Kantoor inrichten: 30 tips voor een mooi en praktisch kantoor!

Door Tessa de Leeuw | | Kantoor

Hoe richt je jouw kantoor in, tot een fijne werkplek die de productiviteit bevordert? Want natuurlijk moet het een gezellige ruimte zijn, die tegelijkertijd niet voor afleiding zorgt. In dit artikel bekijken we zowel praktische tips voor de basisinrichting, als inspirerende beelden.

De basis voor het inrichten van je kantoor

Zorg voor voldoende (natuurlijk) licht

Ook tijdens het werken heb je behoefte aan natuurlijk licht en je dagelijkse dosis vitamine D. Onderzoeken hebben aangetoont dat licht een grote invloed heeft op onze productiviteit. Als er onvoldoende ramen zijn in jouw ruimte, kun je spiegels gebruiken om het licht te weerkaatsen of voor speciale daglichtlampen kiezen.

kantoor-daglicht
Alesia Kazantceva via Unsplash

Zorg voor een goede luchtkwaliteit

De juiste luchtvochtigheid zorgt voor een comfortabelere en aangenamere omgeving, inclusief allerlei voordelen zoals het verminderen van hoesten, hoofdpijn en een hygiënische lucht. Je doet dit door het gebruik van luchtfilters, een humidifier en door planten weg te zetten.

Tip! Bekijk deze luchtbevochtigers eens

Ga voor neutrale kleuren

Neutrale kleuren doen het het beste op een kantoor. Denk aan bruin, beige, wit, grijs, maar ook aan blauw en groen, want deze bevorderen rust en concentratie. Groen is bijvoorbeeld een van de rustigste kleuren om naar te kijken. Met natuurlijke kleuren en materialen haal je buiten naar binnen, voor een fijne werksfeer.

groene-werkkamer-kantoor
Collov Home Design via Unsplash

Creëer voldoende opbergplek

Jouw kantoor kan gewoon niet zonder opbergplek, zodat je alles snel kunt vinden en je er gemakkelijk bij kunt. Het is prettig als je deze kunt afsluiten, zodat je niet tegen rommel aankijkt. Denk aan kastruimte, lades en dividers om ook kleine spulletjes slim op te bergen.

Zorg voor genoeg werk- en beweegruimte

Je brengt nogal wat tijd door in je kantoor, dus het is belangrijk dat deze voldoende ruimte biedt. Een kantoor hoeft hiervoor niet groot te zijn, zolang je deze maar zo efficiënt mogelijk indeelt. Denk aan een groot bureau, maar ook aan voldoende beenruimte onder je werkblad.

donker-kantoor-inrichting
Christian Mackie via Unsplash

Richt het in met ergonomische verantwoorde meubelen

Ergonomische meubelen zijn aan te passen op jouw lichaam, zodat ze meer comfort bieden en beter zijn voor je gezondheid. Goede voorbeelden hiervan zijn een zit/sta bureau, een instelbare bureaustoel, en een muismat met pols- en armondersteuning. Bedenk goed waar jij behoefte aan hebt, voor een juiste houding tijdens het werken.

Geef je werkplek een persoonlijke touch

Aangezien je zelf de meeste tijd doorbrengt in je kantoor, is het belangrijk dat het een prettige omgeving is voor jou. Geef je kantoor een eigen touch, van een gezellige fotowand, accessoires van jouw favoriete designer tot een heerlijk tapijt. Als het maar iets is dat jou een goed gevoel geeft.

werkplek-aankleden-kantoor
Pixabay via Pexels

Houd je ruimte opgeruimd en georganiseerd

Voldoende opbergplek, zoals kastruimte maar ook kleine opbergers, helpen om je kantoor netjes te houden. Groepeer alles zoveel mogelijk, zoals alle paperassen in één kast en al je pennen, markers en paperclips bij elkaar in een bureau organizer. Denk ook aan een kapstok, een plekje voor je tas en een mandje voor losse items.

Richt het kantoor in naar gebruik

Zorg ervoor dat spullen die je veel gebruikt het dichtstbij liggen. Zo kun je alles gemakkelijk vinden en pakken, zonder troep te maken. Haal je regelmatig inspiratie uit magazines en boeken? Leg deze dan op je bureau. Heb je regelmatig nieuwe ideeën? Houd dan een notitieblok bij de hand.

ergonomische-meubels-kantoor
Ergonofis via Unsplash

Kantoor inrichten stappenplan

Stap 1: Visualiseer het perfecte kantoor

Bedenk welke stijl je graag zou willen, door inspiratie op te doen op Pinterest. Creëer een moodboard om jouw perfecte kantoor te visualiseren. Als je weet wat je wil, maak dan een lijstje van alle spulletjes die je nodig hebt, vaak gebruikt, wat je al hebt en wat je nog moet aanschaffen.

kantoor-inrichting
Gian Paolo Aliatis via Unsplash

Stap 2: Zorg dat je ruimte geschikt is

De meeste ruimtes vereisen enige aanpassingen om ze geschikt te maken als kantoor. Hier kun je nu nog gemakkelijk dingen aan verbeteren, zoals: verwarming, ventilatie, kabels, aansluitingen, maar ook de akoestiek/gehorigheid. Dit laatste is makkelijk te verbeteren met geluidabsorberende panelen, die ook nog eens zeer stijlvol zijn.

Stap 3: Kies jouw kleurenpalet

Voor een rustige werkomgeving kies je het beste voor neutrale kleuren, waarbij warme tinten zoals okergeel en terracotta sfeer uitstralen. Voeg aan deze neutrale basis desgewenst je eigen accentkleuren toe, bijvoorbeeld de kleuren van je logo of huisstijl. Je kunt dit doen met praktische accessoires, zoals een pennenhouder of een kussen.

kantoor-inrichten-inspiratie
Samuel Franco via Unsplash

Stap 4: Ga aan de gang met je lichtplan

Naast zoveel mogelijk natuurlijk licht, is het belangrijk om te kijken wat voor lichtbronnen jouw kantoor nodig heeft. Hoe donkerder een ruimte; hoe uitgebreider jouw lichtplan zal zijn. Denk aan basisverlichting zoals plafondlampen, maar ook aan een bureaulampje. Een leuke toevoeging is sfeerverlichting die van kleur kan veranderen, ter bevordering van de werksfeer.

Stap 5: Haal groen naar binnen

Groen is een geschikte kleur voor een kantoor, maar haal ook letterlijk groen naar binnen. Planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit en geven leven aan een ruimte. Als je geen groene vingers hebt, kies dan voor een grotere plant die weinig verzorging nodig heeft, zoals een sansevieria of een yucca.

groen-kantoor-planten
Copernico via Unsplash

Stap 6: Haal kasten en andere opbergmeubels in huis

Aan de hand van jouw lijstje uit stap 1, is het eenvoudig om de juiste en voldoende opbergmeubels te selecteren. Houd in gedachten dat je beter te veel dan te weinig opbergruimte kunt hebben, als je twijfelt welk formaat kast je moet kiezen. Kies voor meubels die makkelijk openen en sluiten.

Stap 7: Koop je ergonomische meubels

Begin met het tekenen van een plattegrond, zodat je zeker weet dat alles past en je genoeg beweegruimte over hebt. Zorg dat je comfortabel kunt werken en denk na over de plaatsing van je bureau. Berg spullen die je vaak gebruikt zo op, dat je er eenvoudig bij kunt zonder te bukken.

kantoor-inrichten-werkplek
Ergonofis via Unsplash

Inspiratie voor jouw droomkantoor

Vind de rust om te werken in een optimale akoestische ruimte

Akoestische panelen zijn lang niet alleen maar praktisch, ze zijn ook een blikvanger voor jouw kantoor. Kies voor contrasterende kleuren, zoals ongelakt hout en mat zwart, als spannende combinatie tussen natuurlijke materialen en stoere accenten. Maak het geheel af met een select aantal accessoires, zodat het gezellig maar niet druk oogt.

kantoor-inspiratie
@klusjesmam

Een prettige werkomgeving voor meerdere mensen

Je eigen kantoor inrichten is al een hele klus, laat staan als deze geschikt moet zijn voor meerdere mensen. Begin met de plaatsing van de bureaus, zodat iedereen genoeg ruimte ter beschikking heeft. Creëer tevens een lekkere plek om te relaxen of te vergaderen, plus eventueel een aantal flexibele werkplekken.

groot-kantoor-inrichten
Austin Distel via Unsplash

Een oase van rust in de kleuren van de duinen

Met een beperkt kleurenpalet kun je meer meubels en accessoires toevoegen, zonder dat het geheel een drukke bedoeling wordt. Zet jouw bureau zo weg dat je geen last hebt van lichtinval, terwijl je wel van het zonlicht kunt genieten. Voeg wat kleur toe met één of twee kamerplanten, met grote groene bladeren.

beige-kantoor-kleur
@stijlt

Kies jij voor een eclectische stijl?

Als je weinig budget hebt maar wel wat meubels hebt staan, dan creëer je met deze spulletjes en een paar toevoegingen zo een stijlvol eclectisch kantoor. Verbind het geheel met elkaar door een enkele accentkleur zoals zwart, en investeer in een leuke bureaulamp en wat decoratieve accessoires.

kantoor-inrichten-inspiratie
Pixabay via Pexels

Een retro vibe op het kantoor

Het belangrijkste voor het inrichten van jouw droomkantoor, is je te laten leiden door je eigen smaak. Kies voor meubels en spulletjes die jij mooi vindt of die een emotionele waarde hebben. Een ruimte waar jij blij van wordt, zal het werken een stuk aangenamer maken. Evenals een goede ergonomische bureaustoel natuurlijk.

retro-kantoor-stijl
@whisperingbold
Bekijk ook eens onze inspiratie voor een werkplek in huis!

Een trendy zwarte werkruimte

Zwart is een van de kleuren die momenteel erg trending is, voor het inrichten van je kantoor. Het is tevens een erg gemakkelijke kleur om te combineren, waardoor je jouw kantoor eens in de zoveel tijd eenvoudig een make-over geeft. Met een aantal kunstzinnige schilderijen voeg je jouw persoonlijke touch toe.

donkere-werkplek-kleur
Spacejoy via Unsplash

Waarom een klein kantoor zo gezellig is

Hoewel een kleine ruimte natuurlijk nadelen kent, heeft het ook een aantal voordelen. Door de beperkte ruimte voelt het knusser aan, en het is ook eenvoudig om te zorgen voor een aangename luchtkwaliteit. Werk in de hoogte om de ruimte optimaal te gebruiken, bijvoorbeeld met planken voor vakgerelateerde accessoires en verzamelobjecten.

stoer-kantoor-inrichten
Michael Soledad via Unsplash

Laat binnen en buiten in elkaar overlopen

De hele dag binnen zitten is niet altijd even prettig, en haal daarom een beetje van buiten naar binnen. Zorg ervoor dat het daglicht naar binnen kan schijnen en kies voor kleuren uit de natuur. Maak dit groene thema af, door zowel echte planten als plantenkunst toe te voegen.

thuis-kantoor-thuiskantoor
Spacejoy via Unsplash

Meer Tips en Tricks voor kantoor inrichting

Flexibele werkplekken

Een modern kantoor zou niet modern zijn als er geen flexibele werkplekken zijn. Plekken waar elke werknemer kan werken en die ook te transformeren zijn tot andere werkplekken. Wees creatief met de plekken en probeer de indeling zo vrij als mogelijk op te zetten.

Werkruimte_office_kantoor
Flowork voor My Peony Society

Openheid in een modern kantoor

Openheid is een belangrijk element in een moderne kantoorinrichting. Vroeger werden kantoren ingedeeld in hokjes maar tegenwoordig mag het steeds opener en transparanter zijn.

Groene_wand_duurzaamheid_productief_werken
Flowork voor Cape Groep te Enschede

Milieuvriendelijk

Het klinkt misschien saai maar milieubewust zijn wordt steeds populairder. We eten graag biologisch, we scheiden ons afval en we laten het groen steeds meer terugkomen in onze interieurs. Zo ook in een moderne kantoorinrichting. Er zijn talloze bedrijven die op een gemakkelijke manier een karakteristieke groenwand installeren in kantoren. Op deze manier komt er meer zuurstof in de ruimte, wordt de lucht gezuiverd en breng je een stukje natuur naar binnen.

Kantoor_werkplek_bureau
Flowork voor Resul

Verlichting in een modern kantoor

Verlichting is een van de belangrijkste elementen in een moderne kantoorinrichting. We denken bijvoorbeeld aan werkverlichting maar ook sfeerverlichting mag niet ontbreken. Niemand zit graag onder TL balken dus kies werkverlichting die efficiënt en mooi is.

kantoor_verlichting_werkruimte
Flowork voor Imu-Amsterdam

Glas in een modern kantoor

Glas is een ideaal materiaal voor het scheiden van ruimtes maar het open houden van de sfeer. Met glas creëer je een vergaderzaal, scheidingswand of esthetische wand in de wachtkamer.

Kantoor_inrichten_inspiratie
Flowork voor Cape Groep te Enschede

Creativiteit

In moderne kantoorinrichtingen waar het belangrijk is dat er veel creativiteit ontstaat is het handig om open vergaderruimtes te creëren zoals bijvoorbeeld een interactieve ruimte met allerlei zit mogelijkheden waar collega’s bij elkaar kunnen komen en op een ontspannen manier ideeën met elkaar kunnen delen.

Hangstoelen_kantoor_kantine
Flowork voor Cape Groep te Enschede

Design meubelen

Wil je het kantoor geheel modern inrichten dan mogen design meubelen niet ontbreken natuurlijk. Mooie design bureaustoelen, design vergaderstoelen en design tafels passen helemaal in een moderne kantoorinrichting.

Werkplek_tafeltennis_kantine

Vloerafwerking

Nog niet kunnen beslissen wat je graag op de vloer wilt leggen? Elk kantoor heeft een andere type vloerafwerking nodig. Is de ruimte erg groot en heeft het een slechte akoestiek dan is vloerbedekking een goede keuze. Maar komen er vaak mensen binnen met vieze schoenen en is vloerbedekking eigenlijk helemaal niet zo efficiënt in jouw kantoor? Dan raden wij aan voor een hard materiaal te kiezen zoals bijvoorbeeld tegels of hout. Je kunt er dan ook voor kiezen om de werkplekken te voorzien van vloerbedekking voor iets meer sfeer voor de werknemers.

Ben jij aan het denken over een nieuwe kantoorinrichting? Dan wil je natuurlijk graag dat het zo goedkoop en efficiënt mogelijk ingericht wordt. Wij hebben een tiental tips hoe je een kantoor efficiënt kunt inrichten zonder al te veel geld te spenderen.

Indeling van een efficient kantoor

Een indeling is het aller belangrijkste in een efficiënte inrichting. De indeling bepaalt of je efficiënt kunt werken in het kantoor of niet. Denk bijvoorbeeld eens aan grote bureaus die eigenlijk geen fijne looproute overlaten om naar het kopieerapparaat te lopen. Je moet overal doorheen crossen voordat je ergens kunt komen. Dit werkt natuurlijk niet en daarom is het van belang dat je goed nadenkt over de indeling van het kantoor.

Imago

De indeling heeft ook invloed op het imago van het bedrijf. Hoe komen klanten en zakenrelaties binnen, hoe worden ze ontvangen? Lopen ze tegen een groots receptie blok op of staan er prachtige fauteuils voor ze te wachten? Het heeft allemaal invloed op het visitekaartje van het bedrijf.

Comfortabel

Comfort is belangrijk in een efficient kantoor. Ook al is het budget misschien wat klein, bezuinig nooit op comfortabel. Een comfortabele en aangename kantoorinrichting heeft invloed op de prestaties, productiviteit en tevredenheid van personeel en klanten.

Efficient-kantoor-inrichten-plattegrond
hetkantoorvanmorgen

Hergebruik

Waarom zouden we alle meubels nieuw moeten kopen als we ook mooie bureautafels, bureaulampen en wellicht ook kasten ergens op de kop kunnen tikken? Dit bespaart veel geld en zorgt ervoor dat je meer budget over hebt voor goede en ergonomische bureaustoelen in een efficient kantoor.

Materialen

Hoe werken de werknemers nou het meest efficient? Door een prettige sfeer te creeren in het interieur van het kantoor. Warme materialen spelen hier een grote rol in. Denk bijvoorbeeld eens aan warme kleuren, houten vloeren, warme verlichting en het gebruik van houten meubels.

Een open sfeer

Vroeger werden werknemers in individuele hokjes geplaatst. Iedereen had een eigen kantoor en kon daardoor ook doen en laten wat ze wilden. De kans op afleiding was veel groter dan in een grote open ruimte zoals men tegenwoordig veel vaker toepast. Een open sfeer stimuleert overleg en interactie tussen collega’s, er kunnen veel meer werkplekken gecreëerd worden op hetzelfde oppervlakte en er zijn meer mogelijkheden voor teamwerk.

Efficient-kantoor-inrichten
hetkantoorvanmorgen

Aparte ruimtes

Toch wordt er ook vaak gekozen voor een aantal aparte ruimtes in een open sfeer kantoor. Bijvoorbeeld een kleine keuken voor koffie en thee, een lunch ruimte en eventueel een afgesloten ruimte voor de opperste concentratie.

Opruimen

Het is misschien iets wat niet zo heel leuk is, maar opruimen is noodzakelijk in een efficiënt kantoor. Werknemers kunnen zich niet goed concentreren in een ruimte vol met rommel. Ruim papier op, orden brochures, plaats klappers in kasten en schaf postbakjes aan voor alle ongeopende post.

Efficient-kantoor-inrichten-open
buroproject

Accessoires

Om de werknemers zo optimaal en efficiënt mogelijk te laten werken is het een goed idee om elke werknemer iets persoonlijks te laten meenemen voor op zijn of haar bureau. Iets persoonlijks zal ervoor zorgen dat ze zich op hun gemak voelen en dus liever op het werk zijn.

Efficient-kantoor-inrichten-vergaderen
sprank