Regels tot hoe laat je mag klussen in huis (Nederland)

Door Martijn | | Woonvragen
klussen-tijden-regels

Op basis van de informatie van de Rijksoverheid is er geen specifieke landelijke regelgeving met betrekking tot de toegestane tijden voor het uitvoeren van kluswerkzaamheden in huis. De regelgeving rondom geluidsoverlast, zoals veroorzaakt kan worden door kluswerkzaamheden, wordt voornamelijk op lokaal niveau bepaald door de gemeente. In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)​.

Maargoed, dan heb je dus altijd nog geen antwoord op de vraag tot hoelaat je in Nederland mag klussen. Als het geregeld is, is het per gemeente. Maar als er iets is dat je na dit artikel geleerd hebt, is dat het lang niet altijd duidelijk is wat nu echt het tijdstip is tot wanneer je mag klussen.

Rotterdam

Nou, daar gaan we dan! Rotterdam, de stad van de bruggen, de Maas en, natuurlijk, de klussers! Even tussen jou en mij: ik snap wel waarom je het vraagt. Je hebt net een nieuwe boormachine en je wilt natuurlijk niet de hele buurt wakker maken. Of misschien ben je juist die buurman of buurvrouw die na een lange dag gewoon rust wil. Hoe dan ook, hier komt het antwoord!

In Rotterdam, net zoals in veel andere steden, zijn er zogenaamde 'geluidsvoorschriften'. Dit betekent dat je over het algemeen tijdens werkdagen mag klussen tussen 07:00 uur in de ochtend en 19:00 uur in de avond. Op zaterdag ligt dat tussen 09:00 uur en 17:00 uur. Zondagen en feestdagen? Dan mag je lekker uitslapen en beginnen ze pas vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur. Maar let op! Dit zijn algemene regels. En anders kun je altijd nog bij Gemeente Rotterdam ontheffing aanvragen voor geluidsoverlast.

Amsterdam

Allereerst, Amsterdam is natuurlijk een stad met veel oude panden en smalle straatjes. Je zou denken dat dit wat beperkingen met zich meebrengt, maar gelukkig valt dat mee. Over het algemeen gelden er in Amsterdam dezelfde regels als in Rotterdam. Maar, omdat we hier te maken hebben met de hoofdstad, zijn er natuurlijk ook wat uitzonderingen.

Doordeweeks mag je in Amsterdam klussen vanaf 07:00 uur in de ochtend tot 19:00 uur in de avond. Op zaterdagen mag je aan de slag van 09:00 uur tot 17:00 uur. En op zondagen en feestdagen? Dan mag je van 13:00 uur tot 17:00 uur de hamer en spijkers erbij pakken. Maar, en hier komt de Amsterdamse twist: in sommige stadsdelen kunnen er aanvullende regels gelden, vooral als je in een monumentaal pand woont of in een gebied met veel toeristen. Dus voordat je die boormachine pakt, is het slim om even te checken of er specifieke regels zijn voor jouw buurt.

En ja, ook je tuintje schoonblazen hoort daar bij.

Den Haag

Net zoals in Rotterdam en Amsterdam, mag je in Den Haag doordeweeks klussen van 07:00 uur 's ochtends tot 19:00 uur 's avonds. Op zaterdag mag je de gereedschapskist openen van 09:00 uur tot 17:00 uur. En voor de zondagse klussers en op feestdagen? Dan kun je aan de slag van 13:00 uur tot 17:00 uur. Maar, let op! Den Haag heeft een aantal wijken met historische panden en ambassades. In sommige van deze gebieden kunnen aanvullende regels gelden. Dus als je in zo'n speciale wijk woont, is het slim om even bij de gemeente te informeren.

Utrecht

Doordeweeks, dus van maandag tot en met vrijdag, mag je in Utrecht klussen van 07:00 uur in de ochtend tot 19:00 uur in de avond. Op zaterdag zet je je wekker iets later en mag je van 09:00 uur tot 17:00 uur aan de slag. En voor de zondagse uitslapers en op feestdagen? Dan kun je beginnen vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur. Maar, zoals altijd, zijn er uitzonderingen. Utrecht heeft veel monumentale panden en soms specifieke wijkregels. Dus als je in de binnenstad of een beschermd stadsgezicht woont, check dan even of er extra regels gelden. Geen tegels uit je badkamer boren dus.

Dus, beste Utrechters, hier is jullie klus-overzicht: doordeweeks tussen 07:00 en 19:00, op zaterdag van 09:00 tot 17:00 en op zondagen en feestdagen van 13:00 tot 17:00. Maar zoals altijd, een goede buur is beter dan een verre vriend, dus houd rekening met elkaar.

Eindhoven

De Lichtstad, het technologische hart van Nederland, thuis van de Philips, het bruisende Strijp-S en natuurlijk... de Eindhovense klussers! Goed dat je weer aangeschoven bent. We gaan eens kijken hoe het klussen in deze innovatieve stad er aan toe gaat.

Eindhoven staat bekend om zijn vooruitstrevende technologie en design, maar dat betekent niet dat de basale dingen des levens vergeten worden. Klussen hoort er natuurlijk gewoon bij! En net zoals in de andere steden, heeft ook Eindhoven zo zijn regeltjes.

Over het algemeen kun je in Eindhoven doordeweeks, dat wil zeggen van maandag tot en met vrijdag, klussen van 07:00 uur in de ochtend tot 19:00 uur in de avond. Op zaterdag kun je van 09:00 uur tot 17:00 uur je klushart ophalen. En voor de relaxte zondagen en feestdagen? Dan mag je van 13:00 uur tot 17:00 uur aan de bak.