slaapkamer-zolder-zolderkamer
@sansdoute_interieur

Een zolderkamer maken? 10 onmisbare tips?

Een zolderkamer wordt vaak gebruikt als opbergruimte, een wasruimte of als logeerkamer maar eigenlijk is dat zonde want de zolder is vaak een van de meest bijzondere ruimtes in huis. Daarnaast is de zolder ook vaak gesitueerd boven je gehele huis en dus eigenlijk best groot. Hoe richt je een zolderkamer nu het beste in? Wij willen je graag 10 tips geven voor het inrichten van een zolderkamer met leuke interieur ideeën en inspiratie.

De 10 onmisbare tips voor een zolderkamer

Tip 1: De trap

Heb je besloten de zolder te gaan gebruiken en meer te betrekken bij de rest van je huis? Dan is het belangrijk dat er een goede trap komt. Wie weet heb je al een een vaste trap naar de zolderkamer maar als je deze nog niet hebt is het verstandig om er eentje te laten plaatsen.

Tip 2: Ramen

Kijken we dan naar de zolderkamer zelf, dan is het belangrijk dat er voldoende licht naar binnen kan vallen. Een zolderkamer is vaak iets donkerder dus probeer zoveel mogelijk dakramen te plaatsen of zelfs een mooie dakkapel.

slaapkamer-zolderkamer-daglicht
@thuis.bij.lisette

Bron: @thuis.bij.lisette

zolderkamer-slaapkamer-daglicht
@hoff.van.saar

Bron: @hoff.van.saar

Tip 3: Loopruimte

De zolderkamer heeft negen van de tien keer altijd schuine wanden omdat de meeste Nederlandse huizen puntdaken hebben. Hierdoor zul je minder loopruimte hebben op de zolder en is het belangrijk dat je de ruimte zo optimaal mogelijk indeelt en dus zoveel mogelijk loopruimte overhoudt. Om de loopruimte te vergroten kun je een dakkapel laten plaatsen. Een dakkapel brengt niet alleen meer daglicht maar ook meer ruimte in de zolderkamer.

Tip 4: Isoleren

Tijdens de wintermaanden kan het wat kouder zijn op de zolder omdat je aan de bovenkant van het huis zit. Warmte stijgt altijd naar boven maar dit is niet voldoende in de winter. Daarom adviseren wij je om de zolder goed te isoleren zodat je geen warmte verliest en extra moet bijstoken.

Tip 5: Verlichting

Verlichting is belangrijk in elke ruimte in het huis. Verlichting bestaat uit sfeer en werkverlichting. Afhankelijk van de functies die jouw zolderkamer heeft, kun je geschikte verlichting uitzoeken. Wil je graag een werkruimte van de zolderkamer maken, dan adviseren wij je te werken met inbouwspots en gerichte werkverlichting op de werktafel. Wordt de zolderkamer een slaapkamer dan kun je werken met dimmers en sfeerverlichting zoals wandlampen, staande lampen of tafellampen. Let op dat je geen te grote armaturen koopt die te laag hangen aan het plafond waardoor je telkens tegen de lamp loopt.

Tip 6: Inbouwen

Een must op een zolderkamer is het inbouwen van meubels zoals bijvoorbeeld inbouwkasten, inbouw boekenkasten, een vast bureau of misschien wel een inbouw en op maat gemaakt bed. Alles is tegenwoordig mogelijk! Door meubels in te bouwen is alles op maat gemaakt en past het perfect in jouw zolderkamer.

inbouwkast-zolderkamer-zolder
@homefreak.nl

Bron: @homefreak.nl

Tip 7: Plafond

De type plafonds kunnen erg verschillen in zolderkamers. Zo kun je een mooi plafond met houten balken hebben of juist een strak plafond waar de balken zijn gewerkt. Welk plafond je ook hebt in de zolderkamer, het is belangrijk om het plafond zo licht mogelijk te houden. Hierdoor lijkt de zolderkamer ruimer en lichter.

Tip 8: Kleuren

Als je toch graag een fel of donker kleurtje wil gebruiken in de zolderkamer, doe dit dan op een stuk muur maar niet op alle wanden. Als je alle wanden dezelfde kleur geeft krijg je een box gevoel op een zolderkamer.

Tip 9: Vloer

Welke vloer moet je op een zolder leggen? Wat krijgt de zolderkamer voor een functie? Wordt het een werkruimte? Dan is een houten vloer het meest geschikt maar als het een slaapkamer wordt wil je juist meer knusheid. Dit kun je met een houten vloer ook bereiken of wellicht ook met een vloerbedekking in een mooie warme kleur.

zolderkamer-zolder-vloerbedekking
@madeleineshouse72

Bron: @madeleineshouse72

Tip 10: Meubels

Koop nooit zomaar meubels voor op de zolderkamer als je het niet van te voren hebt opgemeten. Je kunt je niet permitteren om te grote meubels te kopen voor een zolderkamer omdat dit de ruimte alleen maar kleiner zal laten lijken.

zolderkamer-slaapkamer-zolder
@sansdoute_interieur

Bron: @sansdoute_interieur