washok-wasmachine-droger
@homebystuart

Tips en inspiratie voor de perfecte wasmachinekast

Door Sarieta | | Inspiratie

De wasmachine is een van de meest gebruikte apparaten in het huishouden. Desondanks staat hij meestal los in huis, omdat men vaak niet weet dat er ook voor de wasmachine mooie opbergmogelijkheden zijn.

Een wasmachine kast is de perfecte oplossing om je wasmachine een passende plek in huis te geven. Kies bijvoorbeeld voor een compacte wasmachinekast om ruimte te besparen of èèn met opbergvakken om je vuile was in op te bergen. In dit artikel hebben we de voordelen van een wasmachinekast op een rijtje gezet en ontdek je hoe je er zelf één bouwt.

Voordelen wasmachine ombouw:

 1. Je krijgt een opgeruimde look
 2. Het zorgt voor extra opbergruimte
 3. Je kunt je wasmachine en droger gemakkelijk in opbergen
 4. Het zorgt voor een fijne werkhoogte
wasmachine-kast-bijkeuken
@hauzphotographers

Makeover Tip: Een wasmachinekast is perfect voor in de bijkeuken. Wil je weten hoe je je bijkeuken helemaal af kan stylen? Bekijk onze tips!

Heb je een groot washok? Dan kan het helpen om je was op te hangen op een van deze droogrekken.

Maak ’m zelf

Kiezen voor een wasmachine kast, betekent niet direct dat je een dure aankoop hoeft te doen. Je kunt het namelijk ook gemakkelijk zelf maken. Bepaal, voordat je een wasmachinekast gaat maken, welk soort frame het beste in de ruimte past. Je kunt hierbij kiezen uit twee soorten: een frame met een laag voor alleen je wasmachine of een frame met twee lagen, om je wasmachine en wasdroger op elkaar of naast elkaar te plaatsen.

Tip: Maak je frame van sterk hout, zoals hardhout. Vuren, OSB of multiplex hout zijn, dankzij de dikte, ideaal om het frame te maken. Hou er wel rekening mee dat deze materialen minder geschikt zijn voor wasmachines en drogers die flink kunnen bewegen.

wasmachinekast-bijkeuken-kast
ErikaWittlieb via Pixabay
Dit is de beste wasverzachter voor jou!

Benodigdheden:

 • Verschillende formaten platen en balken, afhankelijk van de grootte van jouw wasmachine en/of droger
 • Zaag
 • Boormachine
 • Houtlijm
 • Schroevendraaier
 • Pluggen
 • Schroeven
 • Schuurpapier

Stappenplan houten wasmachine ombouw maken:

 1. Maak, als deze ongelijk is, de grond op gelijke hoogte met een verhoging. Dit kun je doen met behulp van (vuren) balken, waarmee je steunbalken maakt die even hoog zijn als de verhoging
 2. Zaag een houten plaat op maat, die bovenop de steunbalken komt
 3. Zaag vervolgens een smalle plank op maat, om aan de voorkant van de verhoging te bevestigen
 4. Maak nu de tussenschotten voor de ombouw, door de planken op maat te zagen
 5. Bevestig de laatste plaat aan de bovenkant
 6. Werk het geheel af met schuurpapier

De deur maakt het verschil

De deur is het belangrijkste onderdeel van een wasmachine kast, omdat je hierin de stijl van je interieur kunt verwerken. Zo zorg je ervoor dat de kast past bij de rest van je interieur. Je kunt kiezen voor een witte schuifdeur of houten openslaande deur.

Wil je graag een open deur hebben, maar beschadigingen voorkomen? Met een doorzichtige deur heb je het beste van twee werelden. Dankzij de doorzichtige deur krijg je een opgeruimd en open gevoel en voorkom je beschadigingen.

Kleed je kastdeur aan met een grote spiegel , voor een ruimtelijk effect en als praktische accessoire!

wasmachine-kast-opbergen
@maxartbovich_photography

Maak je wasmachine kast af

Geef je wasmachine kast een aantal praktische toevoegingen. Denk aan een stang om kleding op te hangen, wandplanken om wasmiddelen op te presenteren en opbergmanden om schone en vuile was in op te bergen. Daarnaast kun je aan een wasmachinekast een stukje persoonlijkheid geven met een likje verf of kleine accessoires. Op deze manier is een wasje draaien veel leuker!

Tip: Vergeet de elektra en verlichting niet, bij het bouwen en aansluiten van je wasmachine en wasdroger

wasmachine-kast-opberging
@homebystuart