tuin-planten-tuinmeubels
@haarlemshuisje

Een kleine tuin inrichten doe je het meest efficiënt met de volgende tips

Door Tessa de Leeuw | | Tuin

Veel mensen in Nederland hebben een tuin maar vaak is deze niet heel groot. Zeker niet in de grotere steden zijn tuintjes vaak aan de kleine kant. Hoe kun je nou een kleine tuin het beste inrichten? Wij geven je graag 7 tips waarmee jij direct aan de slag kunt.

7 Tips voor de kleine tuin

@huisjeindrenthe
Zo verwijder je onkruid, zonder chemicaliën!

Tip 1: Accentueer of suggereer diepte, breedte of lengte

Kleine tuinen zijn vaak smal of niet zo heel diep. Probeer deze eigenschappen juist te accentueren waardoor de tuin dieper of breder lijkt. Dit doe je door bijvoorbeeld langwerpige tegels of planken te leggen in de lengte waardoor ze het optische effect versterken en je tuin dus breder of langer lijkt.

@bymik_

Tip 2: Verticaal

Heb je weinig ruimte voor plantjes en bloemen? Ga dan de hoogte in met groen. We bedoelen hier niet dat je hoge schuttingen moet plaatsen, maar het groen mag zo hoog gaan als je zelf wilt. Bijvoorbeeld klimplanten, een druif of blauweregen zijn planten die graag omhoog gaan.

Tip 3: Grote voorwerpen

In een kleine tuin is het beter om met enkele grote voorwerpen of elementen te werken in plaats van veel kleine voorwerpen. Bijvoorbeeld een grote groene plant met grote bladeren in een mooie pot.

Lees ons artikel over de Chinese tuin!

Tip 4: De achterkant

Door de achterwand van je tuin een donkere of lichte kleur te geven creer je een effect van diepte. Een lichte achterwand in de tuin zal zorgen voor een breder gevoel.

Tip 5: Neutrale kleuren

Kies neutrale kleuren en planten voor in de tuin die niet direct de aandacht vragen. Planten met veel groen en kleine bloemen, veel groen en kleine struiken doen het goed in een kleine tuin.

@haarlemshuisje

Tip 6: Tuinmeubilair

Het type tuinmeubilair dat je kiest voor een kleine tuin kan ook veel zeggen over de tuin. Kies je te grote en robuuste meubels dan kan de tuin kleiner lijken dan wanneer je licht ogende en transparante meubels aanschaft.

tuin-tuinmeubels
@madeleineshouse72

Tip 7: Verlichting

Tuinverlichting is zeker een must in een kleine tuin omdat als het donker wordt, donkere hoeken juist de tuin verkleinen. Breng spots aan in de tuin die donkere hoeken verlichten en ook iets van de planten laat zien tijdens de avonduren.