25-makkelijkste-kamerplanten

25 Kamerplanten die bijna niet dood te krijgen zijn

Laat je niet voor de gek houden door de prachtige bloemen van de paradijsvogelplant. Niet elke kamerplant vereist groene vingers en uitgebreide kennis van tuinieren. Deze winterharde binnensoorten kunnen zelfs bij verwaarlozing oeverleven.

"Koop iets dat past bij hoe jij naar het leven kijkt", adviseert Thara de Boom, adviseur van kamerplantencentrum De Boom. Als je een donkere kamer hebt, ga dan voor kamerplanten die overleven bij weinig licht, zoals de Pothos, Gebedsplanten en Dracaena. Als te veel zonnestralen je planten in het verleden hebben verschrompeld, kies dan voor zonaanbidders zoals Yucca en de Paardenstaartpalm. Vredeslelies en Chinese Groene planten kunnen de goedbedoelde waterdouche aan. Als je het type bent dat simpelweg vergeet om water te geven, zijn de ZZ-plant, Kalanchoë en Philodendrons misschien meer wat voor jou.

Het lijstje hieronder is een advies van kamerplant-experts van over het hele land. Wil je echt geen omkijken naar een kamerplant hebben? Volg dan het advies van deze onderzoekers en ga voor plastic planten. Dat zijn pas echt makkelijke planten.

kleine-kamerplant-tillandsia

Tillandsia

De Tillandsia, ook wel luchtplantjes genoemd, zijn tegenwoordig heel erg populair. Het zijn miniplantjes die geen wortels hebben. Het enige wat je hoeft te doen is de plant te besproeien met water of deze een keer per 10 dagen in een badje met water onder te dompelen.

peperomia-makkelijke-plant
@a_tiny_jungle

Peperomia

Deze plant is een echte overlever. Hij komt het beste tot zijn recht in een omgeving die vochtig is. Met deze plant is het zelfs mogelijk om hem te laten overleven onder tl-licht. Behalve in groen is deze plant ook verkrijgbaar in het roze.

cactus-makkelijk-te-onderhouden

Cactus

Dit zal wel de makkelijkste te verzorgen plant zijn die er bestaat. Iedereen kent hem dan ook wel. Cactussen zijn er in allerlei soorten en maten. Het is bijna onmogelijk om een cactus zo slecht te verzorgen dat deze dood gaat.

graslelie-potje

Graslelie

Wat verzorging betreft vraagt deze plant niet veel. Wel houdt hij ervan om op een plek te staan waar veel licht is. Deze plant heeft ook nog een luchtzuiverende werking. Hij is er in een groot aantal verschillende soorten.

lepelpant-in-bloei
@sarina_giesselink

Lepelplant

Ben je op zoek naar een bloeiende plant die makkelijk te verzorgen is? Kies dan voor een lepelplant. Deze wordt ook wel de Vredeslelie genoemd. Deze plant is door NASA uitgeroepen tot de beste luchtzuiverende plant ter wereld. De plant houdt ervan om regelmatig met de plantenspuit te worden bespoten.

aloe-vera-kamerplant

Aloë

Deze plant is van oorsprong een woestijnplant. Hierdoor overleeft hij bijna alles. Hij heeft bijna geen water nodig en bij zomers droog en warm weer kan je hem ook gewoon buiten zetten. Let er wel goed op dat hij niet te veel water krijgt.

hangplant-makkelijk

Hedera

Deze plant wordt ook wel klimop genoemd. Je kan hem prima op een kast zetten. Hedera kan aardig wat hebben maar staat niet graag in de felle zon. Hoe lichter de kleur van de bladeren is, hoe meer licht de plant nodig heeft.

goedkope-kamerplant

Dracaena

Deze plant is er in een groot aantal verschillende soorten. Hij heeft een mooie tropische uitstraling maar er zit wel een heel groot nadeel aan. Hij is namelijk giftig voor zowel honden als katten. Deze planten worden ook wel drakenbomen genoemd.

calathea-kleintje

Calathea

Deze plant kom je tegen in een groot aantal verschillende soorten en maten. Ze zijn er met en zonder golven, met ribbels, zonder ribbels en met en zonder bloemen. Deze planten hoef je maar twee keer in de week een scheut water te geven.

rubberplant-soort

Rubberplant

Deze plant is ontzettend makkelijk te houden. Het is alleen wel belangrijk om hem regelmatig te snoeien. Wil je de plant echt mooi houden dan kan je ervoor kiezen om af en toe de bladeren een beetje te poetsen.

bromelia-kamerplantje

Bromelia

Tegenwoordig is dit niet de meest trendy plant maar het kan zeker wel een echte blikvanger zijn. Het is de perfecte plant voor in elke huiskamer. Er is maar een ding waar hij niet goed tegen kan en dat is tocht.

crassula-ovata-in-pot

Crassula ovata

Ook vetplanten zijn over het algemeen goed door mensen zonder groene vingers te houden. Deze plant wordt ook wel de jadeplant genoemd. Hij doet het overal goed omdat het een soort is die weinig water nodig heeft.

olifantenpoot-plant
@plantwerp

Olifantenpoot

Dit is eigenlijk meer een kleine boom in plaats van een plant. Hij staat het liefst in het raam waar hij veel zonlicht krijgt. Hij geniet van af en toe een voetenbad. Verder heeft deze plant geen verzorging nodig.

stekje-van-christusdoorn
@leidsestekkies

Christusdoorn

De plant bloeit het hele jaar door. Je moet wel een beetje oppassen voor de scherpe doorns. Hij is geen liefhebber van water. Het nadeel ervan is dat de plant ook nog giftig is. Hou hem dus uit de buurt van huisdieren en kinderen.

zz-kamerplant-zzplant

ZZ-plant

De Zamioculcas Zamiifolia wordt ook wel de ZZ-plant genoemd. Hij is heel makkelijk te verzorgen. Hij kan goed tegen een stootje en kan zowel op een lichte als een donkere plaats staan. Het is wel belangrijk om deze plant nooit te veel water te geven.

sansevieria-drie-kleintjes

Sansevieria

In de volksmond wordt deze mooie stijlvolle plant ook wel de vrouwentong genoemd. Een andere naam ervoor is de snakeplant. Hij is bijna niet dood te krijgen en kan met gemak een maand zonder water.

schleffera-witte-pot-duits

Schefflera

Deze plant wordt ook wel de parapluplant genoemd. Het is een indrukwekkende verschijning. In de regel geldt dat hoe bonter het blad van deze plant is, hoe meer zon de plant nodig heeft.

dieffenbachia-grote-kamerplant

Dieffenbachia

Deze plant voelt zich het beste thuis als je hem in de buurt van een gordijn zet. Hij valt meteen op door zijn mooie opvallende tekening op de bladeren. Omdat hij ook nog een luchtzuiverende werking heeft past hij in iedere kamer.

kwartjesplant-grote-versie

Kwartjesplant

Deze plant is ontzettend slim. Hij is namelijk in staat om overtollig water op te slaan in zijn wortels. Dit doet hij voor het geval er een tijd geen water is. Hij hoort ook nog thuis in de lijst van de beste luchtzuiverende planten.

philodendron-naast-andere-kamerplanten-zetten

Philodendron

Deze plant is echt ontzettend makkelijk te verzorgen. Het gebeurt bijna nooit maar heel af en toe zal deze plant bloeien. Je kan deze het beste wegknippen omdat de bloemen zachtjes gezegd niet echt lekker ruiken. Ook vraagt het bloeien te veel energie van de plant.

aglaonema-makkelijkste-plant

Aglaonema

Deze sterke plant is geschikt voor mensen die geneigd zijn om toch te veel water te geven. Het mooie van deze plant is dat deze verkrijgbaar is in een aantal verschillende kleuren. Behalve groen is hij er ook in het wit, rood en roze.

asparagus-setaceus-plumoses-simpel

Asparagus Setaceus Plumoses

Deze pluizig ogende plant kan veel meer hebben dan andere soorten varens. Dit komt omdat deze plant dan wel op een varen lijkt maar dat eigenlijk niet is. Hij kan zowel tegen een lichte als tegen een donkere plek. Het is wel belangrijk om de aarde vochtig te houden.

eenvoudige-pannenkoekplant

Pannenkoekenplant

Deze plant houdt wel van een plekje in de schaduw en neemt genoegen met een keer water per week. Zodra er uitlopers uit de onderkant van de stengel kopen kan je deze afsnijden en opnieuw planten. Leuk om als cadeau te geven!

eenvoudige-yucca

Yucca

De Yucca komt uit Zuid-Amerika en is dol op een plaatsje in de volle zon. Hij heeft niet veel water nodig. Het is wel belangrijk om de plant in een diepe pot te zetten. Hierdoor kan de plant veel beter in evenwicht blijven.

kalanchoe-weinig-water-nodig
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Kalanchoë

Dit is een vetplant die heel goed water vast kan houden. Hij geeft mooie kleine bloemetjes in verschillende kleuren. Hij kan heel goed tegen droogte en tegen veranderingen van temperatuur. Hij kan zelfs vorst verdragen.