wat-kost-een-tuin-aanleggen

Kosten Tuin Aanleggen Uitgelegd: Voorbeelden en Prijs Per M2

Door Martijn | | Inspiratie

De kosten van het aanleggen van een nieuwe tuin liggen meestal tussen de € 7.500 en € 25.000. Als je weinig eisen of een kleine tuin hebt, is het mogelijk om goedkoop een tuin te laten aanleggen. Doordat de kosten tuin afhankelijk zijn van de materialen (€ 75 tot € 150 per m2) en de tijd (€ 50 tot € 100 per uur) kun je direct berekenen met welke kosten je rekening moet houden.

Het professioneel laten aanleggen van een tuin is een garantie voor een mooie tuin die ook nog eens de waarde van je huis verhoogt. Datzelfde geldt voor het vakkundig onderhouden van de tuin. Je kunt hieronder een beter idee van een tuin aanleggen krijgen per type kosten:

Complete tuin Voorbeelden Per m2 Grind leggen Onderhoud Waterafvoer Stroom Bestraten Leeghalen Egaliseren Overkapping Vijver Zwembad

tuinaanleg-zelf

Tuin aanleggen kosten

De tuinaanleg kosten hangen af van de grootte van de tuin en hoeveel manuren er nodig zijn. Een kleine tuin met een simpel ontwerp (veel gras, weinig tegels en details) is goedkoop. Een grote tuin met bijvoorbeeld een vijver, grindpaden, borders, overkapping of schuur daarentegen niet. Je kunt dan denken aan een bedrag van boven de € 20.000.

 • Per m2: € 40 - € 120
 • Per uur: € 50 - € 100
 • Complete tuin: € 5.000 - € 25.000

Per vierkante meter

Gemiddeld, zijn de kosten voor een tuin aanleggen per vierkante meter € 175. De precieze hoogte van deze kosten hangt af van je locatie, het formaat van je tuin en hoe lastig de tuinaanleg is. De kosten zijn voor 75% arbeid en 25% materiaal en overige kosten. Op deze pagina kom je diverse voorbeelden tegen waar de kosten fors hoger zijn door de gebruikte materialen. Je kunt dan denken aan keramiek tegels, een overkapping of vijver.

💡 Een hovenier rekent doorgaans 15% bovenop de materiaalkosten voor de inkoop. Dit wordt niet bij iedere hovenier op de factuur aangegeven.

Per uur

De kosten voor arbeid zijn gemiddeld € 50 tot € 100 per uur. Prijzen verschillen per hovenier, wat afhangt van:

 • Ervaring
 • Locatie
 • Specialisaties

Totale kosten voor een nieuwe tuin

Een compleet nieuwe tuin aanleggen kost dus gemiddeld € 10.000. In de praktijk verschillen de kosten sterk.

 • Kleine tuin (25m2): € 5.000 tot € 10.000 (Simpele afwerking vs. Luxe)
 • Middelgrote tuin (tot 100m2): € 10.000 tot € 25.000
 • Grote tuin: € 15.000 tot € 35.000+

aanleggen-tuin-kosten

De uiteindelijke prijs is meestal het gevolg van specifieke wensen waardoor het aantal manuren en/of materiaalkosten toeneemt. Simpel gezegd, zijn inclusief materialen en arbeid de kosten van een hovenier ongeveer € 175 per uur.

Vereniging Eigen Huis zegt: als je de kans hebt om wat extra in een tuin te investeren, betaalt dat zich vrijwel altijd uit in hogere woningwaarde. Dit onderzoek gaat daar dieper op in.

Voorbeelden prijs per tuin

Je leest op deze pagina zoveel over prijzen en kosten dat je misschien even niet meer weet wat een tuin echt kost. We hebben daarom verschillende voorbeelden op een rij gezet met daarbij de kosten die het aanleggen van de tuin heeft gekost.

tuinaanleg

Deze Ibiza-stijl tuin van 72m2 heeft ongeveer € 5.000 gekost om grotendeels zelf aan te leggen. Rowena van @rohouseproud heeft alleen de schutting van beton laten aanleggen. Mocht je deze volledige tuin laten doen, zijn de kosten ca. € 12.500.

kosten-van-overkapping

Deze tuin van Marieke (@home.pics.marieke) heeft echt álles. Een ruime overkapping (ca. € 2500 aan materiaal), terras (ca. € 1500) en een heerlijk stukje gras. En dan nog de prachtige aankleding (ca. € 2500) met zowel een buitendouche als jacuzzi (niet op de foto ca. € 3000). Om een tuin zoals die van Marieke aan te laten leggen, moet je denken aan een prijs van € 25.000.

kosten-vlonder

Met een oppervlakte van 132 m2 heeft de tuin van Anita (@home_anitaaaa) een enorme transformatie ondergaan. Een stijlvolle overkapping-tuinhuis (ca. € 6000) biedt het hele jaar door een fijne plek. De vlonder van Bangkirai-hout is een vermelding waard (€ 2000). Het zorgt dat er een nieuw zitgedeelte in de tuin ontstaat. Verder kom je in de tuin zowel gras als tegels tegen (€ 3000). Een tuin als die van Anita, kost dan zeker ook € 25.000 tot € 30.000 om te laten aanleggen.

pergola-kosten

Deze heerlijke zithoek van Chantal (@laantje_38) met ruime loungebank (€ 1200) en pergola (€ 2000 aan hout) staat op een prachtige vlonder (ca. € 1000). Vanwege de alsmaar stijgende houtprijzen, kost een dergelijke opzet tegenwoordig al snel boven de € 6000.

overdekte-veranda-tuin
@grace_en_iris

Nog zo'n ontzettend leuk hoekje (van @grace_en_iris) waar menig hovenier met liefde aan zal werken. In dit geval is de tuin zelf aangelegd waarbij de veranda € 3000 aan materiaal gekost heeft. Voeg je daar de rest van de tuin aan toe (bestrating, groen, schutting etc.) vallen de kosten rond de € 12.500 tot € 15.000 bij een hovenier uit.

grote-tuin-aanleg

Dat Denise (@homeinterieurstyling) weet hoe je een grote tuin (400m2!) moet aanleggen laten de bovenstaande foto's perfect zien. De kosten voor het aanleggen van zo'n grote tuin? Circa € 40.000,-. Een flinke prijs maar daar krijg je dan wel een prachtige tuin voor terug.

Tuin prijzen

Tuinaanleg prijzen lopen snel op wanneer er specifieke wensen of eisen zijn. In sommige gevallen kom je niet onder bepaalde kosten uit. Bijvoorbeeld wanneer jouw tuin geen achterom heeft en daardoor het leeghalen en egaliseren lastiger is. We gaan op de meest voorkomende kosten in.

Ontwerp

Kosten € 500 tot € 1000

Iedere tuin begint met een goed ontwerp. Het tuinontwerp wordt straks de blauwdruk voor jouw droomtuin. Je kunt tegenwoordig zelf online een tuin ontwerpen. Als je een beetje handig bent, kost dit je daarom niets. Maar let op: je moet wel in staat zijn om je eigen wensen en ideeën voor de tuin te vertalen naar het ontwerp. Meestal is het daarom verstandiger om je tuin te laten ontwerpen zodat je er zeker van bent dat je de perfecte tuin kunt aanleggen.

Waterafvoer aanleggen

Kosten € 500 tot € 1000

Om de heftige regenbuien van Nederland te weerstaan, moet een tuin het regenwater kunnen afvoeren. Ook handig als je in de zomer besluit om een opblaasbaar zwembad te plaatsen. Als het aanleggen van de waterafvoer tegelijk met de tuinaanleg kan, kost dit zo'n € 500. Indien de afvoer achteraf moet worden geplaatst, moet er rekening worden gehouden met een bedrag van boven de € 1000.

Beregening

Kosten € 750 tot € 1250

Een sproeisysteem zorgt ervoor dat de tuin (gras en planten) het hele jaar voldoende water krijgt. Het benodigde materiaal voor de beregening van de tuin is betaalbaar, namelijk rond de € 250 (sproeiers, aanvoerbuizen, slang en druppelaar). De kosten zitten vooral in de aanleg van het sproeisysteem. Er moet worden nagedacht over de meest effectieve beregening van de tuin en binnen de mogelijkheden professioneel geïnstalleerd worden.

Tuin leeghalen

Kosten € 600 tot € 1200

Bij het opknappen van een bestaande tuin komt altijd eerst het leeghalen hiervan kijken. De precieze kosten van een tuin leeghalen zijn sterk afhankelijk van de omvang en locatie. Een tuin zonder achterom is bijvoorbeeld ingewikkeld om leeg te halen doordat er geen bouwcontainer of graafmachine in de tuin kan worden geplaatst. Daarnaast heeft de inhoud van de bestaande tuin invloed op de omvang van de opdracht. Dit heeft invloed op het aantal keer dat afval moet worden afgevoerd en hoeveel manuren voor het leeghalen nodig zijn. De gemiddelde prijs van een enkele bouwcontainer met tuinafval is € 275 per 25 m2 tuin.

Afgraven

Kosten € 20 per m2

Het afgraven van een tuin kost gemiddeld € 20 per m2. Hierbij wordt er tot 20 centimeter uitgegraven, alles afgevoerd en opgevuld met zand. Ook hier heeft de bereikbaarheid van de tuin invloed op de uiteindelijke kosten.

Grind leggen

Kosten € 25 - € 30 per m2

Grind leggen in de tuin kost gemiddeld € 25 per m2 inclusief grindplaten. Deze kosten zijn gebaseerd op doorsnee grind. Sommige soorten grind brengen aanzienlijk hogere kosten met zich mee.

Egaliseren

Kosten € 25 per m2 of € 5 per m2 toevoeging op afgraven

Het egaliseren van een bestaande tuin gaat vaak samen met het afgraven en ophogen hiervan. De meeste hoveniers nemen egaliseren bij het afgraven en ophogen het egaliseren mee. Bij nieuwe tuinaanleg is egaliseren ook nodig. Indien de tuin al leeggehaald is, is dit makkelijker en valt de prijs voor egaliseren lager uit.

Ophogen

Kosten € 25 per m2

Het ophogen van een tuin middels zand kost tussen de € 20 en € 25 per m2. Deze prijzen zijn gebaseerd op een goed bereikbare tuin waarbij slechts verzakkingen verholpen moeten worden. Moeten er ophogingen gedaan worden voor een hoger gedeelte in de tuin nemen deze kosten toe.

Bestraten

Kosten € 40 tot € 145 per m2

Bij het verbouwen van een tuin wordt steeds vaker voor tegels gekozen. De kosten van een tuin bestraten hangen af van de gekozen tegels en aantal vierkante meter dat bestraat moet worden. Keramiek tegels van hoge kwaliteit kosten al snel € 80 per vierkante meter. Als je daar de manuren voor het bestraten aan toevoegt, komt de totale prijs uit op € 145 per m2. Eenvoudige tegels waarmee gemakkelijk te bestraten is, beperken de kosten tot zo'n € 40 per m2. Let wel op dat de kosten voor het egaliseren van de grond niet inbegrepen zijn.

Elektra

Kosten € 450 per 100m2

Stroom aanleggen in de tuin kun je beter aan een elektriciën overlaten. Helemaal omdat het aanleggen van elektra buiten, bijvoorbeeld voor de verlichting of een tuinhuis, goedkoop is. Een stroomnet voor de tuin kost tussen de € 450 en € 750 per tuin.

Gras

Kosten € 35 per m2

Van zichzelf is gras een voordelige manier voor het inrichten van je tuin. Zowel gras zelf als het leggen hiervan brengt weinig kosten met zich mee. Afhankelijk van het type gras, ben je zo'n € 35 per m2 kwijt.

Pergola

Kosten € 2.000 tot € 4.000

De prijs van een pergola hangt af van het materiaal, de omvang en eventuele details. Een houten pergola is goedkoper dan een stalen pergola. Doordat de houtprijs per soort verschilt, lopen de prijzen bij een houten pergola ook weer uiteen. Gemiddeld, kost een kleine houten pergola rond de € 2.000. Grote pergola's van kwalitatief hout of staal gaan richting de € 4.000.

Prieel

Kosten € 1.500 tot € 4.000

Een prefab prieel (in de fabriek gemaakt) kost de helft van een op-maat ontworpen prieel. Meestal heb je niet de luxe om voor een prefab prieel te gaan omdat het niet in je tuinontwerp past. Het zou zelfs het aanleggen van andere ideeën in de tuin in de weg kunnen zitten. Reken daarom op zeker € 3.500 aan kosten voor de bouw en aanleg hiervan.

Schuur (tuinhuisje)

Kosten € 1.000 tot € 7.500

Een klein kant-en-klaar tuinhuisje of schuur van een bouwmarkt kost nog geen € 1.000 (exclusief fundering, plaatsen etc.). In de praktijk valt een schuur altijd duurder uit. Dit komt omdat een simpele schuur een korte levensduur heeft en het door een professional geplaatst moet worden. Een tuinhuisje van ca. 9m2 van kwalitatief hout kost tegenwoordig zo'n € 4.500 inclusief plaatsing.

Overkapping

Kosten € 2.000 tot € 9.000

Een opzichzelfstaande overkapping of aansluitend op een schuurtje? De kosten voor een overkapping beginnen op € 2.000 en kunnen snel oplopen. Gemiddeld heeft een overkapping voor minstens € 2.000 aan materiaal nodig (douglasbalken, montageschroeven etc.) waardoor een bedrag van € 4.000 tot € 5.000 realistischer is. Het is in tegenstelling tot wat veel mensen denken goedkoper om een overkapping op een schuur te laten aansluiten. Je kunt met een overkapping besparen door voor een prefab overkapping te gaan (€ 2.500 versus € 5.000). Een luxe overkapping met elektra en glazen dakbedekking kost al snel € 2.500 meer.

Terras

Kosten € 75 tot € 200 per m2

Een simpel terras aanleggen kost € 75 per m2. Dit is een terras op betaalbare tegels waarbij er verder geen borders geplaatst hoeven te worden. Een luxe terras met hoogwaarde tegels of op een vlonder, kost tussen de € 150 en € 200 per m2. Bij beide soorten moet rekening worden gehouden met de hoeveelheid grind, tegels en zand die nodig is om het terras naar wens te krijgen.

Schutting

Kosten € 40 tot € 250 per m2

Doordat de prijs van hout het afgelopen jaar sterk toegenomen is, is de schutting misschien wel de grootste kostenpost van je tuin (materiaal). Een betrouwbare schutting van Douglas hout met betonnen verankering kost € 100 per strekkende meter. Luxe schuttingen van bijvoorbeeld geschaafd hardhout, lopen snel op naar € 250 per strekkende meter. Dit is inclusief plaatsing.

Verlichting

Kosten € 400 tot € 1000

Een moderne, luxe tuin heeft verlichting nodig. Dit kan goedkoop worden gedaan door verlichting op zonne-energie te plaatsen. De kosten hiervan bedragen niet meer dan enkele honderden euro's. Betrouwbare verlichting door de hele tijd moet professioneel worden aangelegd op het stroomnet. Dit kost voor een gemiddelde tuin € 400 en kan oplopen tot € 1000.

Kunstgras

Kosten € 35 tot € 65 per m2

Kunstgras is een onderhoudsvrije vorm van bedekking waarbij de kosten onder controle blijven. Het leggen van kunstgras is eenvoudig. Je hebt er een geëgaliseerde grond voor nodig en een snijder. Ook kun je het laten leggen voor € 10 per m2.

Afvoerput

Kosten € 500

Een afvoerput in de tuin aanleggen kost in een bestaande tuin zo'n € 500. Als het mogelijk is om bij de tuinaanleg de afvoerput mee te nemen, is de prijs van een afvoerput slechts € 200. Dit is wel afhankelijk van de verdere afvoer.

Vlonder

Kosten € 50 tot € 130 per m2

Tegenover de lage prijs van vlonder hout, staat de arbeidsintensieve aanleg hiervan. Een vlonder op palen dient waterpas en stevig te worden aangelegd. Een vlonder van eenvoudig hout kost € 50 waar een luxe vlonder op hoge palen richting de € 130 per m2 gaat.

Vijver

Kosten € 2500 tot € 5000

Droom je van een vijver in de tuin? Neem de vijver dan meteen in je tuinontwerp mee, dit scheelt namelijk veel geld. De vijver bestaat er in veel verschillende vormen en maten, waardoor de daadwerkelijke kosten sterk verschillen. Een kleine natuurvijver met enkele waterplanten kost € 1.000. Siervijver met planten en vissen? Dan ga je richting de € 2.500. De klassieke Koi vijver heeft vanaf 10 kuub een prijskaartje van € 5.000. Behalve de arbeidskosten, nemen de vijverpomp en filter minstens € 30% van de kosten op zich. Een luxe zwemvijver dat meer lijkt op een zwembad, kost € 25.000 tot € 30.000.

Zwembad

Kosten € 7500 tot € 50.000

Wat kost een zwembad in de tuin? € 35.000 is een realistische richtprijs voor een klein zwembad. Meestal vallen de kosten hoger uit doordat er rekening moet worden gehouden met een nieuwe waterleiding en afvoer. Een veelal goedkoper alternatief is de zwemvijver.

Type tuin

Je kunt een hovenier als opdracht meegeven een specifiek type tuin te ontwerpen. Dit is bijvoorbeeld op basis van een stijl of ontwerp. Sommige van deze stijlen brengen extra kosten met zich mee doordat er speciale materialen of technieken nodig zijn om de tuin aan te leggen (bron).

 • Japanse tuin
 • Moderne tuin
 • Tropische tuin
 • Verticale tuin
 • Natuurlijke tuin
 • Landelijke tuin
 • Vijvertuin
 • Mediterraanse tuin
 • Ibiza-style tuin
 • Stadstuin
 • Onderhoudsvrije tuin

stappenplan-tuin

Hoe kies je een goede hovenier uit?

Goedkoop een tuin aanleggen door zelf mee te werken

Je kunt goedkoop een tuin laten aanleggen door veel mee te helpen en je wensen realistisch te houden. Veel van de hierboven besproken prijzen en kosten kunnen worden beperkt door een actieve bijdrage te leveren. Voorbeelden van wat je zelf kunt doen:

 • Tuin leeghalen
 • Ophogen (egaliseren laten doen)
 • Materialen inkopen (scheelt 15%)
 • Meehelpen met tillen
 • Afval wegbrengen en afvalcontainers regelen

Veelgestelde vragen over het aanleggen van een tuin

Onze hovenier Martijn geeft je in de volgende hoofdstukken antwoord op vragen die je na het lezen van dit artikel mogelijk hebt. Mocht jouw vraag niet aan bod komen, kun je een opmerking achterlaten.

Wanneer moet je een tuin aanleggen?

De beste tijd voor het aanleggen van een nieuwe tuin is in de herfst. De bodem is vochtig en warm, waardoor planten snel nieuwe wortels vormen. Komt de herfstperiode niet uit? Dan is het gehele voorjaar ook geschikt voor het aanleggen van een tuin.

Hoeveel kost het onderhoud van een tuin?

Een tuin door een tuinman of hovenier laten onderhouden kost € 250 per maand. De precieze kosten zijn afhankelijk van je locatie en het formaat van de tuin.

Waarom kost een tuin zoveel geld?

De prijzen om een tuin te laten aanleggen zijn de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Dit is onder andere het gevolg van:

 • Minder hoveniers
 • Stijgende materiaalkosten
 • Meer eisen van de klant

Hoe kan ik een tuin betalen?

Je kunt een tuin het best betalen vanuit je spaargeld. Hierdoor voorkom je dat je een betalingsverplichting aangaat voor een tuin die je misschien niet zomaar kunt waarmaken. Ook zijn er bedrijven die een gespreide betaling voor de aanleg van de tuin accepteren. Je kunt helaas niet bij je hypotheek een bouwdepot afsluiten om je tuin te betalen. Dat komt omdat het geen bouwkundig onderdeel van de woning is.

Hoeveel kost een hovenier?

Een hovenier kost tussen de € 50 en € 100 per uur. Als de hovenier met meerdere werknemers komt, bijvoorbeeld drie, betekent dit dat het uurtarief drie keer in rekening wordt gebracht. Het werk wordt dan ook drie keer zo snel opgeleverd.

Is het opknappen van een bestaande tuin duurder dan een nieuwe tuin?

Dat hangt af van een groot aantal factoren. Een bestaande tuin is mogelijk al voorzien van elektra, afvoerput of waterleiding. In dat geval is het niet nodig om bij het opknappen van een tuin hier geld aan uit te geven. Daar staat tegenover dat een bestaande tuin moet worden leeggehaald. De kosten van een bestaande tuin opknappen liggen daarom meestal in de buurt van een nieuwe tuin verbouwen.