tuin-online-3d-ontwerp

Gratis tuinontwerp tools voor een prachtige tuin

Voor het realiseren van je droomtuin, is een tuinontwerp essentieel. Of je nu een beperkt budget hebt of op zoek bent naar gratis opties, er zijn diverse manieren om dit te doen. In dit artikel laten we je zien hoe je zelfs met een beperkt budget een tuinontwerp kunt creëren en benadrukken we de mogelijkheden om gratis online ontwerpen te maken.

tuin-ontwerp
Man Chung

Zo krijg je een gratis tuinontwerp

Het krijgen van een passende tuinontwerp en betalen voor de dienst is al één ding, maar het is ook mogelijk om een gratis tuinontwerp te krijgen. Zo zijn er verschillende manieren om dit te realiseren, zonder de portemonnee te hoeven trekken. Eén optie is het maken van een schets op papier en dit vervolgens tot werkelijkheid brengen door gebruik te maken van gratis online tuinontwerpsoftware. Een andere mogelijkheid is om de expertise van een professionele hovenier in te schakelen voor de aanleg van je tuin. Veel hoveniers bieden gratis ontwerpservices als onderdeel van hun dienstverlening. Op deze manier kun je niet alleen samenwerken met een vakman, maar ook een kosteloos tuinontwerp ontvangen dat aan jouw wensen voldoet.

Beste hangstoel voor in de tuin!

Maak eerst een schets van je tuin ontwerp

Voordat je een online tuinontwerp maakt, is het wellicht handig om een handmatige schets van je tuin op papier te creëren. Hiermee kun je ideeën voor de tuin verzamelen. Denk aan elementen die je in de tuin wilt opnemen, de indeling, plantenkeuzes en de locatie van looppaden. Deze schets helpt je om een volledig beeld van je tuin te krijgen voordat je overstapt naar online programma's. Om je eigen tuinontwerp te maken, heb je de volgende benodigdheden nodig:

  • Meetlint
  • Potlood
  • Gum
  • Geodriehoek en liniaal
  • Groot vel papier

Welke gratis 3D tuinontwerp programma's kun je gebruiken?

Als je overweg kunt met computerprogramma's, kun je online je eigen tuinontwerp maken met 3D-software. Dit klinkt lastig, maar is vergelijkbaar als Sims. Je verplaatst elementen binnen je ontwerp en creëert in een handomdraai een prachtige tuin. Daarnaast zijn er ook verschillende kosteloze alternatieven beschikbaar, zoals Google Sketchup, Gardena en Floorplanner. Benieuwd naar de mogelijkheden voor het gratis ontwerpen van je tuin? Hier vind je 6 voorbeelden van online programma's waarmee je op eenvoudige wijze zelf je tuin kunt ontwerpen.

Google SketchUp

Google's SketchUp is een gratis programma waarin je zelf je tuin kunt ontwerpen met uitgebreide opties. Hoewel het niet de eenvoudigste tool is, biedt het veel mogelijkheden. Zo heb je toegang tot een bibliotheek met bomen, planten en struiken, evenals een 3D-warehouse met tuinmeubilair, schuttingen en bestratingen. Ook kun je met SketchUp jouw ontwerp gemakkelijk delen en feedback ontvangen. Bovendien is er een 3D-weergave beschikbaar, waardoor je je ontworpen tuin virtueel kunt verkennen voor een realistisch beeld.

tuin-ontwerp-3d
Google Sketchup

Floorplanner

Floorplanner biedt een gebruiksvriendelijk online programma om gratis tuinontwerpen te maken, printen en aan te passen. Zo kun je 2D en 3D ontwerpen maken voor woningen, tuinen en kantoren, zonder kosten. Let op dat je je moet registreren op de website, maar daarna direct verder kunt met het samenstellen van jouw droomtuin. Hoewel de ontwerpen via Floorplanner simpel ogen, biedt het nog steeds ruimte voor het realiseren van je ideale tuinontwerp.

floorplanner-tuin
Floorplanner

Room Sketcher

Room Sketcher is een handige tool waarmee je moeiteloos een tuinontwerp kunt creëren, of het nu op papier is of op je computerscherm, want dit 3D-programma functioneert voornamelijk online. Bovendien is het gebruik van het programma gedurende een beperkte periode gratis en gebruiksvriendelijk. Je kunt elementen zoals planten, muren, meubels en andere items in je tuin verslepen en plaatsen zoals jij dat wilt om jouw ideale tuin vorm te geven.

zelf-tuinontwerp-3d-maken
Room Sketcher

Gardena

Gardena myGarden is een online tuinplanner die erg makkelijk in gebruik is. Hoewel het minder uitgebreid is vergeleken met andere programma's, biedt het programma een brede selectie van planten en accessoires om uit te kiezen. Daarnaast bevat het ook een handige sprinklerplanner waarmee je moeiteloos een op maat gemaakte irrigatieoplossing voor je tuin kunt ontwerpen. Met deze tool kun je de tuin van je dromen creëren en tegelijkertijd zorgen voor een efficiënte bewatering.

tuinontwerp-zelf
Gardena

Planner 5d

Planner 5D is een veelzijdige tuinplanner die diverse templates biedt. Deze templates kun je eenvoudig aanpassen door elementen naar wens toe te voegen. Hierdoor kun je moeiteloos jouw ideale tuinontwerp creëren, afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften.

SmartDraw

Een andere software voor het maken van tuinontwerpen is met SmartDraw. Met SmartDraw kun je gebruikmaken van sjablonen om je eigen tuin op maat te maken. Zo kun je landschapselementen zoals bomen, hekken, verharding en meer naar wens verslepen, afmetingen invoeren om objecten precies aan te passen en ze simpelweg met je muis verplaatsen. Bovendien kun je moeiteloos kleuren en texturen toevoegen om je ontwerp te verfraaien.

Ga verder dan alleen een tuin ontwerp

Bij het ontwerpen van je tuin kun je verder gaan dan alleen het ontwerp zelf. Het is een goed idee om te verkennen welke items je in je tuin wilt plaatsen. Als je bijvoorbeeld overweegt om een loungeset toe te voegen, is het handig om van tevoren te kijken naar trendy tuinmeubelen die passen bij jouw stijl en ruimte. Je kunt ook inspiratie opdoen door te kijken naar onmisbare decoratie voor in de tuin.

Tuin ontwerp door een professional

Bij het ontwerpen van je tuin is het een slimme zet om de expertise van een professionele hovenier in te schakelen. Het voordeel van het betrekken van een professional, is dat je een gratis tuinontwerp krijgt aangeboden als onderdeel van hun dienstverlening. Dit betekent dat je niet alleen kunt profiteren van hun ervaring, maar ook van een op maat gemaakt ontwerp voor je tuin. Daarnaast is het vaak mogelijk om binnen een bepaald budget advies in te winnen, zodat je samen met de hovenier jouw tuinwensen kunt realiseren en toch binnen je budget blijft. Hierdoor krijg je de kans om de creativiteit van een professional te benutten en je tuin met deskundig advies vorm te geven.

Wat kost een tuinontwerp?

Wil je het tuinontwerp volledig uit handen te geven? Een tuinontwerp laten maken kost gemiddeld € 750,- exclusief btw. Dit is inclusief een intakegesprek, afwerken van een vragenlijst en het volledig 3d uittekenen van de gewenste tuin.

Let op: De kosten van een tuinontwerp kan bij ieder bedrijf/hovenier verschillen.