Type woning #1: Rijtjeshuis

Er zijn zoveel verschillende type woningen. Om hier een overzicht van te geven beginnen we met een reeks type woningen. Wat is het type woning en wat zijn de voor- en nadelen van dit type woning? Hoe kun je je woning het beste inrichten? Tips en trucs voor jouw type woning. We beginnen met #1: Rijtjeshuis.

Rijtjeshuis 1 historischnieuwsblad

Bron: historischnieuwsblad

Een rijtjeshuis

Een rijtjeshuis is een woning in een rij van identieke of gespiegelde huizen met een gezamenlijke tussenmuur. Je hebt dus altijd te maken met buren aan weerszijden van de woning. De meeste rijtjeshuizen zijn eengezinswoningen. Het zijn in principe ruime huizen met één of twee extra verdiepingen. Naast de ruimte binnen bevindt zich vaak ook nog een tuin buiten. Zowel een voortuin als een achtertuin, met uiteraard precies dezelfde afmetingen als de buren. In Nederland is het rijtjeshuis het meest voorkomende huizentype. Ongeveer tien miljoen Nederlanders wonen in een rijtjeshuis. Waar de meeste rijtjeshuizen identiek werden gebouwd is er nu een nieuwe ontwikkeling gaande. De plattegronden van de woningen blijven gelijk, alleen de gevels worden per woning verschillend. Hierdoor wordt het eentonige beeld doorbroken.

Rijtjeshuis 2 nrcreader

Bron: nrcreader

Rijtjeshuis nrcreader

Bron: nrcreader

De voordelen:

– Redelijk goedkoop op de huizenmarkt
– Minder warmte verlies door huizen aan weerszijden
– Rijtjeshuis bevat meestal een tuin

De nadelen:

– Geluidsoverlast van buren
– Kleine tuin
– Gevoel weinig privacy

Rijtjeshuis 4 vakantiehuis24

Bron: vakantiehuis24

Type rijtjeshuizen

Hoekwoning:
Een hoekwoning is de woning aan het einde van een reeks rijtjeshuizen. Deze hoekwoning kan er soms ietwat anders uitzien en heeft maar aan één zijde buren.
Duplexwoningen:
Een duplexwoning is een woning die tijdelijk gesplitst is in twee deelwoningen. Zo kan er aan meer mensen ruimte worden geboden.
Flat:
Een flat behoort eigenlijk niet bij het type rijtjeshuis. Toch staat deze erbij, flats zijn namelijk ook identieke of gespiegelde huizen met een gezamenlijke tussenmuur. Het enige wat je niet hebt is een tuin, hiervoor in de plaats vaak wel een balkon.
Appartement:
Voor een appartement geldt min of meer hetzelfde als voor een flat.

IMG_9292

Bron: makeover

Hoe richt ik mijn rijtjeshuis in?

Tip 1: Een rijtjeswoning is over het algemeen verdeelt in kleine ruimtes. Veel rechthoekige en vierkante vormen zien we op plattegronden terugkomen. Om deze ruimtes goed in te delen moet je slim te werk gaan. Men is geneigd kleine meubels aan te schaffen en witte muren te verven zodat de kleine ruimtes groter ogen. Durf grote meubels in je interieur te verwerken! Dit benadrukt juist de ruimtelijkheid van je woning. Waar veel kleine meubels voor een druk beeld kunnen zorgen, zullen grote meubels zorgen voor ruimte en rust.

Tip 2: Probeer te kijken naar de vormen van je meubels. Als alles recht toe recht aan is, benadrukt dat de rechte vormen van je woning. Door juist een ronde tafel aan te schaffen zul je zien dat dat een speels effect heeft op je interieur.

Tip 3:Om ruimte te creëren zetten we alle meubels graag tegen de muur. Het nadeel daarvan is dat je de ruimte in je interieur niet goed verdeelt en op sommige plekken overschot en op anderen plekken juist gebrek hebt aan ruimte. Al je meubels staan aan de zijkant en het midden wordt niet opgevuld. Speel hiermee en zet een kast eens een stukje van de muur af, de eettafel kan wellicht in het midden van de ruimte staan, je bank hoeft niet verstopt te worden in een hoek, zet deze er iets van af. Je zult zien dat je ruimte ervan opleeft!

soomedia04

Bron: makeover

Rijtjeshuis 3 interieurdesigner

Bron: interieurdesigner

Het verbaast me niets dat heel Nederland in rijtjeswoningen leeft. Je hebt een prachtige woning met tuin voor een redelijk goed bedrag. Je kunt er in leven met z’n tweeën maar ook met z’n vijven. Rijtjeswoningen zijn voor veel mensen geschikt en daarom erg geliefd.

Woon jij in een rijtjeswoning? Laat ons weten hoe deze eruit ziet! We zien uit naar jouw reactie.