Slaapkamer behang: ideeën, inspiratie en tips

Slaapkamer behang wordt misschien nog wel vaker bekeken dan het behang van andere kamer van ons huis. In veel gevallen is het budget (of het behang) echter al op voordat we aan de slaapkamer muren beginnen. We hebben in het begin wilde ideeën van hoe onze ideale slaapkamer er precies uit komt te zien. Maar in de werkelijkheid eindigen we vaak met simpel behangpapier waarmee de slaapkamer er saai uit komt te zien.

Wij hebben het internet voor de leukste slaapkamer behang ideeën en inspiratie doorzocht. Dit zijn onze absolute favorieten.

vliesbehang

Geometrisch behang voor in de kinderkamer

Als je op zoek bent naar hip kinderkamer behang kom je toch al snel bij het standaard behangpapier uit. De meeste winkels verwijzen je naar stripfiguren en ander tikkeltje inspiratieloos behangpapier. Wil je jouw kind een unieke kinderkamer kunnen geven? Kies dan voor geometrisch behang dat je niet snel in een andere kinderkamer ziet. Ook geschikt voor de babykamer! (Ontdek hiermeer slaapkamer inspiratie)

fotobehang slaapkamer

Is het verf of behang? Vinyl behang om verliefd op te worden

Steeds vaker komen de slaapkamers tegen waar niet is behangen maar juist is geverfd. Niet gek natuurlijk, als je meeneemt dat je door te verven in veel gevallen een ruwere omgeving kunt creëeren.

Vooral industriële slaapkamers doen het hier goed. Daar past ook wel zo'n leuk xenos kussen bij. Maar er is slaapkamer behang dat net zo makkelijk dat ruwe idee over kunnen brengen: vinyl behang. En zoals je hierboven kunt zien kan dat voor een prachtig resultaat zorgen.

vlies behang

Foto behang brengt jouw slaapkamer naar een totaal andere plek

Wil jij jouw slaapkamer gevoelsmatig verhuizen naar een plek waar jouw hart ligt? Of het nu op een strand of tussen de dikke dennenbomen is: foto behang voor in de slaapkamer is ideaal om jouw woonkamer een compleet andere sfeer te geven. Met grote rollen behangpapier kan jij een foto op je muren laten verschijnen. En bij sommige webshops kan je zelfs je eigen foto’s als behangpapier laten ontwikkelen.

Kleurrijk bloemetjes behang voor de waaghals

Durf jij kleuren te combineren? Ben jij niet bang om een opvallende mix aan te gaan? Het klassieke bloemen behang stelt niemand teleur en ook jou niet. Als het je vervolgens ook nog eens lukt om hier de juiste slaapkamer meubels voor bij te vinden kan het niet meer misgaan.

kleurrijk behang slaapkamer

Motieven die met alles te combineren zijn

Maar af en toe heb je van dat behang dat echt met alles te combineren is. Wat dacht je van het onderstaande slaapkamer behang? Haal de lente in huis en laat het nooit meer uit je slaapkamer gaan. Dit typische vinyl behang staat perfect met grote kamerplanten en lichte accessoires.

behang babykamer


Door gebruik te maken van patronen op wanden, vloeren en plafonds in een interieur kun je een unieke en onderscheidende achtergrond creëren voor de ruimte. Patronen kunnen je juist helpen om een ruimte bijvoorbeeld hoger te laten lijken. Denk hierbij aan een behang soort met verticale strepen. Maar je kunt ook de diepte vergroten in een ruimte door een unieke muurschildering te maken in het interieur. Je kunt ook textuur toevoegen in een dof en glansloze ruimte voor meer dynamiek.

patroon-behang-bloemen

Bron: inspiratie-interieur

Tips voor het gebruiken van patroon behang soorten

Er zijn een aantal richtlijnen voor het gebruiken van patroon behang soorten als achtergrond in je interieur die het gemakkelijker maken om te kiezen tussen de vele behang soorten die er zijn.

Tip 1: Kies een patroon en kleur dat gebaseerd is op de afmetingen van de ruimte

Als je een patroon zou kiezen dat ontzettend groot is in een felle kleur dan zal dit een kleine ruimte alleen maar kleiner laten lijken. Terwijl als je een te klein en onopvallend patroon in een nietszeggende kleur gebruikt dan maakt het de ruimte juist oninteressant. Wil je het juiste patroon en kleur kiezen voor jouw ruimte, hou dan de ruimte maat in gedachten.

Patroon behang voor in kleine ruimtes

Kies zacht gekleurde patronen met een lichte achtergrond voor in kleine ruimtes. Patronen met driedimensionale effecten zoals een traliewerk patroon, lint en bloemen patronen of een landschap als behang laten de ruimte groter lijken.

patroon-behang-landschap

Bron: wonen

Patroon behang voor in standaard ruimtes

Doet jouw ruimte niet klein maar ook niet heel groot aan? Dan hebben we het over een standaard ruimte. Voor een standaard afmeting woonkamer bijvoorbeeld kun je kiezen voor opvallender gekleurde patronen maar zorg voor een lichte achtergrond zodat de ruimte groter lijkt in plaats van kleiner.

Patroon behang voor in grote ruimtes

In grotere ruimtes kun je gedurfd zijn. Kies bijvoorbeeld sterke, dramatische patronen met rijke en opvallende achtergrond kleuren. Omdat de ruimte groot is zal een opvallend patroon behang er niet voor zorgen dat het opeens een kleine ruimte lijkt. Wil je dit effect wel graag behalen dan kun je het beste kiezen voor donkere kleuren.

patroon-behang-licht

Bron: interieurdesigner

Tip 2: Kies een patroon gebaseerd op de stijl van het huis

Kies altijd een patroon dat past bij de stijl van je huis. Behang je muren niet met een traditioneel patroon als de stijl van het huis strak en modern is. Dit zal met elkaar vloeken en in strijd gaan met de stijl. Kijk bijvoorbeeld eens naar de architectonische details van je huis en de regio waarin je huis staat.

Hedendaagse interieurs

Voor een hedendaags interieur en huis adviseren wij bij geometrische patronen in neutrale kleuren te blijven. Strepen werken ook goed in een hedendaags interieur maar probeer traditionele en realistische bloemen patronen te vermijden. Kies een abstract patroon behang voor in je interieur.

patroon-behang-geometrisch

Bron: perscentrumwonen

Traditionele interieurs

Patroon behang soorten voor traditionele interieurs vinden we meestal in historische voorbeelden met traditionele patronen. Je kunt zelf reproducties laten maken van behang en stoffen van een bepaalde periode als je graag het traditionalisme terug in huis wilt halen.
Kijk ook eens bij retailers, fabrikanten en interieurontwerpers voor meer inspiratie en informatie over specifieke patronen.

Tip 3: Verschaal de patroon afmeting naar de afmeting van de ruimte

Gebruik kleine patronen in kleine ruimtes, standaard patronen in standaard ruimtes en grote patronen in grootse ruimtes. Als je deze regel volgt dan kan er vrij weinig fout gaan. Maar als je toch graag een groot patroon, zoals bijvoorbeeld een gigantische bloem, in een kleine kamer wilt gebruiken dan moet je dit zeker niet laten omdat de regel je anders zegt.