Moodboard maken stappenplan, tips en voorbeelden
Zelf een moodboard maken is een leuke manier om jouw interieurwensen inzichtelijk te maken. Vaak hebben we namelijk een bepaald plaatje in ons hoofd van wat we mooi vinden, maar hoe zet je het beeld om in kleuren, materialen, meubelstukken en andere interieur elementen? Hierin biedt een moodboard de uitkomst! Daarom leggen we in dit artikel precies uit hoe je zelf een moodboard kunt maken.
Wat is een moodboard en hoe ziet het eruit?
Laten we eens kijken naar wat een moodboard eigenlijk is en hoe het eruitziet. Een moodboard is eigenlijk een soort collage, een verzameling van foto's en afbeeldingen die samen de gewenste sfeer in je interieur weergeven. Soms voeg je ook stoffen, patronen, vormen en woorden toe om je ideeën visueel te versterken. Hiermee krijg je direct een beeld van de sfeer die je wilt creëren in je huis. Kortom, een handig hulpmiddel om je droominterieur vorm te geven!
Wanneer gebruik je een moodboard?
Een moodboard komt goed van pas bij verschillende gelegenheden. Het is handig wanneer je een kamer opnieuw wilt inrichten. Ook kan het van nut zijn wanneer je een dagje gaat winkelen en je specifieke woonaccessoires in gedachten hebt. Het geeft je focus en helpt je voorkomen dat je keuzes maakt die later niet goed in je interieur passen. Een praktisch hulpmiddel voor een geslaagde inrichting.
De voordelen van een moodboard
Een moodboard maken heeft voordelen. Het is niet alleen handig, maar ook leuk, vooral als je creatief bent. Je kunt het samenstellen op jouw favoriete manier, of je nu liever knipt en plakt met papier en lijm of online inspiratie zoekt. Zo helpt het je:
- Interieurdoelen visueel te maken
- Een helder totaalbeeld te krijgen
- Ideeën duidelijk aan anderen over te brengen
- Inspiratie op te doen
- Creativiteit te uiten
- Op koers te blijven en miskopen te voorkomen
Digitaal moodboard maken
Een digitaal moodboard werkt meestal sneller, maar vereist enige computervaardigheid. Je kunt het maken met software zoals Photoshop, InDesign, Canva, of zelfs met eenvoudige programma's als Word of PowerPoint. Ook kun je afbeeldingen verzamelen op websites zoals Pinterest en PicMonkey, waar je ze gemakkelijk kunt organiseren en zelfs een online moodboard kunt creëren.
Papieren moodboard maken
Hoewel een papieren moodboard iets meer tijd vergt, is knippen en plakken voor de meeste mensen het gemakkelijkst. Je hebt namelijk geen computerprogramma’s nodig en je kunt lekker creatief te werk gaan. Bovendien kun je met een papieren moodboard ook werken met kleur- en textielstalen wat je moodboard een extra dimensie geeft.
Tip: Op het Makeover Pinterest account vind je een flinke verzameling online prikborden in verschillende stijlen en voor verschillende ruimtes en thema’s. Zo kun je voor de verschillende woonstijlen talloze afbeeldingen vinden die je kunt gebruiken bij het samenstellen van je eigen moodboard!
Een moodboard maken: het stappenplan
Een moodboard maken doe je in een paar eenvoudige stappen, of je nu digitaal of op papier werkt. Houd er rekening mee dat textiel- en verfstaaltjes alleen bij een papieren variant kunnen worden toegevoegd.
Stap 1: Verzamelen
De eerste stap is het verzamelen van zoveel mogelijk afbeeldingen en andere vormen van inspiratie die jij prettig vindt. Dit kun je doen op verschillende manieren:
- Blader door woontijdschriften en knip uit wat je aanspreekt
- Zoek online via platforms zoals Pinterest
- Verzamel gratis kleurstalen van verf, behang, en vloer in een bouwmarkt of verfwinkel
Stap 2: Eerste (grove) selectie
Knip of selecteer alles wat je aanspreekt, zoals sfeerbeelden, kleuren, meubels, of citaten, of zelfs afbeeldingen van gebouwen en de natuur die de gewenste sfeer weergeven. Wees nog niet te kritisch, want dit is een grove selectie. De definitieve keuzes maak je in de volgende stap ;)
Tip: Kijk ook alvast naar grote meubels zoals kasten, banken, bedden en eettafels om te bepalen welke meubels je echt wilt hebben!
Stap 3: Tweede selectie
Bekijk nu je grove selectie en kies welke afbeeldingen goed bij elkaar passen. Alles wat niet past of niet werkt, mag weg. Denk praktisch: vergelijk bijvoorbeeld verschillende banken en vloerkleden en beslis wat het beste bij elkaar past. Controleer of het behang goed combineert met het vloerkleed en de vloer. Bewaar de afbeeldingen die goed samenwerken voor je uiteindelijke selectie en doe de rest weg.
Stap 4: Samenstellen
Wanneer je alles verzameld hebt, kun je aan de slag met het samenstellen van de moodboard. Voordat je dit gaat doen, is het belangrijk om alle afbeeldingen die je graag wilt gebruiken bij elkaar te leggen en te rangschikken. Bij papieren moodboards kun je alles op tafel leggen en pas daarna opplakken op een groot kartonnen vel. Als je het moodboard graag bij de hand hebt, kun je er ook een foto van maken, wat handig is tijdens het winkelen!
Zo verwerk je een woonstijl in je moodboard: Urban Retro interieur
Om je een beeld te geven van hoe je een moodboard uitwerkt in een interieurstijl, leggen we hier uit hoe we het Urban Retro interieur moodboard hebben samengesteld. Deze unieke en stoere interieurstijl is kenmerkend aan een stoere, maar toch warme look & feel, dankzij vintage items gecombineerd met botanische elementen.
De kleuren
Een goede basis voor een Urban Retro interieur qua kleur is een grijstint op de muur. Deze kleur combineert goed met stoere materialen, maar ook met verwassen kleuren zoals blauw, groen bijvoorbeeld in de vorm van planten of een leuke opvallend roodtint. Zo zijn de volgende kleuren het kleurschema met elkaar gecombineerd: (vergrijst) blauw, (terracotta) rood en groen, wat een spannend kleurenpalet oplevert, maar nog steeds de rust weet te behouden.
Meubels in een urban interieur
Wat betreft meubels in een urban retro stijl inrichting kunnen vintage meubels en een (vintage) kelim tapijt natuurlijk niet ontbreken. Om het geheel een warm en zacht karakter te geven, hebben we er in het moodboard voor gekozen om er een velvet bank aan toe te voegen, om het geheel te laten samenvallen met de planten.
Op zoek naar meer kleur? Kleed je bank en fauteuil aan met kleurrijke sierkussens. Deze kun je aanpassen per seizoen waardoor je er nooit op uitgekeken raakt!
Accessoires & materialen
Een urban retro interieur is niet compleet zonder de juiste accessoires. Vloerkleden, planten en opvallende posters zijn echte blikvangers in deze stijl. Denk aan diverse planten, van groene bladplanten tot cactussen, die perfect passen in zowel een botanisch als een urban interieur.
Om de retro uitstraling te behouden, zijn natuurlijke en opvallende materialen zoals hout en wol ideaal. En vergeet de booglamp met stoffen lampenkap niet voor een spannende touch!
De laatste interieur inspiraties
Mijn favoriete wollen vloerkleden van hoge kwaliteit (die ook nog eens mooi zijn)
Wollen vloerkleden zijn lekker warm aan je voeten en geven de ruimte een gezellige sfeer. Het kan de kamer nou net even ‘afmaken’.
Welke IKEA keukenbladen zouden wij kiezen?
Vind je dat jouw keuken toe is aan een frisse look of ben je bezig met je nieuwe woning? Met een keukenblad kun je een totaal andere uitstraling in...
Zeven soorten aardewerk servies die niet uit de mode raken
Maak ieder eet- of drinkmoment bijzonder met aardewerk servies. Het wordt al meer dan 20.000 jaar gebruikt om eten en drinken mee te serveren en is...