keuken-kitchen-interieuradvies
@lieks_home

20x Kleine keuken inrichten + tips

Een kleine keuken inrichten kan een moeilijke klus zijn. Zeker wanneer je niet weet hoe je de keuken zal indelen, welke stijl keuken je zal kiezen en of je ook nog een zit mogelijkheid in de keuken wilt creëren. Het zijn allemaal vragen en keuzes die jij jezelf kunt stellen bij het bedenken van je nieuwe keuken. Om je een beetje op weg te helpen bij het inrichten van een kleine keuken hebben wij 10 kleine keukens verzameld die allemaal ingericht zijn door middel van slimme oplossingen en ruimtelijke ideeën. Ben je op zoek naar een compleet overzicht wat we bieden voor de keuken? Bekijk dan het overzicht voor keuken ideeën.

Tip #1 Een basis van wit

Een basis van neutrale kleuren doet het altijd goed in een kleine ruimte. Neutrale en lichte kleuren zorgen er namelijk voor dat een ruimte groter lijkt en niet zo benauwend overkomt. Daarom adviseren wij om in een kleine keuken vooral veel gebruik te maken van lichte kleuren. Denk bijvoorbeeld eens aan wit tinten, beige tinten, pastel tinten of natuurlijke tinten in een lichte variant. Naast dat het de ruimte groter laat lijken, reflecteren lichte kleuren ook nog eens meer natuurlijk licht en zorgen ze ervoor dat jij niet zo snel erop uitgekeken raakt.

*MakeOver TIP: Voor keuken producten zijn we dol op de webwinkel Cookinglife! Ze hebben de mooiste producten en altijd leuke items in hun sale!

Tip #2 De hoogte in

Wanneer je een kleine ruimte als keuken gaat inrichten, is het verstandig om eens over de hoogte van de ruimte na te denken. Zou het plafond eventueel hoger gemaakt kunnen worden? Kan er bijvoorbeeld een plafond uitgehaald worden zodat het originele plafond weer zichtbaar is? Is het plafond donker geschilderd, schilder het dan licht voor meer hoogte gevoel en denk na over hoe je de hoogte in wil gaan in de keuken.

Bovenkastjes van een keuken zorgen er vaak voor dat de ruimte nog kleiner gaat lijken. Probeer ze daarom zoveel mogelijk te vermijden. Kies in plaats van bovenkastjes bijvoorbeeld voor plafondhoge kasten vanaf de vloer in een lichte en neutrale kleur of materiaal. Maar ook planken kunnen heel goed werken in een kleine keuken. Hierdoor heb je wel voldoende opbergruimte maar zorg je ervoor dat de keuken niet direct kleiner gaat lijken.

Inspiratie/kleine/keuken/planken
@agi_at_59

Vooral het opbergen van producten en machines die je niet dagelijks gebruikt zijn prettig om hoog weg te zetten. Wat meer op ooghoogte en dus meer geschikt voor het dagelijks gebruik zou je enkele voorraadpotten neer kunnen zetten. Voorraadpotten zijn behalve een goede manier om je producten vers te houden ook op ‘t oog leuk. Je ziet tenslotte precies de ingrediënten die je ook daadwerkelijk in je keuken gebruikt.

Tip #3 Een bar in de keuken

Wanneer je een kleine ruimte als keuken gaat inrichten, is het verstandig om eens over de hoogte van de ruimte na te denken. Zou het plafond eventueel hoger gemaakt kunnen worden? Kan er bijvoorbeeld een plafond uitgehaald worden zodat het originele plafond weer zichtbaar is? Is het plafond donker geschilderd, schilder het dan licht voor meer hoogte gevoel. Een grote eettafel of eethoek is vaak niet mogelijk in een kleine keuken, maar wat wel een mooie oplossing is om een bar in de keuken te maken. Een bar, of een hoge tafel, zorgen ervoor dat je toch een plek hebt om te kunnen eten, drinken of even wat werk te doen in de keuken. Daarnaast is zo’n plek ook leuk om te zitten als de ander aan het koken is.

Een bar kan zich aan de keuken bevinden maar kan ook een vrijstaand element in de keuken zijn. Kijk daarom ook eens rond naar mooie hoge tafels of tweedehands tafels op bar hoogte. Ze zijn ontzettend leuk om te combineren met een aantal mooie barkrukken.

Tip #4 Een dubbele keuken

Is jouw keuken lang en smal maar wel breed genoeg voor twee keukenblokken? Dan zou je kunnen overwegen om bijvoorbeeld een deel van de keuken tegen de ene muur te plaatsen en aan de overkant ook nog een aantal keukenkasten te plaatsen.

Een ander mooi idee voor een kleine keuken is een carré keuken, let er wel op dat je in een carré keuken altijd voldoende ruimte overhoudt in het midden zodat je daar met minimaal twee personen kunt staan en werken.

Kleine/keuken/inspiratie/dubbele/keukenn
@agi_at_59

Het voordeel van meerdere bladen in je keuken is dat je lekker kan freewheelen door de keuken en niet erg gebonden bent aan 1 plek om bijvoorbeeld het snijwerk te doen. Dit versterkt het gevoel van een fijne plek om te leven alleen maar. Kinderen gaan ook graag op het blad zitten terwijl je aan het koken bent, wat natuurlijk alleen maar gezellig is.

*MakeOver TIP: Een keuken is vaak de meest gezellige plek in de woning. Niet voor niks zie je op verjaardagen vaak iedereen in de keuken staan. Herken je dat?
Echter dient de keuken ook een praktisch doel, namelijk het bereiden van maaltijden. Wat erg prettig en praktisch is zijn lekker grote snijplanken. Bekijk hier een ruim aanbod van snijplanken.

Tip #5 Planken aan de wand

Heb je weinig loopruimte in de keuken, maar wel genoeg ruimte aan de muur? Dan zijn planken ideaal. Je kunt er een aantal onder elkaar hangen om de muur optimaal te benutten. Wanneer je er glazen of mokken op bewaard is het verstandig deze op de kop neer te zetten. Op deze manier komt er geen stof in.

Keuken/inspiratie/wit/basis/kleine/ruimte
@diana_dragne

Wanneer je werkt met verschillende planken creëer je enorm veel extra ruimte in je keuken. Om het overzichtelijk te houden kun je het beste werken met voorraadpotten.

>>Bekijk hier alle mogelijkheden voor het opbergen en vers houden van je producten<<

Tip #6 Bordenrek

Borden nemen vaak ontzettend veel kastruimte in beslag en in een kleine keuken is dat niet handig. Door een bordenrek aan de wand te bevestigen heb je deze ruimte in de kast over en de borden altijd bij de hand.

Tip #7 Open buffetkast

Een buffetkast kan voor enorm veel extra kastruimte zorgen. Heb je in de keuken zelf geen plek voor de kast? Dan kun je deze ook bij de eettafel plaatsen. Zet je in het open gedeelte je mooiste servies, dan kun je er iedere keer als je er voorbij loopt weer van genieten! Mooie manden, en glazen bewaarpotten zijn ook leuk om in de buffetkast te zetten. Dit zorgt voor overzicht, omdat je in een oogopslag ziet wat erin zit.

Tip #8 Keukentrolley

Een verrijdbare keukentrolley is een handig hulpje in de keuken. Je kunt hierdoor extra opbergruimte creëren en er zelfs alles mee naar de kamer verplaatsen. Heb je weinig plek en moet je ergens bij waar de trolley voor staat? Dan rol je het zo aan de kant, super handig!

Tips/kleine/keuken/keukentrolley
@fonqnl

Een leuke keukentrolley is een eenvoudige manier om je keukenspullen te verplaatsen. Een keukentrolley is ook ideaal om mee te rollen naar de huiskamer.

Tip #9 Inbouwapparatuur

Wanneer je de mogelijkheid hebt om een nieuwe keuken uit te zoeken, denk dan eens aan ingebouwde apparatuur. Je wint er heel veel ruimte mee, en daarnaast geeft het eenheid en overzicht. Denk bijvoorbeeld aan een vaatwasser, oven of koelkast. Dit zijn vaak niet de allermooiste apparaten om te zien, dus als je deze kunt wegwerken is dat hartstikke fijn!

Keuken/ideeën/inspiratie/ingebouwd/aparatuur
@andrea_groot

Wanneer je over een ruime keuken beschikt is het mooi een echte eyecather neer te zetten. Een zilver glimmende espresso machine geeft je keuken een luxe uitstraling. Wanneer wij woningen in het hoge segment gaan stylen voor de verkoop zetten we er altijd een espressomachine neer om het gevoel van luxe en huiselijkheid te benadrukken.

Tip #10 Greeploos

Kies je voor keukenfrontjes zonder handgrepen dan zorg je meteen voor een strakke en moderne look. Naast dat het er ontzettend gaaf uitziet scheelt het ook iets in de ruimte, omdat er niets uitsteekt. Maar het grootste voordeel is dat je keukenkasten in elkaar opgaan waardoor het de gehele ruimte gelijk groter doet lijken.

Zoals je hebt gezien kun je ook met een kleine keuken alle kanten op. Wanneer je rekening houdt met zowel de praktische kant, als de esthetische tijdens het inrichten kan het niet misgaan! Welke van deze tips ga jij toepassen in je keuken?

*De MakeOver shoptips uit dit blog op een rijtje:Cookinglife heeft de mooiste producten en ook altijd een leuke sale!<<Bekijk hier de leukste snijplanken <<Bekijk hier alle mogelijkheden voor het opbergen en vers houden van je producten<<Een leuke keukentrolley is een eenvoudige manier om je keukenspullen te verplaatsen<<

Heb jij een kleine keuken of lijkt jouw keuken gewoon erg klein? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een keuken kan natuurlijk klein zijn maar met de verkeerde middelen en oplossingen kan een keuken nog eens kleiner lijken. Daarom is het van belang dat je de keuken op een optimale en efficiënte manier inricht zodat de ruimte ruimtelijker aan voelt. Denk bijvoorbeeld eens aan slim opbergen, de beste indeling en creativiteit.

Tip 11: Opruimen

Voordat je begint met het inrichten van je keuken is het wellicht verstandig om eens heel goed op te ruimen. Alles wat je niet nodig hebt of de laatste jaren nooit hebt gebruikt gaat weg. Dan pas ruim je de oude keuken helemaal leeg en begin je aan een nieuwe start.

Tip 12: Uitbreiding

Dan wordt het tijd om te bedenken of je kan en wilt uitbouwen. Grenst jou keuken aan de tuin dan zou je in principe de keuken groter kunnen maken maar wil je een stukje tuin opofferen? Je kan de keuken ook binnenshuis uitbreiden door iets van een andere ruimte af te snoepen.

Tip 13: Budget

Een kleine keuken handig inrichten hoeft niet veel geld te kosten maar als je innovatieve systemen wil gebruiken om de kleine ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken dan kan het iets duurder worden. Bedenk van te voren goed hoeveel je wilt uitgeven aan je keuken en hoe je budget is opgebouwd? Waar geef je het meeste geld aan uit en waar minder?

Tip 14: Less is more

Probeer in een kleine keuken niet teveel te doen qua kleuren, materialen en meubels maar hou het simpel. Daarnaast is het ook een idee om na te denken over wat je in de keuken wilt hebben en wat naar een andere ruimte verplaatst zou kunnen worden?

Tip 15: Inbouwapparatuur

Ovens, magnetrons, stoomovens, koelkasten, vriezer, vaatwasser en alle andere apparatuur vereist erg veel ruimte in een keuken. Als je erg weinig ruimte hebt zul je beslissingen moeten maken die niet leuk zijn. Een oven is zeker een must in de keuken maar gebruik je een magnetron eigenlijk wel zo veel? Een koelkast is ook een must maar misschien kan je een kleine koelkast in de keuken plaatsen en een grotere in de bijkeuken of garage? De vriezer kan natuurlijk ook in de bijkeuken of garage. Op deze manier maak je allerlei afwegingen die je uiteindelijk ruimte zullen besparen.

Tip 16: Kleurgebruik

Zodra je de keuken gaat uitzoeken en bestellen is het verstandig om na te denken over de kleur van de keuken voordat je werkelijk op de bestelknop drukt. Kleine keukens vragen om lichte en neutrale kleuren om de keuken ruimtelijker te laten aanvoelen. Ook de kleur van de wanden, vloer en plafond speelt hierin mee. Je creëert een ruimtelijker effect als je de wanden en plafond in een lichte kleur schildert en de vloer iets donkerder maakt.

Tip 17: Eten in de keuken

Wil je graag in je keuken eten maar heb je te weinig plek voor een eettafel? Denk dan eens aan een bar in de keuken. Deze zijn kleiner en passen gemakkelijker ergens tussen.

Tip 18: Compact

Probeer alles zo compact mogelijk te houden. Passen je koffiekopjes in elkaar zodat ze gestapeld kunnen worden? Zijn de pannen stapelbaar? Alle keuken tools nemen bij elkaar ook veel ruimte in beslag. Daarom is belangrijk om zo weinig en zo klein mogelijke tools aan te schaffen.

Tip 19: Hoogte

Zoals in elke kleine ruimte, adviseren wij altijd om gebruik te maken van de hoogte die je hebt. Keukenkastjes kunnen doorlopen tot aan het plafond, hang rekken aan je plafond voor pannen e.d. of hang planken op voor alle tools.

Tip 20: Verlichting

Goede verlichting kan er tijdens de avonduren voor zorgen dat je keuken groter lijkt. Donkere hoekjes lijken klein en verlichte delen zijn juist groter. Probeer daarom verlichting te kiezen die overal licht schijnt in je keuken.