kantoor-zolder-zolderkamer
@van.stal.naar.woonboerderij

Een zolderkamer maken? 11 onmisbare tips!

Door Tessa de Leeuw | | Zolder

Een zolder die enkel gebruikt wordt als opbergruimte? Zonde, want je kunt een zolder voor zoveel meer gebruiken. Daarnaast is de zolder vaak best groot, aangezien het de oppervlak heeft van je gehele huis. Benieuwd naar de mogelijkheden die een zolderkamer te bieden heeft? In dit artikel vind je 11 leuke ideeën voor het inrichten van een zolderkamer.

Dakkapel op zolder

Natuurlijk daglicht is de ideale manier om ’s ochtends goed wakker te worden. Als je zolder geen of weinig ramen bevat, kun je ervoor kiezen om extra ramen te plaatsen voor meer lichtinval of een dakkapel te laten installeren. Het voordeel van een dakkapel is dat de zolder ruimer en lichter wordt. Richt de zolderkamer naar wens in zoals lieks_home dat heeft gedaan. In dit voorbeeld zie je dat de zolderkamer gebruikt wordt als slaapkamer en waarbij er voldoende lichtinval en zuurstof naar binnenkomt.

dakkapel-zolder-kamer
@lieks_home

Denk aan de trap

Heb je besloten de zolder te gaan gebruiken en meer te betrekken bij de rest van je huis? Dan is het belangrijk dat er een goede trap komt. Wie weet heb je al een een vaste trap naar zolder, maar als je deze nog niet hebt is het verstandig om er eentje te laten plaatsen. Het biedt meer comfort en maakt je zolderkamer echt af!

vaste-trap-zolder
@woondingen

Ramen voor voldoende licht

Kijken we dan naar de zolderkamer zelf, dan is het belangrijk dat er voldoende licht naar binnen kan vallen. Een zolderkamer is vaak iets donkerder dus probeer zoveel mogelijk dakramen te plaatsen of zelfs een mooie dakkapel. Zeker in combinatie met lichte kleuren oogt je zolder zo extra ruim en fris.

lichte-zolder-ramen
@thuis.bij.lisette

Behoud de warmte

Tijdens de wintermaanden kan het wat kouder zijn op de zolder omdat je aan de bovenkant van het huis zit. Warmte stijgt altijd naar boven maar dit is niet voldoende in de winter. Daarom adviseren wij je om de zolder goed te isoleren zodat je geen warmte verliest en extra moet bijstoken. Daarnaast helpt het om gebruik te maken van warme materialen, zoals tapijt, vloerkleden en een heerlijk warm sprei.

warme-slaapkamer-zolder
@madeleineshouse72
Wil je de warme sfeer doorzetten naar de rest van je interieur? Ontdek dan onze warme woonkamer inspiratie!

Inbouwen geeft ruimte

Een must op een zolderkamer is het inbouwen van meubels zoals bijvoorbeeld inbouwkasten, inbouw boekenkasten, een vast bureau of misschien wel een inbouw en op maat gemaakt bed. Alles is tegenwoordig mogelijk! Door meubels in te bouwen is alles op maat gemaakt en past het perfect in jouw zolderkamer.

inbouw-kasten-zolder
@van.stal.naar.woonboerderij

Het plafond betrekken

De type plafonds kunnen erg verschillen in zolderkamers. Zo kun je een mooi plafond met houten balken hebben of juist een strak plafond waar de balken zijn gewerkt. Welk plafond je ook hebt in de zolderkamer, het is belangrijk om het plafond zo licht mogelijk te houden. Hierdoor lijkt de zolderkamer ruimer, hoger en lichter.

balken-plafond-zolder
@hoff.van.saar

Zolder slaapkamer

Een zolder is één van de meest romantische ruimtes binnenshuis die je in no-time kunt omtoveren tot een slaapkamer. Kijk eens naar het voorbeeld van noordenzoet_interieuradvies. Hier is op een slimme manier gebruik gemaakt van de kleine ruimte op zolder. Met neutrale kleuren, mooie wanddecoratie, de ideale bedbreedte en handige opbergkasten is deze zolderkamer perfect ingedeeld. En met onze slaapkamer inspiratie heb je in een handomdraai een sfeervolle zolder slaapkamer!

zolderkamer-slaapkamer-zolder
@noordenzoet_interieuradvies

Badderen op hoogte

Je kunt een bad natuurlijk in de badkamer zetten, maar het kan ook fijn zijn om de zolder te verdelen in een bad- en slaapkamer bijvoorbeeld. Dit voorbeeld geeft het perfecte plaatje weer. Hier is er goed gebruik gemaakt van de ruimte door een deel van de ruimte in te vullen met een mooi bad en wastafels. Ideaal voor als je een momentje voor jezelf wilt!

badkamer-zolder-bad
@schiehuisje
Op zoek naar inspiratie voor je zolder badkamer? Ontdek onze badkamer inspiratie!

Babykamer op zolder

Een zolderkamer dient erg goed als babykamer. Vooral als je in verwachting bent en ruimte moet maken voor de kleine. Richt de babykamer op zolder volledig naar smaak in en zorg voor een praktisch indeling. Zo is de babykamer van brenstijlt voorzien van een babybedje, commode om te baby te verschonen, een zithoek voor mama om te baby in de avond te voeden en schattige knuffels aan de muur waar de baby mee kan spelen. Super praktisch, maar net zo gezellig.

babykamer-zolder-kinderkamer
@brenstijlt

De zolder als kinderkamer

Kinderen vinden het ontzettend leuk om een eigen plekje te hebben. En als ouder is het ook fijn dat het speelgoed niet langer meer in de woonkamer rondslingert. Tover de zolder dus om tot een fijne kinderkamer voor je kind(eren). Denk bij de inrichting van een kinderkamer op zolder vooral praktisch. Zorg voor veel opbergruimte voor speelgoed en boeken, maar ook een speelhoek om lekker te knutselen en natuurlijk een bed om in te slapen zijn handig meegenomen. Door het bed tegen de schuine wand aan te zetten, heb je genoeg ruimte om speelgoed van je kids op te bergen.

kinderkamer-zolder-kamer
@fromsoofwithlove

Ideale plek voor een washok

Een wasmachine in de keuken of badkamer vindt niet iedereen altijd even mooi. Maar als je een zolder hebt, kun je het ook als washok gebruiken. Gebruik een deel van de zolderkamer voor het draaien van wasjes en het sorteren van vuile was. Plaats net als huisjeindrenthe een handige plank bovenop de wasmachine en droger voor het vouwen van je was. Je was draaien, vouwen en opbergen is op deze manier nog nooit zo makkelijk geweest!

washok-zolder-kamer
@huisjeindrenthe
Inspiratie nodig voor het maken en inrichten van je washok? Wij hebben de mooiste washok inspiratie verzameld in dit artikel!