier kun je de vloer makkelijk combineren met elke woonstijl. En zoals ik je eerder al heb verteld, laat een lichte vloer laat de ruimte groter lijken. Naar mijn mening ben je dan 100% safe! Wanneer je de vloer toch een beetje saai vindt, kun je er een leuk kleed op leggen!

vloer-licht

Bron: @sinas_home

💡 Tip van Romee: Omdat een vloer niet altijd aan de goedkope kant is, zou je kunnen gaan voor een klik laminaat waarbij je een ruime keus hebt om te kiezen uit diverse kleuren. Er zit gegarandeerd een mooi kleurtje bij voor jou!

Stoelen nodig? Klapstoeltjes zijn de perfecte oplossing

Niet iedere studio heeft de ruimte voor een eetkamertafel en zitstoelen.

Mijn tip? Klapstoeltjes.

Klapstoeltjes zijn gemakkelijk op te bergen zodat je ze altijd tevoorschijn kunt toveren. Tegen de muur, onder je bed of op je balkon. Praktischer kan bijna niet!

Vind je stiekem klapstoeltjes een toch wat saaie oplossing? Dan is een poef met een opbergmogelijkheid, zoals een kist, een schot in de roos. Een mooie poef zorgt voor een leuke zitplek maar ook voor de mogelijkheid om er spullen in te doen die je kwijt moet! Zo creëer je een gezellige sfeer en leuke zitplek waar je jouw vrienden kunt ontvangen.

Bron: @TheCullinDesign (Bekijk meer poefen)

Gordijnen

Ze zijn goed tegen licht en tegen pottenkijkers… Gordijnen zijn óók gunstig om de ruimte nog groter te laten lijken. Dit effect krijg je wanneer je het gordijn bijna tegen het plafond aan hangt. Zo lijkt jouw ruimte ineens een stuk hoger en zorgt het hoog opgehangen gordijn voor meer vorm in de ruimte.

roze zachte gordijnen

Bron: Karwei

Blinds

Natuurlijk kun je ook kiezen voor blinds in plaats van gordijnen. Zo geven blinds een goede upgrade aan je interieur. Daarnaast kun je je kamer gedeeltelijk donkerder maken, it’s up to you! Hierbij heb je ook veel keuze uit verschillende soorten blinds. Dat is een enorm groot voordeel.

Ook met een klein budget, kun je jouw studio prachtig inrichten

Meubels kopen kan best hoog oplopen qua prijzen. Je kunt het jezelf stukken goedkoper maken om te kiezen voor een tweedehandse bank via Marktplaats, Marketplace of andere soorten online websites.

Gratis

Mensen willen soms zó graag van hun spullen af dat ze het soms zelfs gratis aanbieden. Binnen 10 minuten heb je alle accounts aangemaakt, simpel toch?! Check Marktplaats of Speurders en je komt de leukste en mooiste meubels + accessoires tegen.

De kringloop

Bij de kringloop scoor je ook enorm leuke spullen. Zo kun je wat oudere producten een likje verf geven en ze lijken zo goed als nieuw! Als je van een beetje vintage houdt kun je dat deel natuurlijk overslaan.

Hergebruiken

Het hergebruiken van materialen is een ideale manier van geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan houten pallets of materiaal wat je kunt gebruiken om creatief te benutten. Je familie heeft vast nog het een en ander laten slingeren in de schuur!

hergebruik-materiaal-enmeubels

Bron: Advicefromatwentysomething

Ruilen? Je komt verder dan je denkt!

Ben je op zoek naar iets specifieks voor je kamer? Dan kun je het overwegen om spullen te ruilen met huisgenoten of familieleden en vrienden. Als jij bijvoorbeeld twee stoelen extra hebt die je niet gebruikt, zou je deze eventueel kunnen ruilen tegen iets wat jij goed zou kunnen gebruiken in jouw studio! Zo moet er wel een goede win-win ontstaan natuurlijk 😉…

Materialen

Bezuinigen op verschillende materialen die je nodig hebt is erg handig. Vaak zijn er aanbiedingen of zelfs gratis verf dat je kunt meenemen omdat het slecht verkocht wordt of al open gemaakt is. Een koopje dus!

Verlichting

Koop in plaats van 1 plafondlamp, een aantal kleine sfeerlampen voor meer sfeer en uitstraling. Daarnaast zijn meerdere lampen ook veel praktischer omdat je zo kunt bepalen waar je licht nodig hebt in je kamer en waar niet. Zo maak je bijvoorbeeld in de avond alleen sfeer bij je bed.

nachtlampjes

Bron: VT Wonen

Verf je kozijnen

Het kost even wat tijd, maar een mooi effect krijg je zeker! Om een bepaald contrast te krijgen zou je ervoor kunnen kiezen om de kozijnen in plaats van wit, zwart te maken. Check!

💡Wist je dat: Verf beschermt kozijnen ook tegen vocht en zo gaan ze nóg langer mee.

Breng contrast in je interieur

Om een ander soort contrast toe te passen kun je ook eens nadenken over een behangetje voor op 1 muur. Je kunt immers doormiddel van behang snel een groot effect bereiken. Door behang te gebruiken breng je óók meer structuur aan. En je kunt ook nog eens meer persoonlijkheid uitstralen. Voor welk behang kies jij? Je hebt meer keus dan je waarschijnlijk denkt. Helemaal als je een studio wilt inrichten die wat anders mag zijn dan wat je in de gemiddelde Instagram post tegenkomt!