Waarom we de CanDo Lattenwand niet kopen

Door Martijn | | Muren
cando-lattenwand

Begin 2020 was het Woodupp dat voor het eerst in Nederland akoestische panelen, ook wel lattenwand, wandpaneel of decowall genoemd, aan de man probeerde te brengen. Dit soort lattenwandjes kwamen we lange tijd alleen tegen in studios. Vooral panelen met akoestische voordelen, kwam je zelden in een interieur tegen. Tegenwoordig is dat met spelers als CanDo, Akupanel en Woodupp dus wel anders. Van deze spelers, is het vooral CanDo die misbruik lijkt te maken van de lattenwand trend. Maar laten we eerlijk zijn, ook Gamma (en Karwei van dezelfde groep) kunnen er wat van. Een korte toelichting waarom we de CanDo Lattenwand niet kopen.

Twee keer zoveel werk voor hetzelfde geld

Om goed te kunnen begrijpen waarom een CanDo lattenwand geen goed idee is, is het goed om dit product te vergelijken met de Akupanelen die je onder andere bij Isodeco en Woodupp kunt kopen.

De meeste Akupanelen zijn kant en klaar te plaatsen. Het zijn MDF-latjes met fineer (bijvoorbeeld eiken) die op een vilten-plaat zijn gemonteerd. De lattenwand wordt bevestigd geleverd. Je hoeft dus alleen het paneel op je muur te plaatsen (kitten, nieten of boren is mogelijk afhankelijk van je muur).

Nu de panelen van CanDo. Tenminste, laten we het een lattenwand noemen. Bij CanDo krijg je een bouwpakket met latjes. Je moet zelf de wand achter de panelen zwart verven. Doordat de vilten achterzijde ontbreekt, verdwijnt dus ook het akoestische aspect. Nadat je de wand zwart geverfd hebt, moet je zelf de latjes op de juiste afstand (ca 1.5cm) van elkaar bevestigen. Op basis van ervaringen is dat nogal een werkje.

De CanDo lattenwand kost net zoveel als een kant-en-klaar wandpaneel (dergelijke panelen worden overigens ook bij de meeste bouwmarkten verkocht).

Welke lattenwanden kun je wel overwegen?

In principe kun je het beste alle lattenwanden zonder viltpaneel vermijden. Het is negen van de tien keer fijner om direct zo’n paneel op je wand te kunnen plaatsen. Vaak is het nog mooier ook. Behalve als je het echt helemaal zelf oppakt:

Mocht je zelf een lattenwand willen maken, dan raden we je aan dat niet met bouwpakketten te doen. Kies dan voor hardhouten latjes (bijvoorbeeld eikenhout). Dat ziet er veel mooier uit en is veel sterker dan MDF. Met de juiste behandeling is dat ook in de badkamer te plaatsen.

De echte akupanelen die verkocht worden door bedrijven als Woodupp, Isodeco, Floer en diverse bouwmarkten zijn prima. Mocht je vragen hebben over een specifiek paneel, kun je het beste onze redactie een mailtje sturen.