Hoe kun je zelf het beste een moodboard maken?

Een moodboard is een compositie van inspirerende beelden die samen een bepaalde stijl of sfeer proberen uit te drukken. Dit overzicht van afbeeldingen kan eventueel aangevuld worden met tekst of woorden om een stijl te versterken. Een moodboard maken kan heel handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een ruimte opnieuw wil inrichten. Maar het kan ook praktisch zijn wanneer je een dagje gaat shoppen en je thuis wil komen met een bepaalde stijl woonaccessoires. Behalve handig, is het ook gewoon heel erg leuk om een moodboard te maken. Hoe kun je zelf het beste een moodboard maken? Met onze tips kun je lekker aan de slag!Moodboard_tips09

Zelf een moodboard maken: tips!

Moodboard-inspiratie-tips&tricks

Moodboard-doe-het-zelf

Online of op papier?

Hoe kun je zelf het beste een moodboard maken? Allereerst bepaal je wat jij de fijnste manier van werken vindt. Wanneer je graag op de computer werkt dan zijn er verschillende programma’s waarmee je kunt werken. En hou je van knippen en plakken, dan is de papieren variant het meest geschikt. Wij raden je aan om een papieren moodboard te maken, omdat je dan ook kunt werken met kleur- en textielstalen. Zodat je de look and feel kunt samenbrengen!

online moodboard maken voorbeeld

Bron: FOLLOW Interieur & Styling

Het digitale moodboard

Het digitale moodboard maak je op de computer met programma’s zoals Photoshop, INDesign of een ander handig teken- of fotoprogramma. Zelfs in Word of Powerpoint kun je afbeeldingen bij elkaar plaatsen en ordenen.

Verzamel afbeeldingen vanaf het internet, uit je eigen collectie, van vakanties, feestjes of andere leuke gebeurtenissen die jou inspireren, en gebruik ze in jouw moodboard. Je kunt ook online een moodboard maken, websites zoals Pinterest, en PicMonkey zijn ideaal om afbeeldingen mee te verzamelen, te rangschikken en er een moodboard van te maken.moodboard uitgeprint op papier

Bron: FOLLOW Interieur & Styling

Het papieren moodboard

Knippen en plakken is voor de meeste mensen het gemakkelijkst, je hebt immers geen computerprogramma’s nodig en je kunt lekker creatief te werk gaan. Hoe kun je zelf het beste een moodboard maken? Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan uitgewerkt.

moodboard maken met materialen en knipsels

Bron: FOLLOW Interieur & Styling

Stap 1: Verzamelen

Verzamel zoveel mogelijk woontijdschriften om straks lekker in te kunnen bladeren en te knippen. Ook kun je (gratis) kleurstalen ophalen van verfkleuren die je aanspreken en hetzelfde geldt voor behang en zelfs voor de vloer. Uiteraard kun je ook online op zoek naar leuke afbeeldingen en deze uitprinten.

verzamelen van bladzijden

Bron: FOLLOW Interieur & Styling

Stap 2. Knippen

Knip alles uit wat je aanspreekt. Dan kunnen quotes zijn, meubelstukken of gewoon sfeerbeelden of kleuren. Wees op dit moment nog niet te kritisch, later kun je altijd nog bepalen wat je nou het allermooist vindt.

uitknippen moodboard plaatjes

Bron: FOLLOW Interieur & Styling

Stap 3. Selecteren en vormgeven

Nu is het moment aangekomen dat je keuzes gaat maken. Heb je bijvoorbeeld drie banken en verschillenden vloerkleden gevonden. Hou de plaatjes bij elkaar en kijk wat je het beste bij elkaar vind staan. Past het gekozen behang ook bij het vloerkleed, en hoe combineert dit met de vloer?

Moodboard-Inspiratie-ideeeën-how-to?

Moodboard-doe-het-zelf

Stap 4. Plakken

Wanneer je alles verzameld hebt, kun je gaan plakken. Voordat je dit gaat doen, is het belangrijk om een compositie te bepalen. Leg daarom alle afbeeldingen die je graag wilt gebruiken bij elkaar en bedenk een mooie compositie. Ook kun je het op tafel leggen en er van bovenaf een foto van maken. Zo hoef je niet zo’n groot vel karton te bewaren en heb je je moodboard altijd bij de hand. En dat is natuurlijk erg handig wanneer je aan het winkelen bent!moodboard plakken

Bron: FOLLOW Interieur & Styling

Ben jij nou helemaal geïnspireerd geraakt na het lezen van deze blog en zou je willen dat je interieur eruit kon zien zoals op je moodboard? Heb je zin gekregen om jouw interieur eens een flinke oppepper te geven? Dan hebben wij ontzettend leuk nieuws voor jou. Je kunt namelijk MakeOver.nl member worden! Dan krijg je onbeperkt toegang tot het superleuke online programma waar je in 10 stappen leert hoe je van jouw droomhuis een fijn thuis maakt!

>> Klik hier voor meer informatie over ons MakeOver.nl Member programma <<

Top 10 van de items die op onze moodboard staan voor een bohemian woonkamer!

Urban Interieur Mood Board: een voorbeeld van hoe je een woonstijl in je moodboard verwerkt

Een unieke en stoere interieur stijl is een urban interieur. Een urban interieur staat voor stoer, industrieel en ook gecombineerd met vintage. We zien ook veel groen terug in de urban stijl waardoor je dus een mooie combi krijgt van industrieel en botanisch. Het liefst worden originele elementen uit de architectuur behouden zoals beton, bakstenen, balken in het plafond, steiger buizen, koperen buizen en noem het maar op. Alles mag gezien worden!

Heeft jouw interieur geen stoere elementen zoals deze? Wees dan niet getreurd want met een urban inrichting kom je ook heel ver!

urban

De kleuren

Een goede basis voor een urban interieur qua kleur is bijvoorbeeld een grijstint. Deze kleur kan gecombineerd worden met stoere materialen maar ook met kleuren zoals zwart, blauw, groen (botanisch) of een leuke knal kleur.

urban-mood-board-interieur-03

Bron: tessa barton

De materialen

Zoals ik al zei, materialen zoals beton maar ook leer of onbewerkt staal is perfect voor een urban interieur. Maar ook andere ruwe materialen zoals steen of hout kunnen goed gebruikt worden in deze urban stijl.

urban-mood-board-interieur-01

Bron: Yellowtrace

Meubels in een urban interieur

Wat betreft meubels in een urban stijl inrichting wordt er vaak gekozen voor vintage of meubels met een stoere uitstraling. Combineer bijvoorbeeld eens een leren bank met een opvallend stoeltje in een warme kleur. De leerkleur cognac is ook een echte match met een urban interieur dus die mag ook niet ontbreken.

urban-mood-board-interieur-02

Bron: centzo

Accessoires

Een interieur kan natuurlijk niet zonder accessoires. Interieur accessoires zoals vloerkleden, heel veel planten, cactussen maar ook gekke items die je bijvoorbeeld uit het buitenland hebt meegenomen zijn echte eye-catchers voor in een urban inrichting. Vergeet ook niet allerlei verschillende potten aan te schaffen waar alle planten in kunnen staan. Planten met groene bladeren, cactussen en kleine vetplanten zijn niet alleen leuk in een botanisch interieur maar staan ook goed in een urban stijl!

urban-mood-board-interieur-04

Bron: Tessa Barton

Heb jij wel eens een moodboard gemaakt? Laat het ons weten in de comments of tag @makeover op Instagram!