kookeiland-keuken-inspiratie
@ellabellahome

Keuken met Kookeiland: Kleuren en Stijlen

Als je veel ruimte hebt, kun je flink met een kookeiland uitpakken. Ook bij een wat kleinere keuken is een kookeiland mogelijk. In dit artikel hebben we de beste kookeiland keuken inspiratie en ideeen op een rij gezet.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

De must have voor de keuken; een kookeiland

kookeiland-keuken-eiland
@ellabellahome

Een kookeiland bepaalt de sfeer in de keuken. Er zijn veel verschillende soorten kookeilanden en ze passen daarom in bijna iedere keuken. Een kookeiland is een keukenblok wat losstaat van de rest van de keuken. Als het ware een eiland in de keuken. Door een kookeiland creëer je extra ruimte en gezelligheid. Een kookeiland heeft een geïntrigeerde kookplaat en eronder kun je de vaatwasser kwijt of misschien wel grote lades. Naast dat je een kookeiland gebruikt om te koken is het te gebruiken als bar. Zet een paar fijne barkrukken neer en de visite kan meegenieten tijdens het koken. Een kookeiland creëert ruimte en overzicht en je kookt in de richting van de huiskamer. Een kookeiland is zo fijn dat, wanneer je eraan gewend bent, je niet anders meer wilt.

Geen kook- maar een schiereiland

keuken-eiland-bar
@elementalstudio

Geniet in plaats van een kookeiland in de keuken, van een schiereiland. Een schiereiland in de keuken is een keukenblok wat niet losstaat, maar met een kant vaststaat aan de rest van de keuken of aan een muur. Het schiereiland creëert extra ruimte en zorgt ook voor overzicht in het huis. Zet aan een kant van het schiereiland een paar barstoelen en geniet in de ochtend van een lekker ontbijtje of van je gasten tijdens het koken. Door een schiereiland in de keuken te plaatsen heb je naast extra opbergruimte voor kruidenrekken ook extra aanrechtblad. Heel erg praktisch én gezellig.

Nog een optie; het spoeleiland

keuken-spoeleiland-eiland
@faatshuis

Het spoeleiland is, zoals de naam al zegt, een eiland met een spoelbak. Waar het kookeiland een geïntrigeerde kookplaat heeft, heeft het spoeleiland een spoelbak. Wanneer je kiest voor een spoeleiland hoef je geen afzuigkap midden in het plafond te installeren. Het is ook mogelijk om een spoeleiland te kiezen wat kleiner is dan een kookeiland. Dit is een goede keuze wanneer je niet heel veel ruimte hebt, maar toch een eiland in de keuken wilt. Bij een spoeleiland kun je uiteraard ook barkrukken neerzetten om een extra zitje te creëren.

Ook in je kleine keuken is plaats voor een eilandje

kleine-keuken-eiland
@silverhousehd

Een kookeiland hoeft niet groot te zijn en is dus ook een goede optie voor kleine keukens. Een kookeiland brengt naast kookplezier ook heel veel sfeer met zich mee. Daarom is het een uitstekende keuze om in kleinere keukens een kookeiland te plaatsen. Je creëert extra opbergruimte met het kookeiland, het is een afscheiding van woon/keukengedeelte en het woongenot wordt vergroot. Het kookeiland creëert een gezellig extra zitje in je huis. Zowel voor jezelf als voor je gasten. Start de dag aan het kookeiland en eindig een gezellig etentje aan het kookeiland.

Het hoeft niet duur te zijn

keuken-kookeiland-inspiratie
@dutchguy84

Door de chique uitstraling van een kookeiland denk je misschien dat het duur is. Toch is een kookeiland gemakkelijk te plaatsen en goedkoop te houden. Zo zijn er verschillende DIY-oplossingen. Kies voor 2 boekenkasten die dezelfde hoogte hebben als je keukenblad en maak er een blad op, of kies voor een dressoir en maak hier een mooi keukenblad op. Ben je een beetje handig dan kan je eventueel zelf een keukenkast maken en daar een aanrechtblad op maken. Er zijn mogelijkheden genoeg zonder dat je de hele keuken hoeft te verbouwen en een dure expert moet inschakelen.

Ga voor het type eiland dat bij jou past

keuken-kookeiland-bar
@collovhome

Voordat je een keuken uitzoekt is het goed om eerst je wensen in kaart te brengen. Heb je een bepaalde manier van koken of gebruik je juist vaak de oven? Het is dan fijn dat de kookplaat in de buurt van de oven zit. Een kookeiland in de keuken zorgt ervoor dat je extra veel mogelijkheden hebt. Bepaal daarom vooraf je wensen want bijna alles is mogelijk. Hou rekening met waar apparaten ingebouwd kunnen worden, hoe de looproute is, dat er genoeg ruimte is tussen werkbladen en kies voor genoeg opbergruimte. Bespaar niet op ruimte tussen werkbladen wanneer je een kookeiland ontwerpt. Geniet van de luxe van een kookeiland en neem er de ruimte voor.

Kies de juiste materialen voor jou

kookeiland-keuken-bar
@villagaura

Een kookeiland kan helemaal naar jouw wens ontworpen worden. Er is ruime keuze uit verschillende materialen en materialen kunnen gecombineerd worden. Een betonnen kookeiland is tijdloos en gezellig. Combineer de betonlook met hout en zorg voor een landelijke uitstraling. Wist je dat je nu zelfs een graniet vijzel met betonlook kunt kopen?

Kies daarnaast bijpassende accessoires en unieke handgreepjes om de keuken helemaal compleet te maken. Een kookeiland is van zichzelf al gezellig en met de juiste materialen maak je de plek nog fijner. Zoals te zien is op de afbeelding is de keuken gezellig, helemaal afgewerkt met de juiste accenten en heeft een erg luxe uitstraling.

Verwerk een bar in je eiland

keuken-eiland-inspiratie
@mirandadriehuizen

Een kookeiland is het hart van je huis. Geniet extra met een bar in het kookeiland. Een bar zorgt dat je samen kan koken, ondanks dat er misschien maar één persoon aan het koken is. Het is een plek waar de dag begonnen wordt, een plek voor gezellige etentjes en een plek waar je de dag afsluit. Het zorgt voor overzicht, ruimte en gezelligheid. Een wijntje of biertje aan je eigen bar drinken is een droom van veel mensen. Met een bar in je eiland is dit mogelijk en gemakkelijk te realiseren.

Kies de juiste barkrukken

schiereiland-keuken-inspiratie
@huisje_te_gek

Nu je eindelijk een kookeiland hebt is het belangrijk om een barkruk te hebben waar je lekker op kan zitten. Zorg dat de hoogte van de barkruk afgestemd is met de hoogte van de bar. De ideale hoogte voor een barkruk is 25 -30cm onder de hoogte van het blad. Let op dat je niet te veel barkrukken aan de bar plaatst. Voor elke barkruk heb je zo´n 60 cm nodig. Heb je een bar van 120cm dan is het mogelijk om 2 barkrukken te plaatsen. Kies voor een barkruk die in hoogte verstelbaar is of een barkruk met een rugleuning. Op deze manier creëer je wat meer zitcomfort. Hou je aan deze tips en je zit gegarandeerd comfortabel.

Zorg voor voldoende beenruimte

kookeiland-keuken-inspiratie
@maxartbovich_photography

Misschien niet het eerste waar je aan denkt maar wanneer je aan een bar zit wil je comfortabel kunnen zitten. Zorg daarom voor voldoende beenruimte. Zorg voor 25-30cm hoogte tussen het blad en de zitting. Heb je een zachte zitting dan zakt die vaak nog wat in en heb je dus wat meer ruimte. Zorg ook dat er plek is onder het blad voor de benen. Ongeveer 30 cm onder het blad is nodig om comfortabel te kunnen zitten.

Kies voor gemak met ingebouwde opbergruimte

keuken-bar-eiland
@hetdroomhuisproject

Een kookeiland creëert direct sfeer en ziet er nog chique uit ook. Echter is een kookeiland ook super praktisch. Heb je weleens gedacht aan al die opbergruimte. Onder het keukenblad heb je plek om grote lades te plaatsen. Op deze manier heeft alles in de keuken z´n eigen plek en kan je alle kookspullen goed opbergen. Wanneer je de opbergruimte van een kookeiland met een gewone keuken vergelijkt merk je dat het veel meer is. Een kookeiland is dus niet alleen mooi maar ook praktisch.

Creëer een opbergplek voor je kookboeken

keuken-eiland-inspiratie
@tri.jai

Iedereen heeft wel een aantal kookboeken in huis en waarom zouden we deze boeken verbergen. Geef je kookboeken een prominente plaats in de keuken. Inspiratie voor nieuwe gerechten is op deze manier nooit ver weg. Kookboeken zorgen voor gezelligheid en sfeer, het maakt de keuken een beetje huiselijk. Naast al deze gezelligheid is het ook nog eens heel erg fijn om de boeken dichtbij te hebben. Zo kun je spontaan bladeren voor inspiratie of een receptje opzoeken. Er zijn verschillende manieren om kookboeken een plek te geven zonder dat het ten koste van je aanrechtblad gaat. Zet de boeken in een open kast in de keuken of maak er speciaal plekje voor in een open kast in je kookeiland.

Plaats een inductieplaat met afzuiging

kleurrijk-keuken-eiland
@huisje.aanhet.water

Een afzuigkap kan passen bij het design van de keuken of het design een beetje verstoren. Ook is het bij sommige keukens lastig om de afzuigkap boven de kookplaat te hangen. De ideale oplossing is dan een inductieplaat met afzuiging. De afzuiging zit in de kookplaat ingebouwd waardoor de geur van het koken direct weggezogen wordt. Geniet van je favoriete gerechten zonder de hele dag de geur van eten in je huis te hebben. Doordat de afzuiging verstopt is blijft de keuken elegant en strak. De afzuigkap verstoort het design van de keuken niet en een ander voordeel is dat de afzuigkap een stuk stiller is. Je kunt dus echt genieten van je kookeiland.

Ga voor een inductie- én gaskookplaat

keuken-bar-eiland
@pixabay

Gas of inductie zijn twee verschillende manieren van koken. Gas is wat traditioneler en Inductie wat voordeliger. Beide manieren van koken hebben hun voordelen. Bij een gaskookplaat kook je op gas. Je kookt dan met vuur en dit is een hele andere beleving dan wanneer je op elektriciteit kookt. Koken met gas heeft een wat stoerder karakter. Wanneer je kookt met inductie kook je op elektriciteit. De inductieplaat wordt verwarmd en hierdoor bereid je de gerechten. Inductie is een stuk veiliger want het heeft een detectie voor pannen, zo herkent de plaat of er een pan op staat en zal anders een signaal afgeven. Een inductieplaat heeft ook kinderslot wat ook een stukje veiliger is dan een gaskookplaat.

Verwerk een Quooker kraan in je keukeneiland

eiland-keuken-quooker
@jorgendejorge

Quooker staat voor gebruiksgemak en is superhandig om te gebruiken met een keukeneiland. Mocht je de Quooker nog niet kennen; je hebt direct kokend water uit de kraan. Je hoeft dus geen waterkoker meer te hebben. De Quooker heeft een boiler waardoor de temperatuur van het water altijd 100 graden is. De boiler en het reservoir kunnen perfect ingebouwd worden in het keukeneiland. Doordat je hier toch meer opbergruimte hebt zal het geen ruimte wegnemen. Het mooie van de Quooker is, is dat kokend water en gewoon kraanwater uit dezelfde kraan komen. Je hoeft dus geen extra kraan of zichtbare apparatuur te hebben. De Quooker beveiligd en voor een kind niet gemakkelijk te openen.

Zonder apparatuur

keuken-eiland-apparatuur
@whisperingbold

Een kookeiland hoeft niet altijd een kookplaat of spoelbak te hebben. Een kookeiland zonder apparatuur is ook een hele goede keuze. Op deze manier kan je de extra werkplek wat een keukeneiland creëert optimaal benutten. Gebruik de ruimte onder het werkblad voor extra opbergruimte. Kies voor grote lades of voor extra kastruimte. Door de apparatuur in andere delen van de keuken te plaatsen bespaar je doorgaans ook geld. Er hoeft geen extra elektriciteit, water of gas aangelegd te worden. Gebruik de werkruimte van het kookeiland om lekker te koken en creëer een bar met extra zitplekken.

Plaats een ander blad op je kookeiland

kookeiland-keuken-werkplek
@maxartbovich_photography

Zet je kookeiland in de spotlights en geef het een ander keukenblad dan de rest van de keuken. Misschien niet je eerste keuze, maar zoals je op de foto ziet is er voor dit kookeiland een ander blad gekozen. Dit geeft de keuken een hele andere uitstraling. Het keukenblad kan veel verschillende soorten materiaal gemaakt worden. Niet elk materiaal heeft dezelfde eigenschappen. Bepaal dus vooraf wat jouw eisen zijn aan een keukenblad en ga dan op zoek naar het materiaal wat erbij past. Kies je liever voor praktisch, duurzaam of mooie uitstraling? Dit draagt allemaal bij aan de keuze van het juiste keukenblad.

Kies voor een ‘zwevende keuken’

zwevende-keuken-eiland
@saviesahome

Een zwevende keuken geeft de keuken direct een andere uitstraling. Het lijkt een beetje futuristisch maar oogt vooral modern. Een zwevend kookeiland is onmogelijk maar zwevende keukenkastjes zijn wel mogelijk. Bevestig de keukenkastjes met de juiste bevestiging aan een stevige muur en het oogt direct anders. Geef het kookeiland een zwevend effect en zorg voor een spiegelstrip aan de onderkant.Door een strip te plaatsen creëer je een ruimtelijker effect en lijkt het alsof het kookeiland zweeft.
Naast het unieke effect wat dit geeft is het ook nog praktisch. Zwevende keukenkastjes zorgen ervoor dat er goed schoongemaakt kan worden.

Houd je kookeiland in de stijl van de keuken

eiland-keuken-inspiratie
@home.aandesingel

Een kookeiland is vaak een centrale plek in het huis. Het zorgt voor afscheiding van de keuken met het woongedeelte. Een kookeiland valt van zichzelf al op en door eenheid te creëren behoud je de rust in de keuken. Zoals op de afbeelding te zien is loopt het kookeiland over in de stijl van de rest van de keuken. De keuken wordt één geheel en dit geeft een knusse en gezellige uitstraling. Het kookeiland is tenslotte onderdeel van de keuken en door dezelfde stijl te houden blijft het een mooi geheel.

Ga voor een sfeervolle, strakke look

keuken-kookeiland-modern
@brenstijlt

Een strakke moderne keuken hoeft niet sfeerloos te zijn. Ondanks dat de keuken een moderne strakke uitstraling heeft kan het alsnog veel sfeer uitstralen. Om dit te realiseren is het belangrijk om de juiste kleuren en materialen te kiezen voor de keuken. De keuken of de afbeelding heeft een minimalistisch design en oogt strak. Toch door de materiaalkeuze en de kleuren oogt het als een gezellige keuken. De combinatie van hout met zwart geeft de keuken een strakke, sfeervolle uitstraling.

Extra dimensie binnen je witte keuken

kookeiland-wit-keuken
@_interiorbynik

Witte keukens zijn geliefde keukens. Ze zijn tijdloos, vlekken spot je snel maar ze hebben wel wat sfeer nodig. Geef je witte keuken een nieuwe uitstraling met bijvoorbeeld een mooie vloer. Een witte keuken heeft veel voordelen. Een witte keuken zorgt voor veel licht in huis. Wit vangt het licht op en verdeelt het over de ruimte. Daarnaast is een witte keuken gemakkelijker schoon te houden en zorgt het dat de ruimte groter lijkt. Wit is gemakkelijk te combineren maar moet wel gezellig gemaakt worden. Kies daarom zoals op de afbeelding voor een mooie vloer en een authentiek meubelstuk. Dit maakt de ruimte sfeervol en geeft een witte keuken karakter.

Match ‘m bij je donkere keuken

keuken-zwart-eiland
@carries_casa

Geef jouw keuken een unieke sfeer en kies voor een donkere keuken. Een donkere keuken is stijlvol en gezellig. Zonder te veel accessoires of accenten is de keuken al sfeervol. Er hoeft weinig toegevoegd te worden om een luxe uitstraling te creëren. In een donkere keuken valt het iets minder op wanneer het niet brandschoon is, het is een keuken waar geleefd mag worden. Waar een witte keuken snel steriel oogt heeft een zwarte of donkere keuken dit helemaal niet. Een donkere keuken hoeft natuurlijk niet helemaal zwart of donker te zijn. Combineer een mooi zwart kookeiland met een zwart keukenblok en voeg wat kleur toe, zoals op de afbeelding gedaan is.

Industrieel kookeiland voor een stoere keuken

keuken-industrieel-eiland
@awcreativeut

In een industriële keuken hoeven buizen en leidingen niet helemaal weggewerkt te worden. Deze benadrukken juist het industriële gevoel. Een industriële keuken is stoer, wordt gemaakt van robuuste materialen en van (oude) herbruikbare elementen. In deze keuken wordt een oude radiator verwerkt in het kookeiland. Dit geeft de keuken een stoer karakter. Door de radiatoren te combineren met een mooi blad behoudt het de luxe uitstraling. Het materiaal van de barkrukken en de kraan maken deze industriële keuken helemaal af.

Plaats het in de landelijke woonstijl

landelijk-woonstijl-keuken
@landlevenjudith

Een kookeiland wordt vaak geassocieerd met een moderne, luxe keuken. Echter past een kookeiland ook perfect in een landelijke keuken. De sfeer en de stijl van de keuken worden niet bepaald door de opstelling maar door de materiaalkeuze. Bij een landelijke keuken wordt veel gebruik gemaakt van hout. Het hout zorgt meteen voor een warme sfeer. Hierdoor transformeert een moderne keuken direct in een landelijke, gezellige keuken. Combineer verschillende soorten hout en maak van de keuken een warm geheel.

Geef er een unieke twist aan

keuken-uniek-inspiratie
@maxartbovich_photography

Geef de keuken een bijzondere uitstraling door voor marmer te kiezen. Door met marmer te werken geef je de keuken een luxe en unieke uitstraling. Marmer wordt vaak geassocieerd met kastelen, paleizen en kan perfect in de keuken gebruikt worden. Een marmeren aanrechtblad of marmeren achterwand geeft een standaard keuken een chique uitstraling. Marmer komt in veel verschillende kleuren en kan in elke keuken gebruikt worden. Op de afbeelding is te zien hoe het kookeiland bij de rest van het keukenblok past. Het marmer van het kookeiland komt terug in de achterwand van de rest van de keuken, dit zorgt voor één geheel. Kies voor marmer in de keuken en creëer een unieke sfeer. Er is meer mogelijk dan je denkt.

Kleed ook je eiland aan met accessoires

keuken-kookeiland-accessoires
@homeinterieurstyling

Een kookeiland levert veel extra werkplek in de keuken en zorgt voor een ruimtelijk gevoel in huis. Echter door de oppervlakte van het eiland kan het zijn dat het een beetje kaal oogt. Accessoires zijn dan de beste optie om het gezellig te maken. Alleen teveel accessoires maakt het misschien juist rommelig. Kies voor een plant op het eiland. Dit geeft direct wat sfeer maar is ook functioneel. Kies voor een kruidenplant waarmee je direct kunt koken. Andere mogelijkheden zijn; Fruitmand, kookboeken, olie of dressings in een mooie fles of een mooi kruidenrekje. Kies één of twee items en laat het hierbij, teveel items oogt al snel rommelig. Een mooie bos bloemen op z´n tijd zal het kookeiland ook opfleuren.

Zorg voor de juiste verlichting boven het eiland

keuken-verlichting-details
@rarchitecture_melbourne

Koken met de juiste verlichting is een verademing. Naast dat het gezellig is, is het ook heel erg praktisch. In je eigen schaduw staan tijdens het koken is niet handig. Kies daarom voor een mooie lamp of spotjes boven het eiland. Het licht komt dan vanuit de juiste hoek en zorgt voor onbezorgd kookgenot. Kies een mooie hanglamp maar zorg dat deze niet te groot is, beter een paar kleinere lampen dan één grote lamp. Kies daarnaast voor een handige plek voor het koken en dat je niet tegen de lamp aanloopt. Hang de lamp op de goede hoogte zodat je onder de lamp door kunt kijken. Zowel voor spots als voor een hanglamp is het handig als deze te dimmen is. Pas de lichtsterkte aan, aan het moment. Een romantisch diner vraagt om andere verlichting dan een regenachtige bakdag.


Zorg voor een opgeruimde werkplek

eenheid-keuken-eiland
@sam.moqadam

Een opgeruimde keuken spreekt voor zich, denk je misschien. Echter zijn er veel handige opbergsystemen die je leven net wat makkelijker kunnen maken. Elk item heeft z´n vaste plek in de keuken en is daarom gemakkelijk op te bergen en terug te vinden. Een opgeruimde werkplek is niet alleen een opgeruimd werkblad zonder te veel accessoires. Ook opgeruimde kasten en laden helpen mee aan een opgeruimde werkplek. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om spullen op te bergen en hou het werkblad van het keukeneiland leeg. Ze zeggen weleens een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd en dit geldt zeker voor de keuken. Hou het opgeruimd en schoon en geniet hierdoor optimaal van de keuken.