diervriendelijke-kamerplanten-groen
Inna Yatsun via Unsplash

Diervriendelijke planten voor veilig groen in huis

Een huis vol planten is ontzettend gezellig. Zet er nog een nieuwsgierige kat of kwispelende hond bij en je dag kan niet meer stuk! Hoewel planten en dieren van nature hand-in-hand gaan, zijn sommige planten minder goed voor dieren. Zo kan je geliefde viervoeter bij het knagen of eten van bepaalde planten uitslag of maagproblemen krijgen en dat wil jij als baasje natuurlijk niet. Om jouw dierenvriendje gezond te houden, hebben wij een lijstje gemaakt met 10 diervriendelijke planten. Van pannenkoek- en bananenplant tot lipstickplant en palmen.

Musa Tropicana - Bananenplant

De Musa Tropicana, ook wel bananenplant of dwergbanaan genoemd, is een tropische kamerplant die afkomstig is uit Azië. De bananenplant kun je herkennen aan de grote bladeren en met de tijd ontstaat er zelfs een mini bananenplantje naast de stam. Dankzij de grote bladeren waan jij je meteen in de tropische regenwouden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je kleine viervoeter er een hap uit neemt. Deze plant is namelijk diervriendelijk en een echte parel in huis.

bananenplant-dieren-plant
Plantje.nl

Calathea Orbifolia - Schaduwplant

De Calathea orbifolia is een groene kamerplant die naast haar uiterlijk, ook nog eens luchtzuiverend is. Deze kamerplant kun je wellicht herkennen aan haar indrukwekkende grote, felgroene bladeren met mintgroene strepen, die ook nog eens diervriendelijk is. Bovendien is de Calathea een populaire plant die we in menig interieur, met of zonder huisdieren, tegenkomen in de vensterbank.

groene-plant-diervriendelijk
Plantje.nl

Bekijk ook ons overzicht van makkelijke kamerplanten!

Howea Forsteriana - Kentiapalm

Wil je het tropisch gevoel in huis halen? Dat kan met de Howea Forsteriana! Dit is een populaire groene kamerplant, die beter bekend staat als Kentiapalm. Het is een sierlijke plant met frisgroene veerachtige bladeren en een luchtzuiverende werking. Daarnaast is het ook makkelijk te verzorgen, aangezien het een sterke kamerplant is. Super mooi en ideaal voor het opfleuren van je woonkamer!

groene-kamerplant-palm
Plantje.nl

Ctenanthe Compact Star - Living Plant

De Ctenanthe Compact Star, ook wel living plant genoemd, is een groene kamerplant met een bijzondere bladtekening en eigenschap. Zo opent de plant hun bladeren in de ochtend, om ze bij zonsondergang weer te sluiten. Op deze manier toont de plant overdag zijn groen gestreepte bladeren, waarna je ’s avonds de paarse onderzijde van het blad kunt bewonderen.

diervriendelijke-kamerplant-groen
Plantje.nl
Zo kweek en verzorg je een bonsai boom!

Ceropegia Woodii - Kokodama

Wow, heb je de Ceropegia Woodii al gezien? De Ceropegia Woodii, ook bekend als Chinees lantaarnplantje of string of hearts, is een echte favoriet onder de hangplanten. Dit komt door zijn prachtige grijsgroene patroon en paarse onderkant. Bovendien groeit de hangplant bijzonder snel, omdat het behoort tot een vetplant. Gemakkelijk te verzorgen, ideaal met dieren in huis en inclusief een hangpot met ophangkoord.

hangplant-diervriendelijke-plant
Plantje.nl
Ontdek de leukste bloempotten van Action en Xenos!

Maranta Leuconeura Fascinator Tricolor - Gebedsplant

De volgende diervriendelijke plant, bekend onder de namen visgraatplant, gebedsplant en Maranta leuconeura fascinator tricolor, is een bijzondere en uiterst sterke kamerplant. Dit is te danken aan de magische bladtekening met de kleuren donkergroen, lichtgroen en dieproze die dienen als het perfecte kleurrijke toevoeging aan jouw interieur. Een oogverblindende combinatie, al zeggen we zelf!

gebedsplant-kamerplant-diervriendelijk
Plantje.nl

Pilea Peperomioides - Pannenkoekplant

De Pilea peperomioides (Pannenkoekplant) is een echte allemansvriend. Deze kamerplant is namelijk ideaal voor mensen met én zonder groene vingers, doordat de plant makkelijk te verzorgen is, snel groeit en kant-en-klare stekjes aanmaakt. Hoewel de pannenkoekplant in de jaren ’70 een echte icoon was, heeft het zijn comeback gemaakt in de hedendaagse (retro) interieur.

pannenkoekenplant-kleine-plant
Plantje.nl

Dypsis Lutescens - Areca Palm

Zie jij ‘m al voor je? De goudpalm, ook bekend als Areca palm en Dypsis lutescens, is een volle, groene kamerplant met veerachtige bladeren. Met zijn sierlijke bladeren en volle groei is het een stralende blikvanger in de woonkamer. Daarnaast zorgt de plant met zijn fraaie uiterlijk ook voor een sterk luchtzuiverend effect van allerlei chemische stoffen, zoals benzeen en formaldehyde. Wel zo fijn als je meerdere huisdieren om je heen hebt en om de luchtvochtigheid op peil te houden.

groene-palm-kamerplant
Plantje.nl

Calathea Rufibarba - Fluwelen Calathea

Op zoek naar een bijzondere kamerplant om te zien én aan te raken? De Calathea Rufibarba wordt dankzij haar knuffelachtige, zachte bladeren ook wel fluwelen Calathea genoemd. Zo zijn de bladeren van de Calathea rufibarba kenmerkend aan hun dunne, langwerpige en golvende uiterlijk met een zachte onderkant. Dit is ook een sterk luchtzuiverende plant, waarvan elk blad uit een eigen stengel groeit en goed te combineren is met huisdieren.

Tip: De Calathea staat verrassend goed in de badkamer bij het raam. Dit is een plek die relatief minder licht opvangt en een hogere luchtvochtigheid heeft, waar deze zeker van houdt.

groene-kamerplant-diervriendelijk
Plantje.nl
Ontdek de mooiste plantenstandaards!

Aeschynantus Lobbianus Twister - Lipstickplant

Een plant die al vele decennia in vele huiskamers hangt: de lipstickplant Aeschynanthus lobbianus twister die je kunt herkennen aan zijn felrode bloemen die als kleine lippenstiften naar beneden bungelen. Door de associatie met lippenstiften wordt de plant ook wel lipstickplant, lippenstiftplant of schaamrood genoemd. Deze plant komt het beste tot z’n recht in een warme, lichte plek, zonder direct zonlicht. Bovendien kun je de plant goed gebruiken als hangplant en tot zekere hoogte ophangen, zodat de ranken de ruimte hebben om te groeien.

diervriendelijke-kamerplant-groen
Plantje.nl