Een dakterras inrichten met de mooiste planten (8 tips)

Eigenlijk is tuinieren op een dakterras een onnatuurlijke manier van tuinieren. Potplanten hebben het zwaar te verduren omdat ze op weinig voeding leven, onder extreme hitte en kou en dan ook nog eens veel tocht en wind. Maar het is natuurlijk wel goed mogelijk om te tuinieren op een dakterras alleen moet je de juiste keuzes maken.

Een dakterras inrichten met planten

Let bijvoorbeeld goed op dat je dak stevig genoeg is voor kilo’s potten, potgrond en planten. Zorg ervoor dat water kan wegstromen uit de pot, geef ze dagelijks water in de zomer, zorg dat ze beschut staan en kies de juiste planten voor jouw dakterras.

Afhankelijk van de hoeveelheid zon, kies je de juiste planten voor het dakterras. Wij hebben een aantal planten voor je uitgekozen die perfect zijn voor een dakterras maar wel allemaal hun eigen plekje nodig hebben.

Tip 1: Zon: De Blauwe Regen

Een prachtige klimplant met lange geurige bloemtrossen. Zet de blauwe regen op een vochtige plek in de zon. De blauwe regen bloeit in mei maar duurt eventjes voordat dit gebeurd. Het geeft een prachtige vulling voor op je dakterras door het mooie groene blad. Zorg wel voor een gaas, pergola, hek of wat dan ook waar de blauwe regen omheen kan groeien.

dakterras-planten-blauwe-regen

Bron: modeltuinenzwanenburg

Tip 2: Half zon: Hibiscus

Plaats de hibiscus op een beschutte plek met morgenzon. De plant bloeit van juni tot oktober en heeft prachtige bloemen. Geef de hibiscus voldoende water zodat de grond nooit droog komt te staan.

dakterras-planten-hibiscus

Bron: fabiovisentin

Tip 3: Half zon: Hortensia

De hortensia heeft prachtige gekleurde bloemen die niet snel uitbloeien. Zorg voor een plek waar halfschaduw is zodat de bloem kan bloeien van juni tot september. Een hortensia heeft een grote pot nodig zodat de plant veel wortels kan vormen en veel water kan opslaan maar zorg wel voor een gat in de pot.

dakterras-planten-hortensia

Bron: blogspot

Tip 4: Schaduw: Japanse plant

De Japanse plant, of te wel de Fatsia, staat het liefst in de schaduw. De plant kan groot worden en houdt van groeien. Geef de plant regelmatig water zodat het in een vochtige grond staat.

dakterras-planten-fatsia

Bron: oakleafgardening

Tip 5: Zon: Olijfboom

Deze prachtige klassieke boom heeft grijsgroene blaadjes die in de winter aan de boom blijven. Plaats de boom op een plekje in de zon zodat er in de zomer olijven aan komen. Daarnaast heeft de boom ook veel lucht en water nodig.

dakterras-planten-olijfboom

Bron: geertpotargent

Tip 6: Zon: Lavendel

Deze prachtige plant geeft een heerlijke geur af en houdt een grijsgroen blad in de winter. Lavendel komt het beste tot zijn recht in de volle zon. Ook kan de plant goed tegen wind en bloeit van juni tot en met augustus. De plant heeft niet veel water nodig, bijvoorbeeld twee keer per week als het niet regent.

dakterras-planten-lavendel

Bron: panoramio

Tip 7: Zon: Tomaat

Je eigen tomaten plukken uit je eigen tuin. De plant is mooi groen en houdt van een zonnige en windstille plek op het dakterras. In juni ontstaan er kleine gele bloemen waaruit de tomaat ontstaat. Tijdens de zomer maanden heeft de tomaat elke dag water nodig.

dakterras-planten-tomaat

Bron: freshmix

Tip 8: Zon of halfschaduw: Vlinderstruik

De vlinderstruik, of te wel de Buddleja, is een gemakkelijk plant die of in de volle zon maar ook goed in halfschaduw kan staan. De plant bloeit van juli tot en met september.

dakterras-planten-vlinderstruik

Bron: barbaramama