Maak je vitrinekast stijlvol met deze tips

Een vitrinekast inrichten, dat is soms nogal een klus. Een vitrinekast wordt al snel opgepropt met spullen waardoor het er te chaotisch uitziet. Het heeft ook vaak twee functies. Voor de een is het een kast waar al hun waardevolle spullen in liggen en voor de ander wordt het gebruikt om dingen in op te bergen. Maar hoe richt je nu je vitrinekast stijlvol in? En hoe gebruik je de vitrinekast functioneel? Geen zorgen! Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet zodat jij je vitrinekast goed kunt inrichten.

Bron: Pinterest

vitrinekast

Wat is een vitrinekast?

Een vitrinekast is natuurlijk handig om al je waardevolle of mooie spullen in op te bergen of tentoon te stellen. Doordat de wanden van glas zijn kan je altijd naar je spullen kijken. Het is daarom ook belangrijk dat je weet hoe je je vitrinekast moet inrichten.

Als je een vitrinekast in de keuken zet dan ben je waarschijnlijk van plan om de vitrinekast als opbergruimte te gebruiken. Bijvoorbeeld voor je servies of kookgerei. Ook dit kun je stijlvol inrichten. Maar meestal wordt een vitrinekast gebruikt om mooie waardevolle spullen in te leggen. En daarvoor zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

vitrinekast

Bron: Pinterest

Wat wil je laten zien in je vitrinekast?

Denk eerst na over wat je allemaal in je vitrinekast wilt zetten. Je kan zeggen dat de vitrinekast jou (en je interieur) beschrijft. Kies bijvoorbeeld voor iets wat je erg mooi vind of waardevols. Je kan ook al je servies of boeken erin doen. Je wilt er niet te veel in zetten anders wordt het een rommeltje. Maak dus van te voren een selectie van spullen die jij erin wilt hebben. Zo kan je ook met een kleine vitrinekast aan de slag.

Weet je niet wat je in je vitrinekast kunt zetten? Hier zijn wat voorbeelden:

Servies

Beeldjes

Fotolijsten

Kaarsen

Vazen

Bron: Pinterest

vitrinekast

Werk met kleuren

Natuurlijk wil je wel dat je vitrinekast match met de spullen die je in de kast gaat zetten. Bepaal daarom eerst het kleurenpalet waar je mee gaat werken. Bij een industriële vitrinekast passen bijvoorbeeld de kleuren zwart, bruin en grijs. Liever een landelijke vitrinekast (wat meer op een buffetkast lijkt)? Dan zijn lichtere tinten mooier.

Bron: Showhome

vitrinekast

Combineer met materiaal & vormen

Een manier om je vitrinekast wat meer stijlvoller te maken is door te werken met verschillende materialen en vormen net zoals op de afbeelding hieronder. Het hoeft niet hetzelfde te zijn dus probeer van een materiaalsoort verschillende vormen te gebruiken. Probeer ook daar rekening te houden met wat voor kleuren je gebruikt.

Hieronder zie je dat er is gewerkt met rieten mandjes, planten en glas wat de vitrinekast al meteen stijlvoller maakt.

Bron: Cynthia

vitrinekast

Maak groepen

Omdat je niet wilt dat het te chaotisch wordt kan je het best groeperen. Maak bijvoorbeeld setjes van glazen of potten. Of zet de bordjes aan de ene kant en je foto aan de andere. Als je groepen sorteert dan ziet je kast er al minder chaotisch uit. Wij vinden de vitrinekasten van JYSK hier ideaal voor.

Bron: homease

vitrinekast

Wat komt op welke plek

Je gaat natuurlijk niet alles achter elkaar neerzetten. Je wilt dat je waardevolle spullen mooi zichtbaar blijven. Probeer daarom alles wat verder van elkaar neer te zetten. Het hoeft allemaal niet recht en netjes. Het is juist leuker als je je spullen op verschillende manieren in je vitrinekast zet. Stapel bijvoorbeeld bordjes op voor meer hoogte. En doe de hoge spullen weer naast de lage. Dat zorgt ervoor dat er meer structuur is in je vitrinekast.

Bron: Fonq

vitrinekast

Gebruik de omgeving

Je hoeft natuurlijk niet alleen de vitrinekast in te richten om het stijlvol te maken. Maak ook eens gebruik van de omgeving van je vitrinekast. Zo kan je bijvoorbeeld ook spullen op je vitrinekast plaatsen. Zoals een grote plant of een mooie vaas. Of plaats een kruk met daarop een plant naast je vitrinekast.

Bron: Fonq

vitrinekast

Bekijk het van een afstand

Nu kan het zo zijn dat je tevreden bent met hoe je vitrinekast is ingedeeld. Top! Maar probeer het ook eens van een afstand te bekijken. Je merkt al snel genoeg als iets toch niet helemaal goed op zijn plek staat. Je kan ook een paar dagen erna er weer goed naar kijken en kijk dan of je nog steeds tevreden bent met hoe het eruit ziet.

Inspirerende vitrinekasten

Houten vitrinekast

Een houten vitrinekast kom je vaak tegen. Dit is dan ook een populaire vitrinekast. Omdat hout vaak in alle interieurs past is een houten vitrinekast een veilige keuze. Niet staat het alleen heel mooi het geeft ook sfeer in je huis. Natuurlijk heb je meer keuze in hout, dus kijk eerst welke goed bij jouw interieur past.

Bron: Meubella

vitrinekast

Antieke vitrinekast

Een oude antieke vitrinekast. Dat is er niet een die je zo snel zou zien bij anderen thuis. Maar vergis je niet, zelfs een antieke vitrinekast kan zo je woonkamer helemaal af maken. Dus heb je liever iets met wat meer karakter of iets eleganters? Dan kan je natuurlijk kiezen voor een antieke vitrinekast. Op de afbeelding zie je dat er alleen oude boeken liggen in de vitrinekast wat goed match. Begrijp wel dat een antieke vitrinekast niet bij alle interieurs past. Kijk dus eerst goed of het wel bij jouw interieur zal staan.

Bron: Loberon

vitrinekast

Moderne vitrinekast

Minimalistisch en strakke lijnen. Een moderne vitrinekast heeft ook zo zijn eigen charme. Omdat een moderne vitrinekast zo simpel is kan je het juist helemaal tot jouw stijl maken met gebruik van decoratie. Zorg ervoor dat je moderne vitrinekast wel opvalt en niet te veel bedekt wordt met decoratie.

Bron: Aktiewonen

vitrinekast

Shop deze moderne vitrinekast

Landelijke vitrinekast

Dit is er ook een die je vaak terugziet in veel interieurs. Een landelijke vitrinekast geeft meteen een warme en huiselijke sfeer. Je kan er je mooiste servies in doen of een mooie fotolijst. Maak het helemaal tot aan jouw stijl.

Bron: Wehkamp

vitrinekast

Industriële vitrinekast

Een stoere grove industriële vitrinekast is tegenwoordig steeds populairder. Door het materiaal dat voor een industriële vitrinekast wordt gebruikt krijgt het al meteen een vintage look. Met een industriële vitrinekast is er genoeg combinatiemogelijkheden met decoratie. Zo zie je dat er meer riet wordt gebruikt en planten bij industriële vitrinekasten. Je ziet ook bij de afbeelding dat er allemaal verschillende vazen in de vitrinekast staan en de kleuren passen ook allemaal bij elkaar.

Bron: Prontowonen

vitrinekast

Woood vitrinekast ‘Lagos

vitrinekast

Parisot vitrinekast ‘Junto

vitrinekast

Vitrinekast steel storage ‘BePureHome

vitrinekast

Shops en merken

Op zoek naar leuke vitrinekasten? Bekijk de onderstaande shops en merken voor meer vitrinekasten.