onkruid-verwijderen-natuurlijk
Jörg Hofmeier via Unsplash

Onkruid verwijderen zonder chemicaliën

Door Sarieta | | Tuin

Wie houdt er niet van een mooie, verzorgde tuin? Het is de perfecte plek om te relaxen en te genieten van de zon. Maar laten we eerlijk zijn, onkruid gooit behoorlijk wat roet in het eten. Gelukkig hoef je niet meteen naar de chemische bestrijdingsmiddelen te grijpen. In dit artikel delen we namelijk een paar handige tips en tricks om onkruid te verwijderen zonder chemicaliën. Dus, trek die tuinhandschoenen aan en ga aan de slag!

onkruid-wieden
Dominika Roseclay via Pexels

Type onkruiden om te bestrijden

Voordat je onkruid gaat bestrijden, is het handig om te weten welk type onkruid er zijn. Sommige soorten onkruid produceren namelijk veel zaden, waardoor ze snel terugkomen. Ander onkruid laat weer nieuwe planten groeien vanuit kleine stukjes wortel of stengel die zijn achtergebleven, zoals de geniepige paardenbloem die zelfs beide eigenschappen heeft. Hieronder volgt een overzicht met 5 bekende type onkruiden, zodat je goed voorbereid bent op de strijd tegen deze indringers.

  • Paardenbloem
  • Brandnetel
  • Zevenblad
  • Akkerwinde
  • Vogelmuur

Paardenbloem

De paardenbloem is niet alleen bekend, maar ook berucht als onkruid in tuinen en gazons. Met zijn kenmerkende gele bloemen en pluizige zaden die met de wind meedrijven, verspreidt het razendsnel. Zelfs wanneer je denkt dat je de paardenbloem hebt verwijderd, is de kans groot dat er al nieuwe planten opkomen uit de zaden die zijn achtergebleven.

Brandnetel

Brandnetels zijn hardnekkig om te verwijderen, aangezien deze planten bekend staan om hun prikkelende brandharen, die bij aanraking irritatie en jeuk kunnen veroorzaken. Daarnaast hebben ze de neiging om zich snel te verspreiden via ondergrondse wortelstokken, waarbij het belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het omgaan met brandnetels.

Zevenblad

Dit type onkruid is nogal lastig in de tuin. Deze plant staat erom bekend snel te groeien en zich gemakkelijk te verspreiden via ondergrondse wortelstokken. Zelfs als je denkt dat je het zevenblad hebt verwijderd, kunnen kleine stukjes wortel achterblijven en weer uitgroeien tot nieuwe planten.

Akkerwinde

Akkerwinde kun je herkennen aan de hartvormige bladeren en witte bloemen. Deze plant hecht zich vast aan andere planten, waardoor ze kunnen overwoekeren. Hierdoor is het erg lastig om akkerwinden volledig te verwijderen, omdat het zich snel verspreidt via zaadverspreiding.

Vogelmuur

Vogelmuur is een veel voorkomend onkruid in tuinen. Het is een langbloeiende plant met kleine witte bloemen en ronde bladeren. Vogelmuur groeit snel en verspreidt zich gemakkelijk via zaden die vooral in een vochtige omgeving bloeien. Hoewel vogelmuur niet zo agressief is als andere onkruidsoorten, is het toch hinderlijk als het zich verspreidt.

tuinieren-onkruid-verwijderen
Gustavo Fring via Pexels
Inspiratie voor een Ibiza stijl tuin!

Tips en technieken voor onkruid verwijderen

Het verwijderen van onkruid is voor sommige nogal tijdrovend en frustrerend. Gelukkig zijn er verschillende tips en technieken die je kunt gebruiken om het proces gemakkelijker te maken. Of het nu gaat om het gebruik van gereedschap of natuurlijke middelen, er zijn talloze opties beschikbaar. Zo delen we hieronder handige tips en technieken om onkruid op een natuurlijke manier te verwijderen, zodat je van een mooie en onkruidvrije buitenruimte kunt genieten.

Tips voor het verwijderen van onkruid in je tuin

  • Verspreid een laag mulch van ongeveer 5 centimeter dik om zaden te voorkomen en het verwijderen van onkruid gemakkelijker te maken.
  • Pak onkruid aan direct na het besproeien of na een regenbui, wanneer de grond zacht is.
  • Verwijder dagelijks een klein gedeelte onkruid en wissel af in je tuin om een gevoel van overweldiging te voorkomen.
  • Laat uitgetrokken of uitgegraven onkruid op de grond verwelken, bij voorkeur op een zonnige dag, voordat je ze gemakkelijker kunt afvoeren.
  • Verwijder hardnekkige onkruiden volledig om hergroei en zaadvorming te voorkomen.
  • Gooi onkruid bij het gewone afval of ander tuinafval, omdat de meeste thuis composthopen niet heet genoeg worden om de zaden te doden.

Techniek 1: Wied het onkruid met de hand

Deze techniek is de meest effectieve manier om onkruid te verwijderen, vooral als het nog klein is. Je kunt het onkruid met de hand uittrekken, waarbij je zo veel mogelijk de wortels meeneemt. Doe dit bij voorkeur na een regenbui of maak de grond eerst goed nat, zodat het onkruid makkelijker loskomt.

Techniek 2: Schoffel of hak het onkruid weg

Schoffelen is een goede manier om onkruid te verwijderen tussen de planten of in het gazon. Met een schoffel of een hak kun je het onkruid afsnijden of losmaken van de grond, waardoor het uitdroogt en afsterft. Doe dit regelmatig en bij droog weer, zodat het onkruid geen kans krijgt om te herstellen of zich uit te zaaien.

Techniek 3: Brand het onkruid weg

Deze techniek is een snelle en gemakkelijke manier om onkruid te verwijderen tussen de tegels of stenen. Met een onkruidbrander kun je het onkruid verhitten tot het uitdroogt en afsterft. Zo hoef je het onkruid niet helemaal te verbranden, maar alleen even aan te stippen met de vlam. Pas hierbij wel op dat je geen andere planten of materialen beschadigt met de brander.

Techniek 4: Gebruik natuurlijke middelen

Er zijn ook natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om onkruid te bestrijden zonder chemische middelen. Zo kun je kokend water over het onkruid gieten, om het te verwijderen. Daarnaast kun je ook schoonmaakazijn of zout over het onkruid spuiten of strooien, waardoor het uitdroogt en verdort. Let wel op dat deze middelen ook schadelijk kunnen zijn voor andere planten of voor de bodemkwaliteit, dus gebruik ze met mate en alleen op plekken waar je geen andere planten wilt hebben.

Techniek 5: Bedek de grond met mulch

Door de grond met mulch te bedekken, heb je twee vliegen in één klap. Mulch is een laag van organisch materiaal zoals houtsnippers, boomschors, stro of compost dat je over de grond verspreidt die onkruid voorkomt en bestrijdt. Bovendien houdt mulch de grond vochtig en voedzaam voor de planten en blokkeert tegelijkertijd ook het licht voor het onkruid, waardoor het niet kan groeien.

mulch-onkruid-wieden
RDNE Stock project via Pexels
Vlonder inspiratie!

De beste tools voor het verwijderen van onkruid, zonder chemicaliën

Naast het toepassen van de techniek die voor jou het beste uitkomt, is het belangrijk om de juiste tools te gebruiken die het verwijderen van onkruid een appeltje-eitje maakt. Zo zijn er verschillende tools beschikbaar om het te bestrijden zonder het gebruik van chemicaliën, waarmee je onkruid kunt verwijderen en je tuin op een fijne manier kunt onderhouden.

  • Onkruidtrekker: Een onkruidtrekker is een handig tuingereedschap waarmee je onkruid gemakkelijk uit de grond kunt trekken, inclusief de wortels. Dit is vooral geschikt voor hardnekkige onkruiden zoals paardenbloemen of zevenblad.
  • Schoffel: Je kunt een schoffel gebruiken om onkruid los te maken en te verwijderen, vooral bij ondiep gewortelde soorten. Ideaal te gebruiken bij droog weer, zodat het onkruid geen kans krijgt om te herstellen of zich uit te zaaien
  • Wied gereedschap: Kleine handgereedschappen zoals een wiedmes, wiedhaak of voegenkrabber kunnen effectief zijn voor het verwijderen van onkruid in moeilijk bereikbare ruimtes.
  • Onkruidborstel: Een onkruidborstel met stevige haren is handig voor het verwijderen van onkruid tussen tegels.
  • Hark: Deze tool is fijn in gebruik om losse onkruid resten bijeen te harken en op te ruimen na het verwijderen.
  • Elektrische onkruidbrander: Een elektrische onkruidbrander gebruikt hitte om onkruid te verwijderen zonder chemicaliën. Het zorgt ervoor dat het onkruid verwelkt en afsterft. Deze tool is vooral geschikt voor onkruid tussen de tegels of stenen.
  • Handschoenen: Zorg voor een stevig paar tuinhandschoenen om je handen te beschermen tijdens het verwijderen van onkruid of bij het gebruik van apparaten.