Woonvragen: Vloerkleed-tips en tricks

Een goed gekozen vloerkleed is een instant sfeermaker voor je woonkamer. Alsof je met je vingers knipt, pats… cosy en warmte! Maar voor welk vloerkleed kies je dan? En hoe groot? Hoe leg je het neer, begin je net onder de bank of ervoor? Welke vorm, rond, rechthoekig of vierkant? Kan een kleed op vloerverwarming? Gebruik je 1 kleed of leg je er 2 of zelfs meer bij- en over elkaar? Wil je een vloerkleed onder de eettafel, waar let je dan op? Wil jij ook wat meer hierover weten? Lees dan vooral verder want we hebben het allemaal voor je bij elkaar gezet.

Bron: ournewhome11 (Instagram)

Hoe kies je een goed vloerkleed?

Laten we met het allerbelangrijkste beginnen: welk vloerkleed kies je? Hoe bepaal je welk vloerkleed in je interieur past. En ook niet onbelangrijk, het budget. Vloerkleden heb je in alle prijsklassen van goed betaalbaar tot erg duur. Belangrijk is ook in welke levensfase je zit. Heb je kleine kindjes? Of een hond die altijd voor het vloerkleed kiest wanneer hij wat lekkers krijgt om op te eten. Of wil je graag vaker wat veranderen in huis. In deze gevallen kun je beter voor een iets voordeliger kleed kiezen.

Verder kijk je natuurlijk naar de kleur van je bank en fauteuil(s). Het moet in ieder geval matchen. Neem een kussen van je bank mee naar de winkel. Heb je bijvoorbeeld een lichtgrijze bank dan kun je voor een iets lichter of juist donkerder grijs kleed kiezen. Kijk naar de warmte van de kleur grijs, zit er wat meer beige in kies dan ook voor een warmere kleur grijs als kleed. Gemêleerd kan ook. Of echt met een andere tint erin zoals vergrijsd groen of blauw. Ook de vorm is bepalend. Want bij een hoekbank leg je het vloerkleed anders als bij een rechte bank. Of je voor hoog- of laagpolig kiest heeft veel met je smaak te maken. Het ene vind je waarschijnlijk gewoon mooier dan het andere.

Dus:
1. Budget
2. Formaat
3. Kleur laten matchen
4. Hoog- of laagpolig

Bron: Wonen_bij_chantal (Instagram) Welk formaat? Een standaardmaat vloerkleed is bijvoorbeeld 1.60 x 2.30 m. Heb je een rechte bank van 2.40 m dan is het kleed net iets kleiner dan de bank. Houdt in dat geval een stukje vloer zichtbaar tussen de bank en het kleed. Leg het kleed wat centraler in de ruimte. Er staan geen voorpoten op een kleed wat iets kleiner is dan de bank. Ook kun je kiezen voor een groter kleed dan je bank. Een andere standaardmaat is 2.00 bij 2.90 of 3.00. Nu kun je het kleed tegen de voorpoten van de bank aan leggen. Of de voorpoten erop zetten. Heb je een hoek- of loungebank dan laat je het kleed iets onder de hoek of loungedeel beginnen en laat je het uitsteken aan de andere kant. Dan ligt het vloerkleed iets minder centraal in de ruimte maar maak je het meer onderdeel van de bank. De lange kant van het kleed loopt met de lengte van je bank mee. Een rond kleed is altijd erg makkelijk. Een rond kleed leg je vaak centraal in je zithoek. Vaak is een doorsnede van 2.00 m een mooi formaat. Bron: furnview.nl

Een vloerkleed en vloerverwarming, een goede combi?

Er zijn best wat mensen die denken dat een vloerkleed niet op vloerverwarming kan. Dit kan wel! Let er op dat het vloerkleed antistatisch is, dat herken je aan de het symbool met 2 pijlen die bij de productinformatie van het vloerkleed moet staan. Staat dit symbool er niet bij maar wel het symbool voor vloerverwarming dan is het kleed ook geschikt. Hoog- of laagpolig maakt niet uit. Beter gebruik je geen onderkleed. De warmte komt iets minder goed door daar waar het vloerkleed ligt. Maar het vloeroppervlak zonder kleed is groot genoeg om de ruimte te verwarmen. Het vloerkleed moet wel warmte doorlaten.

De warmtedoorlaatbaarheid wordt uitgedrukt in Rc-waarde. Hoe hoger de Rc- waarde des te beter de warmte doorgelaten wordt.

Als vloerbedekking over de juiste Rc-waarde beschikt, antistatisch is of geschikt voor vloerverwarming dan is het zelfs mogelijk om vloerbedekking over vloerverwarming te leggen. Let wel op dat de lijm geschikt is voor vloerverwarming.

Meerdere vloerkleden gecombineerd

2 of meer vloerkleden laten overlappen is hip. Let er op dat de kleuren wel matchen. Contrasten in materialen, vorm en kleur. Leg een laagpolig kleed onderop daaroverheen kan je kiezen voor een iets dikker kleed. Andersom zou je goed de rand van het dikke kleed in het dunne kleed zien. Als je daar veel overheen loopt slijt het bovenste kleed op die rand.

Bron: @furnlovers (instagram)

Kies je voor een druk of een rustig kleed?

Staan er veel spulletjes in je woonkamer, veel accessoires, planten of gewoon rommeltjes. Kies dan voor een rustig kleed. Bij less is more kun je als je wilt voor een drukker kleed kiezen. Een voorbeeld uit de praktijk: mensen die van een heel kleurrijke inrichting hielden. Een kleurrijk schilderij, stoelen in 3 verschillende felle kleuren waarvan er 2 okergeel. Sierkussens op de bank in weer andere kleuren. Ze lieten een foto van een vloerkleed in fel gele bloemen zien en vroegen of dat mooi zou staan. Het geel was anders dan het okergeel, het kleed erg druk. Op ons advies hebben ze voor een rustig vloerkleed gekozen wat mooi bij de bank en de gordijnen stond. Dat zorgde voor een rustige basis.

Een kleed onder je eettafel

Een mooi kleed onder je eettafel kan goed. Zorg ervoor dat het groot genoeg is om je stoel achteruit te kunnen zetten. Het beste is als je achterpoten dan nog op het kleed staan. Anders stropt het kleed steeds op als je weer aan tafel wilt gaan zitten. Laagpolig is ook makkelijker om je stoel te kunnen verschuiven. Met kleine kinderen is een vloerkleed hier wat minder praktisch.

Bron: wonen_bij_chantal

Gevoel

Met een vloerkleed maak je de ruimte gezellig. Kijk vooral goed naar wat je mooi vindt. Het gaat toch om een bepaald gevoel en sfeer die je aan de ruimte wilt brengen. Vind je het lastig om een keuze te maken? Maak dan foto’s van de kamer, neem een stuk stof mee naar een winkel en vraag of iemand even met je mee kijkt. Of raadpleeg een interieuradviseur of stylist in de buurt.

Styliste

Suset Wouters
Interieuradviseur Suus & Sold
www.interieuradvieszeeland.nl
06-38269995