@sabinelamet_interior_feed

Waarom een donkere vloer zo goed staat in een woonkamer

Het beslissen wat voor een type en kleur vloer je in jouw woonkamer wilt hebben, kan een moeilijke beslissing zijn. Er zijn zoveel prachtige vloeren te vinden die allemaal goed zouden staan in je woonkamer. Maar waarom zou je je woonkamer inrichten met een donkere vloer?

vloer-inspiratie-woonkamer
@sabinelamet_interior_feed

Creëer Contrast

Een donkere vloer geeft ten eerste een contrast. Een contrast met muren en meubels waardoor jij je woonkamer geheel anders zult beleven. Donkere vloeren zijn goed te combineren met lichte gekleurde meubels. Hierdoor vorm je een contrast maar let op dat dit contrast niet te groot wordt.

Een zwarte vloer met spier witte meubels kan erg kil en ‘hard’ overkomen. Een donkere vloer zorgt er ook voor dat de kamer breder lijkt. Combineer je donkere vloer niet met te donkere wanden want dat maakt de kamer alleen maar kleiner. Om het contrast te verkleinen zou je tussen de lichte meubels en de donkere vloer een vloerkleed kunnen kiezen die er iets tussenin zit qua kleur. Zo kun je een ton sur ton effect creëren met een licht grijze bank, een taupe vloerkleed en een betonlook vloer.

vloer-inspiratie-woonkamer
@thuisbijjantje

Sfeervol Geheel

Net zoals een donkere muur, geeft een donkere vloer een behaaglijk gevoel en is het daardoor ontzettend sfeervol. Kies je voor een donkere vloer, dan ligt het aan de grote van de ruimte en de hoeveelheid daglicht welke kleur muren en meubels hier het beste passen.

Is het je wel eens opgevallen dat interieurwinkels heel sfeervol aandoen? Dat ligt vaak aan de combinatie van een donkere vloer en veel sfeerverlichting, zoals kaarsen en vloerlampen. Want het kan snel klein en donker aanvoelen wanneer de vloer erg donker is. Een goeie manier om dat te voorkomen is om wandlampen op te hangen, door het licht trekt het je aandacht automatisch omhoog en lijkt het optisch ruimtelijker.

donker-interieur-vloer
@loewe
Combineer je donkere vloer met bruine banken en een bruin vloerkleed, voor een warme sfeer!

Verschillende soorten donkere vloeren

donkergrijze laminaatvloer
@yvonne_kwakkel

Donkere laminaat vloer

Dit is waarschijnlijk de meest populaire soort vloer wat betreft de Nederlandse huishoudens. Een laminaatvloer is ideaal wanneer je niet teveel geld wilt uitgeven en wel de warme uitstraling van een houten vloer wilt nabootsen. Een laminaatvloer kan tegen een stootje en is gemakkelijk zelf te leggen.

Een donkere laminaatvloer kan ontzettend chic staan. Denk bijvoorbeeld aan een laminaatvloer met een brede plank waarbij je de nerven nog ziet, voor een industriële look. Of een visgraatmotief voor een stoere doch Scandinavisch interieur.

donkere vloer met robuuste meubels
@madeleineshouse72
Stijl Tip: Combineer je stoere vloer met een vintage randje, door er een vintage vloerkleed op te leggen.

Donkere parket of houten vloer

Er zijn veel verschillende type donkere vloeren. De meest geliefde is toch wel de houten vloer. Met speciale verf voor vloeren kun je deze donker maken. Ook kun je kiezen voor een parket vloer. Deze is gemakkelijk te onderhouden, duurzaam en brengt een warme sfeer in de woonkamer.

donkere tegelvloer
@leven_op_nr7

Donkere tegels

Een andere duurzame en gemakkelijke optie is donkere tegels. Tegels worden steeds vaker ook in de woonkamer gelegd maar in de winter kan dit koud aanvoelen en de sfeer iets killer maken. Om dit te voorkomen kun je vloerkleden in de woonkamer leggen die de ruimte iets gezelliger maken.

donkere-vloer-vloertegels
Bol.com
Shop Tip: Ook de salontafel heeft veel invloed op de sfeer van de ruimte. Ga op onderzoek uit en ontdek welke salontafel het beste bij jouw woonkamer past.

Donkere PVC vloer

De PVC vloer zie je steeds vaker terugkomen en dat is niet zo gek. Het is duurzaam en ideaal voor ondergronden met oneffenheden. Ook kun je met een PVC vloer ontzettend veel looks kiezen, van marmer tot houten visgraat. Er zijn dan ook ontzettend veel opties wanneer je wilt kiezen voor een donkere vloer.

De donkere vloer zorgt voor een rustige aanblik omdat rommel er een stuk minder door opvalt. Doordat de vloer zo rustig is kun je wat meer variëren in bijvoorbeeld je eetkamerstoelen. Het is allang niet meer zo dat je 6 dezelfde eetkamerstoelen keurig naast elkaar moet hebben staan. Tegenwoordig is het mixen and matchen van eetkamerstoelen erg populair. Er zijn voor en tegenstanders van deze trend maar gelukkig mag je helemaal zélf bepalen wat jij in je interieur wilt hebben staan.

donkere-vloer-pvc
Patrick Langwallner via Unsplash
Kleur Tip! Als je je grijze vloer combineert met grijze muurverf, heb je direct al een geheel in de woonkamer. Daarna kun je spelen met bijpassende en eventueel kleurrijke accessoires, om er een persoonlijke touch aan te geven!

Donkere giet- en betonvloer

Wil je een stoere en tegelijkertijd minimalistische vloer? Dan is de gietvloer echt iets voor jou. Vaak zijn de gietvloeren in een donkere grijstint te vinden, maar je kunt ze in verschillende kleuren vinden. Ideaal met vloerverwarming en wanneer je hier een vloerkleed op legt zal deze er echt uitspringen!

gietvloer-betonlook-vloer
@v3frankie

Donkere vloerbedekking

Vloerbedekking wordt steeds minder gebruikt in woonkamers. Vooral omdat het toch minder duurzaam is en dus sneller vies wordt. Het voordeel van vloerbedekking is dat het heerlijk zacht en comfortabel aanvoelt. Hierdoor versterkt het ook een warme en intieme sfeer in de woonkamer.

vloerbedekking-donker-woonkamer
Olena Sergienko via Unsplash

Extra tip: Plinten kiezen

Als we het over vloeren hebben dan moeten we ook bedenken wat we met de plinten willen doen. Een plint in dezelfde kleur als de vloer zal er voor zorgen dat het vloeroppervlakte alleen maar groter lijkt. Besluit je om de plinten in de kleur van de muren te schilderen dan zal het vloeroppervlak iets kleiner ogen, maar lijkt de muur groter.

Zoals je kon zijn kun je alle kanten op met een donkere vloer in huis. Wij zijn fan, en jij? Laat het weten in de reacties!

donkere-vloer-inspiratie
@stylebykk