Een brede tuin inrichten wordt makkelijk met deze 7 tips

Door Tessa de Leeuw | | Tuin
tuin-overkapping
@thuisbijmij

De meeste tuinen in Nederland zijn vaak rechthoekig en lang maar sommige huizen hebben juist een brede tuin die ook nog eens ondiep is. Dit kan voordelen maar ook nadelen met zich meebrengen.

Hoe richt je een brede tuin eigenlijk het beste in? Wij hebben een zevental tips die je hierbij zullen helpen en je inspiratie zullen geven voor de tuin.

Tips voor een brede tuin

In plaats van naar achteren in de tuin te lopen, loop je in een brede tuin van links naar rechts. Dit hoeft niet te betekenen dat je geen aparte gedeeltes kunt creëren in de tuin. Vaak sluiten er meerdere ruimtes aan op de tuin zoals bijvoorbeeld een woonkamer, keuken en wellicht ook een studeerkamer of slaapkamer als de tuin erg breed is.

Probeer bij elke ruimte van het interieur ook een aparte ruimte in de tuin te creëren zodat je een gelaagdheid creëert in je tuin en dus de toen spannender wordt. Een leuke manier om meer dynamiek toe te voegen in je brede tuin, is door het plaatsen van een vlonder of overkapping.

tuin-overkapping
@bij_spiertjes_thuis
Makeover Tip: Een brede tuin is perfect voor het ophangen van een hangmat. Zo gedaan en je hebt er enorm veel plezier van!

Tip 2: Ondiep

Als je tuin erg ondiep is kijk je al snel tegen het einde van de tuin aan. Zorg ervoor dat hier geen muur of grote haag staat die op je af komt maar houd het geheel rustig en neutraal. Je wilt juist de breedte van de tuin benadrukken en niet de eventuele ondiepte.

Rachel Claire via Pexels
Leuk in een ondiepe tuin: Een picknicktafel of tuinbank past mooi in je ondiepe tuin, omdat de bank weinig diepte nodig heeft.

Tip 3: Beplanting

Probeer de tuin niet te vol te beplanten tussen het huis en grens van het kavel. Op deze manier zal de tuin kleiner lijken. Gebruik hier lage beplanting voor in plaats van struiken en bomen.

Als je graag bomen wilt planten, zorg er dan voor dat het kleine slanke bomen zijn waarvan het groen pas na een 1.5 meter begint te groeien. Kijk hiervoor eens naar Leibomen, deze zijn perfect voor de brede tuin.

tuin-planten-tips
@huisjevannatascha
Zorg voor aparte hoekjes door buitenvloerkleden te gebruiken. Deze geven sfeer en persoonlijkheid aan je tuin en passen perfect onder je tuinmeubels!

Tip 4: Diagonalen

Om de tuin groter te laten lijken kun je de diagonalen in de tuin benadrukken door bijvoorbeeld een schuin pad aan te leggen, of de beplanting zo aan te leggen dat je de langste lijn van de tuin benadrukt.

tuin-inspiratie-tips
HideAway Inc. via Unsplash
Wat je moet weten over het bouwen van een schuurwoning!

Tip 5: Achterwanden

Om de tuin zo groot mogelijk te laten lijken is het belangrijk dat eventuele schuttingen zo neutraal en licht mogelijk zijn. Probeer de tuin niet teveel te omkaderen met schuttingen maar laat ook eens wat groen het geheel onderbreken.

Ook leuk: Ga voor een schutting met (kunst)beplanting, zo haal je groen in de tuin en heb je privacy

tuin-tuinmeubels
@villagaura

Tip 6: Accenten

Wil je graag de lengte accentueren dan adviseren wij je om lijnen in de lengte van de tuin aan te brengen. Denk bijvoorbeeld eens aan een rechthoekige of langwerpige vijver, kiezelpaden of een rechthoekig terras. Op deze manier zal de tuin dieper lijken dan dat de tuin daadwerkelijk is.

tuin-breed-ondiep
@tessawilson
Makeover Tip: Zet tuinstoelen in een hoekje met grind. Zo creëer je een schattig hoekje, met een eigen sfeer.

Tip 7: Hoogteverschillen

Hoogteverschillen werken in elke tuin op een goede en efficiënte manier. Hoogteverschillen zorgen er namelijk voor dat de tuin meer speelsheid krijgt en de tuin op een andere manier benaderd wordt. Creëer hoogteverschillen in borders en plantenbakken of met een pad van tegels of een bruggetje over water.

tuin-bomen-planten
@hoff.van.saar