Een Chinese tuin inrichten? 10 tips!

Een Chinese tuin inrichten doe je niet zomaar. Een Chinese tuin biedt een unieke combinatie van elementen zoals het geloof, filosofie en architectuur. Maar ook literatuur, beeldende kunsten en muziek spelen een rol in een Chinese tuin.

Chinese-tuin-water

Bron: blogspot

Waar komt de Chinese tuin vandaan?

De godsdienst in China is gericht op een samenhang van mens met de kosmos. Vanaf de zesde eeuw werd het Boeddhisme geïntroduceerd in China. Het was een levensleer met meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling en sociaal mededogen. Ook het Taoïsme speelt een belangrijke rol in China. Deze twee godsdiensten zijn gedeeltelijk tegenstrijdig maar in een Chinese tuin worden ze in harmonie gebracht.

Chinese-tuin-doorgang

Bron: zinfo

Tip 1: Tegenstellingen

Dit is een belangrijk onderdeel van een Chinese tuin, namelijk de wijze waarop verschillende, tegengestelde elementen op een evenwichtige manier worden gecombineerd tot een harmonisch geheel. Een aantal voorbeelden van tegengestelde en goed gecombineerde elementen zijn bijvoorbeeld; natuur combineren met menselijke constructies zoals gebouwen. Het zachte van water en mos gecombineerd met harde rotsen.

Chinese-tuin-bonsai

Bron: philip.greenspun

Tip 2: Boze geesten

Men brengt veel elementen aan die tegen boze geesten zijn zoals een plank als extra verhoging van de drempel bij de ingang van gebouwen maar ook scherpe hoeken in gangen en bij bruggen zouden helpen tegen deze boze geesten.

Tip 3: Dieren

Een veelvoorkomend dier in een Chinese tuin is de Chinese draak. De draak controleert de waterstromen en wordt met respect behandeld waardoor er een evenwichtige watertoevoer blijft en overstromingen worden voorkomen.

Chinese-tuin-architectuur

Bron: blog.willamette

Tip 4: Water

Water is een belangrijk elementen in een Chinese tuin. Men legt meestal een naar verhouding grote vijverpartij aan dat lijkt op een kunstmatig meer. Wat betreft oppervlak, het meer kan soms meer dan een derde van de tuin beslaan. Het water weerspiegelt elementen zoals structuren, de hemel, de volle maan maar ook onze gedachten. Daarnaast symboliseert het water zuiverheid en reflectie.

Tip 5: De Maan

De maan speelt een ontzettend belangrijke rol in het Chinese leven. De Chinezen gebruiken dan ook de maankalender voor alle belangrijke feestdagen. Het belang van de maan zie je terugkomen in een Chinese tuin door middel van maanpoorten.

Chinese-tuin-maanpoort

Bron: pairidaiza

Tip 6: Begroeiing

De meest voorkomende planten in een Chinese tuin zijn groenblijvende bomen en struiken. Maar ook een monumentale boom zoals de Ginkgo en verschillende soorten dennen komen veel voor. In het voorjaar staan er sierkersen, pioenrozen en sier appels in de tuin. Toch hangt de keuze van groen af van het klimaat dat sterk verschilt per regio in China.

Tip 7: Architectuur

Je ziet veel verschillende bouwwerken in een Chinese tuin met de mogelijkheid om te genieten van het uitzicht over de tuin. Muren worden gebruikt om tuindelen van elkaar te scheiden maar worden wel voorzien van ramen en doorgangen zodat je het zicht op dat deel van de tuin altijd behoudt. Bruggen komen ook veel voor in Chinese tuinen en hebben een grote bijdrage aan het totaalplaatje.

Chinese-tuin-boven

Bron: howardchoy

Tip 8: Literatuur

Elementen in de tuin krijgen een poëtische naam of een naam die verwijst naar een klassiek chinees gedicht. De namen worden op een prachtige manier in het kalligrafie aangegeven. Je vindt ook vaker stenen met dichtregels of wijze uitspraken in een Chinese tuin.

Tip 9: Schilderkunst

Schilderkunst komt veel voor in Chinese tuinen maar de tuin is ook vaak het onderwerp in Chinese schilderkunst. Prachtige taferelen zijn geschilderd op wanden of doeken die in de tuin hangen.

Chinese-tuin-steen

Bron: tuincursus

Tip 10: Inspiratie op doen

De beste manier van inspiratie op doen wat betreft Chinese tuinen is er een bezoeken. Op deze manier ervaar je de sfeer en gevoel wat je krijgt in een Chinese tuin en waarom de Chinezen zoveel aandacht besteden aan hun buiten ruimtes.

Chinese-tuin-kunst

Bron: fineartamerica