7 Beste Wasmachines van dit jaar, volgens Witgoed Experts

Wasmachines zijn de afgelopen jaren luxer (en heel wat duurder) geworden waardoor het kopen van een goed model lastig is. Ontmoet het Makeover Test Instituut waar is getest wat de beste wasmachine per type en gebruik van het jaar is.

beste-wasmachine

Voor het testen van een wasmachine zijn diverse wasprogramma's als basis genomen. Van een kleine of grote was tot het vermogen van een wasmachine om een vlek uit een delicate stof te kunnen krijgen. Tevens is het energie- en waterverbruik is per wasmachine getest. Voor het daadwerkelijke gebruik is gekeken naar het bedieningspaneel, gebruiksgemak en zelfs hoe makkelijk het is om de deksel te openen en sluiten.

Dit zijn volgens onze experts de beste wasmachines van dit jaar:

Beste Wasmachine: AEG L8FB86ES met Stoomfunctie

Beste Goedkope Wasmachine: Zanussi ZWFN7140

Beste Wasmachine Aanbieding: Miele WSG 363 WCS PowerWash 2.0

Beste Bovenlader Wasmachine: Zanussi ZWY61225NW Bovenlader

Beste Kleine Wasmachine: Candy Smart CS 147TXME

Beste Grote Wasmachine voor Gezinnen: Whirlpool FSCR 12440

Beste Slimme Wasmachine: Samsung WW90M76NN2A QuickDrive

Het kopen van een wasmachine is een grote investering in je huis en levensstijl. Een goede wasmachine zorgt ervoor dat wassen sneller en makkelijker wordt. Maar ontdekken welk apparaat het beste is, is niet makkelijk. Jij moet kiezen welke kenmerken het belangrijkst zijn.

De apparaten met de beste prijs kwaliteit verschillen wanneer je meer capaciteit nodig hebt (groot gezin) of juist een zo'n stil mogelijke wasmachine zoekt. Zo snel mogelijk een wasje klaar? Dan heb je weer een ander model nodig. We hebben het je makkelijk gemaakt.

Dit zijn de beste wasmachines die je op dit moment kunt kopen.

Beste Wasmachine, de AEG L8FB86ES met Stoomfunctie

Deze wasmachine met stoomfunctie is niet zomaar het meest verkochte model op Coolblue geworden. De AEG L8FB86ES heeft voldoende capaciteit om in de meeste huishoudens op zijn plek te zijn. Dat zal het al snel zijn, want het design van deze AEG wasmachine is een van de mooiste die je bij Makeover tegenkomt.

De AEG L8FB86ES is niet alleen zuinig vanwege het lage energieverbruik. Door de aanwezigheid van een zogeheten beladingssensor, weet het precies welke hoeveelheid energie en water nodig is om een zo'n duurzaam mogelijk wasje te draaien.

Met maar liefst tien wasprogramma's hoef je niet bang te zijn dat je op de L8FB86ES uitgekeken raakt. Van het delicate wasprogramma tot flinke hoop handdoeken. Een simpele handomdraai is genoeg om middels het bedieningspaneel van programma te wisselen. Een bedieningspaneel dat overigens verrassend gebruiksvriendelijk is.

ÖKOMix is een technologie wat ervoor gezorgd heeft dat de AEG L8FB86ES de beste wasmachine van het moment is. Het klinkt simpel, wasmiddel met water mengen. Dit model doet het en dat zorgt ervoor dat wasmiddel veel gelijkmatiger over de vuile was verspreidt wordt.

 • Capaciteit: 8kg (tot 4 personen)
 • Energieverbruik: Zuinig
 • Geluid: Stil
 • Aantal wasprogramma's: 10
 • Belangrijkste reden om te kopen: strijken door stoomfunctie niet meer nodig

Beste Goedkope Wasmachine, Zanussi ZWFN7140 met 14 wasprogramma's

Wie goed zoekt, komt de Zanussi ZWFN7140 voor minder dan € 400 tegen. Doordat het op websites als Coolblue, MediaMarkt en door ons eigen review team als zeer positief is ervaren, is het ook nog eens de beste, goedkope wasmachine die je op dit moment kunt kopen.

Voor een goedkope wasmachine zitten er heel wat innovatieve functies in de Zanussi ZWFN7140 verwerkt. Een goed voorbeeld hiervan, is de zelfreinigende waslade. Niemand durft na enkele maanden de wasmiddellade open te trekken. Bij de Zanussi ZWFN7140 is die angst verleden tijd. Deze Zanussi wasmachine is niet alleen goedkoop, maar helpt je ook nog eens besparen op een schoonmaker.

Van een goedkope wasmachine verwacht je niet dat er uit veel wasprogramma's te kiezen is. Gelukkig laat ook hier de Zanussi ZWFN7140 zien anders te zijn. Je kunt namelijk uit maar liefst 14(!) verschillende wasprogramma's kiezen. Zo is er een speciaal anti-allergie wasprogramma te vinden, net als voor sportkleding en wol.

Capaciteit: 7kg (tot 3 personen)

 • Energieverbruik: Matig
 • Geluid: Gemiddeld
 • Aantal wasprogramma's: 14
 • Belangrijkste reden om te kopen: groot aantal wasprogramma's desondanks de lage prijs

Beste Bovenlader Wasmachine, Zanussi ZWY61225NW

Je koopt een bovenlader omdat je weinig ruimte hebt of zo min mogelijk vierkante meters wilt kwijt zijn aan je wasmachine. In grote steden als Amsterdam en Rotterdam is de bovenlader wasmachine geliefd. Zelfs in een kleine studio is voor een model als de Zanussi ZWY61225NW een plekje te vinden. Deze Zanussi bovenlader heeft met een breedte van 40 cm en diepte van 60cm namelijk weinig plek nodig.

Daar staat wel tegenover dat je nieuwe wasmachine 'slechts' 6 kilogram capaciteit heeft. Voor een stel of koppel is dat genoeg. En als je dan een keer wat minder te wassen hebt, zorgt de slimme Fuzzy Logic technologie van Zanussi ervoor dat je wasprogramma hierop aangepast wordt.

Zoals je van een bovenlader mag verwachten, zijn er verder weinig foefjes te vinden. Geen touchscreen of automatische doseringen. Ook op het gebied van duurzaamheid zit er weinig beweging in de Zanussi ZWY61225NW. Met energielabel F is dit het minst zuinige model. Wél is de bovenlader wasmachine ontzettend makkelijk te gebruiken. Ieder nadeel, heeft zo zijn voordeel.

Capaciteit: 6kg (tot 2 personen)

 • Energieverbruik: Matig
 • Geluid: Gemiddeld
 • Aantal wasprogramma's: 8
 • Belangrijkste reden om te kopen: zeer compact, te gebruiken in kleine ruimtes

Beste Kleine Wasmachine, Candy Smart CS 147TXME/1-S met Energielabel A

Wil je wél een kleine machine maar géén bovenlader? Dan is de Candy Smart CS 147TXME met een diepte van slechts 50 cm en een breedte van 60 cm de beste koop. Op vrijwel ieder vlak verslaat het als kleine machine het eerder genoemde model met bovenlader. Om te beginnen met het verbruik.

Gezien de lage prijs (momenteel rond de € 350) is het bijna een gegeven dat de wasmachine veel energie en water verbruikt. Niets is minder waar. Zowel de wasmachine als het energieverbruik is klein. Het is de Candy Smart CS 147TXME zelfs gelukt om energielabel A te krijgen.

Dat is mede het gevolg van de koolborstelloze motor die in dit model van Candy te vinden is. Naast het lage energieverbruik maakt dit model weinig geluid. Wel zo prettig als je wasmachine op een centrale plek in het huis staat.

Capaciteit: 7kg (tot 2 personen)

 • Energieverbruik: Goed
 • Geluid: Stil
 • Aantal wasprogramma's: 14
 • Belangrijkste reden om te kopen: zeer laag energieverbruik vanwege koolboorstelloze motor

Beste Grote Wasmachine voor Gezinnen, Whirlpool FSCR 12440 met 12kg capaciteit

Deze Whirlpool wasmachine (FSCR 12440, 2021 model) is tot wel 12 kilogram te vullen waardoor het meer dan voldoende is voor gezinnen van 6 of meer. Dat is maar goed ook, want als groot gezin komt er op dagelijkse basis kilo's aan was bij. Vanwege de koolborstelloze motor genaamd Direct Drive hoef je niet bang te zijn voor geluidsoverlast. De Whirlpool FSCR 12440 produceert slechts 70 decibel.

Whirlpool laat zien dat het begrijpt wat haar gebruikers het belangrijkst vinden. Veel wassen met verschillende wasprogramma's. Bij een gemiddeld gezin moeten er gedurende de week verschillende soorten wasjes gedraaid worden. Daar zijn een groot aantal wasprogramma's voor nodig en dat is met de Whirlpool FSCR 12440 mogelijk.

Je kunt uit maar liefst 21 verschillende soorten wasprogramma's kiezen. Je kunt dan denken aan wasprogramma's voor sportkleding, overhemden, handdoeken, wol en tal van andere cycles. Zelfs de beste wasmachine heeft niet zoveel wasprogramma's!

De aanwezigheid van de 6th Sense sensor zorgt ervoor dat het water- en energieverbruik wordt aangepast op de gebruikte capaciteit van de Whirlpool FSCR 12440. Hierdoor verbruik je alleen de energie en water dat echt nodig is.

Capaciteit: 12kg (meer dan 6 personen)

 • Energieverbruik: Goed
 • Geluid: Stil
 • Aantal wasprogramma's: 21
 • Belangrijkste reden om te kopen: grootste capaciteit voor consumenten wasmachine

Beste Slimme Wasmachine, Samsung WW90M76NN2A QuickDrive met slimme AddWash functie

Wasmachines worden net als veel ander witgoed slimmer. Waar je tegenwoordig op afstand kunt zien wat er nog in de koelkast staat, kun je ook op afstand je wasmachine met een app bedienen. Een van de beste wasmachines die hier in uitblinkt, is de Samsung WW90M76NN2A QuickDrive.

Het had niet veel gescheeld, of deze Samsung wasmachine had de prijs 'Beste Koop van dit jaar' mee naar huis mogen nemen. Vanwege het vooralsnog hoge prijskaartje, is de Samsung WW90M76NN2A QuickDrive wel op een andere plek te vinden. Dat heeft het weer te danken aan de vele slimme functies die bij dit model te vinden zijn.

Op de standaardkenmerken tikt dit Samsung apparaat alle velden af. De vulcapaciteit van 9 kilogram is voldoende voor een gemiddeld gezin. De koolborstelloze motor voorkomt geluidsoverlast (75 decibel) en is ook nog eens duurzaam. De Samsung WW90M76NN2A QuickDrive heeft namelijk het energielabel A toegewezen gekregen. Dat komt mede doordat het slechts voor € 13 aan water en € 25 aan stroom per jaar verbruikt.

Een van de redenen dat we dit model een slimme wasmachine noemen, is het gevolg van de Auto Optimal Wash functie. Deze automatische wasmiddeldosering voorkomt overmatig gebruik van wasmiddel en weet het moeiteloos over de gehele was te verspreiden. Wil je terwijl de wasmachine al draait nog wat was toevoegen? Dan is dat met de ontzettend handige Samsung AddWash functie mogelijk. Je kunt tijdens het wassen gewoon de deur openen!

Je kunt overal en altijd de wasmachine op afstand starten of pauzeren met de handige SmartThings app. Je kunt in de app, die voor zowel iOS als Android te downloaden is, ook van de Quickdrive modus gebruik maken. Binnen deze modus was je twee keer zo snel binnen de kwaliteit die je van Samsung gewend bent.

Capaciteit: 9kg (tot 5 personen)

 • Energieverbruik: Goed
 • Geluid: Stil
 • Aantal wasprogramma's: 14
 • Belangrijkste reden om te kopen: slimme functies die wassen leuker en makkelijker maken

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine?

Type

Het model dat het best bij jouw huishouden past, hangt onder andere af van waar de wasmachine komt te staan. Als je geen aparte waskamer hebt, kun je het beste een stille wasmachine kopen. Kies in dat geval voor een model met koolborstelloze motor. Deze maken minder geluid. Alle modellen die 75 decibel of minder aan geluid produceren zijn 'stil' te noemen (bron: CBS).

Wil je in staat kunnen zijn je was zo droog mogelijk uit de wasmachine te kunnen halen? Kies dan voor een maximaal toerental van 1400 of 1600 rpm. Dit is het aantal keer (toeren) per minuut dat de trommel een rondje maakt.

Een andere moderne, geliefde functie is automatische wasmiddeldosering. Het is vaak lastig om de dosering van wasmiddel te bepalen. Dit hangt namelijk af van het gekozen wasprogramma en je vuile was. Voor een delicate was is weer een andere dosering wasmiddel nodig dan voor een was vol met handdoeken. Een wasmachine met automatische wasmiddeldosering lost dit voor je op!

Vulgewicht

Grote gezinnen hebben een grotere capaciteit wasmachine nodig dan singles. Verschillende soorten beginnen vanaf 6 kg vulgewicht (mini-wasmachines) tot 10kg voor grote gezinnen. Een wasmachine met normaal vulgewicht (2 tot 5 personen) is 8 a 9 kilogram.

Kijk ook goed naar de plek waar je de wasmachine wilt plaatsen. Voor een goed werkende wasmachine moet er altijd wat speling zijn. Kies dus niet voor een type dat nét binnen de beschikbare ruimte past.

Water- en energieverbruik

De best geteste wasmachine bij Makeover verbruikt aanzienlijk minder energie dan veel goedkopere modellen. Naast energie, heeft de wasmachine die als best is getest minder water nodig om hetzelfde wasprogramma te draaien. Het loont om een duurzame wasmachine te kopen. Bij Coolblue is per wasmachine gekeken naar de besparing op energiekosten over een periode van 10 jaar (gemiddelde levensduur):

 • Energielabel A: bespaar € 250
 • Energielabel B: bespaar € 190
 • Energielabel C: bespaar € 150
 • Energielabel D & E: € 75

Wil je niet nog meer nergie verspillen bij het drogen van de was? Kijk dan eens naar deze wasrekken!

Wasprogramma

Alhoewel de meeste wasmachines de standaard wasprogramma's als witte, zware en delicate was hebben, zijn er verschillende soorten wasprogramma's die niet vanzelfsprekend zijn. Het is daarom belangrijk om te overwegen welke wasprogramma's voor jouw huishouden prettig kunnen zijn. Je kunt dan onder andere denken aan speciale wasprogramma's als:

 • Handwas
 • Synthetisch
 • Wol
 • Sportkleding
 • Snelle was
 • Handdoeken, dekens en verzwaringsdeken
 • Opfrissen
 • Zelfreiniging

De beste wasmachines uit onze test stellen je in staat om je eigen wasprogramma's te maken (o.a. Samsung, LG en Miele). Dit kan via een meegeleverde app of het bedieningspaneel.

wasmachine-kopen
Erik Witsoe

Wat kost een wasmachine?

Een wasmachine kost op twee manieren geld. Je moet een wasmachine kopen en het verbruikt ook nog eens water en stroom. Een nieuwe wasmachine kopen kost ongeveer tussen de € 500 en € 750. De goedkoopste modellen beginnen vanaf € 300 en je kunt zo duur gaan (tot wel boven de € 2000!) als je zelf wilt.

Het verbruik van een wasmachine kost dus ook geld. Een gemiddeld huishouden (twee volwassenen, twee kinderen) komt uit op een jaarlijks energieverbruik van 130 kWh (200 wasbeurten). Een wasmachine met energielabel A komt op een lager verbruik uit dan een soorten met minder zuinige energielabels. Samengevat kost een zuinige wasmachine je € 30 per jaar aan energie en € 10 aan water. De jaarlijkse kosten van verschillende soorten met energielabels C tot E kunnen oplopen tot wel € 100 per jaar (energie en water).

Bron: Nibud

Welk merk wasmachine is het beste?

Volgens wasmachine reviews als de Consumentenbond zijn Miele, Whirlpool en Samsung de meest betrouwbare wasmachine merken. In een onderzoek van Meina Wang van de Sichuan University Jinjian College komt naast Whirlpool en Samsung ook het merk LG terug. Dit heeft onder andere maken doordat er bij de drie genoemde merken veel in R&D (onderzoek naar verbeteringen) wordt geïnvesteerd en daar profiteer jij als consument van!

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Een wasmachine heeft een levensduur van gemiddeld tien jaar. Over het algemeen gaat een goedkope wasmachine minder lang mee. Je kunt dan denken aan gemiddeld zeven jaar. De beste wasmachine heeft doorgaans een levensduur van zeker tien jaar . Dat komt onder andere doordat als de prijs-kwaliteit goed is, de betere merken meestal fabrieksgarantie tot wel zeven of acht geven. Bij defecten die binnen deze periode vallen, wordt de wasmachine kosteloos gerepareerd. En daardoor lukt het vaak moeiteloos op de levensduur tot tien jaar of meer op te krikken.

Zoals in dit artikel van het Algemeen Dagblad te lezen is daar in de Europese Unie veel over te doen. Lang niet alle merken geven lang genoeg fabrieksgarantie of bouwen modellen die lang meegaan. Als het aan de EU Consumenten Commissie ligt, komt daar de komende jaren verandering is.

Wat zijn de beste winkels om een wasmachine te kopen?

De beste winkels waar je een wasmachine kunt kopen zijn MediaMarkt en Coolblue. Deze twee (web)-winkels zijn door diverse consumentenpanels als beste winkel aangewezen vanwege de uitgebreide expertise op het gebied van witgoed.

Voor beide winkels is er veel aan gelegen om op witgoed als wasmachines maar ook koelkasten en vriezers geen steek te laten vallen. Consumenten vinden het al lastig genoeg om de beste koop te kunnen doen. Gelukkig laten Coolblue en Mediamarkt zien dat waardevol advies nog lang niet verleden tijd is.

wasmachine-merken
Nick Page

Toelichting onderzoek Makeover testpanel

Voor ons eigen onderzoek zijn wasmachines van de volgende merken getest:

 • Haier
 • Siemens
 • Miele
 • AEG
 • Samsung
 • Beko
 • Whirlpool
 • LG
 • Zanussi
 • Bosch

Van de merken Haier, Siemens, Beko en Bosch zijn de volgende modellen getest:

 1. Haier HW80-B14636N
 2. Haier HW80-B14979
 3. Siemens WM14N075NL
 4. Siemens WM14UP70NL intelligentDosing
 5. Beko WTV77122BW1
 6. Beko WML71434NPS1
 7. Bosch WAU28T95NL
 8. Bosch WAXH2K90NL iDos

Mis je een model in ons overzicht of ben je het niet eens met de door ons bestempelde beste wasmachine? Dan komen we graag met je in contact over welke wasmachine jij onze lezers adviseert om te kopen.