hortensia

Hortensia: Hoe Plant en Verzorg je Hortensia’s (Hydrangea)

Door Martijn | | Inspiratie

Je moet de hortensia snoeien wanneer de snoei maand van jouw hortensia begonnen is. Doe dit op tijd volgens het snoei-plan en je hortensia staat er in de warmere maanden prachtig bij. In onze Hortensia Gids lees je voor alle hortensia soorten alles wat je moet weten voor de beste verzorging - van het geven van water, bemesten tot wanneer je moet snoeien.

Lees ook: 25 Kamerplanten die écht Makkelijk te verzorgen zijn

Wat je over hortensia’s moet weten

Hortensia’s (Hydrangea) zijn een van de mooiste planten die ook nog eens makkelijk te verzorgen zijn. Deze elegante planten zijn in de meeste tuinen de planten en geven een groot aantal bloemen. Door de verschillende hortensia soorten kun je kleuren bloemen tegenkomen als helder blauw, levendig roze, strak wit, lila en roze. Soms kom je op dezelfde plant een mix van al deze kleuren tegen!

De hortensia is ideaal voor een tuin waar meerdere soorten planten te vinden zijn. Daarnaast voelt de hortensia zich zowel thuis in een open vlak als borders en plantenbakken. Omdat er ieder jaar nieuwe soorten hortensia’s bijkomen, kun je per plek een unieke hydrangea planten.

hortensia-snoeien
Gaetano Cessati

Hortensia planten

Zoals met veel andere dingen in je tuin, is het belangrijk dat je in de basis weet hoe je met planten om moet gaan. Dat is met het verzorgen van een hortensia niet anders. Als je goed weet hoe en waar je een hortensia moet planten, bespaar je tijd en geld. De juiste plek, grond en manier waarop je plant zorgt ervoor dat de hortensia jarenlang prachtige bloemen blijft geven.

Beste tijd om een hortensia te planten

 • Seizoen: najaar of voorjaar
 • Tijdstip: begin ochtend of einde middag

Het najaar (herfst) is het beste moment om hortensia’s te planten. Ook het voorjaar (einde winter of begin lente) kun je als seizoen kiezen. Belangrijk is dat de struik voldoende tijd heeft om een gezond web van wortels te ontwikkelen. Je kunt het best de hortensia planten in het begin van de ochtend of einde van de middag.

Beste plek om hortensia te planten

 • Halfzon en halfschaduw
 • Niet onder of bij grote bomen
 • Uit de wind

De beste plek om een hortensia te planten is op een plek waar in de ochtend zon komt en in de middag en avond schaduw. Afhankelijk van de plek van je tuin, is dit aan de voor- of achterkant van je tuin. Plant de hortensia niet direct onder een grote boom. Dit kan namelijk voor een strijd om water en voeding met de boom zorgen. Tenslotte is een plek uit de wind belangrijk omdat windvlagen de bloemen van de hortensia kunnen vernietigen.

Beste grond voor hortensia

 • Grond met natuurlijke voeding
 • Water mag niet blijven staan
 • Harde grond eerst met compost mixen

Hortensia’s groeien het best in grond vol met natuurlijke voeding. Goed afvoer van regenwater is ook van belang. Alhoewel de hortensia van vochtige grond houdt, overleeft het overstromingen niet.

Te veel water veroorzaakt namelijk wortelrot wat binnen enkele weken het einde van de hortensia zal betekenen. Als je harde grond hebt, is het verstandig eerst compost in de grond te mengen om de kwaliteit van de grond te verbeteren.

Hoe moet je een hortensia planten

Je kunt een hortensia planten door de volgende stappen te doorlopen:

 1. Graaf met een schep gaten die 50 cm breder dan het uiteinde van de hortensia plant of stek zijn
 2. Graaf diep genoeg om het bovenste deel van het uiteinde van de hortensia gelijk met het grondoppervlak te krijgen
 3. Zorg voor een aflopend oppervlak zodat overmatig regenwater kan weglopen

Hoe kun je hortensia’s vermenigvuldigen?

Eén hortensia kan zich vermenigvuldigen door de volgende stappen te doorlopen. Dit kun je het best doen in de lente of aan het begin van de zomer. Het enige wat je moet doen is:

 1. Graaf een goot nabij de hortensia
 2. Buig een tak van de hortensia naar de goot toe zodat het midden van de tak de grond raakt
 3. Maak krassen in het schors waar de hortensia de grond aanraakt
 4. Vul de goot met grond op en plaats iets met gewicht op de tak van de hortensia (steen)
 5. Over tijd zal de tak zijn eigen wortels in de grond vormen en in verlengde hortensia uitgroeien

hortensia-verzorgen
Masaaki Komori

Hortensia verzorging

Desondanks de gevoelige aspecten van de bloemen van hortensia’s, hoef je ze niet met fluwelen handschoenen te behandelen. De volgende tips helpen je de hortensia’s zo goed mogelijk te verzorgen.

Water geven

 • Geef de eerste twee jaar na het planten van de hortensia voldoende water. Bij droogte extra water geven.
 • Drie keer per week tijdens de bloeitijd licht water geven (tot mei). Je kunt beter wat vaker water sproeien dan in één keer een grote hoeveelheid water.
 • De bolvormige hortensia (Hydrangea Macrophylla Hamburg) en de hortensia Annabelle (Annabel) hebben meer dan gemiddeld water nodig.
 • De bladeren scheuren als de grond te droog is.
 • De bloemen blijven klein als de grond te droog is
 • Gebruik een tuinslang om de hortensia diep in de grond water te geven en een sproeier voor het besproeien van de bladeren en bloemen
 • Het beste moment om de hortensia water te geven is in de ochtend
 • Leg houtsnippers onder de hortensia om de grond koel en vochtig te houden.

Bemesten

Als je grond al gezond is, hoef je de hortensia niet te bemesten. Te veel mest zorgt ervoor dat er meer bladeren dan bloemen groeien. Kijk per hortensia soort na of bemesting echt nodig is.

 • Bolvormige hortensia (Hydrangea Macrophylla Hamburg) licht bemesten in maart, mei en juni
 • Annabelle hortensia bemesten aan einde van de winter
 • Eikenblad en pluimhortensia bemesten in april en juni

Hortensia snoeien

Hoe en wanneer je een hortensia moet snoeien heeft veel invloed op de bloemen die in het voorjaar verschijnen. Te laat of te vroeg snoeien belemmert de hortensia in het ontwikkelen van nieuwe bloemen.

Wanneer hortensia snoeien

Je kunt de hortensia snoeien aan het einde van de herfst of aan het begin van de lente. Dat wil zeggen dat je in de maanden oktober en maart de hortensia kunt snoeien. Voor een klein aantal hortensia soorten kan de ideale maand om te snoeien verschillen (bijvoorbeeld winter).

Hoe moet je een hortensia snoeien

 1. Haal oude takken tot boven de grond weg
 2. Knip de struiken van de hortensia tot 15 centimeter boven de grond af voor een kleine plant
 3. Knip de struiken van de hortensia tot 50 of 65 centimeter boven de grond af voor een grote plant
 4. Gezonde takken moeten met de kop naar buiten worden geknipt
 5. Jonge takken die nog nooit een bloem hebben gehad moeten niet worden geknipt
 6. Gesnoeide takken bloemen aankomende zomer niet, daaropvolgende zomer wel

Voor de meeste hortensia’s kunnen bovenstaande stappen worden gevolgd. In dit artikel vertelt tuinier en hovenier Harrie Boerhof je over de verschillende soorten zoals de limelight, pluim en boeren hortensia.

wanneer-hortensia
Oscar Helgstrand

Veel gestelde vragen over het groeien en snoeien van hortensia’s

Dit artikel over de verzorging, snoeien en planten van de hortensia is zo populair dat er wekelijks tientallen vragen binnenkomen. Vooral tijdens de snoei- en bloeitijd van de hydrangea, komen vragen in een hoog tempo binnen. De meest gestelde vragen worden kort besproken.

Kan je een hortensia stekken?

Ja, je kunt een hortensia stekken door van de stek en afleg methode gebruik te maken. Je kunt een hortensia stekken door de volgende stappen te doorlopen:

 1. Goot naast de hortensia graven
 2. Tak van hortensia naar goot toe buigen
 3. Krassen in tak maken (bij stuk dat grond aanraakt)
 4. Goot opvullen met goede grond
 5. Iets zwaars op tak leggen zodat tak de grond blijft aanraken

Bron: Almanac

Kan je een hortensia kopen bij een kwekerij?

Ja, bij onder andere Kwekerij Klein en Andriesia in Nederland en Ajisai in België kun je een hortensia direct van de kweker kopen.

Hoe en wanneer droog je een hortensia?

Je kunt de bloem van een hortensia drogen om ze vervolgens als droogbloem te gebruiken. Daarbij zijn de soorten Hobella, Homigo en Hopaline het populairst. Dit zijn groene en rode bloemen. Om de bloemen zo mooi mogelijk te kunnen drogen, moet je de bloemen pas op het laatste moment van de hortensia verwijderen.

 1. Knip de bloemen af
 2. Zet de bloemen in 5 cm water
 3. Voeg plantenvoeding toe
 4. Koele donkere ruimte
 5. Glycerine aan water toevoegen

Welke hortensia bloeit het langst?

De Hydrangea ‘Forever & Ever’ is de langst bloeiende hortensia. Dit type groeit zo goed als het hele jaar door en maakt voortdurend nieuwe bloemen aan.

Wat moet je doen als een hortensia door de zon verbrand is?

Geef de plant direct water en zorg ervoor dat de bloemen meerdere weken geen last meer hebben van de zon. Gebruik hier een parasol, zonnescherm of tarp (zonnedoek) voor.

Waar is een hortensia op stam te koop?

Een hortensia op stam kun je kopen bij onder andere Kwekerij Klein en Andriesia in Nederland en Ajisai in België kun je een hortensia direct van de kweker kopen.

Wat is een klim hortensia?

Dit is een specifieke soort onder de naam Hydrangea anomala petiolaris. Vanwege de krachtige hechtwortels kan deze hortensia ieder oppervlak als klimmuur gebruiken.

Hoe zorg ik voor een grote hortensia?

Door de hortensia hoog boven de grond te snoeien, groeit de hortensia ieder jaar groter terug. Hoe dichter je op de oorspronkelijke knop groeit, hoe groter de hortensia terugkomt.

Is het mogelijk om een hortensia te verplaatsen?

Ja, mits je de hortensia diep genoeg uitgraaft. De kans bestaat wel dat de wortels van de hortensia beschadigd worden en het verplaatsten niet overleefd wordt.

Kan een hortensia in pot worden geplant of gehouden?

Ja, mits de pot groot genoeg is of de stek in de pot past. Er zijn op het internet uitgebreide DIY's te vinden waar je in kunt ontdekken hoe je een hortensia in een pot kunt planten.

Wat moet ik doen tegen een hortensia met wolluis?

Zoals besproken in deze video van TuinManieren kun je wolluis bestrijden door ze te bespuiten. Dit kan met water en spiritus. Ook veel andere middelen die je waarschijnlijk al in huis hebt kunnen hiervoor gebruikt worden.

Wat is de bloeitijd van hortensia’s?

De bloeitijd van hortensia’s is van het voorjaar tot en in de zomer. Per soort verschilt de bloeitijd licht (hoogstens 1-2 maanden).