Tips en inspiratie voor het inrichten van een kleine badkamer

Door Tessa de Leeuw | | Badkamer
badkamer-bad-interieuradvies
@huisjeindrenthe

De badkamer is in de meeste gevallen een van de kleinste ruimtes in het huis. Zeker wanneer je een kleine badkamer hebt, vergt het enige creativiteit om al je ideeën te verwerken in jouw ideale badkamer.

Het betekent dat je eens goed mag kijken naar de ruimte die je hebt. Wat voor kleuren wil je in de badkamer terug laten komen? Heeft je kleine badkamer alle functies die je graag zou willen, of wil je misschien verbouwen of renoveren?

Kan de ruimte vergroot worden? Wat voor kasten kies je en welke verlichting? Om je goed op weg te helpen in het oerwoud van alle opties die bestaan, geef ik je in dit artikel mijn beste tips en ideeën voor het inrichten van een kleine badkamer.

badkamer-licht-inval
@madeleineshouse72

Het licht in een kleine badkamer

Zoals ik ook besproken heb bij het inrichten van een kleine keuken, is licht ontzettend belangrijk in een kleine ruimte. Zo zorgen lichte kleuren zorgen er voor dat de ruimte groter lijkt en dat er meer daglicht gereflecteerd wordt. Bovendien vinden we lichte en neutrale kleuren ook niet zo gauw saai.

‘Lichte kleuren’ betekent niet alleen de kleur van de verf, maar ook de kleuren van de tegels op de vloer, de tegels op de wanden, het materiaal van de kasten etc. Je kan het op heel veel manieren toepassen. Zie jij toch liever wat meer contrast of donkere kleuren terug in jouw kleine badkamer? Pas de donkere kleuren dan toe op enkele details zoals deurklinken, kranen, haakjes etc. Op die manier heeft het niet teveel invloed op de ruimtelijkheid van de badkamer.

Shop The Look: Combineer grijze tegels met witte hexagon tegels voor een speels randje. Voeg natuurlijke materialen toe in de vorm van een houten badkamermeubel of natuurlijke accessoires. Ook een vloerkleed of badmat mag in de badkamer niet ontbreken.

Kies voor lichte kleuren met eventueel wat contrast

In deze kleine badkamer zie je goed het effect van lichte kleuren en veel daglicht. De keuze voor wit marmer past ook ontzettend goed bij de stoere contrasterende zwarte staal. Juist door met contrast te werken, wordt de ruimtelijkheid van de badkamer nog eens extra benadrukt. En dat terwijl de ruimte echt maar een paar m2 is! De planten geven de badkamer daarnaast een heel prettig en fris gevoel.

badkamer-marmer-grijs
@rarchitecture_melbourne
Makeover Tip: Plaats een bijzettafel naast het bad, zodat je hier spulletjes op kwijt kunt tijdens je relaxmomentje. Denk bijvoorbeeld aan wat drinken, snacks en een goed boek.

Zorg voor voldoende verlichting

De badkamerverlichting in een ruimte zorgt ervoor dat de ruimte sfeer krijgt. Je kunt met tactische verlichting je ruimte juist groter of kleiner laten lijken. De truc om een kleine badkamer juist groter laten lijken, is om te zorgen voor voldoende licht. Niet alleen sfeerverlichting, maar ook functionele verlichting zoals een spot boven de spiegel, verlichting in de douche, verlichting boven het bad en de wc en tenslotte ook verlichting boven de loopgebieden.

Daarnaast is natuurlijke verlichting (daglicht) ook ontzettend belangrijk. Hoe meer daglicht er naar binnen kan vallen, des te ruimtelijker de badkamer wordt. Een kleine badkamer inrichten begint dus bij het kijken naar de opbouw van de ruimte zoals bepalen of je voldoende ramen hebt en kleed het aan met lichte raamdecoratie.

Ook leuk: Een spiegel met verlichting geeft niet alleen een luxe uitstraling, maar is ook nog eens super handig.

spiegel-verlichting-daglicht
@villagaura
Mooi plaatje he? Houten wandplanken en -badmeubels geven de badkamer een sfeervolle, natuurlijke uitstraling.

Ga voor een lichte vloer

Een badkamervloer wordt vaak gelegd in donkere tegels. Dit geeft een mooi contrast aan de ruimte, dat is zeker. Toch kan dit de badkamer ook kleiner laten lijken. Heb jij echt een hele kleine badkamer, kies dan voor een lichte tegel voor op de vloer.

Je ziet ook steeds vaker een houten vloer in de badkamer terugkomen. Dit wil niet zeggen dat er hetzelfde parket ligt als in de woonkamer. Kies voor speciaal badkamer parket of laminaat dat tegen een stootje kan en bovendien ook goed overweg kan met vocht. Dat laatste is ontzettend belangrijk in de badkamer, dat begrijp je vast!

badkamer-licht-klein
@haarlemshuisje
*Uitgelicht: In bovenstaande afbeelding is er gekozen voor een mooie ronde spiegel. Ronde spiegels zorgen voor een erg prettig aanzicht en maken de ruimte wat zachter en vrouwelijker. Combineer dat met de roze wandtegels en je hebt een lieve, romantische badkamer.

De ideale inrichting voor een kleine badkamer

Naast bewuste keuzes in verlichting en kleurgebruik kun je ook een hoop ruimte creëren door goed na te denken over je badkamer inrichting. Wat voor meubilair kies je? Heeft jouw kleine badkamer ruimte voor een ligbad of misschien een zitbad of hoekbad? Of kies je beter voor enkel een inloopdouche? Hoe berg je je handdoeken op? Wat voor radiator kies je?

Dit zijn allemaal elementen die meespelen als je een kleine badkamer slim wilt inrichten. Hieronder vind je een paar van mijn favoriete voorbeelden voor de inrichting van een kleine badkamer, waar je vast al wat ideeën uit haalt voor jezelf.

Kies voor een glazen douchewand

In elke moderne badkamer bevindt zich wel een douche, ook al is hij nog zo klein. Iets wat veel mensen in een kleine badkamer als nadeel ervaren, zelfs met een douche, is dat deze vaak een douchegordijn, wand of douchecabine nodig heeft. Toch kun je ook hier een tactisch slimme keuze in maken.

Een douchewand gemaakt van steen, een muurtje dus, maakt een ruimte stukken kleiner dan bijvoorbeeld een mooie glazen douchewand, dus ik raad je aan te kiezen voor dit laatste. Het meest ideale is wanneer de glazen douchewand weggeklapt of open geschoven kan worden nadat er gedoucht is. Op deze manier staat het wandje nooit in de weg en blijft de badkamer ruimtelijk.

douchewand-glazen-deur
@casakatoo
Kies je toch voor een gemakkelijkere oplossing? Ga dan voor een stijlvolle douchecabine. Door te gaan voor een cabine van glas, lijkt je ruimte een stuk groter!

Denk aan slimme oplossingen voor opbergen

Weinig ruimte betekent slim omgaan met de ruimte die je hebt. Denk als je een kleine badkamer hebt goed na over de meest optimale manier van opbergen, zoals waar je bijvoorbeeld de handdoeken gaat leggen, waar je toiletspullen etc.

Gebruik hierbij genoeg kasten. Kan er bijvoorbeeld ergens een inbouwkast gemaakt worden? Hoge planken? Noem het maar op. Ook kun je de toilet, de wastafel en kasten aan de wand bevestigen, zodat er ruimte is onder de meubels en de vloer. Dat is een slimme manier om de ruimte optisch te vergroten.

opbergen-badkamer-meubels
@ellabellahome

Kies voor gesloten kasten

Door losse spulletjes in een gesloten kast op te bergen, houd je ze uit het zicht. Apparaten zoals een stijltang of tondeuse hoef je niet in het zicht te hebben. Hetzelfde geldt voor flesjes en andere kleine spulletjes.

Door de spullen in gesloten kasten of dozen op te bergen lijkt je kleine badkamer overzichtelijker en dus ook ruimtelijker. Je mooie verzorgingsproducten die je iedere dag gebruikt kun je eventueel op een plank zetten, als dat stijlvol oogt.

gesloten-kast-badkamer
@hoff.van.saar
* MakeOver TIP: Er bestaan heel veel mooie en handige manieren om je handdoeken en andere items op te bergen.

Kleine badkamer inspiratie tip #7: Maak tactisch gebruik van de badkamer spiegel

Wanneer je een kleine badkamer optisch groter wil doen lijken is een badkamerspiegel de ultieme must have! Niet alleen maakt het de ruimte groter, jij kan er tijdens je verzorgingsroutine of het aanbrengen van make-up handig gebruik van maken.

spiegel-wastafel-badkamer
@stylebykk
* MakeOver TIP: De badkamer is vaak een van de kleinere ruimtes in je woning. Een mooie grote wandspiegel kan ervoor zorgen dat je badkamer wat ruimtelijker aanvoelt.

Tips voor de indeling van een kleine badkamer

Ga je de jouw kleine badkamer verbouwen of renoveren, dan kan je heel goed nadenken over de indeling. Dit is fijn, want zo kan je al hele tactische aanpassingen doen in lijn met de voorbeelden die ik eerder in dit artikel gaf.

Toch kan het ook best moeilijk zijn. Je moet rekening houden met veel belangrijke factoren zoals aansluitingen, leidingen, hoogtes, ramen en deuren. Wat is nou echt belangrijk in een badkamer en welke indeling is het beste voor een kleine badkamer? Vraag jezelf eens af: hoe vaak ga je daadwerkelijk in bad liggen? Heb je nou echt twee wastafels nodig? Kan het toilet ook naar beneden of zou je bijvoorbeeld met 1 toilet in huis voldoende hebben? Op deze manier creëer je veel meer ruimte in een kleine badkamer wanneer je goed nadenkt over hoe je de ruimte gaat gebruiken.

Het is heel handig om voor jezelf een checklist te maken voor je badkamer. Op deze checklist horen bijvoorbeeld de volgende elementen te staan:

 • Wand en vloertegels.
 • Plafond afwerking en details zoals een ventilatierooster.
 • Een bad, douche of combinatie van deze twee.
 • Kranen voor de wasbak, douche en bad.
 • Meubelen zoals een wastafel en eventuele berging.
 • Toilet en accessoires.
 • Wasbak(ken).
 • Verwarming en verlichting.

Een aantal van deze zaken zijn hierboven al voorbij gekomen. Laten we nu eens kijken naar andere slimme punten van indeling.

Maak gebruik van een scheidingswand

Heb je een kleine badkamer maar wil je graag toch alle faciliteiten in je badkamer kwijt dan heb je een aantal creatieve oplossingen nodig, zoals in onderstaande voorbeeld .

Hier is er gekozen voor een scheidingswand waar meerdere functies aan gekoppeld zijn. Aan de voorkant is er een dubbele wasbak geplaatst en daarachter is er plek voor het toilet en aan de andere kant een douche. Door het tussenwandje vang je al het leidingwerk op. Als je badkamer iets groter is kun je nog een bad plaatsen zoals ze hier gedaan hebben. Maar het werkt ook prima zonder bad in een kleine badkamer.

badkamer-scheidingswand-muur
@homebystuart

Toch een bad? Bouw hem in met tegels!

Wil je in je kleine badkamer toch heel graag een (lig)bad, dan kun je er voor kiezen deze in te bouwen door middel van tegels. Het bad staat zo niet op zichzelf en biedt ruimte om spulletjes neer te zetten en op te bergen.

bad-inbouwen-tegels
@ellabellahome

De dubbele wastafel

Ook een kleine badkamer kan een dubbele wastafel hebben, als je deze maar op de juiste plek plaatst. Doordat de ruimte tussen de toegangsdeur en de linker wand heel smal is, is dit de perfecte plek voor een wastafel.

dubbele-wastafel-inspiratie
@whisperingbold

Tactisch gebruik van smalle hoekjes

Heb je veel smalle hoekjes in je badkamer, maak er dan zo optimaal mogelijk gebruik van door er een inbouwkast te laten maken of er de douche te plaatsen.

badkamer-tips-inspiratie
@maxartbovich_photography

Bad in bijzondere vorm

Deze kleine badkamer heeft alles wat je nodig hebt. Het bad heeft een rechthoekige vorm, zodat je meer ruimte over houdt om te lopen en juist weer meer ruimte hebt om gebruik te maken van de in het bad ingebouwde douche. Zo kun je dus prima een ligbad en een douche combineren in een kleine badkamer.

Wil je trouwens echt ruimte besparen, dan kun je ook eens kijken naar een handig zitbad of hoekbad. Deze zijn nog makkelijker in een kleine ruimte in te passen!

bad-badkamer-douche
@elementalstudio
Een gouden randje! Geef je badkamer een speciale touch door te kiezen voor gouden kranen en douchesets.

Badkamer met schuine wand

De indeling van een schuine badkamer kan een uitdaging zijn maar er zijn talloze oplossingen voor een badkamer met schuine wanden. In dit voorbeeld hebben ze nauwelijks gekeken naar de schuine wand door alle meubels en functies tegen de rechte wanden te plaatsen.

badkamer-bad-schuin
@thuis.bij.lisette

Laat de vloer en de muur in elkaar overlopen

Door de muur en de vloer in elkaar te laten overlopen zorg je ervoor dat er geen onderbreking komt. Daardoor lijkt de ruimte automatisch groter. Door ook nog gebruik te maken van een effen ondergrond of een grote tegel versterk je dit effect.

badkamer-tegels-tips
Sven Brandsma

Betrek de gang erbij

Heb je een badkamer waarbij er eigenlijk geen plek over is om ook maar iets op te ruimen? Dan is het wellicht een goed idee om de gang of overloop erbij te betrekken en daar je spullen neer te zetten. Zo heb je het nog steeds bij de hand als je het nodig hebt. Kies wel voor een opgeruimd kastje, want dat ziet er het mooist uit.

badkamer-grijs-inspiratie
@elementalstudio

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een kleine badkamer het beste inrichten?

Stiekem hoop ik dat ik je hiervoor door middel van de afbeeldingen en ideeën hierboven al volop inspiratie heb gegeven voor de inrichting van een kleine badkamer. Zoals ik eerder al zei, is het in de eerste instantie belangrijk dat je een stijl kiest die voor jou goed voelt. Een stijl die bij je past. Pas daarbij de tips die ik eerder in dit artikel noemde toe en je kan echt een fijne en mooie kleine badkamer creëren!

Welke maat tegels raad je aan voor een kleine badkamer?

In een hele kleine badkamer is het verstandig te kiezen voor wat grotere tegels. Met kleine tegels is het namelijk zo dat je veel voegen en krijgt en het al snel heel druk oogt. Kies omwille van de rust bovendien ook voor vierkante tegels. Hierbij kun je gaan van 30 x 30 cm tot zelfs 100 x 100 cm. Hele grote tegels zijn enorm populair tegenwoordig, maar dit moet wel passen in je badkamer. Als je badkamer heel klein is, kun je beter voor een maat die meer richting de 30 dan de 100 cm gaat aan iedere zijde, anders moet je uiteindelijk weer heel veel tegel afsnijden en dat doet af aan de grootte van de tegels.

Welke kleur raad je aan voor een kleine badkamer?

Je doet er goed aan in een kleine badkamer te kiezen voor lichtere kleuren, zeker op de wanden. Om het contrast te vergroten kun je op de vloer wel iets donkerder gaan, dat kan zeker een ruimtelijk effect geven. Maar vergis je niet, lichte vloeren doen het in een kleine badkamer ook goed! Denk bijvoorbeeld aan lichtgrijze of beige tegels, of een ‘houten’ vloer (die wel speciaal voor de badkamer geschikt is uiteraard). Kies je daarbij voor witte – of in ieder geval lichtere – muurtegels, dan behoud je rust en ruimtelijkheid!

Hoe groot is een kleine badkamer?

De grootte van een kleine badkamer kan natuurlijk verschillen. Hieronder zet ik een paar opties uiteen, zodat je een idee hebt welke formaten aan welke zaken ruimte bieden:

 • Douche en wastafel: +/- 3m2
 • Douche, wastafel en toilet: +/- 4 m2
 • Douche, wastafel en ligbad: =/- 5 m2

Hoe kun je een kleine badkamer groter laten lijken?

De twee belangrijkste ‘trucs’ om een kleine badkamer groter te laten lijken, zitten in de kleurkeuze en de tegelkeuze. Ga voor tegels die in ieder geval groter zijn dan 30 x 30 cm en kleiner dan 100 x 100 cm.

Qua kleurgebruik kies je het liefst voor lichte muren (bij voorkeur in een wittint) en iets een iets donkerder vloer. Hierbij hoef je qua vloer niet voor zwart te gaan, maar kun je bijvoorbeeld ook experimenteren met beige, antraciet of zelfs een lichtere grijstint, of houtkleur.

Door verder contrastrijke elementen toe te voegen (bijvoorbeeld een spiegel met een opvallende houten rand), houten of houtlook accessoires of zwart/wit grafische handdoeken, kun je extra ruimtelijkheid en sfeer toevoegen.

Hoe deel je een kleine badkamer in?

Essentieel bij het indelen van een kleine badkamer is dat je het zo praktisch mogelijk houdt. De super minimale oppervlakte afmetingen die ik hierboven heb gegeven, laten bijvoorbeeld weinig speelruimte. Wel kun je slim zijn met het gebruik van hoekjes of nisjes, als je die hebt. Misschien is een nis wel grote genoeg om een douche in te plaatsen? Of past je wc precies in een hoek?