De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Een prachtig materiaal: Linnen in het interieur

We zien steeds vaker het prachtige en nonchalante materiaal linnen in interieur terugkomen. We kiezen dan ook heel vaak voor ecologische materialen en natuurlijke materialen. Verantwoord en duurzaam. Maar waar is linnen van gemaakt? En hoe gebruik je het in het interieur? Wij vertellen je graag iets meer over linnen in het interieur.

De oorsprong van linnen

Het textiel linnen, ook wel lijnwaad genoemd, wordt uit vlas gemaakt. De vlasplant is al meer dan tienduizend jaar de basis van linnen en heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Denk bijvoorbeeld eens aan het zachte gevoel, de duurzaamheid, de comfort die linnen biedt en dat het heel goed te verven is. Het is een natuurproduct gemaakt van de vlasplant. Wist je dat alles van deze plant te gebruiken is? Zo wordt er van de zaden olie gemaakt voor cosmetica, vloerbedekkingen, verf en kleuren. Daarnaast wordt de vlasplant voor nog meer doeleinden gebruikt maar de meest bekende is voor het weefsel linnen.

Vlas wordt verbouwd in West-Europa op een oppervlakte van 75.000 ha. Dit omdat de bodem en onze weersomstandigheden ideaal zijn voor het verbouwen van deze plant. Maar de vraag neemt wereldwijd toe en dus wordt het verbouwen van de vlasplant ook steeds lucratiever.

De groei van de vlasplant voor het linnen

De groei van de plant is ontzettend kort. In maart wordt de plant gezaaid en in juli geoogst. Zo is de plant tegen eind juni helemaal volgroeid en goudgeel van kleur. Hierna begint de bloei (fraai blauw, lila en wit) voor een korte tijd. Het oogsten wordt met wortel en al gedaan. Daarna wordt het in hagen opgesteld zodat het goed kan drogen. Zijn de planten droog dan worden de zaden verwijderd. Hierna wordt het vlas blootgesteld aan vocht zodat de pectine afbreekt. Vanwege ecologische redenen wordt het vlas vandaag de dag geroot door het uit te spreiden over het veld. Hier ligt het een aantal weken en wordt het blootgesteld aan de zon, dauw en regen. Uiteindelijk moeten de vezels van het stro gescheiden worden. Dit gebeurd tijdens het zwingelen en hekelen. Korte vezels gebruikt men voor het spinnen van grove garens en touw. De fijne en lange vezels worden gebruikt voor het fijnste linnengaren. Hierna volgt het spinnen. Hiermee wordt de vezel uitgerekt tot een lint. Dit wordt in een bepaalde richting getwijnd om de vezels te verbinden. Deze linten worden tot garens gesponnen. Nu dat dit gebeurd is, is het tijd om te weven. Maar voordat men hiermee begint controleren ze eerst de garens op soepelheid, gelijkmatigheid en stevigheid.

Nu ontstaat er een prachtig mooi stuk stof. Wordt het linnen in ruwe staat verwerkt? Dan is het klaar. Maar in de meeste gevallen wordt het nog gebleekt of geverfd.

Vanwege dit enorme proces is linnen dus prijzig. Het moet zoveel stappen ondergaan dat bijna elk product gemaakt van 100% linnen duurder is dan bijvoorbeeld een katoenen product. Linnen is een schoon en fris weefsel dat tegelijkertijd ook sterk en duurzaam is. Het wordt naarmate het meer gebruikt wordt ook zachter en sterker.

Mooie linnen producten voor in het interieur

[products ids=”26756,27940,30965,37492″]

[products ids=”45790,60450,61405,87449″]

Een aantal inspirerende voorbeelden van linnen in het interieur

Bron: adored vintage
Bron: fashion chick
Bron: eclectic trends
Bron: Cathy Mc Daniel
Bron: Hedda
Bron: domino

Linnen in iedere ruimte in huis

Linnen is een materiaal dat geschikt is voor allerlei toepassingen. Van theedoeken, handdoeken, sierkussens, dekbedovertrekken, plaids, gordijnen tot zelfs vloerkleden. Linnen geeft een interieur een natuurlijke uitstraling, het is een duurzaam materiaal en het is tijdloos.

 

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?