20x Kleine keuken inrichten + tips

Door Tessa de Leeuw | | Keuken
keuken-kitchen-interieuradvies
@lieks_home

Een kleine keuken inrichten kan een moeilijke klus zijn. Zeker wanneer je niet weet hoe je de keuken zal indelen, welke stijl keuken je zal kiezen en of je ook nog een zit mogelijkheid in de keuken wilt creëren. Om je een beetje op weg te helpen bij het inrichten van een kleine keuken hebben wij 20 slimme kleine keukens voor je verzameld. Ook op zoek naar een compleet overzicht voor de keuken? Bekijk dan het overzicht voor keuken ideeën!

Een basis van wit

Een basis van neutrale kleuren doet het altijd goed in een kleine ruimte. Neutrale en lichte kleuren zorgen er namelijk voor dat een ruimte groter lijkt en niet zo benauwend overkomt. Daarom adviseren wij om in een kleine keuken vooral veel gebruik te maken van lichte kleuren zoals wit tinten, beige tinten, pastel tinten of natuurlijke tinten in een lichte variant. Naast dat het de ruimte groter laat lijken, reflecteren lichte kleuren ook nog eens meer natuurlijk licht en zorgen ze ervoor dat jij niet zo snel erop uitgekeken raakt.

Wil jij je witte keuken net dat beetje extra geven? Kijk dan eens naar het aankleden van de keuken achterwand. Hiervoor hebben wij leuke voorbeelden en ideeën verzameld.
keuken-wit-kleur
Callum Hill via Unsplash

Ga de hoogte in

Wanneer je een kleine ruimte als keuken gaat inrichten, is het verstandig om eens over de hoogte van de ruimte na te denken. Bovenkastjes van een keuken zorgen er vaak voor dat de ruimte nog kleiner gaat lijken. Probeer ze daarom zoveel mogelijk te vermijden. Kies in plaats van bovenkastjes bijvoorbeeld voor plafondhoge kasten vanaf de vloer in een lichte en neutrale kleur of materiaal. Maar ook planken kunnen heel goed werken in een kleine keuken voor bijvoorbeeld voorraadpotten. Hierdoor heb je wel voldoende opbergruimte maar zorg je ervoor dat de keuken niet direct kleiner gaat lijken.

Inspiratie-kleine-keuken-planken
@agi_at_59

Een bar in de keuken

Een grote eettafel of eethoek is vaak niet mogelijk in een kleine keuken, maar wat wel een mooie oplossing is om een bar in de keuken te maken. Een bar zorgt ervoor dat je toch een plek hebt om te kunnen eten, drinken of te werken in de keuken. Daarnaast is zo’n plek ook leuk om te zitten op een mooi barkruk als de ander aan het koken is. Kies voor een mooie keukenkraan om het er net wat meer uit te laten springen.

bar-keuken-eethoek
Christian Mackie via Unsplash

Een dubbele keuken

Is jouw keuken lang en smal, maar wel breed genoeg voor twee keukenblokken? Dan zou je kunnen overwegen om bijvoorbeeld een deel van de keuken tegen de ene muur te plaatsen en aan de overkant ook nog een aantal keukenkasten te plaatsen. Het voordeel van meerdere bladen in je keuken is dat je lekker kan bewegen door de keuken en er met minimaal twee personen kunt staan.

Kleine/keuken/inspiratie/dubbele/keukenn
@agi_at_59
Tip: De houten look volledig omarmen? Bekijk hier een ruim aanbod van snijplanken.

Planken aan de wand

Heb je weinig loopruimte in de keuken, maar wel genoeg ruimte aan de muur? Dan zijn planken ideaal. Je kunt er een aantal onder elkaar hangen om de muur optimaal te benutten. Wanneer je er glazen of mokken op bewaard is het verstandig deze op de kop neer te zetten. Op deze manier komt er geen stof in.

Keuken/inspiratie/wit/basis/kleine/ruimte
@diana_dragne
Ook leuk voor aan de muur: Posters, schilderijen en andere wanddecoratie!

Bordenrek

Borden nemen vaak ontzettend veel kastruimte in beslag en in een kleine keuken is dat niet handig. Door een bordenrek aan de wand te bevestigen heb je deze ruimte in de kast over en de borden altijd bij de hand.

servies-keuken-borden
Dane Deaner via Unsplash
Tip: Bij het inrichten van je keuken vergeet je vaak een aantal dingen. Bekijk onze pagina met keukengerei om dit te voorkomen!

Open buffetkast

Een buffetkast kan voor enorm veel extra kastruimte zorgen. Heb je in de keuken zelf geen plek voor de kast? Dan kun je deze ook bij de eettafel plaatsen. Zet je in het open gedeelte je mooiste servies, dan kun je er iedere keer als je er voorbij loopt weer van genieten! Mooie manden, en glazen bewaarpotten zijn ook leuk om in de buffetkast te zetten. Dit zorgt voor overzicht, omdat je in een oogopslag ziet wat erin zit.

kast-keuken-tips
Bol.com

Keukentrolley

Een verrijdbare keukentrolley is een handig hulpje in de keuken. Je kunt hierdoor extra opbergruimte creëren en er zelfs alles mee naar de kamer verplaatsen. Heb je weinig plek en moet je ergens bij waar de trolley voor staat? Dan rol je het zo aan de kant, super handig!

keuken-trolley-inspiratie
Bol.com

Inbouwapparatuur

Wanneer je de mogelijkheid hebt om een nieuwe keuken uit te zoeken, denk dan eens aan ingebouwde apparatuur zoals een ruime spoelbak, vaatwasser of koelkast. Je wint er heel veel ruimte mee en het zorgt voor eenheid en overzicht.

Keuken/ideeën/inspiratie/ingebouwd/aparatuur
@andrea_groot

Greeploos

Kies je voor keukenfrontjes zonder handgrepen dan zorg je meteen voor een strakke en moderne look. Naast dat het er ontzettend gaaf uitziet scheelt het ook iets in de ruimte, omdat er niets uitsteekt. Maar het grootste voordeel is dat je keukenkasten in elkaar opgaan waardoor het de gehele ruimte gelijk groter doet lijken.

greeploos-keukenkastje-keuken
Jason Briscoe via Unsplash

Opruimen

Voordat je begint met het inrichten van je keuken is het wellicht verstandig om eens heel goed op te ruimen. Alles wat je niet nodig hebt of de laatste jaren nooit hebt gebruikt gaat weg. Dan pas ruim je de oude keuken helemaal leeg en begin je aan een nieuwe start.

kleine-keuken-inspiratie
@seatonestate900

Uitbreiding

Dan wordt het tijd om te bedenken of je kan en wilt uitbouwen. Grenst jou keuken aan de tuin dan zou je in principe de keuken groter kunnen maken maar wil je een stukje tuin opofferen? Je kan de keuken ook binnenshuis uitbreiden door iets van een andere ruimte af te snoepen.

keuken-klein-tips
Evy Prentice via Unsplash

Budget

Een kleine keuken handig inrichten hoeft niet veel geld te kosten maar als je innovatieve systemen wil gebruiken om de kleine ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken dan kan het iets duurder worden. Bedenk van te voren goed hoeveel je wilt uitgeven aan je keuken en hoe je budget is opgebouwd? Waar geef je het meeste geld aan uit en waar minder?

keuken-budget-inspiratie
Ksenia Chernaya via Pexels

Less is more

Probeer in een kleine keuken niet teveel te doen qua kleuren, materialen en meubels maar hou het simpel. Daarnaast is het ook een idee om na te denken over wat je in de keuken wilt hebben en wat naar een andere ruimte verplaatst zou kunnen worden.

keuken-kleuren-inspiratie
@josbra
Tip: Gouden greepjes geven je keuken net dat beetje extra luxe en stijl!

Tip 15: Keukenapparatuur

Keukenapparatuur zoals ovens, magnetrons en koelkasten vereisen ergveel ruimte in een keuken. Als je erg weinig ruimte hebt zul je beslissingen moeten maken welk apparatuur geschikt is om te hebben. Vraag jezelf af: Een oven is zeker een must in de keuken, maar gebruik ik deze wel. Of een grote koelkast is wel leuk, maar misschien kan ik een kleine koelkast in de keuken plaatsen en een grotere in de bijkeuken of garage? Op deze manier maak je allerlei afwegingen die je uiteindelijk ruimte zullen besparen.

keuken-keukenapparatuur-keukenmachine
@design10

Kleurgebruik

Zodra je de keuken gaat uitzoeken en bestellen is het verstandig om na te denken over de kleur van de keuken voordat je werkelijk op de bestelknop drukt. Kleine keukens vragen om lichte en neutrale kleuren om de keuken ruimtelijker te laten aanvoelen. Ook de kleur van de wanden, vloer en plafond speelt hierin mee. Je creëert een ruimtelijker effect als je de wanden en plafond in een lichte kleur schildert en de vloer iets donkerder maakt.

keuken-kleur-inspiratie
@flaken

Eten in de keuken

Wil je graag in je keuken eten maar heb je te weinig plek voor een eettafel? Denk dan eens aan een bar in de keuken. Deze zijn kleiner en passen gemakkelijker ergens tussen. Als je liever laag zit, kun je ook gaan voor een kleine eettafel.

keuken-eettafel-inspiratie
Bilal Mansuri via Unsplash

Compact

Probeer alles zo compact mogelijk te houden. Passen je koffiekopjes in elkaar zodat ze gestapeld kunnen worden? Zijn de pannen stapelbaar? Alle keuken tools nemen bij elkaar ook veel ruimte in beslag. Daarom is belangrijk om zo weinig en zo klein mogelijke tools aan te schaffen.

keuken-inspiratie-tips
@beazy

Hoogte

Zoals in elke kleine ruimte, adviseren wij altijd om gebruik te maken van de hoogte die je hebt. Keukenkastjes kunnen doorlopen tot aan het plafond, hang rekken aan je plafond voor pannen e.d. of hang planken op voor alle tools.

keuken-inspiratie-kitchen
@iantopaladin

Verlichting

Goede verlichting kan er tijdens de avonduren voor zorgen dat je keuken groter lijkt. Donkere hoekjes lijken klein en verlichte delen zijn juist groter. Probeer daarom verlichting te kiezen die overal licht schijnt in je keuken.

keuken-klein-wit
Hakim Santoso via Pexels