schoonmaken-met-nare-luchtjes
Volodymyr Hryshchenko

Tips om nare luchtjes in huis te verwijderen

Natuurlijk doen we er allemaal alles aan om van een schoon en fris ruikend huis te genieten. Soms gebeuren er echter dingen, waar je misschien zelfs totaal geen invloed op hebt, waardoor er nare luchtjes in huis kunnen ontstaan. Hoe schoon je huis ook is, deze vieze lucht blijft terugkeren. De hele dag de ramen openen is natuurlijk ook geen oplossing. Zeker niet gedurende de wintermaanden. Maar hoe kom je dan wel van die geurtjes af? En hoe zorg je ervoor dat deze oplossing voortaan wél blijvend zal zijn?

Tip: Leer het schoonmaken van een vloerkleed als een expert


De oorzaak van de lucht achterhalen

Ten eerste is het belangrijk dat je weet wat de oorzaak van deze vieze luchtjes is. Soms kunnen bepaalde luchtjes zelfs een voorbode zijn voor gevaar. Daarom is het goed om op de specifieke geur te letten. Ruik je bijvoorbeeld een rotte eieren lucht in huis? Dan moet de oorzaak zo snel mogelijk achterhaald worden. Een rotte eieren lucht kan namelijk de voorbode voor iets levensgevaarlijks zijn. Dit ontstaat namelijk door zwavelwaterstof. Dit is een zeer gevaarlijk stofje waarvan de oorzaak zo spoedig mogelijk achterhaald moet worden. Hoge concentraties van deze stof kunnen namelijk schade veroorzaken aan het centrale zenuwstelsel en de ademhaling. Grijp dus onmiddellijk in als je een dergelijke lucht ruikt.

Gelukkig zijn er ook veel onschuldige nare luchtjes. Deze zijn desalniettemin nog steeds vervelend. Denk bijvoorbeeld aan de lucht van urine. Bijvoorbeeld doordat je huisdier op het vloerkleed heeft geplast. Het is heel moeilijk om die geur eruit te krijgen. Vooral bij warmte wil de lucht plotseling opnieuw voorbij komen. Ook sigarettenlucht is heel moeilijk om compleet uit huis te verwijderen.

Maar wat kun je doen om deze nare luchtjes uit huis te verwijderen? Hieronder vind je enkele handige tips die je zelf toe kunt passen.

Sinaasappel en kruidnagel

Sinaasappel en kruidnagel is dé perfecte oplossing tegen vervelende luchtjes in huis én het ziet er ook nog eens heel gezellig uit. Helemaal gedurende de komende donkere herfst- en winterdagen. Deze methode wordt al heel wat jaren gebruikt als oplossing voor de korte termijn. Natuurlijk kun je niet constant sinaasappel en kruidnagel in huis plaatsen, maar het is wel een goede oplossing als je bijvoorbeeld iets gekookt hebt wat sterk ruikt of als er iets om is gevallen in huis. De sinaasappel neutraliseert de geur direct en de kruidnagel geeft het zelfs iets heel lekkers mee. Bovendien is dit ook nog eens een hele leuke activiteit om met de kinderen te doen. Steek simpelweg een paar kruidnageltjes in de schil van de sinaasappel en plaats er enkele van in je woning. Je merkt vrijwel direct verschil.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Gebruik kattenbakvulling

Ervaar je een nare lucht in je kledingkast? Bij je schoenen of in de koelkast? Dan is het soms een ware crime om deze lucht voorgoed te verwijderen. Het kan hierbij helpen om kattenbakvulling te gebruiken. Vul een bakje met kattenbakvulling en plaats deze op de plek waar de nare luchtjes van afkomstig zijn. Dit kan bijvoorbeeld op de grond van de vuilnisbak zijn. Kattenbakkorrels weten als geen ander nare luchtjes te neutraliseren. Je merkt vaak na enkele uren al verschil. Vergeet niet om de korrels regelmatig te vervangen!