Je voortuin inrichten met stijl doe je zo! 8 tips

We genieten altijd volop van onze achtertuinen als het lekker weer is in Nederland maar ook onze voortuinen mogen we niet vergeten. We verblijven misschien niet zoveel in de voortuin maar het is wel belangrijk om er toch iets leuks van te maken. Je voortuin inrichten kan een heel erg leuke klus zijn met onze tips voor een stijlvolle voortuin. Wil je nog meer? Ga dan naar ons overzicht moderne tuin ideeën toe!

voortuin-inrichten-bakken

Bron: vanveentuinontwerpen

Voortuin inrichten met deze 8 stijlvolle tips

Tip 1: Visitekaartje

Ten eerste is de voortuin het visitekaartje van je huis. Dit is wat voorbijgangers maar ook gasten als eerste zien en daarom is het een goed idee als je de tuin inricht op een stijlvolle manier die past bij het exterieur van je huis maar ook bij de rest van de straat.

Tip 2: Buren

Het mooiste is natuurlijk als de tuin nauw aansluit op de stijl van de buren. Ga eens een blokje om in je eigen buurt om te kijken wat de buren met hun voortuin gedaan hebben en hoe jij hier op een speelse manier op kunt inspelen. Wat zou je kunnen doen met je voortuin waardoor het in dezelfde stijl als de buurt wordt.

voortuin-inrichten-beplanting

Bron: fonteyn

Tip 3: Functies

Wat doe jij in de voortuin? Zit je graag eens in de voortuin, plaats je de fietsen in de voortuin, staan de vuilnisbakken in de voortuin of kom je er eigenlijk nooit omdat je altijd de achterdeur neemt? Dit soort vragen kun je jezelf stellen voordat je begint aan het nieuwe ontwerp van je voortuin, want deze functies zijn belangrijk om te verwerken in je nieuwe voortuin ontwerp.

Tip 4: Groen versus tegels

Wil je veel groen terug zien komen in de voortuin of wil je het juist zo onderhoudsvriendelijk mogelijk houden? Heb je geen zin om veel tijd te besteden aan het onderhoud van de voortuin dan kan het bestraten van de voortuin een goede optie zijn. Het enige nadeel van bestraten is dat het geheel nogal ongezellig kan overkomen en weinig karakter uitstraalt. Probeer een combinatie van de twee te vinden waarbij je groen combineert met een unieke manier van bestraten.

voortuin-inrichten-vakken

Bron: fonteyn

Tip 5: Hoogte

De hoogte van het groen is ook belangrijk. Denk bijvoorbeeld eens aan hoge bomen waarbij het groen pas na enkele meters begint of hoge struiken waarbij je ervoor zorgt dat er geen inkijk is in je huis maar waardoor je zelf ook niet naar buiten kunt kijken. Deze beslissing is belangrijk voordat je kiest welk soort groen je plaatst in de voortuin.

Tip 6: Vandalisme

In een voortuin moeten we ook meer rekening houden met vandalisme. Het zou mogelijk kunnen zijn dat bloempotten of andere decoraties die in de voortuin staan, worden gestolen of vernield. Plaats dus nooit je beste potten, stoelen, banken of andere accessoires in de voortuin als je ze liever niet kwijt wilt raken. Je weet maar nooit.

voortuin-inrichten-bestrating

Bron: florijk

Tip 7: Hout, tegels, kiezel of iets anders?

Zodra je hebt besloten hoe je de tuin wilt inrichten, waar paden komen, waar groen komt te staan en of er een hek om de voortuin komt, kun je gaan nadenken over de materialen die je wilt gebruiken. Wij zien steeds vaker houten vlonders terugkomen in de voortuin gecombineerd met mooie en moderne tegels of kiezel. Door verschillende materialen op de grond te gebruiken krijgt je voortuin meer karakter en sfeer.

Tip 8: Kleuren

Maak het kiezen van kleuren makkelijker door de architectuur van je huis aan te houden. Is het huis bijvoorbeeld wit, kies dan geen witte tegels of kiezel omdat dit geen contrast geeft ten opzichte van het huis. Is jouw huis een baksteen kleur dan kun je gemakkelijk combineren met grijs tinten, wit tinten en aarde tinten. Ook de kleuren van planten en bloemen hangen sterk samen met de architectuur van je huis. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kleur van de kozijnen. Wil je deze kleur laten terugkomen in de bloemen en planten? Dan zorg je voor een eenheid in de stijl van de tuin en het huis.

voortuin-inrichten-kiezel

Bron: moniqueenanders