Inrichten van een Smart Home: waar moet je op letten?

Een Smart Home is een woning waarin een of meer slimme apparaten staan. Het kenmerk van slimme apparaten is dat ze op afstand bediend kunnen worden. Een Smart Home met slimme apparaten is voor veel mensen een droom. Maar hoe breng je die in de praktijk? Waar moet je op letten?

nachtblauw_donkerblauw

1. Je gebruikt wat meer internet

Slimme apparaten zijn gelinkt aan internet of intranet. Je hebt altijd internet nodig om ze aan te sturen. Dat kan lokaal via wifi zijn of via het algemene 3G- of 4G- netwerk. Je telefoon of tablet maakt regelmatig verbinding met de apparaten om te checken of alles goed gaat. Het gevolg is dat je wat meer internet gebruikt. Het is dus goed om je telefoon abonnement te checken. Je kunt bij TelefoonAbonnement je bundel helemaal zelf samenstellen naar de eisen die je moderne Smart Home eraan stelt.

2. Lokaal of online?

Je kunt slimme apparaten op twee manieren aansturen. Vaak bieden ze zelf de mogelijkheid om ze online te gebruiken. Het apparaat wordt dan bediend vanuit een centraal punt: een website, algemene app of de cloud. Dat heeft als nadeel dat, als de beveiliging niet 100% is, anderen ook de apparaten zouden kunnen bedienen. Je kunt slimme apparaten ook lokaal besturen. Ze blijven dan binnen je eigen netwerk en kunnen niet de connectie maken met het internet. Een voordeel is dat dit veel veiliger is. Een nadeel is dat je je apparaten alleen kunt bedienen als je op je eigen wifi zit en dus niet via 3G, 4G of het netwerk van iemand anders.

3. Je privacy

De besturing van slimme apparaten in een Smart Home gebeurt eigenlijk altijd via een app. Maar wie heeft die app gemaakt? En wat doen ze met je gegevens? Natuurlijk zijn er apps waarbij de gegevens alleen lokaal worden gebruikt. Maar veel apps van slimme apparaten geven gegevens door aan de producent. Zo kan de app worden verbeterd. Maar de gegevens kunnen ook worden gebruikt voor andere doeleinden. Reclame bijvoorbeeld, die afgestemd kan worden op jouw gedrag als het gaat om de bediening van je slimme apparaten.

Een Smart Home is heel prettig. Je kunt allerlei apparaten, zoals je verlichting, op afstand bedienen. Dit maakt je woning een stuk comfortabeler. Toch zijn er dingen waar je over moet nadenken. Zo kan het praktisch zijn om je telefoon abonnement aan te passen. En hoe zit het eigenlijk met je privacy als je slimme apparaten gebruikt? Dit zijn belangrijke dingen om over na te denken als je je huis inrichting als Smart Home.