woonkamer-bank-poef
@huisjeindrenthe

Woonkamer inrichten: Voorbeelden en tips voor kleine woonkamer

Door Cynthia | | Inspiratie

Het inrichten van een kleine woonkamer is een uitdaging, maar biedt talloze mogelijkheden om gezelligheid te creëren. Hoewel we niet altijd een ruime woonkamer hebben, kunnen we met slimme keuzes de beschikbare ruimte optimaal benutten. Ontdek hier enkele tips en voorbeelden om je te begeleiden bij het inrichten van jouw knusse woonkamer.

woonkamer-bank-knus
@huisjeindrenthe

Analyseer je woonkamer voordat je begint

De eerste stap is een grondige analyse van je woonkamer. Onderzoek welke factoren de ruimte kleiner doen lijken, zoals kleuren, lichtinval, meubels en plafondhoogte. Deze elementen zijn cruciaal voor de algehele beleving van je woonkamer en kunnen gemakkelijk overweldigend werken, waardoor de ruimte kleiner lijkt. Het is essentieel om je behoeften goed te overwegen en de ruimte niet onnodig vol te proppen met meubels die kostbare ruimte innemen.

woonkamer inrichten
@blondalkmaarinterieur
Stijltip: In bovenstaande foto creëert de grijsgroene muur in optimaal contrast met het houten nachtkastje en de retro fauteuil!

Maak gebruik van de wanden

In kleine ruimtes is het altijd een goed idee om in plaats van horizontaal, verticaal te werk te gaan. Je kunt de wanden in je kleine woonkamer perfect gebruiken als opslag. Denk bijvoorbeeld ens aan smalle hoge kasten gemaakt van een dun frame of doorzichtig materiaal die de kast slanker laten ogen. Of vakkenkasten die je aan de muur bevestigt. Daarnaast kun je met een roomdivider kast de ruimte opdelen, wat vooral in studio's fijn is.

scandinavisch-blauw-interieur
@bijmargrietinhuis
Wil je inspiratie voor de kleur op de muur? Bekijk dan eens onze selectie aan muurverf inspiratie!

Leg nadruk op de hoogte

Het gebruiken van de hoogte in je kleine woonkamer is zeker een must. Je kunt bijvoorbeeld de kleine woonkamer hoger laten lijken door een smalle kast tegen de wand te plaatsen. Als je woonkamer een grote hoogte heeft kun je het goed benutten door verticale lijnen aan te brengen. Denk aan gordijnen van plafond tot vloer die een ruimtelijk gevoel geven of het schilderen van rechte kleurvlakken op de wanden voor een verticaal effect.

Kleine-woonkamer-inrichten
@fonqnl
Wandrek inspiratie voor jouw interieur!

Ruimtelijk meubilair

Misschien zegt je intuïtie om zoveel mogelijk kleine meubels in een kleine woonkamer te gebruiken maar dit is niet helemaal waar. Het werkt juist veel ruimtelijker als je soms gebruik maakt van grote stukken meubilair in de vorm van een hoekbank. Aan de andere kant kunnen kasten het beste zo klein en slank mogelijk houden. Deze type meubels laten namelijk je woonkamer kleiner lijken, wat zonde is.

woonkamer-ruimtebesparing
@slapenbij_maisoncrepe
Een witte hoekbank zoals uit het plaatje doet een kleine ruimte vaak een plezier. Zeker wanneer je gaat voor een model op pootjes!

Lichte kleuren laten je woonkamer inrichting nog beter naar voren komen

Het verkrijgen van voldoende natuurlijk licht in je woonkamer biedt niet alleen voordelen, maar de keuze voor lichte kleuren in je interieur kan dit effect nog verder versterken. Donkere kleuren absorberen licht, terwijl lichte tinten het juist weerkaatsen. Dus wanneer de middagzon binnenvalt, zullen de lichte muren en meubels dit effect nog verder accentueren. Overweeg daarom lichte muurverf om je woonkamer een ruimtelijke en frisse uitstraling te geven.

licht-interieur-inspiratie
@ourlifeatno5

Groepeer spullen

Heb je veel spullen die je graag in de woonkamer wilt hebben? Dan adviseren wij je om het te groeperen. Zet in plaats van alles door de gehele woonkamer, de spullen op één plek bij elkaar. Dit voorbeeld geeft goed weer hoe je een wand vol lijsten, kunst, verlichting en foto’s kunt creëren zonder dat het te druk wordt.

woonkamer-wanddecoratie-inspiratie
@stadshuisje
Fleur de boel op met een leuk vloerkleed!

Ga voor één eyecatcher in de kleine woonkamer

Kies niet voor vijf verschillende eyecatchers, maar slechts voor één opvallend item in je woonkamer. Denk aan een knalgele- of blauwe bank, waarbij je de overige delen van de woonkamer vrij subtiel kunt houden. Natuurlijk kun je ook gaan voor een kleinere eyecatcher, zoals een opvallende booglamp.

gekleurde-bank-woonkamer
@whisperingbold

Houd het lekker licht en luchtig

Maak de kleine woonkamer niet te donker maar hou het interieur licht en luchtig. Dit doe je door lichte kleuren te gebruiken maar ook lichte materialen en stoffen. Luchtig ontstaat door niet al te robuuste meubels te gebruiken die een slanke en rustgevende sfeer uitstralen. Het is niet erg als kasten en tafels minder opvallend zijn, op deze manier lijkt het interieur namelijk groter.

lichte-scandinavische-woonkamer
@bij.manon.thuis
Houd je stijlvolle interieur netjes en opgeruimd met de KonMari methode.

Maak kleine gedeeltes in de woonkamer

Wil je graag een eethoek, een zithoek, een leeshoek en een werkhoek in de kleine woonkamer? Dan zul je gebieden moeten creëren. Dit doe je door bijvoorbeeld een gebied aan te geven met een vloerkleed. Hiermee geef je aan dat het om het zitgedeelte gaat. Leg een ander soort vloerkleed onder de eethoek waardoor je echt gebieden in de kleine woonkamer creëert. Let wederom hier ook weer op dat je niet een te druk of te opvallend vloerkleed kiest.

beige-woonkamer-basic
@bymik_
Meer kleur? Je kunt ook gebruik maken van okergele vloerkleden! Deze geven warmte en kleur aan je woonkamer!

Benut de vloer

Het vloeroppervlak is een belangrijk element in een kleine woonkamer. Bij het gebruik van een verkeerde kleur of materiaal kan het de ruimte veel kleiner laten lijken. Een van de basisregels is om bijna dezelfde kleur vloer te gebruiken die ook op de wanden wordt gebruikt. Op deze manier vormt de ruimte een geheel en zullen meubels lijken te zweven in de woonkamer.

scandinavisch-vloerkleed-inspiratie
@by_us_thus
Tip: Onze favoriete vloerbedekkingen zijn laminaat, PVC en tapijt.

Combineer oud en nieuw

Een strak interieur kan ook gecreëerd worden in een oud pand. De wisselwerking van oud en nieuw is een prachtig contrast dat heel moeilijk te creëren is in een nieuw huis. Maak gebruik van de oude elementen van het pand en richt het in met nieuwe design meubelen om een strak interieur te laten ontstaan. Ook oude meubels kun je prima combineren met nieuw design!

Zuiver_blauw_geel_woonkamer_design
@fonqnl

Gebruik contrasterende kleuren

Om je interieur er nog strakker te laten uitzien kun je het beste een contrasterende kleur gebruiken. Meestal werkt een donkere kleur zoals blauw of zwart het beste om contrast aan te brengen in de woonkamer. Je kunt die kleuren terug brengen met het plaatsen van een industriële lamp, een vaas of een slank design stoeltje.

Scandinavisch_woonkamer_strak_wit
@12aniviken

Less is More

Een strak interieur heeft vaak alleen het noodzakelijke in de woonkamer staan. Overbodige spullen zijn opgeborgen in dichte kasten of weggegooid om meer ruimte te creëren. Bedenk voor je zelf wat je echt nodig hebt en wat je wel zou kunnen missen.

Interieur_strak_modern
@casakatoo

Groen

Vaak wordt er gedacht dat er in een strak interieur geen planten thuis horen omdat planten rommelig zouden kunnen zijn. Dit is gelukkig niet waar, want je kunt ook planten kopen die je design meubels en strak interieur juist versterken. Daarnaast hoeven het niet eens grote planten te zijn. Kies voor een aantal dezelfde planten die je in een groep bij elkaar kunt plaatsen of die mooi op 1 rijtje kunnen staan. Het is wel wenselijk om iets van groen te laten terug komen in het interieur van de woonkamer, bijvoorbeeld door groene muurverf of groene accessoires.

Vloerkleed_zwart_wit_plusjes_kruisjes
@arja_van_garderen

Vloer en wand afwerkingen

Een strak interieur kan ook goed gecombineerd worden met een wit geschilderde bakstenen muur of verschillende vloer afwerkingen. Vloeren zijn vaak strak en kil, en zeker tijdens winter kan dit koud aanvoelen. Om je strakke vloer een warme sfeer te geven wordt er ook wel gebruik gemaakt van vloerkleden en warme vachten.

Velvet_bank_blauw_IXXI
@juudithhome

Kleur in een strak interieur

Het toevoegen van kleur in een strak interieur is zeker een goede tip. Grijstinten, zwart en wit kunnen soms kil aanvoelen en dan is het wenselijk om een warm of fel kleurtje toe te voegen als meubilair of decoratie. Hiermee wordt het object ook een eyecatcher in het interieur.

Vloerlamp_industrieel
@fonqnl

Gebruik industriële lampen

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van oude industriële lampen. Sommige zijn al jaren oud en worden opgeknapt en andere worden opnieuw geproduceerd door designers. Hoe dan ook, een industriële lamp is een must in een strak interieur.

Lichte_woonkamer_hout_modern
@dinyterpstra

Verlichting en natuurlijk licht

Natuurlijk licht is een belangrijk aspect in een strak interieur. Des te meer licht des te meer ruimtelijkheid. Als er weinig natuurlijk licht in je woonkamer binnenvalt kun je gebruik maken van kunstmatige verlichting, reflecterende materialen, zoals spiegels en lichte kleuren die het licht reflecteren.

Houten_kast_design
@juudithhome

Het gebruik van warme en natuurlijke materialen

In een strak interieur kan er ook gebruik gemaakt worden van natuurlijke materialen zoals houten meubels en accessoires of het populaire rotan. Gebruik in plaats van robuust en onafgewerkt hout, fijner en kwalitatief hout dat goed is afgewerkt. Op deze manier geef jij je strakke interieur meer warmte en sfeer.

Geef jouw meubels een duurzame makeover door te kiezen voor natuurlijke materialen.

natuurlijke-boho-woonkamer
@stylynnterior

Voor een gezellige woonkamer

Een hoekbank zorgt bijvoorbeeld al voor een knus en gezellig gevoel in je woonkamer. Doordat je met vrienden familie gezellig bij elkaar kunt zitten wordt de hoekbank het meubel in je woonkamer waar je het meest gebruik van zult maken.

Musthave-hoekbank-interieur
@madeleineshouse72

Groot, Groter, Groots

Een ongezellige hoek, een grote ruimte of een mooie grote bloempot vraagt om een grote plant. De meeste grote kamerplanten komen uit de tropen. Een aantal populaire planten zijn de bananenboom (Musa), Yucca, dadelpalm of de boomvaren die prachtig staan in een grote pot.

planten-natuurlijk-woonkamer
@landlevenjudith

Hangende Planten

Voeg planten in potten samen met hangende planten in een hoek van de woonkamer. Planten gedijen goed in elkaars gezelschap en deze combinatie creëert een knus groen hoekje in je interieur. De mix van verschillende plantensoorten, texturen en hoogtes voegt een extra dimensie toe aan de sfeer en versterkt de natuurlijke uitstraling van de ruimte.

hangplanten-kleurrijk-woonkamer
@plinka_life

Kleine hoekjes met plantjes in potjes

De laatste trend op het gebied van interieur planten is het creëren van kleine stillevens van planten en potten. Kleine aardewerken potten met vetplanten vormen een populaire keuze en zien er prachtig uit wanneer ze in groepen worden neergezet. Dit stijlvolle gebruik van planten voegt een vleugje levendigheid toe aan je interieur, terwijl het een gevoel van harmonie en rust bevordert.

boho-kleurrijk-interieur
@plinka_life

Rustgevende kleuren die in de woonkamer passen

Kleuren zijn het belangrijkste in een rustgevend interieur. Te felle of teveel kleuren bij elkaar kunnen te druk zijn, waardoor jij je rust niet zult vinden. Het is dus belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij de kleuren die jij kiest. Dit kunnen lichte kleuren zijn, maar ook donkere kleuren kunnen je woonkamer een rustgevend gevoel geven. Denk bijvoorbeeld aan een spa of sauna waar vaak gebruik wordt gemaakt van donkere tegels in een subtiel jasje voor innerlijke rust.

woonkamer-rustgevend-sfeervol
@madeleineshouse72

Groen en pasteltinten in je woonkamer

Verschillende pasteltinten, zoals geel en rozen, zijn goed te combineren met neon kleuren. Zeker als je van felle kleuren in je interieur houdt, is dit een goed kleurenpalet om te gebruiken. Gekker kan het eigenlijk niet, lekker vrolijk en funky. In dit voorbeeld zie je hoe de kleur groen met pasteltinten is gecombineerd, zodat je de perfecte combinatie van funky kleuren krijgt.

woonkamer-pastel-kleuren
@huisje.aanhet.water
Verliefd op deze look? Shop hier pastelkleurige items voor jouw interieur!

Zoete kleurtjes in je woonkamer

Iets vrouwelijker maar nog steeds lekker vrolijk en fel zijn deze zoete kleuren voor het interieur van je woonkamer. Paars, rood, roze en geel zijn een goede combinatie om een bijzondere sfeer te creëren en toch de gekkigheid van de felle kleuren te behouden. Omdat de kleuren terug komen in verschillende materialen krijgt het interieur meer karakter maar het blijft toch 1 geheel.

boho-kleurrijk-woonkamer
@plinka_life
Wist je dat wandplanken niet altijd een standaard vorm hoeven te hebben? Je vindt alle soorten wandplanken in onze feed!

Kanarie Geel

De vrolijkste kleur van ons kleurenpalet is zeker kanarie geel! Je kunt er niet omheen, het is een felle en funky kleur die je woonkamer vult met vrolijkheid en zonlicht. We zien kanarie geel steeds meer terug komen in de vorm van meubels, accessoires en wandkleuren voor in de woonkamer. Kanarie geel is goed te combineren met wit, pasteltinten en tegenwoordig ook met turquoise. Een gedurfde keuze!

geel-blauw-woonkamer
@bijmargrietinhuis

Eyecatching vintage

Combineer felle kleuren met oude kleurtinten en vintage zoals in deze prachtige woonkamer. Door het warme zonlicht dat naar binnen schijnt worden de kleuren alleen nog maar mooier en de sfeer van de woonkamer warmer. Probeer kleuren te laten terugkomen hier en daar om een balans te vinden in je kleurenpalet en in de woonkamer.

oranje-chic-interieur
@sansdoute_interieur