Een kindvriendelijke tuin richt u in met de volgende 10 tips.

Een doodnormale tuin is vaak niet helemaal geschikt voor kinderen. Er kunnen gevaarlijke materialen gebruikt zijn, te harde oppervlaktes, veel opstapjes en scherpe hoeken. Daarom is het belangrijk dat als je wilt spelen met de kinderen in de tuin dat de tuin kindervriendelijk is. Hoe richt je een tuin kindvriendelijk in? Bekijk onze volgende tips voor meer inspiratie en ideeën voor een kindvriendelijke tuin.

Tips en ideeën voor een kindvriendelijke tuin

kindvriendelijke-tuin-setje

Bron: tweede-hands

Tip 1 kindvriendelijke tuin: Een kindvriendelijke ondergrond

De ondergrond van een tuin is ontzettend belangrijk bij het spelen met kinderen. Kies bijvoorbeeld voor een verharding die niet te hard en te glad is. Het materiaal boomschors is geschikt als ondergrond, houdt de bodem vochtig en beperkt de groei van veel onkruid. Een veel gebruikte ondergrond zijn gras of zachte matten zodat wanneer te springen, kruipen en vallen alles heel blijft.

Tip 2 kindvriendelijke tuin: Schaduw

Heeft de tuin overdag veel zon, probeer dan wat meer schaduw te creëren met bijvoorbeeld een schaduwdoek. Deze wordt gespannen aan palen, bomen of aan een muur zodat er geen voet of paal ergens in de weg staat.

kindvriendelijke-tuin-schaduw

Bron: catalpatuinen

Tip 3 kindvriendelijke tuin: Moestuin

Kinderen vinden het heel erg leuk om groente en fruit te zien groeien. Zeker als ze iets ouder zijn vinden ze het fantastisch om te gaan kijken of de tomaten al rood zijn en de aardbeien al klaar zijn.

Tip 4 kindvriendelijke tuin: Insecten

We denken al snel dat insecten vervelend en gevaarlijk zijn voor kinderen maar echte tuin dieren en insecten zoals vlinders zijn juist leuk om aan te trekken in een tuin. Ga op zoek naar planten waar vlinders dol op zijn, hang voedsel op voor vogels en zorg voor vogelhuisjes waar ze nestjes in kunnen maken. Op deze manier trekt de tuin allerlei dieren aan.

kindvriendelijke-tuin-modern

Bron: martinveltkamp

Tip 5 kindvriendelijke tuin: Zandbak

Een zandbak mag niet ontbreken in een kindvriendelijke tuin. Zorg ervoor dat de zandbak afgedekt kan worden ‘s nachts zodat er geen katten in poepen.

Tip 6 kindvriendelijke tuin: Kindertuinmeubels

Kinderen vinden het fantastisch als ze hun eigen eettafel en stoelen in de tuin krijgen. Hier kunnen ze lekker aan spelen of aan eten terwijl papa en mama ergens anders zitten. Ideaal voor tijdens feestjes en verjaardagen.

kindvriendelijke-tuin-krijt

Bron: handigvoormama

Tip 7 kindvriendelijke tuin: Gras

Wil je graag een stukje gras waar de kinderen op kunnen rennen? Kijk dan eens naar kunstgras. Tegenwoordig zien kunstgrassen er steeds mooier uit en is het ook nog eens duurzaam.

Tip 8 kindvriendelijke tuin: Water

Kinderen houden van water en daarom is het juist leuk als je een kleine vijver aanlegt. Graaf een kuil en leg er waterdicht zeil in. Maak dit vast met wat aarde en stenen en vul het met water. Laat de kinderen zelf plantjes rondom de vijver planten, vissen uitzoeken en een paadje maken rondom de vijver. Als je nog erg jonge kinderen hebt zouden we even wachten met een vijver maar oudere kinderen vinden het juist ontzettend leuk.

kindvriendelijke-tuin-moestuin

Bron: blogspot