De woonkamer inrichten volgens de principes van Feng Shui

Feng Shui komt oorspronkelijk uit China en vertaald de opvattingen over stedenbouw, architectuur en interieur. Er zijn vele richtlijnen in de Feng Shui op het gebied van interieur. Deze principes ontstonden voor een gedeelte ooit uit praktisch nut en voor een deel onder invloed van de groeiende belangstelling in Feng Shui. Een belangrijk principe van Feng Shui is dat ‘de natuur in harmonie moet zijn met de mens’. De natuurlijke woonstijl en de minimalistische woonstijl hebben beide raakvlakken met de principes van Feng Shui.

Bron: Peschkart

*MakeOver TIP: Wanneer je je houdt aan de principes van Feng Shui wil je niet zomaar alles in huis halen, je staat voor kwaliteit en duurzaamheid. Herken je je hierin? Dan zijn de design items van Flinders wellicht wat voor jou! Bij deze collectie is rekening gehouden met materiaalkeuze en de manier waarop dit wordt vervaardigd.



>> Shop hier duurzaam design. <<

De Feng Shui principes

Feng Shui zorgt voor een goede energie in je interieur en je woonomgeving. Men zet negatieve invloeden om naar positieve door middel van de Feng Shui principes. De woonkamer inrichten volgens de principes van Feng Shui is daarom erg geliefd.

Minimalisme_interieur_wonen

Bron: Peschkart

Principe 1

Qi of Chi (energie) speelt een grote rol in Feng Shui. Chi is een dynamische energiestroom die door je woning loopt. Dit betekent dat als jij je huis wilt inrichten, je rekening moet houden dat Chi zo goed mogelijk door je huis kan stromen. Je doet dit door deuren en gangen vrij te houden.

Principe 2

Yin en Yang zijn vaste waarden in o.a. de Feng Shui stijl. Het zijn tegenovergestelde krachten die zich perfect aanvullen zoals warm en koud, droog en nat of een man en een vrouw. Deze tegenovergestelde krachten moeten in harmonie en evenwicht zijn. Het vermijden van rommel en het weggooien van onnodige spullen zal plaats maken voor nieuwe energie in je huis.

pilea_zuurstof_woonkamer

Bron: Plantenfestijn

Principe 3

De vijf elementen (water, vuur, aarde, hout en metaal) zijn belangrijk in een Feng Shui interieur. Bij een slechte combinatie van deze vijf elementen kunnen ze elkaar verzwakken; dit heet een destructieve cyclus. Het is belangrijk je huis goed te ventileren en planten te gebruiken die voor zuurstof zorgen.

Je woonkamer inrichten volgens Feng Shui

De woonkamer is de ruimte waar alles gebeurt. Je spendeert er tijd met familie en vrienden, het is een ruimte om te ontspannen en te genieten van je woning. Feng Shui geeft aan dat een woonkamer zich in het voorste gedeelte van je huis moet bevinden. Een rechthoekige of vierkante kamer is het beste. Zou je een L-vormige kamer hebben dan kun je deze versimpelen tot een rechthoek door middel van een wandscheiding, kast of gordijnen.

TV_muur

Bron: Peschkart

*Uitgelicht: Dat design meubels niet de hoofdprijs kosten zien we bij Goossens wonen & slapen. Hier kun je prachtige meubels kopen voor jouw serene interieur.



>> Shop bij Goossens wonen & slapen. <<

De design meubels in je woonkamer mogen met de rugleuning tegen een raamloze muur staan zodat er vanaf de stoel zicht is op de deur en richt de stoelen naar elkaar toe. Plaats je woonkamer niet vol met meubels maar houd ruimte over voor Chi. Feng Shui benadrukt ook dat in een familie ruimte zoals de woonkamer een familie portret behoort te hangen.

Minimalistisch_interieur

Bron: Peschkart

*MakeOver TIP: Wil je de perfecte ronde spiegel vinden? Kijk dan eens bij Fonq, met bijna 200 ronde spiegels in hun assortiment zit er zeker weten een voor jou bij!



>> Shop hier je ronde spiegel. <<

Spiegels worden ook vaak gebruikt in Feng Shui interieur omdat een spiegel de positieve energie reflecteert. Bloemen en planten geven positieve energie af. Zo staat groen voor de natuur, het leven en hoop. Rood en paars staan in Feng Shui voor geluk. Geel betekent macht en is dan ook de mooiste kleur in de Feng Shui. Een ander principe in de Feng Shui is het vermijden van scherpe hoeken en lijnen. Volgens de Feng Shui geven deze vormen negatieve energie en daarom worden alleen ronde vormen gebruikt.

woonkamer inrichten feng shui

De plattegrond van Feng Shui

Een belangrijk hulpmiddel bij het inrichten van je woonkamer volgens de principes van Feng Shui is de Feng Shui-wijzer, ook wel de Bagua genoemd. Bagua betekent ‘Lichaam van de Draak’ en is een sjabloon dat is verdeeld in negen vlakken. In het midden bevindt zich Tai Chi en daarom heen zijn 8 zones geplaatst. Deze acht zones staan elk voor een fase van het leven. Bijvoorbeeld rijkdom, gezin, vrienden etc. Dit sjabloon kan over de plattegrond van elk huis worden gelegd. Op deze manier kun je zien hoe je de inrichting kunt verbeteren volgens de principes van Feng Shui.

Voorbeelden van Feng Shui plattegronden

woonkamer inrichten volgens principes feng shui
woonkamer inrichten feng shui

woonkamer inrichten principes feng shui

Bron: Harmonyinmotionfengshui

*De MakeOver shoptips uit dit blog:

Top 10 Natuurlijke interieur producten

De leukste producten voor een Natuurlijk interieur

Sorry, geen producten gevonden.

Heb jij je huis Feng shui ingericht? Laat het ons weten in de comments!

De laatste interieur inspiraties

kookeiland-keuken-inspiratie
@ellabellahome

Keuken met Kookeiland: Kleuren en Stijlen

Als je veel ruimte hebt, kun je flink met een kookeiland uitpakken. Ook bij een wat kleinere keuken is een kookeiland mogelijk. In dit artikel hebb...

badkamer-moziek-tegels

Mozaïek Tegels in de Badkamer

Mozaïek tegels toveren in één klap je badkamer om tot een paleis. De voorbeelden die in dit artikel te vinden zijn geven dit maar al te goed weer. ...

badkamer-visgraat-tegels

Visgraat Tegels in de Badkamer Kleuren, Inspiratie en Tips

Wat voor visgraat tegels passen het best in de badkamer? Grijs, groen of toch zwarte tegels in een visgraat patroon.. Dat visgraat tegels in een ba...