tuin-online-3d-ontwerp

Zelf gratis tuin ontwerpen of laten maken? Beste Tuinontwerp Tools

Tuin ontwerp maken zodat je jouw eigen tuin kunt ontwerpen of dit 3d ontwerp aan je hovenier kunt geven. Dé perfecte tuin is alleen mogelijk als je van ontwerp naar de uitvoering werkt. Om je hierbij te helpen, leggen we je in dit artikel uit hoe je zelf (eventueel gratis online) een tuinontwerp kunt maken.

💡 Dit is wat het aanleggen van een tuin in 2021 kost

Wat kost een tuinontwerp?

Een tuinontwerp laten maken kost gemiddeld € 750,- exclusief btw. Dit is inclusief een intake-gesprek, afwerken van een vragenlijst en het volledig 3d uittekenen van de gewenste tuin.

Gratis tuinontwerp: laten maken of zelf doen

Je kunt op twee manieren een gratis tuinontwerp krijgen:

 1. Online je eigen tuin ontwerpen met gratis software (Lees hieronder welke software gratis is)
 2. Gratis tuinontwerp bij aanleg van een tuin (o.a. mogelijk bij Cornelis Wonen)

Let op: sommige hoveniers willen altijd zelf het tuinontwerp maken. Als je al zelf iets ontworpen hebt, moet het mogelijk zijn om korting op het 3d ontwerp te krijgen.

Wat is een goed 3d tuinontwerp programma?

Als je zelf goed met computerprogramma's om kunt gaan, kun je een online tuinontwerp maken. Met 3d software kun je net als in het computerspel Sims objecten slepen en plaatsen om je eigen tuin te ontwerpen. Sommige software voelt erg professioneel aan en kost dan ook veel geld. Gratis tuinontwerp software zoals Google Sketchup is eenvoudiger en gratis. Het beste programma om een 3d tuinontwerp te maken is dan ook Sketchup.

Zelf tuin ontwerpen met deze 8 online voorbeelden van software

Een tuinontwerp maken is geen hogere wiskunde. Als je de juiste afmetingen van je tuin hebt, kun je meteen met tekenen beginnen. Online in een programma of gewoon op papier. Je kunt kiezen uit de volgende tuinontwerp programma's:

Google Sketchup (alleen tuinontwerp gratis)

HGTV Ultimate Home Design

Floorplanner (gratis)

Room Sketcher (14 dagen gratis)

Gardena

Shoot

Intratuin

VTwonen (bestaat niet meer)

tuin-ontwerp-3d
Google Sketchup

Google SketchUp

Zelf je tuin ontwerpen kun je ook doen met het populaire tekenprogramma van Google genaamd SketchUp. Het is een uitgebreid programma met een grote bibliotheek aan materialen maar ook de mogelijkheid om je eigen materialen en meubels te tekenen.

Maak een gratis account bij Sketchup aan en begin met ontwerpen

zelf-tuin-ontwerpen
HGTV Garden Design Software

HGTV Ultimate Home Design

HGTV Ultimate Home Design heeft een 3D Online Tuinontwerp programma waarmee jij je eigen droomtuin uitwerkt. De bibliotheek zit boordevol bestratingen, beplantingen, schuttingen, verlichting en zelfs tuinhuisjes. Je kunt online inloggen en hoeft geen programma eerst te downloaden voordat je kunt beginnen met ontwerpen.

Koop HGTV Ultimate Home Design (Kosten € 80)

floorplanner-tuin
Floorplanner

Floorplanner

Met het programma van Floorplanner kun je een gratis ontwerp maken, uitprinten en weer wijzigen. Als je kiest voor de betaalde versie kun je meer ontwerpen maken. Het programma hoeft niet gedownload te worden maar je moet wel even registreren op de website. We moeten wel toegeven dat de tuinontwerpen via Floorplanner er wat simpel uitkomen.

Probeer Floorplanner gratis uit en maak je eerste 2D- of 3D-ontwerp

zelf-tuinontwerp-3d-maken
Room Sketcher

Room Sketcher

Met de tool van Room Sketcher kun je heel gemakkelijk een tuin op papier zetten. Of op je scherm, dit 3d programma werkt namelijk vooral online goed. Het programma is voor een korte periode gratis en gemakkelijk te gebruiken. Sleep met planten, muren, meubels en andere elementen in de tuin.

Probeer Room Sketcher gratis uit voor een periode van 14 dagen

tuinontwerp-zelf
Gardena

Gardena

Dit online programma is van Gardena en is erg gemakkelijk in gebruik. Het is niet zo uitgebreid maar je kunt wel kiezen uit een selectie aan planten en accessoires. Om het ontwerp te kunnen opslaan moet je je gegevens achterlaten.

tuinontwerp-online
Shoot.co.uk

Shoot

Shoot is een makkelijke en veelzijdige tuinplanner. Het is helaas ook de duurste. Als je een tuinontwerp met Shoot wilt maken, zit je aan een maandelijks abonnement vast. Ons advies? Sla shoot over. Shoot for something else.

tuinontwerp-maken-app
SmartDraw

SmartDraw

Als je binnen 7 dagen je tuinontwerp maakt en exporteert, kun je gratis van SmartDraw gebruik maken. Anders zit je, net als Shoot, aan een abonnement vast. Een prima optie voor een 3d tuin ontwerp, als je snel bent.

Activeer proefperiode van 7 dagen bij SmartDraw

Garden Planner

Met dit ideale programma kun je heel gemakkelijk zelf je tuin ontwerpen. Je kunt het ontwerp alleen in 2D bekijken en je kunt het niet opslaan.

Intratuin

Het tuincentrum Intratuin heeft ook een eigen online ontwerp programma. Het is een simpel programma waardoor de ontwerpen niet heel uniek zijn.

In2Lifestyle

Het 3D tuinontwerpen programma van In2Lifestyle is een programma waarvoor je de software eerst moet installeren, je tuin kunt inrichten met de elementen uit hun bibliotheek en het ontwerp kunt uitprinten.

VTwonen

Je kunt de VTwonen software voor tuin ontwerpen niet meer gebruiken. VTwonen is gestopt met het aanbieden van 3d tuin ontwerpen omdat de software niet meer onderhouden werd. Kies voor een van de andere voorbeelden.

Tuin ontwerpen met pen en papier

Voor het zelf maken van een tuinontwerp op een groot vel papier, heb je de volgende spullen nodig:

 • Meetlint
 • Potlood
 • Gum
 • Geodriehoek en liniaal
 • Houten palen
 • Touw
 • Groot blad papier (liefst A2)

Heb je alles te pakken? Dan gaan we de lijnen uitzetten. Pak je ideeën voor de tuin er even bij en plak deze naast je wensenlijstje. We gaan namelijk stapsgewijs de volgende onderdelen doorlopen:

 1. Waar komen de looppaden?
 2. Waar wil je tegels, gras, terras of vlonder?
 3. Wil je iets zoals een schutting, overkapping of pergola?
 4. Waar komt in jouw tuin de zon en schaduw?
 5. Waar wil je welke planten?

Dit zijn de vijf belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen tijdens het maken van een tuin ontwerp. Omdat je dit niet online doet, moet je af en toe flink gummen. Het eindresultaat is waarschijnlijk net zo indrukwekkend.

Wist je dat?Het bij het ontwerpen enorm kan helpen je te verdiepen in de verschillende opties die er bestaan voor je tuin en de items die je er in wilt plaatsen?

 • Wil je bijvoorbeeld een mooie loungeset in je tuin, dan is het verstandig van tevoren eens te kijken welke set je mooi vindt, zodat je de juiste afmetingen en stijl kunt hanteren. Er bestaan namelijk enorm veel opties! Kijk zo eens naar de Loungesets van Leenbakker of de Wehkamp loungesets om een idee te krijgen. De loungesets van Kwantum en Ikea loungesets zijn trouwens ook erg populair.
 • Als je je al eens wilt verdiepen in andere tuinartikelen, neem dan eens een kijkje bij de tuinmeubelen van Fonq. Bij deze aanbieder vind je een breed scala aan de meest trendy producten, van meubels tot accessoires.