slaapkamer-fengshui-rustgevend
@thuis.bij.lisette

Extra energie! Je slaapkamer inrichten volgens Feng Shui principes

Oorspronkelijk komt Feng Shui uit China en is een leer die de opvattingen over stedenbouw, architectuur en interieur vertaald. Op het gebied van interieur zijn er vele richtlijnen in de Feng Shui. De richtlijnen ontstonden ooit uit praktisch nut maar tegenwoordig ontstaan er ook richtlijnen onder invloed van de groeiende belangstelling in de Feng Shui leer.

Een belangrijke richtlijn in de Feng Shui is ‘de natuur in harmonie moet zijn met de mens’. Men moet elkaar versterken en niet afbreken.

Als je de Feng Shui leer toepast in je interieur en woonomgeving zul je merken dat het voor een goede energie zorgt. Negatieve invloeden worden omgezet naar positieve invloeden door middel van het hanteren van de Feng Shui principes.

De principes van de Feng Shui

Principe 1

Energie speelt een grote rol in de Feng Shui en wordt ook wel Qi of Chi genoemd. Chi is in de Feng Shui een dynamische energiestroom die door de woning loopt. Het is belangrijk dat je rekening houdt met Chi als je je huis inricht. Chi moet namelijk zo goed mogelijk door je huis kunnen stromen. Dit bereik je door deuren en gangen vrij te houden en rommel op te ruimen in je slaapkamer.

Principe 2

Vaste waarden in de Feng Shui stijl zijn de Yin en Yang. Je kent ze wel, de tegenovergestelde krachten die zich perfect aanvullen zoals bijvoorbeeld droog en nat, warm en koud of een man en een vrouw. De krachten moeten in harmonie en evenwicht zijn.

Principe 3

Naast Yin en Yang, en Chi zijn de vijf elementen in de Feng Shui erg belangrijk. Water, vuur, aarden, hout en metaal kunnen elkaar op een goede manier versterken. Deze vijf elementen komen in verschillende verschijningsvormen voor. Elke vorm heeft zijn eigen kwaliteiten maar ook valkuilen. Daarnaast staat ook elke vorm voor een levensaspect, een orgaan, een kleur, een materiaal, een vorm of een familielid. Dit is te zien in de basis plattegrond / schema van Feng Shui genaamd de Ba Gua. Energie stroomt altijd op dezelfde manier, daardoor is het gemakkelijk om de Ba Gua over de plattegrond van je huis te leggen om te analyseren of je interieur in balans is met de verschillende levensgebieden.

Tips voor het inrichten van je slaapkamer volgens de Feng Shui principes

Tip 1: Frisse start

De beste start is om geheel kaal te beginnen. Ruim je slaapkamer leeg zodat je een plattegrond kunt tekenen van de ruimte. Met behulp van de Ba Gua basis plattegrond, kun je je slaapkamer op eigen houtje inrichten aan de hand van de acht windrichtingen die de Ba Gua plattegrond laat zien. Zodra je begint met tekenen, let op dat de toegangsdeur van je slaapkamer aan de onderkant van de plattegrond zit. Zodra je dit gedaan hebt, mag de Ba Gua plattegrond erop gelegd worden. Het noorden, de carrière windrichting, moet naar beneden gericht worden.

Tip 2: Kleuren

Na het vaststellen van de richtingen in je slaapkamer is het tijd om te schilderen. Begin met het schilderen van de muren in een neutrale kleur. Zorg dat de kamer geen te koele sfeer krijgt want dit zal niet ontspannend werken. Wissel bijvoorbeeld een koele kleur blauw of grijs, af met warme kleuren.

Tip 3: Natuurlijke materialen

Een koude vloer is niet gewenst in een Feng Shui slaapkamer. Kies een natuurlijk materiaal zoals bijvoorbeeld hout. Dit geeft een warme sfeer en voelt niet zo koud aan als tegels of andere afwerkingen. Meubels en raamdecoratie mogen ook alleen gemaakt zijn van natuurlijke materialen want dit zal de energiestroom bevorderen. Denk bijvoorbeeld eens aan hout, glas, katoen en wol. Onbewerkte materialen en dus geen synthetisch materiaal.

Tip 4: Openingen en lijnen in de Feng Shui

Het is belangrijk dat de toegangsdeur van je slaapkamer goed open kan en niet wordt tegengehouden. Zet niks achter een deur want dit zal een blokkade van de energie veroorzaken.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je het bed niet in 1 lijn met de deur plaatst. Op deze manier blokkeert het namelijk de doorstroom van energie. Zou dit niet mogelijk zijn omdat je slaapkamer te klein is dan kun je ervoor kiezen om een kamerscherm tussen het bed en de deur te plaatsen. Dit mag geen pompeus kamerscherm zijn maar iets lichts.
Zet het bed altijd met het hoofdeinde tegen de muur en zorg ervoor dat de zijkanten van het bed vrij zijn.

Tip 5: Apparatuur

Je slaapkamer is niet de plek om TV te kijken. Veel mensen vinden van wel maar dit bevordert je nachtrust absoluut niet. Elektrische apparaten veroorzaken namelijk een elektromagnetisch veld.

Tip 6: Verlichting

De Feng Shui vermeldt dat een slaapkamer een Yin ruimte is, of te wel een vrouwelijke ruimte. Daarom vraagt de ruimte dus ook om zachte verlichting zoals kleine armaturen en kaarsen.

De laatste interieur inspiraties

beste-vriendin-cadeau
Pixabay via Pexels

Cadeau ideeën om je Beste Vriendin te laten zien hoeveel je om haar geeft

Je beste vriendin verdient natuurlijk alleen het allerbeste. Maar wat geef je haar cadeau om te laten zien hoeveel ze voor jou betekent? Wij hebben...

bed-bank-groen

Beste Bed Bank die je nu kunt kopen

Een slaapbank komt altijd van pas, als je onverwachte gasten hebt die willen blijven logeren of als je partner keihard ligt te snurken. In dit arti...

humidifier

De Beste Humidifiers voor Betere Luchtkwaliteit

Een humidifier of luchtbevochtiger heeft veel voordelen, maar het kan lastig zijn om uit alle opties en aanbiedingen de beste eruit te pikken. In d...