achtertuin-tuin-tuinmeubels
@haarlemshuisje

Een grote tuin inrichten? Volg dan deze 10 tips op

Door Tessa de Leeuw | | Tuin

Het is ontzettend fijn om een grote tuin te hebben maar je moet er natuurlijk wel raad mee weten. Heb jij totaal geen idee wat je met een grote tuin moet? Volg dan deze 10 tips op voor een sfeervolle en mooi ingerichte grote tuin.

Sfeer creëeren in een grote tuin kan lastig zijn, daarom hebben wij een aantal tips voor je verzameld. Lees hier hoe je je grote tuin het beste kunt decoreren.

achtertuin-tuin
@mirja_lifestyle_and_more

10 Tips voor het inrichten van een grote tuin

Vragen stellen

Stel jezelf een aantal vragen, bijvoorbeeld of je veel of weinig werk wilt hebben bij het onderhouden van je tuin, of je bomen, een grasmat of een vijver wilt? Hoe gebruik je een tuin het meest? Om actief te zijn, om te genieten of om vooral te zonnen? Weet jij eigenlijk wel wat de kosten van tuinaanleg van een grote tuin zijn?

achtertuin-tuin
@homefreak.nl
Gras is prachtig, geeft een zomers gevoel en is kindvriendelijk! Hou je niet van tuinieren? Kunstgras is tegenwoordig ook niet meer va echt te onderscheiden!

Bomen

Een grote tuin mag natuurlijk wel wat volume hebben qua beplanting maar let op dat het niet uit de hand loopt. Als je een jonge boom plant, informeer dan goed hoe deze boom er bijvoorbeeld over 10 jaar zal uit zien. Wie weet verpest de boom wel je uitzicht of riolering in de grond.

achtertuin-bomen-tuin
@hoff.van.saar
Must have voor de grote tuin: een picknicktafel! Hoe schattig en sfeervol oogt deze tuin, mede dankzij de picknicktafel? Dat wil je!

Vijver

Om ruimte te gebruiken in een grote tuin wordt er vaak een vijver aangelegd. Dit kan een natuurlijke vijver zijn met veel groen of een moderne vijver in een strak jasje. Elke vijver kost tijd en geld om te onderhouden maar als je de vijver op de juiste plek en manier laat aanleggen kan dit tot het minimale behouden blijven.

Beplanting

In grote tuinen mogen ook grote soorten beplantingen worden gebruikt. Begin met een basis van vaste planten die jaren lang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben. Deze planten zullen voor de groene basis van de tuin zorgen. Daarnaast kun je jaargebonden planten in de tuin zetten die je elk seizoen moet vervangen.

Naast vaste beplanting hebben we natuurlijk ook nog planten in de potten en bakken. Deze planten kosten eigenlijk het meeste werk en geld omdat je ze vaak vervangt. Kies een grote plant met mooie groene bladeren voor in een grote pot of bak zodat je meteen klaar bent.

tuin-achtertuin-beplanting
@huizemus
Wat je moet weten over het bouwen van een schuurwoning!

Gras

Een grasveld in een grote tuin is vooral fijn als je kinderen of dieren hebt. Zij kunnen heerlijk rennen en spelen op het gras en hebben alle ruimte. Als je een groot grasoppervlak wilt hebben in de tuin, overweeg dan eens om een automatische grasmaaier aan te schaffen. Deze grasmaaier houdt zelf bij hoe hoog het gras is en wanneer de machine weer moet gaan maaien. Op deze manier bespaar je je uren aan maaien.

achtertuin-tuin-zithoek
@villagaura

Verschillende gedeeltes

In een grote tuin kun je op een leuke en speelse manier gedeeltes creeren. Bijvoorbeeld een terras voor smiddags en een terras voor savonds. Een speelgedeelte voor de kinderen. Een romantisch hoekje met een bankje. Een uniek uitkijk punt over de tuin.

achtertuin-zitplekken-tuin
@thuisbijjantje
Bepaal de sfeer van je tuin door eens inspiratie op te doen met tuinmeubelen en -accessoires. Zo vind je snel genoeg een aantal must haves voor je tuin en weet je meteen welke stijl je wilt!

Paden

Deze verschillende gedeeltes kun je met elkaar verbinden door paden te creeren. Bijvoorbeeld een romantisch pad door bogen van rozen. Een tegel pad door het gras of een kiezel pad langs prachtige bloembakken. Laat de tuin een verrassing voor je zijn en creer achter elke bocht iets nieuws. Zo blijft de tuin een plek waar veel te ontdekken valt.

grote-tuin-inspiratie
@bykaar
Ook mooi: Creëer een stijlvol en praktisch pad met vlonderplanken en laat ruimte over voor grind en groen!