Een dakterras inrichten met de mooiste planten (8 tips)

Door Tessa de Leeuw | | Tuin
dakterras-tuin-planten
@pakhuis.wonen

Eigenlijk is tuinieren op een dakterras een onnatuurlijke manier van tuinieren. Potplanten hebben het zwaar te verduren omdat ze op weinig voeding leven, onder extreme hitte en kou en dan ook nog eens veel tocht en wind. Maar het is natuurlijk wel goed mogelijk om te tuinieren op een dakterras alleen moet je de juiste keuzes maken.

Een dakterras inrichten met planten

Let bijvoorbeeld goed op dat je dak stevig genoeg is voor kilo’s potten, potgrond en planten. Zorg ervoor dat water kan wegstromen uit de pot, geef ze dagelijks water in de zomer, zorg dat ze beschut staan en kies de juiste planten voor jouw dakterras.

Afhankelijk van de hoeveelheid zon, kies je de juiste planten voor het dakterras. Wij hebben een aantal planten voor je uitgekozen die perfect zijn voor een dakterras maar wel allemaal hun eigen plekje nodig hebben.

dakterras-planten-voorbeelden
@wanderfleur

Tip 1: Zon: De Blauwe Regen

Een prachtige klimplant met lange geurige bloemtrossen. Zet de blauwe regen op een vochtige plek in de zon. De blauwe regen bloeit in mei maar duurt eventjes voordat dit gebeurd. Het geeft een prachtige vulling voor op je dakterras door het mooie groene blad. Zorg wel voor een gaas, pergola, hek of iets anders waar de blauwe regen omheen kan groeien.

blauwe-regen-planten
Bol.com

Tip 2: Half zon: Hibiscus

Plaats de hibiscus op een beschutte plek met morgenzon. De plant bloeit van juni tot oktober en heeft prachtige bloemen. Geef de hibiscus voldoende water zodat de grond nooit droog komt te staan.

bloemen-planten-dakterras
Bol.com
Shop Tip: Zet je nieuwe aanwinsten in mooie potten, die passen bij de stijl van je tuin.

Tip 3: Half zon: Hortensia

De hortensia heeft prachtige gekleurde bloemen die niet snel uitbloeien. Zorg voor een plek waar halfschaduw is zodat de bloem kan bloeien van juni tot september. Een hortensia heeft een grote pot nodig zodat de plant veel wortels kan vormen en veel water kan opslaan maar zorg wel voor een gat in de pot.

hortensia-planten-tuin
Bol.com

Tip 4: Schaduw: Japanse plant

De Japanse plant, of te wel de Fatsia, staat het liefst in de schaduw. De plant kan groot worden en houdt van groeien. Geef de plant regelmatig water zodat het in een vochtige grond staat.

planten-tuin-terras
Bol.com

Tip 5: Zon: Olijfboom

Deze prachtige klassieke boom heeft grijsgroene blaadjes die in de winter aan de boom blijven. Plaats de boom op een plekje in de zon zodat er in de zomer olijven aan komen. Daarnaast heeft de boom ook veel lucht en water nodig.

dakterras-tuin-planten
Bol.com
Stijl Tip: Maak de look af met natuurlijke accessoires, om een mediterraan en warm dakterras te creëeren.

Tip 6: Zon: Lavendel

Deze prachtige plant geeft een heerlijke geur af en houdt een grijsgroen blad in de winter. Lavendel komt het beste tot zijn recht in de volle zon. Ook kan de plant goed tegen wind en bloeit van juni tot en met augustus. De plant heeft niet veel water nodig, bijvoorbeeld twee keer per week als het niet regent.

Kleed je lavendel plant aan met andere planten en bloemen, voor een kleurrijk geheel.

lavendel-tuin-terras
Bol.com

Tip 7: Zon: Tomaat

Je eigen tomaten plukken uit je eigen tuin. De plant is mooi groen en houdt van een zonnige en windstille plek op het dakterras. In juni ontstaan er kleine gele bloemen waaruit de tomaat ontstaat. Tijdens de zomer maanden heeft de tomaat elke dag water nodig.

tomaten-planten-tuin
Bol.com
Makeover Tip: Omdat deze plant zo vaak water nodig heeft, is het belangrijk om een goede gieter of tuinslang te hebben.

Tip 8: Zon of halfschaduw: Vlinderstruik

De vlinderstruik, of te wel de Buddleja, is een gemakkelijk plant die of in de volle zon maar ook goed in halfschaduw kan staan. De plant bloeit van juli tot en met september.

Combineer deze mooie kleur met gekleurde tuinkussens en een buitenkleed, voor een kleurrijke tuin.

vlinderstruik-planten-terras
Bol.com