Moodboard maken stappenplan, tips en voorbeelden

Zelf een moodboard maken is een geweldige manier om jouw interieurwensen inzichtelijk te maken. Vaak hebben we namelijk wel een bepaald plaatje in ons hoofd van wat we mooi vinden, maar lopen we ergens vast op de doorvertaling naar de werkelijkheid.

Want hoe zet je het beeld door in kleuren, materialen, meubelstukken en andere interieur elementen? Hierin biedt het moodboard de ultieme uitkomst! En daarom leggen we in dit artikel precies uit hoe je zelf een moodboard kunt maken.

Wat is een moodboard?

Om te beginnen is het goed om uit te leggen wat een moodboard precies is. Je kunt het zien als een compositie van inspirerende beelden die samen een bepaalde stijl of sfeer proberen uit te drukken. Dit overzicht van afbeeldingen kan eventueel aangevuld worden met tekst of woorden om een stijl te versterken.

Impressie van een moodboard in natuurlijke stijl

Hoe ziet een moodboard er uit?

Een moodboard ziet er feitelijk uit als een uitgebreide collage. Een verzameling foto’s en afbeeldingen die laten zien welke sfeer je in een interieur wilt neerzetten. Op een moodboard wordt deze sfeer getoond door middel van afbeeldingen. Ook kunnen stoffen, patronen, vormen en teksten een onderdeel zijn van je moodboard. Zo krijg je in een oogopslag een duidelijke impressie van de aanblik en het gevoel dat jouw interieur je geeft.

Wanneer gebruik je een moodboard?

Het kan heel handig zijn om een moodboard te maken wanneer je bijvoorbeeld een ruimte opnieuw wil inrichten. Ook kan een moodboard praktisch zijn wanneer je een dagje gaat shoppen en je thuis wilt komen met woonaccessoires in een bepaalde stijl. Uiteindelijk geeft het je richting en voorkom je er mee dat je keuzes maakt die uiteindelijk in het geheel van je interieur toch niet zo goed uitpakken.

Een moodboard is dus een geweldig hulpmiddel in het samenstellen van jouw droominterieur. Dat zal elke stylist beamen.

Zo zet je een moodboard om in een interieur

Als je een moodboard hebt gemaakt, kun je dit als basis nemen van de keuzes die je gaat maken. Je zoekt op de kleuren, stoffen, materialen en meubels die hierin meegenomen zijn, zo blijf je bij je gewenste stijl.

Hieronder een voorbeeld van een redelijk eenvoudig moodboard en hoe je deze doorvertaalt naar een interieur. Uiteraard kun je je moodboard zo concreet of abstract maken als je zelf wilt. Meer hierover vind je in de sectie ‘Stappenplan’ verderop in dit artikel.

voorbeeld van hoe je een moodboard omzet naar een interieur

De voordelen van een moodboard

Behalve handig, is het ook gewoon heel erg leuk om een moodboard te maken. Zeker als je graag creatief bezig bent, kun je heel veel plezier halen uit het proces. Of je nu graag knipt en plakt met een schaar, lijm en papier, of dat je helemaal gek bent op online interieurplaatjes zoeken en verzamelen... Je kunt een moodboard helemaal samenstellen op jouw favoriete manier!

Het ‘waarom’ van een moodboard in een notendop

  • Het doel wat je voor ogen hebt voor je interieur wordt visueel
  • Je krijgt een helder beeld van het totaalplaatje
  • Je kunt dit beeld makkelijk overbrengen op anderen
  • Het is een goede manier om inspiratie op te doen
  • Je kunt er je creativiteit in kwijt
  • Het geeft richting en zorgt ervoor dat je niet afwijkt van je doel
  • Het voorkomt miskopen of andere verkeerde beslissing die in het totaalplaatje niet goed uitpakken

De verschillende moodboards: digitaal of op papier

Zoals gezegd kunt je kiezen uit een papieren moodboard (dus met een schaar en papier) of een digitale variant. Beiden hebben zo hun voordelen. Gebruik onderstaande informatie om voor jezelf een keuze te maken wat bij jou past.

Een digitaal moodboard maken

Een digitaal moodboard werkt over het algemeen sneller, maar je moet dan wel handig zijn met de computer. Je maakt het namelijk met een programma als Photoshop, INDesign, Canva, of een ander handig teken- of fotoprogramma. Zelfs in Word of Powerpoint kun je afbeeldingen bij elkaar plaatsen en ordenen, als je daar handig mee bent.

Je kunt ook plaatjes verzamelen op websites zoals Pinterest, en PicMonkey. Sterker nog: hier kun je je verzamelde afbeeldingen zelfs rangschikken en er direct een online moodboard van maken!

online moodboard maken voorbeeld
FOLLOW Interieur & Styling
Shop The Look: Vind je bovenstaand moodboard gaaf en wil je het toepassen in je interieur? Shop dan Industriële banken, -lampen en andere Industriële meubels en combineer het met grijze- of betonlook muurverf!

Een papieren moodboard maken

Hoewel een papieren moodboard iets meer tijd vergt (je moet hiervoor immers tijdschriften verzamelen en/of afbeeldingen uitprinten), is knippen en plakken voor de meeste mensen het gemakkelijkst. Je hebt immers geen computerprogramma’s nodig en je kunt lekker creatief te werk gaan. Bovendien stelt een papieren moodboard je in staat te werken met kleur- en textielstalen. Dit geeft je moodboard een extra dimensie.

voorbeeld van een papieren moodboard
FOLLOW Interieur & Styling

Moodboard inspiratie: Makeover.nl op Pinterest

Op het Makeover Pinterest account hebben wij onze ter inspiratie een flinke verzameling online prikborden aangelegd in verschillende stijlen en voor verschillende ruimtes en thema’s. Zo kun je bijvoorbeeld voor de verschillende woonstijlen talloze afbeeldingen vinden die je kunt gebruiken bij het samenstellen van je eigen moodboard.

Ben je op zoek naar inspiratie, neem dan zeker een kijkje! Je kunt deze afbeeldingen ook heel eenvoudig doorzetten naar je eigen online prikbord, wanneer je zelf een Pinterest account hebt of aanmaakt. Dit is een super handige tool om je te helpen bij stap 1 van het moodboard maken, zoals omschreven in het stappenplan onder de volgende foto.

Makeover.nl pinterest account

Een moodboard maken: het stappenplan

Hoe kun je zelf het beste een moodboard maken? Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan uitgewerkt. Je kunt deze gebruiken voor zowel een digitaal als een papieren moodboard. Houd er wel rekening mee dat je enkel op een papieren variant met textiel-, verfkleur- en andere stalen kunt werken.

moodboard maken met materialen en knipsels
FOLLOW Interieur & Styling

Stap 1: Verzamelen

De eerste stap is het verzamelen van zoveel mogelijk afbeeldingen en andere vormen van inspiratie die jij prettig vindt. Dit kan je op verschillende manieren doen:

  • Verzamel zoveel mogelijk woontijdschriften om straks lekker in te kunnen bladeren en te knippen.
  • Houd een online zoektocht, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Pinterest (en ja, dat kan zeker ook de onze zijn → klik hier om door te gaan naar de Makeover.nl Pinterest).
  • Haal in de bouwmarkt of een verfwinkel (gratis) kleurstalen op van verfkleuren die je aanspreken. Hetzelfde geldt voor behang en zelfs voor de vloer.
verzamelen van bladzijden
FOLLOW Interieur & Styling

Stap 2. Eerste (grove) selectie

Selecteer (voor digitaal) of knip (voor papier) alles uit wat je aanspreekt. Dan kunnen sfeerbeelden, kleuren, meubelstukken of zelfs quotes zijn.

Een moodboard hoeft niet heel letterlijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld zelfs afbeeldingen van gebouwen of dingen uit de natuur gebruiken, als deze de sfeer weergeven die tot jouw verbeelding spreken.

Belangrijk is dat je op dit moment nog niet te kritisch bent. Deze eerste selectie is een grove selectie. Pas bij de volgende stap besluit je welke afbeeldingen en stalen je echt wilt houden.

uitknippen moodboard plaatjes
FOLLOW Interieur & Styling
Makeover Tip: Probeer ook al eens te kijken naar grote meubels zoals kasten, banken, bedden en eettafels. Zo kun je ontdekken welke meubels jij echt wilt hebben!

Stap 3. Tweede selectie

Nu is het moment aangekomen dat je keuzes gaat maken. Door alle afbeeldingen uit je grove selectie samen te bekijken, kun je gaan zien welke afbeeldingen bij elkaar passen. Dingen die hier niet bij werken, kun je meteen al wegdoen.

Ook kun je heel praktisch kijken. Heb je bijvoorbeeld drie banken en verschillenden vloerkleden gevonden, houd de plaatjes bij elkaar en kijk wat je het beste bij elkaar vind staan. Past het gekozen behang ook bij het vloerkleed, en hoe combineert dit met de vloer? Alles wat bij elkaar past, bewaar je voor de uiteindelijke selectie en de rest doe je weg.

Moodboard-Inspiratie-ideeeën-how-to?

Stap 4. Samenstellen

Wanneer je alles verzameld hebt, kun je met de uiteindelijke samenstelling aan de slag. Dan wordt het dus echt een moodboard. Voordat je dit gaat doen, is het belangrijk om een compositie te bepalen. Bekijk daarom alle afbeeldingen die je graag wilt gebruiken bij elkaar en bedenk een mooie compositie.

Als je met papier werkt, kun je alles op tafel ‘proefleggen’ en pas daarna opplakken op een groot vel karton. Of je kunt er van bovenaf een foto van maken. Zo hoef je niet zo’n groot vel karton te bewaren en heb je je moodboard altijd bij de hand. En dat is natuurlijk erg handig wanneer je aan het winkelen bent!

Urban Retro interieur moodboard: een voorbeeld van hoe je een woonstijl in je moodboard verwerkt

Om je een voorbeeld te geven van hoe je een moodboard uitwerkt in een interieurstijl, leggen we hier uit hoe we het Urban Retro interieur moodboard hebben samengesteld. Deze unieke en stoere interieurstijl heeft een stoere en toch warme look & feel, dankzij de vintage items gecombineerd met botanische elementen.

retro urban interieur moodboard voorbeeld
Wat vind je van deze stijl? Als je het mooi vindt kun je met planten, vintage vloerkleden, houten meubels en houten accessoires zelf deze look creëeren!

De kleuren

Een goede basis voor een urban interieur qua kleur is een grijstint op de muur. Deze kleur combineert goed met stoere materialen maar ook met verwassen primaire kleuren zoals blauw, groen (bijvoorbeeld in de vorm van planten) of een leuke opvallend roodtint.

We hebben in het kleurschema (vergrijst) blauw, (terracotta) rood en groen met elkaar gecombineerd, wat een erg spannend kleurenpalet oplevert, maar nog steeds de rust weet te behouden.

Onderstaand voorbeeld heeft juist gebruik gemaakt van gouden details voor een rijk randje. Zo zie je maar, je kunt met een thema verschillende looks creëeren!

interieur-retro-kleur
@spacejoy

Meubels in een urban interieur

Wat betreft meubels in een urban retro stijl inrichting kunnen vintage meubels en een (vintage) kelim tapijt natuurlijk niet ontbreken. Om het geheel een warm en zacht karakter te geven, hebben we er in het moodboard voor gekozen een velvet bank toe te voegen, om het geheel te laten samenvallen met de planten. Onderstaand voorbeeld heeft een grijze, stoffen bank, wat het geheel juist wat rustiger maakt.

Op zoek naar meer kleur? Kleed je bank en fauteuil aan met kleurrijke sierkussens. Deze kun je aanpassen per seizoen en trends, zo raak je er nooit op uitgekeken!
meubels-retro-interieur
@spacejoy

De materialen

Om de retro look erin te houden, zijn materialen natuurlijke en opvallende maar toch warme materialen ideaal. Denk aan hout en wol. Ook kan de chromen booglamp met stoffen kap niet missen. Deze maakt het geheel net wat spannender, zonder afbreek te doen aan de retro vibe.

boho-retro-interieur
@spacejoy

Accessoires

Een interieur kan natuurlijk niet zonder accessoires. Interieur accessoires zoals vloerkleden, heel veel planten en opvallende posters zijn echte eyecatchers voor in een urban retro inrichting. Vergeet ook niet allerlei verschillende potten aan te schaffen waar alle planten in kunnen staan. Planten met groene bladeren, cactussen en kleine vetplanten zijn niet alleen leuk in een botanisch interieur maar staan ook goed in een urban stijl!