schuurwoning-barnhouse
Tobias Bjørkli via Pexels

Schuurwoning bouwen, wat kost het en stijlen

Door Cynthia | | Tuin

In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten als je overweegt om een schuurwoning te laten bouwen. Denk aan de kosten, mogelijkheden, grootte, woonstijlen en meer. Want er komt nogal wat bij kijken als je een eigen woning laat bouwen, zelfs als je deze klus uit handen geeft aan een professional.

schuurwoning-schuur-woning
Curtis Adams via Pexels

Wat is een schuurwoning?

Oorspronkelijk is het idee ontstaan uit het ombouwen van een echte schuur naar een comfortabele woning. Je ziet dit soort woningen veel terug in Nederland, maar de herkomst ligt in Amerika. Iets waar je een schuurwoning vaak aan kan herkennen, is de eenvoudige vorm en natuurlijk het feit dat ze vrijstaand zijn. Hoewel schuurwoningen voorheen letterlijk omgebouwde schuren zijn, worden de meeste schuurwoningen nieuw gebouwd. Dit heeft een aantal voordelen, bijvoorbeeld dat je ze helemaal naar eigen wens kan vormgeven.Zo’n nieuwbouw schuurwoning bestaat uit materialen van de modernste kwaliteit, wat zorgt voor een luxe gevoel en een optimaal wooncomfort. Bij het bouwen van een schuurwoning kan er ook gelet worden op het energieverbruik, want deze bouwstijl is erg geschikt als je op zoek bent naar een energiezuinige woning, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen.

Een schuurwoning is vaak een combinatie van een landelijke en moderne stijl, door de oorspronkelijke vorm en de innovatieve uitwerking. Waarbij je optimaal gebruik maakt van de bebouwde ruimte. Je bepaalt namelijk precies welke indeling het beste past bij jouw woonwensen en wat voor jou belangrijk is. Denk aan een grote woonkeuken, of juist meerdere slaapkamers met inloopkasten.

De beste manier om een indruk te krijgen van de soorten schuurwoningen en de mogelijkheden qua indeling, is door één of meerdere modelwoning(en) te bekijken. Zo kom je er precies achter wat wel of juist helemaal niet bevalt. Ook dat laatste is erg belangrijk en kan je soms zelfs meer duidelijkheid geven over je woonwensen voor een schuurwoning.

Dit is de mooiste inspiratie voor een vlonder in de tuin!

Hoe wordt een schuurwoning gebouwd?

Het bouwen van een schuurwoning kan op verschillende manieren en de meeste mensen schakelen hiervoor een gespecialiseerd bouwbedrijf in. Dit bouwbedrijf zal rekening houden met de grootte van de kavel, de omgeving en de wettelijke regels die van toepassing zijn. Uiteraard zal er ook gekeken worden naar jouw woonwensen in combinatie met het budget. Zo kom je erachter wat in werkelijkheid mogelijk is en waar je eventueel een compromis zal moeten maken.Qua stijl van de woning is er veel mogelijk, en er zijn veel aspecten die dit beïnvloeden. Denk aan de gekozen materialen, glaspartijen en het aantal verdiepingen. Er zijn bouwbedrijven die kiezen voor prefab schuurwoningen van beton, maar ook bedrijven die geen standaard oplossingen bieden en enkel schuurwoningen op maat. De eenvoudige vorm die zo herkenbaar is voor een schuurwoning maakt het bouwproces veelal iets sneller en eenvoudiger dan het bouwen van een villa of ander soort vrijstaande eengezinswoning. Maar net zoals bij alle woningen, zal de duur van de bouw afhangen van de complexiteit van het bouwproject, evenals het budget en de beschikbaarheid van de aannemer.

schuurwoning-bouwen
Steven Van Elk via Unsplash

Wat kost een schuurwoning?

Het is onmogelijk om één prijskaartje aan het bouwen van een schuurwoning te hangen, omdat er ontzettend veel factoren van invloed zijn op de prijs. Denk alleen al aan de locatie waar de woning moet komen, de grootte van de woning, evenals de termijn waarin de bouw moet worden gerealiseerd. Daarnaast is er ook veel verschil in prijs als je kiest voor een “standaard” of prefab schuurwoning. Of een woning die geheel naar wens is getekend door een architect. Tenslotte bepaalt ook de mate van afwerking de prijs, want het laten bouwen van een casco woning is natuurlijk veel goedkoper dan een schuurwoning met de sleutel op de deur.

Ons advies is om bij meerdere aanbieders te informeren naar de kosten, om er op deze manier achter te komen wat een mooie prijs is voor jouw droomwoning. Om een voorbeeld te geven, voor een schuurwoning van 80 m2 inclusief een badkamer, apart toilet, keuken en twee slaapkamers kom je uit rond de 400.000 euro. En een schuurwoning van 60 m2 met badkamer, keuken en slaapkamer kost ongeveer 300.000 euro. Uiteraard zijn deze prijzen op het moment van schrijven afhankelijk van materiaalkosten die in de loop der tijd kunnen variëren.

Het is goed om van tevoren na te denken over de basis woonwensen, zoals de grootte van de woning zelf, wel of geen open keuken en het aantal bad- en slaapkamers. Dit maakt het makkelijker om offertes op te vragen, want een extra slaapkamer of een grotere keuken kan de prijs behoorlijk beïnvloeden.

De kosten van een tuin aanleggen, uitgelegd!

Welke stijlen kun je toepassen op een schuurwoning?

Een schuurwoning is en blijft natuurlijk een landelijke uitstraling houden, het is tenslotte gebaseerd op een boerenschuur ;) Toch zijn er heel veel stijlen mogelijk die je kunt toepassen, waaronder modern, klassiek en industrieel. Naast interieurstijlen dien je ook na te denken over de stijl van de woning zelf, denk aan een gezinswoning die levensloopbestendig moet zijn, of juist een recreatiewoning die onderhoudsvriendelijk is. Ook kangoeroe-, meergeneratie-, gelijkvloers- en mantelzorgschuurwoningen zijn mogelijk.

Als je nog niet precies weet welke stijl jouw voorkeur heeft, kun je het beste op zoek gaan naar afbeeldingen van bestaande schuurwoningen. Je hoeft in eerste instantie niet eens te weten welke stijl ze hebben, maar het helpt om te bepalen wat je wel of niet mooi vindt. Je kunt zelfs een moodboard maken waarbij je allerlei ideeën samenvoegt die passen bij jouw woonsmaak. Een deskundige zal jou aan de hand hiervan precies kunnen vertellen welke stijl schuurwoning hierbij past.